Tym razem mam dla Was przepis na małe co nieco… Skyrnik tylko z pięciu składników! Opcjonalnie można dodać na wierzch owoce (u mnie garść malin) oraz płatki migdałowe. Wychodzi leciutki, lekko piankowaty, nie za słodki, lecz taki w sam raz!
Skyrnik z malinami to deser na małą keksówkę. Czasami są sytuacje, że masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcesz piec ogromnego ciasta, które później będziesz jeść samodzielnie przez tydzień czasu… W takich sytuacjach taki skyrnik będzie super opcją!
Do jego przygotowania nie będziesz potrzebować nawet miksera! Wszystko mieszamy tylko do połączenia za pomocą trzepaczki, przekładamy do foremki i do piekarnika. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Skyrnik z malinami
Porady na start
Możesz użyć na wierzchu innych owoców i to zarówno świeżych, jak i mrożonych. Ja w tym przepisie użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam.
Składniki:
Skyrnik:
- 3 jajka
- 700 g skyru np. waniliowego
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu lub cukru białego
- 40 g budyniu waniliowego
- kilka okrągłych biszkoptów
Dodatkowo:
- garść malin lub borówek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka płatków migdałowych
Zobacz również:
Skyrnik z malinami przepis krok po kroku:
Krok 1
Do miski dodajemy składniki w temperaturze pokojowej – 700 g skyru waniliowego, 3 jajka, sypki budyń waniliowy (40 g), a także słodziło (2 łyżki np. cukru białego, ksylitolu, erytrytolu).
Krok 2
Krok 3
Jeśli chcesz to możesz je zastąpić podłużnymi biszkoptami jak do tiramisu. Herbatników nie polecam, bo masa jest dość wodnista i mogą wypłynąć na wierzch skyrnika w trakcie pieczenia.
Krok 4
Masę delikatnie wylewamy na biszkopty. Na wierzchu układamy maliny (mogą być zarówno świeże jak i mrożone), a także posypujemy odrobiną płatków migdałowych.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez minimum 15-20 minut.
Skyrnik z malinami gotowy!
Komentarze
Pytanie czy skyr ma byc w formie serka? Czy ma być to skyr z butelki taki jak do picia?
Serek, gęsty, a nie pitny z butelki 🙂
I ja zrobiłam… Właśnie się piecze👍
Ekstra! 😍 Życzę w razie udanych wypieków 🙂
Hej Asia, bardzo zaciekawil mnie Twoj przepis i chciala bym go zrobic jako fit alternatywe dla slodyczy 😁😁 obecnie jestem na redukcji wiec rozliczam sie przed soba z kazdej kcal 😁😁 czy mogla bys podac informacje odnosnie kalorii na porcje?
Hej, dobry wybór, ponieważ ten skyrnik w najgorszym wariancie z cukrem ma ok. 1100 kcal cały, a z erytrytolem ok. 100 kcal mniej. Wychodzi ok. 8-10 porcji, więc z cukrem porcja będzie mieć 110-140 kcal, a z erytrytolem 100-125 kcal 🙂
Hej! Czy mogę użyc twarogu sernikowego z wiaderka ?
Hej, raczej to nie wyjdzie 🙂 Lepiej zrobić już sernik z malinami.
Mogą być maliny mrożone?
Napisałam w przepisie, że można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych 🙂