Śledzie po kaszubsku

4.8/5 (46 ocen)
Klasyka kuchni Polskiej - śledzie po kaszubsku. To pyszna i aromatyczna potrawa, która jest idealną propozycją na Wigilię lub inne uroczystości. Jest łatwa do przygotowania i łączy w sobie tradycję i wygodę, doskonale sprawdzając się jako przystawka lub dodatek do chleba.

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to kolejna niezwykle smaczna propozycja na świąteczny stół. Równie dobrze sprawdzą się także jako przekąska imprezowa z dodatkiem świeżego pieczywa.

Przepis na: Śledzie po kaszubsku

Porady na start

Śledzie po kaszubsku najlepiej przygotować w dniu ich podania lub dzień wcześniej. Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe ze słonej zalewy (400 g), np. filety a`la Matjas
  • 2 łyżki octu spirytusowe 10%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 duży kiszony ogórek
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 200 g passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • większa szczypta soli
  • 2-3 łyżki łagodnego lub pikantnego ketchupu
Wyślij emailem

Jak zrobić śledzie po kaszubsku?


Krok 1

Moczenie śledzi

Śledzie po kaszubsku są bardzo proste do przygotowania. Można je wykonać zarówno w dniu przyjścia gości, jak i 3-4 dni szybciej – tylko wtedy przechowujemy w szczelnym zamykanym pojemniku w lodówce.

Filety śledziowe ze słonej zalewy należy moczyć przez minimum godzinę w zimnej wodzie. W tym czasie polecam minimum 3 krotnie wymienić wodę.

Jeżeli kupisz filety śledziowe w oleju a’la Matjas to już nie ma potrzeby moczenia przez taki długi czas. Ja zalałam je zimną wodą, wypłukałam dwukrotnie i osuszyłam papierowym ręcznikiem.

Użyłam 4 większe filety.  


Krok 2

pokrojone śledzie

Następnie kroimy je w kilkucentymetrowe kawałki. 


Krok 3

pokrojona czerwona cebula

Dwie większe czerwone cebule kroimy w piórka. Jeśli wolisz to możesz użyć zwykłą, białą cebulę zamiast czerwonej.


Krok 4

podsmażenie na patelni czerwonej cebuli z ogórkiem i przyprawami.

Na rozgrzanym oleju smażymy na średnim ogniu cebulę. Po kilku minutach powinna nieco zmięknąć.

Dodajemy posiekane suszone śliwki (około 5 sztuk), drobno pokrojony ogórek kiszony lub ewentualnie konserwowy (1 duży), majeranek (1/2 płaskiej łyżeczki), liście laurowe (2-3 sztuki), ziele angielskie (kilka kulek) oraz cukier (1/2 łyżeczki). Smażymy na małym ogniu przez dosłownie kilka minut.


Krok 5

zalewa pomidorowa do śledzi po kaszubsku

Dodajemy passatę pomidorową (200 g) lub przecier pomidorowy, ocet (1-2 łyżki), a także szczyptę pieprzu czarnego oraz soli. Smażymy przez dwie minutki.

Filety śledziowe przekładamy do głębszego talerza lub miski. Następnie przykrywamy je farszem z patelni.

Śledzie po kaszubsku podajemy ze świeżym pieczywem. Ja polecam Wam mój prosty chleb pszenny, bułeczki pszenne czy chleb z garnka z prażoną cebulką i słonecznikiem.

Śledzie- przepisy

Jeśli szukasz podobnych pomysłów na śledzie w roli głównej to polecam Ci wypróbować śledzie pod pierzynką (to pyszna warstwowa sałatka rybna) lub śledzie w śmietanie. Popularne na moim blogu są także śledzie z szuszonymi pomidorami.


Przepis na śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku przepis

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 46

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Śledzie po kaszubsku przepis

W naszym kraju jest to zdecydowanie najbardziej popularne danie ze śledziami w roli głównej – Śledzie po kaszubsku. Przepis jest naprawdę bardzo prosty i każdy jest w stanie przygotować to danie bez największych problemów. Jeżeli jesteś fanem śledzi, to ten przepis na śledzie po kaszubsku jest dla Ciebie pozycją obowiązkową! U mnie podaję go głównie na Wigilijny stół, ale również czasami jako po prostu przekąskę imprezową. Uwielbiam ich smak, który zawdzięczają zalewie pomidorowej, przygotowanej na bazie passaty, podsmażanej cebuli czerwonej, śliwek, ogórka kiszonego oraz przypraw. Świetnie smakuje ze świeżym domowym pieczywkiem. Nawet mój mąż, który nie przepada za żadną odmianą ryby mówi, że śledzie po kaszubsku, to jedyna potrawa ze śledziem, którą może zjeść, a to już o czymś świadczy 🙂

RozwińZwiń