Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński – istny klasyk wśród wszystkich serników! Często go przygotowuję na święta Bożego Narodzenia, a także różne imprezy rodzinne jak urodziny, imieniny czy domówki.

Sernik wiedeński składa się głównie z dużej ilości jajek (ja używam wiejskich, kupowanych na targach) oraz twarogu. Ważne, aby składniki były wysokiej jakości, ponieważ sernik na bazie kiepskiego sera wyjdzie przeciętny w smaku… Ja zazwyczaj sama mielę twaróg lub kupuję twaróg sernikowy w wiaderku (najczęściej Wieluń Mój ulubiony lub President).

To zdecydowanie najlepszy przepis na sernik wiedeński. Ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez kruchego spodu. Sam w sobie jest tak smaczny, że nie wymaga on żadnych dodatków, polewy na wierzchu itp. Jest delikatny w smaku, pięknie się kroi i genialnie smakuje. Wychodzi za każdym razem równiutki, praktycznie nie opada po upieczeniu.

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.

Przepis na: Sernik wiedeński

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić sernik wiedeński?

składniki na sernik wiedeński
Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Nastaw piekarnik do temp. 160 stopni C.

Do miski wsyp cukier drobny, cukier z prawdziwą wanilią i opcjonalnie przyprawę do sernika, a także dodaj całe jajka w temperaturze pokojowej.


przygotowanie masy do szybkiego sernika
Krok 2 

Dokładnie miksuj przez kilka minut (masa powinna zacząć zwiększać swoją objętość).


sernik wiedeński - przepis
Krok 3 

Kończymy miksować w momencie gdy masa będzie jasna i bardzo puszysta (około 7-9 minut miksowania).


przepis na ciasto sernik wiedeński
Krok 4 

W drugiej misce miksuj na małych obrotach twaróg z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, a także ze skrobią ziemniaczaną.


przygotowanie sernika bez spodu
Krok 5

Miksuj jedynie do momentu połączenia się składników.


masa na sernik wiedeński
Krok 6 

Ubite jajka połącz delikatnie z twarogiem za pomocą trzepaczki lub mikserem na małych obrotach. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 24 cm) przełóż masę serową. Piecz w kąpieli wodnej przez 90 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum godzinę.


sernik z wiaderka bez spodu

Jak zrobić sernik wiedeński?

Klasyczny sernik wiedeński

przepis na sernik wiedeński

Sernik wiedeński, który nie opada

sernik z wiaderka

Sernik wiedeński

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Sernik wiedeński z wiaderka bez spodu

Możliwości wykonania sernika jest właściwie nieskończenie wiele i ogranicza nasz tylko wyobraźnia. Często sama eksperymentuje i powstają wtedy takie przepisy jak np. sernik Oreo, sernik na kakaowym spodzie z truskawkami czy sernik na zimno z owocami. Często jednak lubię wracać do najprostszej i najbardziej popularnej wersji: Sernik wiedeński z wiaderka bez spodu. Ważne aby użyć wysokiej jakości twarogu z wiaderka. Ja osobiście polecam marki Wieluń lub President.

Najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada

Największym problemem serników jest to, że z reguły nam opadają lub pękają. Jest oczywiście kilka różnych przepisów, ale powyższy moim zdaniem to najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada. Jak widać na zdjęciach wychodzi piękny, równiutki i przede wszystkim niesamowicie dobry! Jeżeli masz złe doświadczenia z pieczeniem i opadaniem sernika to koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂

Sernik tradycyjny bez spodu

Sernik tradycyjny, tzw. sernik wiedeński jest przygotowywany bez spodu kruchego. W niektórych przepisach jest on przygotowany na spodzie, aby ładnie się kroił i się nie rozsypywał, ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby. Jego konsystencja jest na tyle zwięzła, że będzie nam się kroił tak samo ładnie, a smakować będzie jeszcze lepiej. W końcu im więcej sera w serniku tym lepiej 🙂 Wierzch możemy udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Back to top button