Placek ze śliwkami

4.9/5 (270 ocen)
Placek ze śliwkami to pyszne, sezonowe ciacho, które jest u mnie w domu wręcz uwielbiane. Jest to pierwszy wypiek, jaki pojawia się u mnie, kiedy zaczyna się sezon na śliwki. Wierzch polecam udekorować kruszonką lub cukrem pudrem.

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 45 min pieczenia

Placek ze śliwkami

Opis przepisu

Placek ze śliwkami i kruszonką to przepyszny wypiek. Połączenie puszystego ciasta cytrynowego z soczystymi śliwkami i maślaną kruszonką to coś fantastycznego.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Domowe ciasto ze śliwkami i kruszonką najbardziej mi smakuje zaraz po upieczeniu jak tylko delikatnie przestygnie. Nawet nie chcę Wam pisać jak pięknie pachnie to ciacho! Jak dla mnie 10/10! Placek ze śliwkami rozpływa się w ustach. Z każdym kęsem chce się go jeść więcej i więcej. Piekłam je do tej pory dwa razy i ani razu nie dotrwało na następny dzień… Połączyłam tutaj moje ulubione ciasto cytrynowe z soczystą i słodką śliwką węgierką. No petarda!

Koniecznie wypróbuj mój placek ze śliwkami!

Jeśli szukasz podobnego wypieków ze śliwkami to koniecznie zobacz moje kruche ciasto ze śliwkami i bezą oraz ucierane ciasto ze śliwkami.

Przepis na: Placek ze śliwkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 5 małych jajek (lub 4 duże)
  • 170 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier wanilinowy)
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 400 g śliwek np. węgierek

Kruszonka

  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki pszennej (np. typ 450 lub 500)
  • 100 g cukru
Wyślij emailem

Ciasto ze śliwkami – przepis krok po kroku:


Krok 1

roztopione masło w garnku

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Roztapiamy na małym ogniu masło (200 g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 2

cukier z żółtkami

Jajka (4 duże lub 5 małych) powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj dwie całkowicie suche miski, do których oddzielisz żółtka od białek. Pamiętaj, aby do białek nie dostało się żółtko, ponieważ utrudni to ich ubijanie. Jeśli nie masz w tym dużej wprawy, użyj trzeciej miski i najpierw oddziel białka od żółtek nad nią, a dopiero potem przełóż je do odpowiednich misek.

Do żółtek dodaj cukier (170 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (20 g). Jeśli nie masz cukru z wanilią, możesz użyć cukru wanilinowego lub całkowicie go pominąć.


Krok 3

wymieszane żółtka z cukrem

Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez ok. 2-3 minuty).


Krok 4

ubite białka w misce

W drugiej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dobrze ubite białka powinny być na tyle sztywne, że po delikatnym odwróceniu miski pozostaną na swoim miejscu i się nie poruszą.


Krok 5

ciasto ucierane

Cytrynę myjemy, a następnie sparzamy na sitku polewając ją wrzątkiem nad kranem przez kilkanaście sekund. Odstawiamy na chwilę do jej przestygnięcia. Najpierw skórkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, a potem także wyciskamy z niej sok.

Sok z cytryny wlewamy do miski z żółtkami. Dodajemy także mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.

Do powstałej masy dodajemy łyżkę ubitych białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Czynność powtarzamy, dodając kolejne łyżki białek i za każdym razem delikatnie mieszając, aż całość się połączy.


Krok 6

Placek ze śliwkami przed upieczeniem

Ciasto przelewamy na blaszkę (u mnie 24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.

Śliwki myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w ćwiartki i układamy na wierzch ciasta (oczywiście wyciągamy pestki).


Krok 7

Placek ze śliwkami i kruszonką przed upieczeniem

Kruszonkę przygotowujemy według tego przepisu – klik.

Ciasto pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do tzw. suchego patyczka.

Placek ze śliwkami nie musimy przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcesz żeby szybko “wysechł” na kolejne dni, to najlepiej zawinąć je z wierzchu folią spożywczą lub chociaż przykryć ściereczką bawełnianą (oczywiście przykrywamy po całkowitym wystygnięciu).

Ciasta ze śliwkami

Jeśli szukasz podobnych wypieków ze śliwkami w roli głównej to serdecznie polecam wypróbować moje najprostsze ciasto ze śliwkami albo tartę ze śliwkami. Jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły świetnie się z kolei sprawdzą drożdżówki ze śliwkami.

Masz sporo śliwek na zbyciu i nie wiesz co z nich przygotować? W takim razie podrzucam przepis na nutellę ze śliwek oraz powidła śliwkowe. 


Placek ze śliwkami

wilgotny placek ze śliwkami

placek ze śliwkami i kruszonką

 

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 270

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
42 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Witam czy zamiast śliwek można użyć jabłek?

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Właśnie się piecze

Iwi2107
Iwi2107
5 miesięcy temu

Czy na okrągła blaszkę trzeba zmienić proporcje

Iwi2107
Iwi2107
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

I wtedy wyliczy dany przepis??

