Opis przepisu
Placek ze śliwkami i kruszonką to przepyszny wypiek. Połączenie puszystego ciasta cytrynowego z soczystymi śliwkami i maślaną kruszonką to coś fantastycznego.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Domowe ciasto ze śliwkami i kruszonką najbardziej mi smakuje zaraz po upieczeniu jak tylko delikatnie przestygnie. Nawet nie chcę Wam pisać jak pięknie pachnie to ciacho! Jak dla mnie 10/10! Placek ze śliwkami rozpływa się w ustach. Z każdym kęsem chce się go jeść więcej i więcej. Piekłam je do tej pory dwa razy i ani razu nie dotrwało na następny dzień… Połączyłam tutaj moje ulubione ciasto cytrynowe z soczystą i słodką śliwką węgierką. No petarda!
Koniecznie wypróbuj mój placek ze śliwkami!
Jeśli szukasz podobnego wypieków ze śliwkami to koniecznie zobacz moje kruche ciasto ze śliwkami i bezą oraz ucierane ciasto ze śliwkami.
Przepis na: Placek ze śliwkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 5 małych jajek (lub 4 duże)
- 170 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier wanilinowy)
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 400 g śliwek np. węgierek
- 100 g zimnego masła
- 180 g mąki pszennej (np. typ 450 lub 500)
- 100 g cukru
Zobacz również:
Ciasto ze śliwkami – przepis krok po kroku:
Krok 1
Roztapiamy na małym ogniu masło (200 g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Do żółtek dodaj cukier (170 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (20 g). Jeśli nie masz cukru z wanilią, możesz użyć cukru wanilinowego lub całkowicie go pominąć.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Sok z cytryny wlewamy do miski z żółtkami. Dodajemy także mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.
Do powstałej masy dodajemy łyżkę ubitych białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Czynność powtarzamy, dodając kolejne łyżki białek i za każdym razem delikatnie mieszając, aż całość się połączy.
Krok 6
Śliwki myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w ćwiartki i układamy na wierzch ciasta (oczywiście wyciągamy pestki).
Krok 7
Ciasto pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do tzw. suchego patyczka.
Placek ze śliwkami nie musimy przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcesz żeby szybko “wysechł” na kolejne dni, to najlepiej zawinąć je z wierzchu folią spożywczą lub chociaż przykryć ściereczką bawełnianą (oczywiście przykrywamy po całkowitym wystygnięciu).
Ciasta ze śliwkami
Jeśli szukasz podobnych wypieków ze śliwkami w roli głównej to serdecznie polecam wypróbować moje najprostsze ciasto ze śliwkami albo tartę ze śliwkami. Jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły świetnie się z kolei sprawdzą drożdżówki ze śliwkami.
Masz sporo śliwek na zbyciu i nie wiesz co z nich przygotować? W takim razie podrzucam przepis na nutellę ze śliwek oraz powidła śliwkowe.
Komentarze
Witam czy zamiast śliwek można użyć jabłek?
Można spróbować, tylko pokroiłabym jabłka w dużą kostkę 🙂
Właśnie się piecze
W takim razie życzę udanych wypieków i smacznego! 🙂
Czy na okrągła blaszkę trzeba zmienić proporcje
Ciężko mi powiedzieć, bo okrągła blaszka może mieć średnicę 20 cm, a może mieć 28 cm.
Wystarczy wejść na moim blogu na przelicznik foremek i wpisać sobie wymiary swojej blaszki 🙂
I wtedy wyliczy dany przepis??
