
Przyznaję, że takie ciasta lubię najbardziej… Proste, szybkie i z małej ilości składników wychodzą najlepiej 🙂 Ciasto ucierane ze śliwkami i maślaną kruszonką wyjdzie naprawdę każdemu! Nawet jeżeli jest to Twoje pierwsze samodzielnie pieczone ciacho. Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej, więc po prostu kilka godzin szybciej wyciągnij masło i jajka z lodówki.
Przygotowanie: 15
Pieczenie: 45
Łącznie: 60 min
Przepis na: Proste ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek (w temp. pokojowej!)
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 1 kg śliwek węgierek
Wykonanie
Wszystkie składniki muszą być koniecznie w temp. pokojowej!
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia. Jeszcze chwilkę miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Składniki kruszonki miksujemy przez kilka sekund do wymieszania się składników.
Na dno foremki o wymiarach 16 x 28 cm wylewamy ciasto, wyrównujemy. Nakładamy połówki śliwek bez pestek, a następnie wierzch posypujemy kruszonką.
Piec przez 40-45 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!