Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

12 potraw wigilijnych – lista z przepisami

Zastanawiasz się jakie danie wigilijne powinny się znaleźć na Święta Bożego Narodzenia? Szukasz sprawdzonych przepisów na 12 potraw wigilijnych dla swoich najbliższych? To świetnie się składa! 🙂 Poniżej stworzyłam listę dań wigilijnych, które goszczą u mnie na stole wigilijnym co roku.

Zanim przejdziemy do listy chciałabym jeszcze podzielić się też symboliką Bożego Narodzenia, abyśmy wiedzieli dlaczego spożywamy 12 potraw wigilijnych w tym wyjątkowym dniu. Według tradycji chrześcijańskiej symbolizowały dwunastu apostołów, natomiast według wierzeń ludowych, oznaczały dwanaście miesięcy w roku. Według przesądu kolejne dni w nadchodzącym roku będą takie same jak wigilia. Ważne było zatem aby spróbować wszystkich potraw, ponieważ opuszczenie jednej z nich oznaczała rezygnacja z jednej przyjemności w najbliższym roku.

Wigilia tradycyjnie była dniem postnym, dlatego nasi przodkowie do czasu kolacji ograniczali spożywanie posiłków do minimum. Warto też zwrócić uwagę na pierwszą osobę, która przekroczy próg naszego domu, ponieważ może nam przynieść szczęcie. Najlepiej jeżeli to będzie mężczyzna. Przy stole zostawiamy też jedno wolne miejsce dla niezapowiedzianego gościa. W momencie pojawienia się pierwszej gwiazdki, wszyscy goście zbierają się przy stole aby odmówić modlitwę, złożyć życzenia i zasiąść do spożywania posiłków. Z samej symboliki wigilijnej można by stworzyć osobny post, dlatego powyżej opisałam tylko najważniejsze 🙂

12 potraw wigilijnych – lista

Lista dań może się różnić w zależności od regionu i tradycji rodzinnej. Poniżej podaje listę dań, które goszczą u mnie na stole wigilijnym co roku:

  1. Barszcz czerwony z uszkami
  2. Zupa grzybowa lub sos grzybowy
  3. Pierogi ruskie
  4. Pierogi z kapustą i grzybami
  5. Kompot z suszu
  6. Gołąbki z kaszą i grzybami
  7. Ryba po grecku
  8. Karp
  9. Kutia
  10. Sernik
  11. Makowiec
  12. Piernik

Inne potrawy, które można znaleźć na wigilijnym stole:

  • Żurek / zupa owocowa / zupa rybna / zupa migdałowa
  • Kulebiak / paszteciki z kapustą i grzybami
  • Kluski z makiem
  • Kapusta z grochem / kapusta z grzybami
  • Śledzie
  • Krokiety
  • Moczka
  • Makówka
  • Kasza z suszonymi grzybami
  • Sałatka jarzynowa
  • Chleb / Chałka

Jeżeli masz jeszcze jakieś ciekawe regionalne dania to napisz proszę ją w komentarzu 🙂 Na następne święta postaram się ją przygotować 🙂

Dania wigilijne. 12 dań na Wigilię

1. Barszcz czerwonyuszkami wigilijnymi

Jak dla mnie potrawa najbardziej wyczekiwana z wszystkich wigilijnych dań 🙂 Po pierwsze uszka z reguły jadamy raz do roku w święta, więc zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Nie mam pojęcia dlaczego, ale w ciągu roku tak dobrze nie smakują, jak na święta. Po drugie jest to pierwsze danie po całym postnym dniu, więc nasz burczący brzuch zawsze jest zachwycony barszczem z uszkami 🙂

Przepis na: Barszcz czerwony
Przepis na: Uszka wigilijne

Uszka wigilijne

2. Zupa grzybowa / sos grzybowy

Grzyby dawniej kojarzone były z siłą i zdrowiem, dlatego nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Tradycyjnie na ich podstawie przygotowujemy zupę grzybową lub sos grzybowy. Zupa może być podawana w zamian za barszcz czerwony, chociaż jest troszkę bardziej czasochłonna. Sos grzybowy najlepiej natomiast pasuje do gołąbków.

