Przepisy na Boże Narodzenie

  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    Sernik krakowski na kruchym spodzie oraz z charakterystyczną kratką na wierzchu wygląda i smakuje obłędnie. Do tego bosko pachnie! Uwielbiam ten sernik z bakaliami. Sernik krakowski przepis Tak jak zazwyczaj przygotowuję serniki w tortownicach to sernik krakowski zawsze piekę w większych prostokątnych blaszkach. Łatwiej wtedy nałożyć tą kratkę z kruchego ciasta na wierzch…

    Czytaj dalej »
  • Sałatka leśna polana

    Sałatka leśna polana to bardzo ciekawa propozycja do zaserwowania dla Twoich gości. Wygląda nieco jak tort! Ta warstwowa sałatka z pewnością będzie się super prezentować na stole. Idealna na święta, uroczystość rodzinną czy Sylwestra. Sałatka z marynowanymi pieczarkami Na moim blogu jest już sporo pomysłów na domowe sałatki. Uwielbiam je…

    Czytaj dalej »
  • Pierniczki miękkie i pulchniutkie

    Bez jakiego smaku czy zapachu nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia? Ja od razu bym powiedziała – bez przyprawy do piernika! Dla mnie to obowiązkowy element wigilijnych wypieków. Tym razem przygotowałam dla Was przepyszne pierniczki miękkie i pulchniutkie, od których ciężko się oderwać. Te miękkie pierniczki są gotowe do jedzenia już zaraz…

    Czytaj dalej »
  • Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami

    Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami

    Drożdżowe paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami to jedna z tych potraw, które pojawia się regularnie na naszym świątecznym stole. Smakują naprawdę rewelacyjnie, zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do barszczu wigilijnego. Paszteciki wigilijne wypełnione są farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ja dodaję do nich jeszcze pieczarki,…

    Czytaj dalej »
  • Pierniczki alpejskie

    Pierniczki alpejskie

    Pierniczki alpejskie są mięciutkie i delikatne w smaku. Przygotowuje się je przez dwa dni, ale tak naprawdę nie są dużo bardziej pracochłonne od innych pierniczków. W pierwszym dniu robimy ciasto, które wychodzi dość gęste i klejące. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Przez te minimum 12 godzin ciasto…

    Czytaj dalej »
  • Krokiety z kapustą i grzybami

    Krokiety z kapustą i grzybami smakują zawsze wyśmienicie, czy to z barszczem czerwonym, czy też solo bez żadnych dodatków. Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, dlatego przygotowuję je zawsze na wigilijny stół, ale uwielbiam je nie tylko od święta. Ciężko im się oprzeć i zawsze znikają bardzo szybko. W końcu kto by się nie skusił na takiego jednego…

    Czytaj dalej »
  • Barszcz wigilijny

    Barszcz wigilijny

    Postny barszcz wigilijny to obowiązkowa potrawa na święta Bożego Narodzenia. W moim domu zawsze podaje się go z domowymi uszkami z grzybami. Uwielbiam jego kolor, smak i zapach! Barszcz czerwony Jak dla mnie barszcz czerwony to jedna z najlepszych zup. Mogę go pić solo w kubku lub jeść z drożdżowymi…

    Czytaj dalej »
  • Rolada biszkoptowa z jabłkami

    Rolada biszkoptowa z jabłkami

    Rolada biszkoptowa z jabłkami smakuje i wygląda naprawdę świetnie. Udekorowana kremem śmietankowym z mascarpone i domowymi pierniczkami będzie się idealnie prezentować na Twoim świątecznym stole. Rolada biszkoptowa Robiliście kiedyś roladę biszkoptową? Ja z ręką na sercu to robiłam ją tylko kilka razy. Z tego co pamiętam to podczas pierwszej próby zrobiłam…

    Czytaj dalej »
  • Śledzie z żurawiną

    Śledzie z żurawiną

    Śledzie z żurawiną to kolejna fantastyczna propozycja na świąteczny stół czy zwykłe rodzinne przyjęcie. Są bardzo proste i smaczne. Śledzie w oleju z żurawiną Ostatnio dodane na bloga śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską bardzo Wam przypadły do gustu. Tym razem przygotowałam dla Was przepis na inne pyszne śledzie w oleju, które…

    Czytaj dalej »
  • uszka z grzybami

    Uszka z grzybami

    Uszka z grzybami robię obowiązkowo co roku na święta Bożego Narodzenia. Wraz z barszczem czerwonym stanowią połączenie doskonałe. Nie wyobrażam sobie wigilii bez domowych uszek i barszczu. U mnie w domu robimy je zwykle tylko raz w roku, aby na święta smakowały szczególnie, a nie jak inne pospolite danie, które się je przez cały…

    Czytaj dalej »
Back to top button