Skyrnik z malinami

4.7/5 (118 ocen)
Leciutki, piankowy i delikatny w smaku! Bez użycia miksera - wystarczy wymieszać składniki za pomocą trzepaczki. Ten skyrnik z malinami to prosty i bardzo smaczny wypiek. Idealne małe co nieco.

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Skyrnik z malinami

Tym razem mam dla Was przepis na małe co nieco… Skyrnik tylko z pięciu składników! Opcjonalnie można dodać na wierzch owoce (u mnie garść malin) oraz płatki migdałowe. Wychodzi leciutki, lekko piankowaty, nie za słodki, lecz taki w sam raz!

Skyrnik z malinami to deser na małą keksówkę. Czasami są sytuacje, że masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcesz piec ogromnego ciasta, które później będziesz jeść samodzielnie przez tydzień czasu… W takich sytuacjach taki skyrnik będzie super opcją!

Do jego przygotowania nie będziesz potrzebować nawet miksera! Wszystko mieszamy tylko do połączenia za pomocą trzepaczki, przekładamy do foremki i do piekarnika. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Skyrnik z malinami

Porady na start

Możesz użyć na wierzchu innych owoców i to zarówno świeżych, jak i mrożonych. Ja w tym przepisie użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam.

Składniki:

Skyrnik:

  • 3 jajka
  • 700 g skyru np. waniliowego
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu lub cukru białego
  • 40 g budyniu waniliowego
  • kilka okrągłych biszkoptów

Dodatkowo:

  • garść malin lub borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Wyślij emailem

Skyrnik z malinami przepis krok po kroku:


Krok 1

skyr z jajkiem, budyniem i ksylitolem

Do miski dodajemy składniki w temperaturze pokojowej – 700 g skyru waniliowego, 3 jajka, sypki budyń waniliowy (40 g), a także słodziło (2 łyżki np. cukru białego, ksylitolu, erytrytolu).


Krok 2

masa na skyrnik

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.  


Krok 3

biszkopty na dnie foremki

Na dnie foremki (u mnie keksówka o wymiarach 10 x 22 cm) wykładamy papier do pieczenia oraz okrągłe biszkopty (układałam je dość ciasno koło siebie, dzięki temu nie wypłyną na wierzch).

Jeśli chcesz to możesz je zastąpić podłużnymi biszkoptami jak do tiramisu. Herbatników nie polecam, bo masa jest dość wodnista i mogą wypłynąć na wierzch skyrnika w trakcie pieczenia.   


Krok 4

skyrnik z malinami przed upieczeniem

Masę delikatnie wylewamy na biszkopty. Na wierzchu układamy maliny (mogą być zarówno świeże jak i mrożone), a także posypujemy odrobiną płatków migdałowych.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez minimum 15-20 minut.

Skyrnik z malinami gotowy!


sernik z jogurtu skyr

ciasto z jogurtem skyr

sernik ze skyru

Skyrnik z malinami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 118

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
Robert
29 dni temu

Pytanie czy skyr ma byc w formie serka? Czy ma być to skyr z butelki taki jak do picia?

Magda
Magda
4 miesięcy temu

I ja zrobiłam… Właśnie się piecze👍

IMG_20240824_083920651
Goska
Goska
4 miesięcy temu

Hej Asia, bardzo zaciekawil mnie Twoj przepis i chciala bym go zrobic jako fit alternatywe dla slodyczy 😁😁 obecnie jestem na redukcji wiec rozliczam sie przed soba z kazdej kcal 😁😁 czy mogla bys podac informacje odnosnie kalorii na porcje?

Ola
Ola
5 miesięcy temu

Hej! Czy mogę użyc twarogu sernikowego z wiaderka ?

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Mogą być maliny mrożone?

Skyrnik

Skyrnik to propozycja dla wszystkich miłośników lekkich i zdrowych deserów. Zwłaszcza przepis powinny docenić osoby, które chcą ograniczyć spożycie cukru, a jednocześnie cieszyć się słodkim sernikowym smakiem. Idealny dla osób dbających o linię i będących na diecie. Ciasto z jogurtem skyr to doskonały wybór na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po lunchbox do pracy. Dodatkowo samo jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu i jest dosyć wdzięcznym deserem, który powinien wyjść każdemu bez problemu.

Sernik z jogurtu skyr

Sernik z jogurtu skyr to doskonała alternatywa dla tradycyjnych serników. Dzięki zastosowaniu jogurtu skyr, ciasto staje się lżejsze, a jednocześnie zachowuje swoją zbitą konsystencję. Skyr jest bogaty w białko i niskotłuszczowy, więc nie tylko nadaje sernikowi unikalny smak ale wprowadza również wartości odżywcze, które są korzystne dla zdrowia. Przygotowanie sernika ze skyru jest proste – wystarczy wymieszać jogurt skyr z pozostałymi składnikami, przełożyć masę do foremki, a następnie piec do uzyskania złocistej skórki.

RozwińZwiń