
Sernik wiedeński – istny klasyk wśród wszystkich serników! Często go przygotowuję na święta Bożego Narodzenia, a także różne imprezy rodzinne jak urodziny, imieniny czy domówki.
Sernik wiedeński składa się głównie z dużej ilości jajek (ja używam wiejskich, kupowanych na targach) oraz twarogu. Ważne, aby składniki były wysokiej jakości, ponieważ sernik na bazie kiepskiego sera wyjdzie przeciętny w smaku… Ja zazwyczaj sama mielę twaróg lub kupuję twaróg sernikowy w wiaderku (najczęściej Wieluń Mój ulubiony lub President).
To zdecydowanie najlepszy przepis na sernik wiedeński. Ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez kruchego spodu. Sam w sobie jest tak smaczny, że nie wymaga on żadnych dodatków, polewy na wierzchu itp. Jest delikatny w smaku, pięknie się kroi i genialnie smakuje. Wychodzi za każdym razem równiutki, praktycznie nie opada po upieczeniu.
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Nastaw piekarnik do temp. 160 stopni C. Do miski wsyp cukier drobny, cukier z prawdziwą wanilią i opcjonalnie przyprawę do sernika, a także dodaj całe jajka w temperaturze pokojowej.
Dokładnie miksuj przez kilka minut (masa powinna zacząć zwiększać swoją objętość).
Kończymy miksować w momencie gdy masa będzie jasna i bardzo puszysta (około 7-9 minut miksowania).
W drugiej misce miksuj na małych obrotach twaróg z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, a także ze skrobią ziemniaczaną.
Miksuj jedynie do momentu połączenia się składników.
Ubite jajka połącz delikatnie z twarogiem za pomocą trzepaczki lub mikserem na małych obrotach. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 24 cm) przełóż masę serową. Piecz w kąpieli wodnej przez 90 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum godzinę.
Przepis na: Sernik wiedeński
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 90 min
Łącznie: 105 min
Składniki:
Jak zrobić sernik wiedeński?
Połączyłam trzepaczka i średnio się to połączyło .. mikser nie da rady bezpieczeństwa jest zbyt mała misa z by pomiescic
Piękny
Witam. Mam pytanie mam piekarnik i. Tylko z termoobiegiem czy też temperatura 160 i kąpiel wodna?
Witaj! A robiłaś może z podwójnej porcji? Pieczesz w 160 góra i dół czy termoobieg? Pozdrawiam, Patrycja
Próbowałam juz tyle przepisow roznych na sernik wiedenski, a ten to jakis sztos! Pozdrawiam
Sernika wiedenskiego z tego przepisu robiłam już dwukrotnie i to pierwszy sernik, który mi nie opadł i wyszedł taki wysoki jak Twój ;))