
Placek ze śliwkami i kruszonką to przepyszny wypiek. Połączenie puszystego ciasta cytrynowego z soczystymi śliwkami i maślaną kruszonką to coś fantastycznego.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Domowe ciasto ze śliwkami i kruszonką najbardziej mi smakuje zaraz po upieczeniu jak tylko delikatnie przestygnie. Nawet nie chcę Wam pisać jak pięknie pachnie to ciacho! Jak dla mnie 10/10! Placek ze śliwkami rozpływa się w ustach. Z każdym kęsem chce się go jeść więcej i więcej. Piekłam je do tej pory dwa razy i ani razu nie dotrwało na następny dzień… Połączyłam tutaj moje ulubione ciasto cytrynowe z soczystą i słodką śliwką węgierką. No petarda!
Koniecznie wypróbuj mój placek ze śliwkami!
Jeśli szukasz podobnego wypieków ze śliwkami to koniecznie zobacz moje kruche ciasto ze śliwkami i bezą oraz ucierane ciasto ze śliwkami.
Przepis na: Placek ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 5 małych jajek (lub 4 duże)
- 170 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 400 g śliwek
- kruszonka do ciasta
Ciasto ze śliwkami – przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Roztapiamy na małym ogniu masło (200g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Jajka (5 dużych lub 4 małych) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek wsypujemy cukier (170g) i cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią (20g).
Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).
W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno.
Cytrynę sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, a także wyciskamy z niej sok.
Sok z cytryny wlewamy do masy jajecznej. Dodajemy także mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji.
Dodajemy stopniowo ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Ciasto przelewamy na blaszkę (u mnie 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.
Układamy pokrojone w ćwiartki śliwki (oczywiście wyciągamy pestki).
Kruszonkę robimy z tego przepisu- klik.
Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Użyłam mrozonych sliwek i to juz nie to samo co ze swiezymi 🙂 Ale i tak zjedlismy ze smakiem
Jak dla mnie 10/10! Uwielbiamy to ciasteczko <3 <3
Ooooohoho jakie to było pyszne!!!!!!! Od dzisiaj to mój ulubiony placek ze śliwkami 🙂
Dlaczego to jest aż tak dobre ja się pytam???? Uwielbiam twojego bloga za tak świetnie opisane przepisy krok po kroku z taką ilością zdjęć 😛
To mój pierwszy komentarz na blogu kulinarnym ale po prostu musiałam go napisać bo to ciasto jest przepyszne! Mięciutkie i chrupiące za sprawą kruszonki:) robiłam go z moją 2,5 latką i spodziewałam się już zakalca ale wyszło idealne ❤️
W takim razie bardzo się cieszę i dziękuję za tak miły komentarz <3 Pozdrawiam cieplutko!
to dla mnie smak jesieni! 🙂