Śledzie z żurawiną

4.7/5 (98 ocen)
Śledzie z żurawiną przepis

Śledzie z żurawiną to kolejna fantastyczna propozycja na świąteczny stół czy zwykłe rodzinne przyjęcie. Są bardzo proste i smaczne.

Śledzie w oleju z żurawiną

Ostatnio dodane na bloga śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską bardzo Wam przypadły do gustu. Tym razem przygotowałam dla Was przepis na inne pyszne śledzie w oleju, które z pewnością również Wam się spodobają. Zrobisz je raz, dwa! Śledzie z żurawiną są z lekkim, słodkim akcentem. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę, jeśli przejadły Ci się klasyczne śledzie w śmietanie i pragniesz spróbować czegoś nowego. Koniecznie je wypróbuj!

Przepis na: Śledzie z żurawiną

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych (np. w oleju)
  • 1 cebula
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 150 ml oleju
  • zmielony pieprz czarny (u mnie kolorowy, ziarnisty pieprz)
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 goździki
Wyślij emailem

Śledzie z żurawiną - przepis krok po kroku


Krok 1

Żurawina do śledzi

Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum pół godziny


Krok 2

Przygotowanie śledzi z żurawiną krok po kroku

Filety śledziowe a`la Matjas zwykle kupuję w słoiku (w oleju). Najczęściej kupuję z firmy Marinero lub Lisner.

Najpierw płuczemy je pod strumieniem zimnej wody. Ja to robię minimum dwukrotnie (czasem zostawiam je dodatkowo na chwilę w zimnej wodzie), jednak najlepiej sobie je po prostu spróbować, bo z danej firmy są np. bardziej lub mniej słone.

Następnie je kroimy w większe kawałki. Ja każdy filet przekroiłam na pół.


Krok 3

Przygotowanie śledzi z żurawiną

Cebulę kroimy w piórka i polewamy na sitku wrzątkiem.

Śledzie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy je do zamykanego pudełka (np. plastikowego ze szczelnym zamknięciem) czy nawet szklanego słoika. Dodajemy także odcedzoną żurawinę, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz olej. Całość lekko mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się “przeżarły”.

Dopiero po tym czasie przekładamy je do głębszego talerza lub miski i układamy na stole (dla domowników czy gości). Podajemy ze świeżym pieczywem. Ja polecam Wam mój prosty chleb pszenny, bułeczki pszenne czy chleb z garnka z prażoną cebulką i słonecznikiem.

Śledzie- przepisy

Jeśli szukasz podobnych pomysłów na śledzie w roli głównej to polecam Ci wypróbować śledzie pod pierzynką (to pyszna warstwowa sałatka rybna) lub śledzie w śmietanie. Popularne na moim blogu są także śledzie po kaszubsku.


Śledzie z żurawiną przepis

Śledzie z dodatkiem żurawiny

Śledzie w oleju z żurawiną

Przepis na śledzie z żurawiną

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 98

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
1 rok temu

Dzień dobry,
jaką żurawinę Pani kładzie? Czy to jest żurawina w cukrze, jaką można wszędzie nabyć, czy wysuszona bez cukru? A można dać swieżej, bo taką też jeszcze na rynku mogę dostać.
pozdrawiam
Maria

Śledzie z żurawiną przepis

Przepisy na śledzie są przeróżne. Można przygotować je jako śledzie w śmietanie, śledzie po kaszubsku, śledzie pod pierzynką czy też inne, podobne przepisy. Wszystko zależy od tego jakie składniki mamy akurat pod ręką. Do tego przepisu użyjemy suszonej żurawiny. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. W tym czasie przechodzimy do naszych śledzi. Najpierw płuczemy je pod wodą, czasami nawet 2 razy – wszystko zależy od smaku śledzi i jak mocno są solone. Następnie śledzie musimy pokroić na pół, natomiast cebulkę w piórka. Dodajemy przyprawy oraz olej i mieszamy wszystko razem. Następnie zamykamy szczelnie, aby smak się “przeżarł” i odstawiamy najlepiej na kilka godzin.

Przepis na śledzie z żurawiną i cebulą

Do przygotowania śledzi z żurawiną potrzebne nam będą: cebula, filety śledziowe, żurawina suszona, olej, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki. Ewentualnie do smaku możemy dodać inne przyprawy. Przygotowanie tego przepisu na śledzie z żurawiną i cebulą zajmie Ci tylko 15 min.. więc jeżeli spodziewasz się gości i potrzebujesz coś przygotować na szybko do ten przepis sprawdzi się idealnie. Pamiętaj jednak, że najlepiej smakują kilka godzin później, więc najlepiej jak przygotujesz je wcześniej i dasz do lodówki.

Śledzie w oleju z żurawiną

Jeżeli lubisz eksperymentować i modyfikować przepis to ciekawą opcją może być dodanie jeszcze rodzynek. Śledzie z żurawiną będą wówczas jeszcze słodsze. Inną modyfikacją, którą możesz wprowadzić to podsmażenie cebuli na patelni przed dodaniem do śledzi. Ewentualnie wypróbuj również dodanie pomidorów suszonych lub zamianę zwykłej cebuli na cebulę czerwoną. Jak widzisz śledzie w oleju z żurawiną mogą być modyfikowane dowolnie według upodobań 🙂

RozwińZwiń