Śledzie po kaszubsku to kolejna niezwykle smaczna propozycja na świąteczny stół. Równie dobrze sprawdzą się także jako przekąska imprezowa z dodatkiem świeżego pieczywa.
Przepis na: Śledzie po kaszubsku
Porady na start
Śledzie po kaszubsku najlepiej przygotować w dniu ich podania lub dzień wcześniej. Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.
Składniki:
- 4 filety śledziowe ze słonej zalewy (400 g), np. filety a`la Matjas
- 2 łyżki octu spirytusowe 10%
- 3 łyżki oleju
- 2 czerwone cebule
- 5 suszonych śliwek
- 1 duży kiszony ogórek
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2-3 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 200 g passaty pomidorowej lub przecieru
- 1/2 łyżeczki cukru
- większa szczypta pieprzu czarnego
- większa szczypta soli
- 2-3 łyżki łagodnego lub pikantnego ketchupu
Zobacz również:
Jak zrobić śledzie po kaszubsku?
Krok 1
Śledzie po kaszubsku są bardzo proste do przygotowania. Można je wykonać zarówno w dniu przyjścia gości, jak i 3-4 dni szybciej – tylko wtedy przechowujemy w szczelnym zamykanym pojemniku w lodówce.
Filety śledziowe ze słonej zalewy należy moczyć przez minimum godzinę w zimnej wodzie. W tym czasie polecam minimum 3 krotnie wymienić wodę.
Jeżeli kupisz filety śledziowe w oleju a’la Matjas to już nie ma potrzeby moczenia przez taki długi czas. Ja zalałam je zimną wodą, wypłukałam dwukrotnie i osuszyłam papierowym ręcznikiem.
Użyłam 4 większe filety.
Krok 2
Następnie kroimy je w kilkucentymetrowe kawałki.
Krok 3
Krok 4
Dodajemy posiekane suszone śliwki (około 5 sztuk), drobno pokrojony ogórek kiszony lub ewentualnie konserwowy (1 duży), majeranek (1/2 płaskiej łyżeczki), liście laurowe (2-3 sztuki), ziele angielskie (kilka kulek) oraz cukier (1/2 łyżeczki). Smażymy na małym ogniu przez dosłownie kilka minut.
Krok 5
Filety śledziowe przekładamy do głębszego talerza lub miski. Następnie przykrywamy je farszem z patelni.
Śledzie po kaszubsku podajemy ze świeżym pieczywem. Ja polecam Wam mój prosty chleb pszenny, bułeczki pszenne czy chleb z garnka z prażoną cebulką i słonecznikiem.
Śledzie- przepisy
Jeśli szukasz podobnych pomysłów na śledzie w roli głównej to polecam Ci wypróbować śledzie pod pierzynką (to pyszna warstwowa sałatka rybna) lub śledzie w śmietanie. Popularne na moim blogu są także śledzie z szuszonymi pomidorami.
Komentarze