Muszę przyznać, że sama nie jestem wielką fanką śledzi. Rzadko je przygotowuję, prędzej zjem je w gościnie u kogoś. Jak do tej pory, najlepsze śledzie jakie jadłam to były – śledzie po kaszubsku! Są bardzo szybkie do przygotowania i będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.
Przepis na: Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- 6 solonych filetów śledziowych
- zalewa do śledzi: (200 ml wody, 100 ml octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 2-4 liści laurowych, 3 łyżki oleju roślinnego)
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej żurawiny lub rodzynek
- 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- 100 ml wody
Śledzie po kaszubsku - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Zaczynamy od zalewy. Wszystkie składniki zagotowujemy, studzimy. Do małego garnka dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki śledzie, a następnie zalewamy je zalewą. Zostawiamy je na noc pod przykryciem. Następnego dnia kroimy w piórka cebulę, smażymy ją na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy startą na tarce marchewkę, a także ziele angielskie, przecier, żurawinę, liście laurowe, pieprz, sól, gorczycę oraz posiekany koperek. Smażymy na małym ogniu, po chwili wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ok. połowy zalewy, pozostawiamy do ostudzenia.
Połowę duszonych warzyw układamy na większym talerzu lub misce, układamy śledzie, a na wierzch znowu nakładamy warzywa. Smacznego!
Komentarze