Śniadanie

Chleb z garnka z prażoną cebulką, słonecznikiem i sezamem

Ostatnio Wam pokazywałam mój najnowszy wypiek i odkrycie smakowe – chleb z garnka z prażoną cebulką, słonecznikiem, sezamem i pestkami dyni! Jaki on jest boski w smaku!!! Chrupiąca skórka, delikatny środek, który tak pięknie się kroi… Dodatkowo podkreśliłam jego smak podsmażoną cebulką i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę!

Chleb pszenny

Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe pieczywo. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z domowymi wypiekami to koniecznie wypróbuj na początek prosty chleb pszenny. Z kolei jeżeli lubisz eksperymentować z chlebem to polecam mój przepis na chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami – rewelacja!

Chleb z garnka na bazie mąki pszennej chlebowej to pyszne pieczywo na bazie drożdży, który nie wymaga dużej ilości pracy. Jednak pamiętaj, że jego wykonanie wymaga trochę czasu, a najlepiej rozłożyć jego przygotowanie na dwa dni lub przynajmniej 10 godzin… Tzn najlepiej wieczorem przygotować ciasto, a na drugi dzień dopiero upiec.

Do upieczenia tego chleba pszennego z garnka najlepiej się sprawdzi większy garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne (koniecznie z przykrywką!).

Przepis na: Chleb z garnka z prażoną cebulką, słonecznikiem i sezamem

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 ml letniej wody

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej lub orkiszowej
  • 360 ml letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 cebuli
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemię lnianego

Jak upiec chleb z garnka?

domowe pieczywo
Krok 1 

Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 50 g mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 50 g miękkiego masła i dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Smażymy na małym ogniu aż będzie pięknie zarumieniona. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (ok. 520 g), zimne masło z cebulką, 360 ml letniej wody, łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wsypujemy także 1 łyżkę sezamu, ziaren słonecznika, pestek dyni i siemię lnianego.

Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub mieszając po prostu zwykłą łyżką. Ciasto powinno być dosyć klejące, jednak wszystkie składniki dokładnie wymieszane. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc (w temperaturze pokojowej w kuchni, a nie w lodówce). 


domowe pieczywo
Krok 2 

Stolnicę oprószamy lekko mąką i przekładamy ciasto. Ręce także oprószamy mąką i tworzymy kulę z ciasta. Na blat kuchenny układamy czystą ściereczkę np. bawełnianą, oprószamy ją lekko, jednak równomiernie mąką. Na jej środek (w miejscu oprószenia mąką układamy naszą uformowaną kulę) przekładamy ciasto. Następnie przykrywamy je lekko wystającymi bokami ściereczki i odstawiamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia.

Jak już ciasto podwoi nam objętość, wtedy piekarnik nagrzewamy do najwyższej temp. np. 240 stopni. Wkładamy do niego puste naczynie żaroodporne lub garnek (koniecznie z pokrywką!). Ja użyłam podłużnego naczynia żaroodpornego z pokrywką o długości 40 cm.

Teraz bardzo uważając na możliwe poparzenie, używając rękawic kuchennych wyjmujemy gorące naczynie i zdejmujemy pokrywkę. Ja na jego wierzch kładę zazwyczaj papier do pieczenia, dzięki czemu łatwiej mi później wyciągnąć upieczony chleb.

Ciasto umieszczamy w naczyniu przekładając je ostrożnie ze ścierki lub delikatnie przenieś je lekko oprószonymi mąką rękami (tylko koniecznie uważaj żeby przypadkiem nie dotknąć boków naczynia!!!). Aaaa i pamiętaj, że chleb podczas pieczenia jeszcze nieco urośnie, więc trzeba użyć jak największego naczynia żeby ciasto miało miejsce do rośnięcia i napuszenia.

Wierzch opcjonalnie spryskujemy odrobiną wody, nacinamy i posypujemy np. sezamem, czarnuszką lub makiem.

Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy przez 30 minut w temp. 220- 230 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb ok. 15-20 minut aż będzie idealnie zarumieniony, a nie spalony z zewnątrz (koniecznie monitoruj swój piekarnik co jakiś czas).

Wyciągnij chleb z piekarnika, jak tylko delikatnie przestygnie to tak po 5 minutach jeszcze gorący wyciągnij z naczynia na kratkę. Wiem, że ciężko się powstrzymać, ale chleb kroimy dopiero po całkowitym przestygnięciu.


chleb z garnka

chleb z garnka

chleb z garnka

prosty chleb z garnka

chleb domowy

domowy chleb

chleb pszenny

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button