Iwi2107
Iwi2107
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję ❤️❤️

Angelika
Angelika
1 rok temu

Przepyszny placuszek 😘oczywiście zanim ostygł już został prawie zjedzony 😂

IMG_20230918_125957.jpg
Zofia Berdyś
Zofia Berdyś
1 rok temu

Cudowny przepis. Kocham wszelkie desery ze śliwkami, a ten placek to jeden z moich ulubionych

Adrian
Adrian
1 rok temu

Dziękuję za przepis! Mi udało mi się upiec bez problemu, mimo że nie jestem Michel Moran w kuchni 😃 Jak komuś wychodzi zakalec, to po prostu nie czyta ze zrozumieniem 🙂

Nina
Nina
1 rok temu

Wow! Po prostu wow! 😍 Twój przepis na placek ze śliwkami jest absolutnie cudowny! Sezon się zaczyna, więc na pewno wrócę do tego przepisu wielokrotnie! ❤️❤️

Anna
Anna
2 lat temu

U mnie też wyszedł zakalec:( Wszystko bylo w temp pokojowej, maka przesiana i pieczone zgodnie z przepisem. Mam wrażenie że każde ciasto gdzie trzeba dodawać pianę, wychodzi mi z zakalcem. Jak nie trzeba to wychodzą super.
Nie wiem, może mieszam za długo czy też za krotko….Wielki smuteczek:(

Iwona
Iwona
2 lat temu

Ciasto przepyszne. Długo szukałam przepisu na ciasto ze śliwkami. Wybór padł na ten i muszę powiedzieć, że ciasto smakuje obłędnie. Po prostu pycha!

ametka
ametka
2 lat temu

Piekłam to ciasto kilka razy w sezonie śliwkowym, pychotka! Rodzinie i znajomym mega smakowało 🙂

Justyna
Justyna
2 lat temu

Pieklam ciasto dwa razy i za kazdym razem wyszedł mi ogromny zakalec. Poddaje sie. Wiecej juz nie ryzykuje. Dodam ze ciasto wyszlo dobre w smaku i domownicy zjedli ze smakiem, ale jednak to zakalec.

Aga
Aga
2 lat temu

Ja robiłam to ciasto w poniedziałek i wyszło obłędne Dziekuje

Danuta
Danuta
2 lat temu

Właśnie piekę. Napiszę potem jak wyszło ale fajnie szybko się robi Pozdrawiam

Jolanta
Jolanta
2 lat temu

Dodajemy skórkę z dwóch cytryn czy jednej?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Dzisiaj zrobiłam. Jest pyszne. Skórka cytrynową robi swoje!
Dziękuję za ten przepis!

Annn
Annn
2 lat temu

Niestety u mnie wyszedł jeden wielki zakalec, a szkoda;(

Natalia
Natalia
2 lat temu

Użyłam mrozonych sliwek i to juz nie to samo co ze swiezymi 🙂 Ale i tak zjedlismy ze smakiem

Luiza
Luiza
2 lat temu

Jak dla mnie 10/10! Uwielbiamy to ciasteczko <3 <3

Edyta
Edyta
3 lat temu

Ooooohoho jakie to było pyszne!!!!!!! Od dzisiaj to mój ulubiony placek ze śliwkami 🙂

Ewe
Ewe
3 lat temu

Dlaczego to jest aż tak dobre ja się pytam???? Uwielbiam twojego bloga za tak świetnie opisane przepisy krok po kroku z taką ilością zdjęć 😛

Natalia Brończyk
Natalia Brończyk
3 lat temu

To mój pierwszy komentarz na blogu kulinarnym ale po prostu musiałam go napisać bo to ciasto jest przepyszne! Mięciutkie i chrupiące za sprawą kruszonki:) robiłam go z moją 2,5 latką i spodziewałam się już zakalca ale wyszło idealne ❤️

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Natalia Brończyk

W takim razie bardzo się cieszę i dziękuję za tak miły komentarz <3 Pozdrawiam cieplutko!

Ula Gutan
Ula Gutan
3 lat temu

to dla mnie smak jesieni! 🙂

Ciasto ze śliwkami

Uwielbiam domowe ciasto śliwkami! Mam kilka sprawdzonych przepisów na blogu z tym owocem. Bardzo lubię moje kruche ciasto ze śliwkami i bezą oraz ucierane ciasto ze śliwkami. Często piekę także tartę ze śliwkami, która ma piękną kratkę z ciasta kruchego. Wszystkie te przepisy są sprawdzone i cieszą się sporą popularnością na blogu. Wcale się nie dziwię, bo każde to ciasto ze śliwkami rozpływa się w ustach. A co więcej jest proste i szybkie do przygotowania. Każdy amator kulinarny sobie z nimi poradzi.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

To proste ciasto ze śliwkami i kruszonką maślaną wychodzi mięciutkie, puszyste i co więcej znika szybciej niż się je piecze. Serio! Za każdym razem zniknęło u mnie w ten sam dzień co je piekłam. Więc jeśli ktoś się mnie zapyta jak to ciasto ze śliwkami i kruszonką smakuje na drugi czy trzeci dzień to niestety nie będę w stanie pomóc. Placek ze śliwkami to bez wątpienia jeden z moich ulubionych wypieków. Moi domownicy bardzo go lubią. Co więcej muszę przyznać, że sama uwielbiam takie ciasta z owocami. Szczególnie owocami sezonowymi, które są soczyste i słodkie.

Szybkie ciasto ze śliwkami

Mój przepis na szybkie ciasto ze śliwkami nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Jestem pewna, że sobie z nim poradzicie. Lubię także kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką, ale wilgotny placek ze śliwkami jest równie smaczny. Ten wypiek sprawdzi się świetnie w zwykły dzień do kawusi, czy na domówkę, imieniny itp. Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką z pewnością podbije Wasze serca, ale także i podniebienia!

RozwińZwiń