Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

12 potraw wigilijnych – lista z przepisami

Zastanawiasz się jakie danie wigilijne powinny się znaleźć na Święta Bożego Narodzenia? Szukasz sprawdzonych przepisów na 12 potraw wigilijnych dla swoich najbliższych? To świetnie się składa! 🙂 Poniżej stworzyłam listę dań wigilijnych, które goszczą u mnie na stole wigilijnym co roku.

Potrawy wigilijne lista

Zanim przejdziemy do listy chciałabym jeszcze podzielić się też symboliką Bożego Narodzenia, abyśmy wiedzieli dlaczego spożywamy 12 potraw wigilijnych w tym wyjątkowym dniu. Według tradycji chrześcijańskiej symbolizowały dwunastu apostołów, natomiast według wierzeń ludowych, oznaczały dwanaście miesięcy w roku. Według przesądu kolejne dni w nadchodzącym roku będą takie same jak wigilia. Ważne było zatem aby spróbować wszystkich potraw, ponieważ opuszczenie jednej z nich oznaczała rezygnacja z jednej przyjemności w najbliższym roku.

12 potraw wigilijnych

Przepisy wigilijne

Wigilia tradycyjnie była dniem postnym, dlatego nasi przodkowie do czasu kolacji ograniczali spożywanie posiłków do minimum. Warto też zwrócić uwagę na pierwszą osobę, która przekroczy próg naszego domu, ponieważ może nam przynieść szczęcie. Najlepiej jeżeli to będzie mężczyzna. Przy stole zostawiamy też jedno wolne miejsce dla niezapowiedzianego gościa. W momencie pojawienia się pierwszej gwiazdki, wszyscy goście zbierają się przy stole aby odmówić modlitwę, złożyć życzenia i zasiąść do spożywania posiłków. Z samej symboliki wigilijnej można by stworzyć osobny post, dlatego powyżej opisałam tylko najważniejsze 🙂

12 potraw wigilijnych – lista

Lista dań może się różnić w zależności od regionu i tradycji rodzinnej. Poniżej podaje listę dań, które goszczą u mnie na stole wigilijnym co roku:

  1. Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
  2. Zupa grzybowa lub sos grzybowy
  3. Pierogi ruskie
  4. Pierogi z kapustą i grzybami
  5. Kompot z suszu
  6. Gołąbki z kaszą i grzybami
  7. Ryba po grecku
  8. Karp
  9. Kutia
  10. Sernik
  11. Makowiec
  12. Piernik

Inne potrawy, które można znaleźć na wigilijnym stole:

  • Żurek / zupa owocowa / zupa rybna / zupa migdałowa
  • Kulebiak / paszteciki z kapustą i grzybami
  • Kluski z makiem
  • Kapusta z grochem / kapusta z grzybami
  • Śledzie
  • Krokiety
  • Moczka
  • Makówka
  • Kasza z suszonymi grzybami
  • Sałatka jarzynowa
  • Chleb / Chałka

Jeżeli masz jeszcze jakieś ciekawe regionalne dania to napisz proszę ją w komentarzu 🙂 Na następne święta postaram się ją przygotować 🙂

Potrawy wigilijne. 12 dań na Wigilię

1. Wigilijny barszcz czerwonyuszkami

Jak dla mnie potrawa najbardziej wyczekiwana z wszystkich wigilijnych dań 🙂 Po pierwsze uszka z reguły jadamy raz do roku w święta, więc zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Nie mam pojęcia dlaczego, ale w ciągu roku tak dobrze nie smakują, jak na święta. Po drugie jest to pierwsze danie po całym postnym dniu, więc nasz burczący brzuch zawsze jest zachwycony barszczem z uszkami 🙂

Przepis na: Barszcz wigilijny

Przepis na: Uszka wigilijne

Przepis na: Krokiety z kapustą i grzybami

Przepis na: Paszteciki z pieczarkami

uszka z grzybami

2. Zupa grzybowa wigilijna / sos grzybowy

Grzyby dawniej kojarzone były z siłą i zdrowiem, dlatego nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Tradycyjnie na ich podstawie przygotowujemy zupę grzybową lub sos grzybowy. Zupa może być podawana w zamian za barszcz czerwony, chociaż jest troszkę bardziej czasochłonna. Sos grzybowy najlepiej natomiast pasuje do gołąbków.