Tak 🙂 Proszę kliknąć tutaj: https://poprostupycha.com.pl/przelicznik-foremek/
Dziękuję ❤️❤️
Przepyszny placuszek 😘oczywiście zanim ostygł już został prawie zjedzony 😂
Bardzo dziękuję za zdjęcie, wyszedł superowy! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że tak posmakował 🙂 U mnie też jest często takie zjawisko 😂
Cudowny przepis. Kocham wszelkie desery ze śliwkami, a ten placek to jeden z moich ulubionych
Bardzo się cieszę, że tak smakuje ❤️
Dziękuję za przepis! Mi udało mi się upiec bez problemu, mimo że nie jestem Michel Moran w kuchni 😃 Jak komuś wychodzi zakalec, to po prostu nie czyta ze zrozumieniem 🙂
Bardzo się cieszę, że się udało 🤗
Wow! Po prostu wow! 😍 Twój przepis na placek ze śliwkami jest absolutnie cudowny! Sezon się zaczyna, więc na pewno wrócę do tego przepisu wielokrotnie! ❤️❤️
Bardzo się cieszę, że tak posmakował ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
U mnie też wyszedł zakalec:( Wszystko bylo w temp pokojowej, maka przesiana i pieczone zgodnie z przepisem. Mam wrażenie że każde ciasto gdzie trzeba dodawać pianę, wychodzi mi z zakalcem. Jak nie trzeba to wychodzą super.
Nie wiem, może mieszam za długo czy też za krotko….Wielki smuteczek:(
A czy w kroku 5 było tak robione: „ Dodajemy stopniowo ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.”, a nie za pomocą miksera?
Ciasto przepyszne. Długo szukałam przepisu na ciasto ze śliwkami. Wybór padł na ten i muszę powiedzieć, że ciasto smakuje obłędnie. Po prostu pycha!
Bardzo się cieszę, że smakuje! 😊
Piekłam to ciasto kilka razy w sezonie śliwkowym, pychotka! Rodzinie i znajomym mega smakowało 🙂
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Pieklam ciasto dwa razy i za kazdym razem wyszedł mi ogromny zakalec. Poddaje sie. Wiecej juz nie ryzykuje. Dodam ze ciasto wyszlo dobre w smaku i domownicy zjedli ze smakiem, ale jednak to zakalec.
Niestety nie wiem co Pani idzie nie tak, że wychodzi zakalec… Może składniki nie były wyciągnięte min. 2 godziny wcześniej z lodówki? Lub ciasto włożone do nienagrzanego piekarnika?
Ja robiłam to ciasto w poniedziałek i wyszło obłędne Dziekuje
Bardzo się cieszę, że ciacho smakowało! 🙂
Właśnie piekę. Napiszę potem jak wyszło ale fajnie szybko się robi Pozdrawiam
W takim razie życzę udanych wypieków! 🙂 Również pozdrawiam
Dodajemy skórkę z dwóch cytryn czy jednej?
Z jednej 🙂
Dzisiaj zrobiłam. Jest pyszne. Skórka cytrynową robi swoje!
Dziękuję za ten przepis!
Proszę bardzo! Cieszę się, że smakowało 🙂
Niestety u mnie wyszedł jeden wielki zakalec, a szkoda;(
A czy wszystkie składniki były w temp. pokojowej, czyli wyciągnięte z lodówki min. 2 godziny wcześniej?
Użyłam mrozonych sliwek i to juz nie to samo co ze swiezymi 🙂 Ale i tak zjedlismy ze smakiem
Jak dla mnie 10/10! Uwielbiamy to ciasteczko <3 <3
Ooooohoho jakie to było pyszne!!!!!!! Od dzisiaj to mój ulubiony placek ze śliwkami 🙂
Dlaczego to jest aż tak dobre ja się pytam???? Uwielbiam twojego bloga za tak świetnie opisane przepisy krok po kroku z taką ilością zdjęć 😛
To mój pierwszy komentarz na blogu kulinarnym ale po prostu musiałam go napisać bo to ciasto jest przepyszne! Mięciutkie i chrupiące za sprawą kruszonki:) robiłam go z moją 2,5 latką i spodziewałam się już zakalca ale wyszło idealne ❤️
W takim razie bardzo się cieszę i dziękuję za tak miły komentarz <3 Pozdrawiam cieplutko!
to dla mnie smak jesieni! 🙂