Surówka z pora

5/5 (5 ocen)
Sałatka z pora to lekka, orzeźwiająca propozycja na każdą porę roku. Nie tylko świetnie smakuje, ale i robi się błyskawicznie. Jest idealna, gdy brakuje czasu, a chcesz przygotować jakiś lekki i smaczny dodatek do obiadu.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Surówka z pora

Surówka z pora to idealny dodatek do obiadu. Zrobisz ją w 5 minut! Jest smakowita i wyrazista w smaku. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek obiadowych, które robię bardzo często. Pasuje idealnie zarówno do mięs smażonych, pieczonych jak i z grilla. Polecam ją wypróbować wraz z gulaszem wieprzowym. Mistrzostwo świata!

Przepis na: Surówka z pora

Składniki:

  • 1 por
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego lub cytrynowego
Wyślij emailem

Surówka z pora przepis krok po kroku:


Krok 1

Surówka z pora jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Można ją podać na stół zaraz po jej wykonaniu, jak również wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Z przepisu wychodzi porcja dla 4 osób (oczywiście jako dodatek do obiadu). Jeśli spodziewasz się większej ilości gości na rodzinny obiad to zrób tą surówkę z podwójnej czy potrójnej porcji. 


Krok 2

Przygotowujemy sobie składniki. Do wykonania tej sałatki będzie nam potrzebny por, średniej wielkości marchewka, a także średniej wielkości jabłko (staram się wybierać bardziej winne odmiany jabłek do surówek).

Marchewkę oraz jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach. 


Krok 3

Jeśli chodzi o pora, to należy odkroić jego białą część. Następnie go myjemy i kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki.

Przekładamy do miseczki i polewamy wrzątkiem. Po około minucie odcedzamy go na sitku. Ten zabieg sprawi, że por będzie łagodniejszy w smaku.

Osobiście wolę nieco ostrzejszą wersję tej surówki, więc często nie zalewam pora wrzątkiem, tylko wrzucam od razu do pozostałych składników.  


Krok 4

Surówka z pora

Do miski przekładamy ostudzony, odcedzony por, marchewkę, jabłko, a także majonez, gęstą śmietanę lub jogurt grecki. Doprawiamy do smaku większą szczyptą soli oraz pieprzu czarnego.

Całość mieszamy za pomocą łyżki, jedynie do połączenia się składników.

Surówka gotowa! Jeśli nie zostanie zjedzona w jeden dzień to przechowujemy ją w szczelnie zamykanym pojemniku. Przechowujemy w lodówce i spożywamy w przeciągu 2-3 dni.

Zachęcam przejrzeć moje inne przepisy na domowe i szybkie do wykonania surówki. Polecam surówkę z selera naciowego, surówkę z kapusty pekińskiej, a także mój ulubiony dodatek do obiadu – zagęszczaną marchewkę z groszkiem.


Surówka z pora

Surówka z pora

 

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 5

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments