Dania mięsneDania z warzywamiDania ze śledziamiKuchnia polskaKuchnie świataObiadyPrzekąskiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneRybyŚledzie na różne sposobySpecjalne okazje

Śledzie po kaszubsku

Muszę przyznać, że sama nie jestem wielką fanką śledzi. Rzadko je przygotowuję, prędzej zjem je w gościnie u kogoś. Jak do tej pory, najlepsze śledzie jakie jadłam to były – śledzie po kaszubsku! Są bardzo szybkie do przygotowania i będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.

Przepis na: Śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • zalewa do śledzi: (200 ml wody, 100 ml octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 2-4 liści laurowych, 3 łyżki oleju roślinnego)
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 100 ml wody

Wykonanie:

Zaczynamy od zalewy. Wszystkie składniki zagotowujemy, studzimy. Do małego garnka dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki śledzie, a następnie zalewamy je zalewą. Zostawiamy je na noc pod przykryciem. Następnego dnia kroimy w piórka cebulę, smażymy ją na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy startą na tarce marchewkę, a także ziele angielskie, przecier, żurawinę, liście laurowe, pieprz, sól, gorczycę oraz posiekany koperek. Smażymy na małym ogniu, po chwili wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ok. połowy zalewy, pozostawiamy do ostudzenia.

Połowę duszonych warzyw układamy na większym talerzu lub misce, układamy śledzie, a na wierzch znowu nakładamy warzywa. Smacznego!


Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 24

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button