Śledzie z żurawiną to kolejna fantastyczna propozycja na świąteczny stół czy zwykłe rodzinne przyjęcie. Są bardzo proste i smaczne.
Śledzie w oleju z żurawiną
Ostatnio dodane na bloga śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską bardzo Wam przypadły do gustu. Tym razem przygotowałam dla Was przepis na inne pyszne śledzie w oleju, które z pewnością również Wam się spodobają. Zrobisz je raz, dwa! Śledzie z żurawiną są z lekkim, słodkim akcentem. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę, jeśli przejadły Ci się klasyczne śledzie w śmietanie i pragniesz spróbować czegoś nowego. Koniecznie je wypróbuj!
Przepis na: Śledzie z żurawiną
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych (np. w oleju)
- 1 cebula
- 100 g suszonej żurawiny
- 150 ml oleju
- zmielony pieprz czarny (u mnie kolorowy, ziarnisty pieprz)
- 3 kulki ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 goździki
Zobacz również:
Śledzie z żurawiną - przepis krok po kroku
Krok 2
Najpierw płuczemy je pod strumieniem zimnej wody. Ja to robię minimum dwukrotnie (czasem zostawiam je dodatkowo na chwilę w zimnej wodzie), jednak najlepiej sobie je po prostu spróbować, bo z danej firmy są np. bardziej lub mniej słone.
Następnie je kroimy w większe kawałki. Ja każdy filet przekroiłam na pół.
Krok 3
Śledzie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy je do zamykanego pudełka (np. plastikowego ze szczelnym zamknięciem) czy nawet szklanego słoika. Dodajemy także odcedzoną żurawinę, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz olej. Całość lekko mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się “przeżarły”.
Dopiero po tym czasie przekładamy je do głębszego talerza lub miski i układamy na stole (dla domowników czy gości). Podajemy ze świeżym pieczywem. Ja polecam Wam mój prosty chleb pszenny, bułeczki pszenne czy chleb z garnka z prażoną cebulką i słonecznikiem.
Śledzie- przepisy
Jeśli szukasz podobnych pomysłów na śledzie w roli głównej to polecam Ci wypróbować śledzie pod pierzynką (to pyszna warstwowa sałatka rybna) lub śledzie w śmietanie. Popularne na moim blogu są także śledzie po kaszubsku.
Komentarze
Dzień dobry,
jaką żurawinę Pani kładzie? Czy to jest żurawina w cukrze, jaką można wszędzie nabyć, czy wysuszona bez cukru? A można dać swieżej, bo taką też jeszcze na rynku mogę dostać.
pozdrawiam
Maria
Dzień dobry, ja dodaję zwykłą, taką jaką można nabyć w każdym sklepie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć bez cukru 🙂 Ze świeżą szczerze powiedziawszy nie próbowałam. Również pozdrawiam! 🙂