Przepis na: Zupa grzybowa wigilijna
Przepis na: Sos grzybowy

Zupa grzybowa wigilijna

3. Pierogi

Wiem, że nie w każdym domu są one podawane, ale u mnie zawsze muszą być, ponieważ pochodzę z Podkarpacia, czyli zagłębia pierogowego. 🙂 Nigdzie nie zje się lepszych pierogów ruskich niż u nas i mimo tego, że każdy tutaj twierdzi, że jego pierogi wychodzą najlepsze, to właśnie moje wychodzą najlepsze! 🙂 Ugotowane, polane masełkiem i podane z cebulką podsmażoną.. Pychotka!

Przepis na: Najlepsze pierogi ruskie

Przepis na: Idealne ciasto na pierogi

Przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami 

jakie potrawy na wigilię

4. Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców pijemy właściwie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy go uwielbiają, niektórzy nie chcą o nim słyszeć 🙂 Posiada specyficzny smak i zapach, ale jeżeli odpowiednio się go przygotuje to naprawdę smakuje przepysznie!

Przepis na: Wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszu

5. Gołąbki z kaszą i grzybami

Na moim stole podawane są gołąbki z kaszą i grzybami polane wcześniej wspomnianym sosem grzybowym. Dla wielu może być to dziwne, ale u mnie były podawane odkąd pamiętam. Moim zdaniem jak najbardziej pasują do Bożego Narodzenia i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych potraw.

Przepis na: Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

potrawy wigilijne lista

6. Ryba po grecku

Ryby są znakiem chrześcijańskim i zawsze w jakiejś postaci muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Oczywiście pierwszym skojarzeniem jest karp, ale równie często przygotowujemy rybę po grecku. Z reguły na stole z 12 potraw wigilijnych, znajdują się dwie potrawy rybne.

Przepis na: Pieczona ryba po grecku

12 potraw wigilijnych tradycja

7. Karp

Karpia podajemy w bardzo różnej formie: smażonej, pieczonej, w galarecie czy w cieście. Jest to ryba typowo świąteczna i przez resztę roku właściwie o niej zapominamy. Ja natomiast w tym roku zdecydowałam się na bardziej słodką i nowoczesną odmianę, czyli karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną.

Przepis na: Karp w migdałach

12 dań wigilijnych

8. Kutia

Jest to również danie typowo świąteczne, którego na codzień się nie jada. Jest to słodka potrawa, która składa się z ziaren pszenicy oraz maku, które są symbolem dostatku, urodzaju i płodności. Dodajemy do niej między innymi miód, rodzynki czy migdały.

Przepis na: Wigilijna kutia

12 dań wigilijnych

9. Sernik

Chyba najpopularniejszy wypiek tradycyjny. Każdy go zna i każdy lubi 🙂 Sernika można przystosować na milion sposobów i towarzyszy nam zawsze na urodzinach, imprezach rodzinnych, a nawet w zwykłym codziennym dniu. Ja na święta polecam przepis na Sernik piernikowy lub Sernik krakowski, których linki zamieszczam poniżej.

Przepis na: Sernik piernikowy
Przepis na: Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Przepis na: Tradycyjny sernik

Przepis na: Sernik z mascarpone

Przepis na: Sernik wiedeński

Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

12 potraw wigilijnych

10. Makowiec

Lubicie drożdżowe makowce? Dla mnie to obowiązkowy świąteczny wypiek, który musi się pojawić na wigilijnym stole. Piekę go z reguły raz w roku i taki zabieg jest naprawdę świetny, ponieważ dzieki temu smakuje właśnie obłędnie.

Przepis na: Makowiec

Makowiec

11. Piernik pierniczki

To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Piekłam go już kilkanaście (a może nawet więcej) razy i zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi.

Przepis na: Piernik świąteczny

Przepis na: Staropolski piernik

Przepis na: Piernik – najlepszy przepis!

Przepis na: Pierniczki alpejskie

Piernik świąteczny

12. Sałatki

Sałatki to obowiązkowa propozycja na moim świątecznym stole. Najbardziej kultową sałatką jest sałatka jarzynowa, która jest królową pośród wszystkich imprez rodzinnych. Polecam także wypróbować śledzie pod pierzynką czy sałatkę z pieczarkami.

