Opis przepisu
Przyznaję, że takie ciasta lubię najbardziej… Proste, szybkie i z małej ilości składników wychodzą najlepiej. Ciasto ucierane ze śliwkami i maślaną kruszonką wyjdzie naprawdę każdemu! Nawet jeżeli jest to Twoje pierwsze samodzielnie pieczone ciacho. Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej, więc po prostu kilka godzin szybciej wyciągnij masło i jajka z lodówki.
Przepis na: Proste ciasto ucierane ze śliwkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek (w temp. pokojowej!)
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
Dodatkowo:
- 600 g śliwek węgierek
Zobacz również:
Ciasto ucierane ze śliwkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
To proste ciasto ucierane ze śliwkami przygotowuje się dość szybko, więc można od razu włączyć piekarnik – temperatura 180 stopni.
Miękkie masło (250 g) miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier biały (łącznie 150 g, może być np. drobny do wypieków, ale może być zwykły). Ucieramy przez około 2-3 minuty.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy po jednym jajku (łącznie 5 dużych jajek, a po dodaniu każdego miksujemy przez chwilkę na średnich obrotach miksera).
Krok 3
Krok 4
Dodajemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (230 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
Krok 5
Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 6
Krok 7
Przygotowujemy maślaną kruszonkę.
Do miski wsypujemy mąkę (100 g), cukier (60 g) oraz zimne masło (60 g). Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta (przez pół minuty).
Krok 8
Śliwki (najlepiej węgierki) myjemy i dzielimy na połówki, pestki wyrzucamy.
Układamy je równomiernie na cieście, lekko je wbijając.
Krok 9
Posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto ucierane ze śliwkami gotowe! Smacznego.
Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało to ciacho! Zdjęcia jak najbardziej mile widziane.
Polecam wypróbować także placek ze śliwkami, na cieście z cytrynową nutką oraz kruchą tartę ze śliwkami. Dużą popularnością na blogu cieszy się także kruche ciasto ze śliwkami i bezą.
Komentarze
W tej chwili piekę, pierwszy raz w swoim życiu. Zobaczymy co wyjdzie. Przepis bardzo sugestywny.
Powodzenia 🙂
Przepis !!!
Super wyszło ❤️ Życzę smacznego!
Czy można zastąpić śliwki świeżymi brzoskwiniami ?
Można spróbować 🙂
Ciasto pyszne, proste, rewelacyjne. Rodzinka zachwycona ❤️
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Nie ma bardziej prostego i tak niesamowitego ciasta! Robię co najmniej dwa razy w tygodniu, a jak jadę do teściów to biorę od razu trzy! Niebo!
Bardzo się cieszę, że aż tak posmakowało! 😍
Dziękuję. Wyszło piękne i przepyszne.
Super wyszło 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️
Łatwy i pyszny
Świetnie wyszło! 🙂
Przepyszny i mega łatwy do zrobienia😋
Super wyszło 🙂 Dziękuję za zdjęcie wypieku!
Pychotka, polecam🤗❤️
Świetnie wyszło <3 Smacznego!
PS. Właśnie odpisując na Pani komentarz też jem to ciacho 😛 Uwielbiam je...
Robię to ciasto po raz trzeci i wychodzi wspaniale. Pychotka, soczyste, elastyczne pyszne ciacho. Dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę, że ciacho posmakowało! ❤️❤️