Opis przepisu
Sernik wiedeński składa się głównie z dużej ilości jajek (ja używam wiejskich, kupowanych na targach) oraz twarogu. Ważne, aby składniki były wysokiej jakości, ponieważ sernik na bazie kiepskiego sera wyjdzie przeciętny w smaku… Ja zazwyczaj sama mielę twaróg lub kupuję twaróg sernikowy w wiaderku (najczęściej Wieluń Mój ulubiony lub Piątnica).
To zdecydowanie najlepszy przepis na sernik wiedeński. Ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez kruchego spodu. Sam w sobie jest tak smaczny, że nie wymaga on żadnych dodatków, polewy na wierzchu itp. Jest delikatny w smaku, pięknie się kroi i genialnie smakuje. Wychodzi za każdym razem równiutki, praktycznie nie opada po upieczeniu.
Przepis na: Sernik wiedeński
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
- 9 jajek
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 32 g cukru z prawdziwą wanilią
- opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
- 1 kg twarogu np. z wiaderka
- 120 g masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Sernik wiedeński - przepis krok po kroku
Krok 1
Nastaw piekarnik do temp. 160 stopni C.
Do miski wsyp cukier drobny (1 szklanka czyli ok. 220 g) , cukier z prawdziwą wanilią (32 g) i opcjonalnie przyprawę do sernika (1 łyżeczka), a także dodaj całe jajka w temperaturze pokojowej (9 sztuk).
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Komentarze
Urósł w piekarniku niebotycznie a potem mocno klapnął. W smaku pycha.
No nie powinien aż tak rosnąć… Jeśli tak właśnie bardzo rośnie i zwiększa 1,5 lub 2 razy wysokość, to niestety jest murowane, że mocno opadnie… Na to wpływa między innymi źle ubite białka, czy źle dopasowana temp pieczenia – niestety każdy piekarnik piecze delikatnie inaczej 🙂
Dzień dobry 🙂 Jeżeli chcę dodać ziarenka z laski wanilii to czy mogę je dodać do topiącego się masła?
Tak 🙂
Witam, czy do sernika bedzie nadawać sie ser president?
Tak 🙂
Dodałam skórkę cytrynową, wyszedł piękny i radosny w smaku. Dziękuję !!!
super 🙂
A czy można zamienić skrobię na budyń bez cukru?
Tak 🙂
Mój ulubiony przepis. Nie jestem mistrzynią pieczenia placków ale ten przepis jest idealny i zawsze sernik mi wychodzi 😀 Robię go na każde święta od jakiegoś czasu bo wszyscy go uwielbiają 🥰🤤
Super, bardzo się cieszę! 🙂
Mi sernik w ogóle nie wyrósł, w smaku jest całkiem dobry i nie powstał zakalec ale jest tak niski jak była wylana masa, czuć że jest za mało napuszony. Pieczony w kąpieli wodnej, składniki były wyjęte 2,5 godziny wcześniej z lodówki, dobry twaróg z Piątnicy a masa z jajek idealnie ubita 🙁 Nie mam pomysłu co poszło nie tak
Ciężko mi podpowiedzieć, ale masa serowa zależy głównie od dobrze ubitych jajek… Twaróg Piątnica jest spoko do serników,sama go też używam i nigdy mi nie opadł 🙂
A czy można go upiec w kwadratowej formie?
Oczywiście 🙂
W moim piekarniku nie ma opcji bez termoobiegu. W jakiej temperaturze piec ten sernik? Jakieś porady?
Generalnie jak piekę coś z termoobiegiem to obnizam temp. o 10 stopni 🙂 ale tez piekarnik piekarnikowi nie jest równy…
Można wtedy obniżyć temperaturę pieczenia o 10-20 stopni 🙂
Jaki ustawić program grzania w piekarniku? Czy po upieczeniu ciasto ma stać godzinę w uchylonym piekarniku czy zamkniętym?
Grzanie góra-dół.Po upieczeniu studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, a później lekko uchylamy drzwiczki – zostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Niestety sernik popękał i opadł
W takim razie coś poszło niezgodnie z przepisem. Mogły zostać źle ubite białka, twaróg był kiepskiej jakości, produkty nie w temperaturze pokojowej, lub był otwierany piekarnik w trakcie pieczenia.
przecież jajka miały być ubite w całości a nie osobno …
Faktycznie mój błąd. W tym przepisie jajka ubijamy w całości 🙂
Połączyłam trzepaczka i średnio się to połączyło .. mikser nie da rady bezpieczeństwa jest zbyt mała misa z by pomiescic
Piękny
Witam. Mam pytanie mam piekarnik i. Tylko z termoobiegiem czy też temperatura 160 i kąpiel wodna?
Witaj! A robiłaś może z podwójnej porcji? Pieczesz w 160 góra i dół czy termoobieg? Pozdrawiam, Patrycja
Próbowałam juz tyle przepisow roznych na sernik wiedenski, a ten to jakis sztos! Pozdrawiam
Sernika wiedenskiego z tego przepisu robiłam już dwukrotnie i to pierwszy sernik, który mi nie opadł i wyszedł taki wysoki jak Twój ;))