Proste ciasto ucierane ze śliwkami

4.6/5 (459 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 40 min pieczenia

ciasto ucierane ze śliwkami

Opis przepisu

Przyznaję, że takie ciasta lubię najbardziej… Proste, szybkie i z małej ilości składników wychodzą najlepiej. Ciasto ucierane ze śliwkami i maślaną kruszonką wyjdzie naprawdę każdemu! Nawet jeżeli jest to Twoje pierwsze samodzielnie pieczone ciacho. Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej, więc po prostu kilka godzin szybciej wyciągnij masło i jajka z lodówki.

Przepis na: Proste ciasto ucierane ze śliwkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (w temp. pokojowej!)
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • 600 g śliwek węgierek
Wyślij emailem

Ciasto ucierane ze śliwkami przepis krok po kroku:


Krok 1

placek ucierany

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

To proste ciasto ucierane ze śliwkami przygotowuje się dość szybko, więc można od razu włączyć piekarnik – temperatura 180 stopni.

Miękkie masło (250 g) miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier biały (łącznie 150 g, może być np. drobny do wypieków, ale może być zwykły). Ucieramy przez około 2-3 minuty.


Krok 2

placek ze śliwkami

Po tym czasie dodajemy po jednym jajku (łącznie 5 dużych jajek, a po dodaniu każdego miksujemy przez chwilkę na średnich obrotach miksera).


Krok 3

placek ze śliwkami

Ciasto może wyglądać tak jakby się zwarzyło, ale takie ma być. 


Krok 4

ciasto ucierane ze śliwkami

Dodajemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (230 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).


Krok 5

Miksujemy tylko do połączenia się składników.  


Krok 6

placek ze śliwkami

Ciasto przekładamy do blaszki (moja w rozmiarze 24 x 24 cm).


Krok 7

Kruszonka do ciasta

Przygotowujemy maślaną kruszonkę.

Do miski wsypujemy mąkę (100 g), cukier (60 g) oraz zimne masło (60 g). Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta (przez pół minuty).


Krok 8

ciasto ze śliwkami

Śliwki (najlepiej węgierki) myjemy i dzielimy na połówki, pestki wyrzucamy.

Układamy je równomiernie na cieście, lekko je wbijając.  


Krok 9

placek ze śliwkami

Posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto ucierane ze śliwkami gotowe! Smacznego.

Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało to ciacho! Zdjęcia jak najbardziej mile widziane.

Polecam wypróbować także placek ze śliwkami, na cieście z cytrynową nutką oraz kruchą tartę ze śliwkami. Dużą popularnością na blogu cieszy się także kruche ciasto ze śliwkami i bezą.


ciasto ucierane ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

ciasto ucierane ze śliwkami

 

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 459

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Stanisław
Stanisław
2 miesięcy temu

W tej chwili piekę, pierwszy raz w swoim życiu. Zobaczymy co wyjdzie. Przepis bardzo sugestywny.

Agutka
Agutka
3 miesięcy temu

Przepis !!!

1000004880
Anna
Anna
3 miesięcy temu

Czy można zastąpić śliwki świeżymi brzoskwiniami ?

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Ciasto pyszne, proste, rewelacyjne. Rodzinka zachwycona ❤️

IMG_8088
Alicja
Alicja
4 miesięcy temu

Nie ma bardziej prostego i tak niesamowitego ciasta! Robię co najmniej dwa razy w tygodniu, a jak jadę do teściów to biorę od razu trzy! Niebo!

Basia
Basia
4 miesięcy temu

Dziękuję. Wyszło piękne i przepyszne.

1000001922
Beata
Beata
1 rok temu

Łatwy i pyszny

inbound3648232758912704583.jpg
Kasia
Kasia
1 rok temu

Przepyszny i mega łatwy do zrobienia😋

inbound1864274731125869276.jpg
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Pychotka, polecam🤗❤️

1000009029.jpg
Paula
Paula
1 rok temu

Robię to ciasto po raz trzeci i wychodzi wspaniale. Pychotka, soczyste, elastyczne pyszne ciacho. Dziękuję za przepis.