Przepis na: Zupa grzybowa
Przepis na: Sos grzybowy

Zupa grzybowa

3. Pierogi ruskie

Wiem, że nie w każdym domu są one podawane, ale u mnie zawsze muszą być, ponieważ pochodzę z Podkarpacia, czyli zagłębia pierogowego. 🙂 Nigdzie nie zje się lepszych pierogów ruskich niż u nas i mimo tego, że każdy tutaj twierdzi, że jego pierogi wychodzą najlepsze, to właśnie moje wychodzą najlepsze! 🙂 Ugotowane, polane masełkiem i podane z cebulką podsmażoną.. Pychotka!

Przepis na: Najlepsze pierogi ruskie

pierogi ruskie

4. Pierogi z kapustą i grzybami

Cześciej od pierogów ruskich, na naszych stołach spotykane są pierogi z kapustą i grzybami. Nie może ich zabraknąć w zestawieniu 12 potraw wigilijnych. Kapusta symbolizowała trwałość sił życiowych.

Przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami 

Pierogi z kapustą i grzybami

5. Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców pijemy właściwie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy go uwielbiają, niektórzy nie chcą o nim słyszeć 🙂 Posiada specyficzny smak i zapach, ale jeżeli odpowiednio się go przygotuje to naprawdę smakuje przepysznie!

Przepis na: Wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszu

6. Gołąbki z kaszą i grzybami

Na moim stole podawane są gołąbki z kaszą i grzybami polane wcześniej wspomnianym sosem grzybowym. Dla wielu może być to dziwne, ale u mnie były podawane odkąd pamiętam. Moim zdaniem jak najbardziej pasują do Bożego Narodzenia i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych potraw.

Przepis na: Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

7. Ryba po grecku

Ryby są znakiem chrześcijańskim i zawsze w jakiejś postaci muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Oczywiście pierwszym skojarzeniem jest karp, ale równie często przygotowujemy rybę po grecku. Z reguły na stole z 12 potraw wigilijnych, znajdują się dwie potrawy rybne.

Przepis na: Pieczona ryba po grecku

ryba po grecku

8. Karp

Karpia podajemy w bardzo różnej formie: smażonej, pieczonej, w galarecie czy w cieście. Jest to ryba typowo świąteczna i przez resztę roku właściwie o niej zapominamy. Ja natomiast w tym roku zdecydowałam się na bardziej słodką i nowoczesną odmianę, czyli karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną.

Przepis na: Pieczona ryba po grecku

Karp w migdałach

9. Kutia

Jest to również danie typowo świąteczne, którego na codzień się nie jada. Jest to słodka potrawa, która składa się z ziaren pszenicy oraz maku, które są symbolem dostatku, urodzaju i płodności. Dodajemy do niej między innymi miód, rodzynki czy migdały.

Przepis na: Wigilijna kutia

10. Sernik

Chyba najpopularniejszy wypiek tradycyjny. Każdy go zna i każdy lubi 🙂 Sernika można przystosować na milion sposobów i towarzyszy nam zawsze na urodzinach, imprezach rodzinnych, a nawet w zwykłym codziennym dniu. Ja na święta polecam przepis na Sernik piernikowy lub Sernik krakowski, których linki zamieszczam poniżej.

Przepis na: Sernik piernikowy
Przepis na: Sernik krakowski

Sernik piernikowy

11. Makowiec

Wigilia kojarzy się z nieodłącznie z makiem, a jak mak to i musi być makowiec 🙂 Jego spożywanie według wierzeń ludowych miało zapewnić szczęście i towarzyszył głównie przy ważnych okazjach takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

Przepis na: Zawijany makowiec z lukrem

Zawijany makowiec

12. Piernik

Piernik był kiedyś ciastem luksusowym, ze względu na importowanie przypraw korzennych. W związku z tym był oznaką dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Od dawna już natomiast gości na naszych tradycyjnych stołach w różnych wariantach. Mi najbardziej smakuje przepis na staropolski piernik, który poznałam na warsztatach kulinarnych z mistrza cukiernictwa Pawłem Małeckim.

Przepis na: Staropolski piernik

Staropolski piernik

Jeżeli szukasz więcej przepisów świątecznych na słodkości, to sprawdź koniecznie mojego Videobooka:

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close