Przepis na: Sałatka jarzynowa

Przepis na: Śledzie pod pierzynką

Przepis na: Sałatka z pieczarkami

Sałatka jarzynowa

Ciasta na Boże Narodzenie

Szukasz większej ilości sprawdzonych przepisów na świąteczne wypieki dla swoich najbliższych? Super się składa! 🙂 W tym wpisie (klik>>) stworzyłam listę moich sprawdzonych przepisów, które będą się świetnie prezentować na Waszym stole wigilijnym.

Ciasta na Boże Narodzenie

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 848

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
18 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Klaudia
2 miesięcy temu

Ojej ja to nigdy nie lubiłam zupy grzybowej tragedia 🙂

Po Prostu Pycha
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  Klaudia

Każdy ma swoje preferencje 🙂

Sabcia
5 miesięcy temu

Makówki oraz pierogi z wędzonymi śliwkami i pieniążkami

Kasiakasz94
5 miesięcy temu

U mnie się robi zamiast zupy grzybowej – kwasówkę ❤️

Po Prostu Pycha
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kasiakasz94

Jeżeli się nie mylę, to jest to potrawa tradycyjnie pochodząca z Kujaw? 🙂

Joanna Wontka
5 miesięcy temu

Moja mama pochodzi z Wielkopolski, mieszkamy na Pomorzu…. Na święta zawsze był makaron z dżemem i makaron z makiem, fasolka z masłem i fasolka z kapustą, karp smażony, karp w galarecie. Takie ciekawe rzeczy. Ja teraz też mam swoją rodzinę i wprowadzam to obieg.

Isabella K.
6 miesięcy temu

Zapewne nikt tego nie zna, ale u mnie moja najukochańsza babcia zawsze robila tzw “kwas”-z nadmiaru soku z kiszonej kapusty.
Dla mnie obłędne i ciągnę jej tradycję dalej!

antonio
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Isabella K.

bardzo interesująca wiadomość Pani K. , Isabello, czy można prosić o przepis ? Z góry dziekuje, nawet jak nie .

Alicja Buchan
1 rok temu

ciekawią mnie te gołąbki z kaszą. takich nie jadłam, więc myślę, że wypróbuję 🙂

Artur Bożek
1 rok temu

o. własnie takiego zestawienia z przepisami potrzebowałem!

Karola Mejer
1 rok temu

Z kilku na pewno skorzystam, dziekuję 🙂 Ale barszcz będzie gotowy z kartonika, kupuję z Krakusa, smakuje jak u mamy, a mi się zawsze zakwas psuje 🙁

Joanna Wontka
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Karola Mejer

Jak może się kwas zepsuć, pytam z ciekawości?!

Joanna Afaltowska
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Joanna Wontka

dobrze zrobiony zakwas buraczany ma ciemnoczerwony kolor i wyrazisty kwaskowaty smak, jak z ogórków kiszonych

Joanna Afaltowska
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Joanna Wontka

może stworzyć się pleśń, może się “zoctować” czyli zamiast zakwasu będzie czuć octem bo np. buraki były za bardzo nawożone i są złej jakości, po prostu zakwas na barszcz w cieple stoi max 3-4 dni i nie można go szczelnie zamykać, musi mieć dostęp powietrza, wtedy po tych 3-4 dniach zamyka się w słoju i do lodówki, i nic się nie powinno wydarzyć, chyba że pleśń się wda to już trudno

podobnie z zakwasem żytnim co prawda proces wygląda inaczej lecz tak samo może się popsuć w podobny sposób z podobnych przyczyn co wyżej

Joanna Wontka
5 miesięcy temu

Moja mama pochodzi z Wielkopolski, mieszkamy na Pomorzu…. Na święta zawsze był makaron z dżemem i makaron z makiem, fasolka z masłem i fasolka z kapustą, karp smażony, karp w galarecie. Takie ciekawe rzeczy. Ja teraz też mam swoją rodzinę i wprowadzam to obieg.

Sabcia
5 miesięcy temu

Makówki oraz pierogi z wędzonymi śliwkami i pieniążkami

Kasiakasz94
5 miesięcy temu

U mnie się robi zamiast zupy grzybowej – kwasówkę ❤️

5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kasiakasz94

Jeżeli się nie mylę, to jest to potrawa tradycyjnie pochodząca z Kujaw? 🙂

Back to top button