Ciasto z budyniem i truskawkami

4.6/5 (49 ocen)
Ciasto z budyniem i truskawkami to prosty sposób na letni deser, który zawsze się sprawdza. Kruche, maślane ciasto, warstwa domowego budyniu waniliowego i świeże truskawki to klasyczne połączenie, które nigdy nie zawodzi. Idealne, gdy chcesz coś upiec, ale nie masz ochoty spędzać całego dnia w kuchni.

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + 40 min pieczenia

ciasto z budyniem i truskawkami

Opis przepisu

Ciasto z budyniem waniliowym i truskawkami smakuje fantastycznie. Jest bardzo proste do przygotowania i pięknie się kroi.

Kruche, maślane ciasto w połączeniu z domowym, aksamitnym budyniem waniliowym to świetne połączenie.

Kruche ciasto z truskawkami

Domowe ciasto z truskawkami i budyniem najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy budyń ładnie zastyga i w efekcie ciacho pięknie się kroi. Jeśli jesteście niecierpliwi to polecam poczekać z krojeniem chociaż 2-3 godzinki po upieczeniu. To ciasto z truskawkami przygotowałam z domowym, mocno waniliowym budyniem, a nie takim z proszku.

Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).

Przepis na: Ciasto z budyniem i truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka śmietany 18% lub wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń waniliowy:

    • 750 ml mleka
    • 150 g cukru białego
    • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
    • opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego
    • 3 żółtka
    • 150 g mąki pszennej np. tortowej

Dodatkowo:

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wyślij emailem

Ciasto z budyniem i truskawkami przepis krok po kroku:


Domowy budyń waniliowy:

Krok 1

Ciasto z budyniem i truskawkami najlepiej smakuje w pierwsze trzy dni po upieczeniu (później budyń może nieco stwardnieć i całość nie będzie już taka smaczna). Dlatego nie polecam piec je z dużym wyprzedzeniem czasowym (np. kilka dni przed przyjściem gości).

Zaczynamy od przygotowania domowego budyniu waniliowego.

Budyń waniliowy:

Do garnka wlewamy 600 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (150 g), cukrem z prawdziwą wanilią (30 g), mąką pszenną (150 g), oraz pozostałym mlekiem (150 ml). Opcjonalnie można dodać kilka kropli aromatu waniliowego.  


Krok 2

Miksujemy dosłownie przez chwilkę, do połączenia się składników.

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. 


Krok 3

Mieszamy za pomocą łyżki. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Po chwili powinien powstać jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Wtedy zdejmujemy z ognia.

Odstawiamy do przestygnięcia.


Kruche ciasto:

Krok 4

Ciasto:

Na stolnicę lub do miski przesiewamy 320 g mąki pszennej i 100 g krupczatki (można pominąć krupczatkę i użyć po prostu 420 g mąki pszennej np. typ 500-550). Dodajemy 200 g zimnego masła posiekanego w kosteczkę nożem, 90 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 płaską łyżkę śmietany 18% lub wody i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.


Krok 5

Ciasto dzielimy na dwie części (jedna może być delikatnie większa od drugiej). Tą mniejszą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Większą część można od razu wyłożyć na blaszkę (moja w rozmiarze 26 x 26 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem.

Ciasto pieczemy przez 22-24 minuty w temperaturze 190 stopni (aż będzie ładnie rumiane).


Krok 6

ciasto z budyniem i truskawkami

Gdy ciasto lekko przestygnie, wtedy nakładamy warstwę pokrojonych truskawek (ja kroiłam na ćwiartki i oprószyłam leciutko skrobią ziemniaczaną).

Następnie nakładamy ciepły budyń (stopniowo łyżka za łyżką). Rozsmarowujemy.


Krok 7

ciasto z budyniem i truskawkami

Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o większych oczkach. Posypujemy nim budyń. Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni.


Krok 8

Ciasto z budyniem i truskawkami

Oprószamy je lekko cukrem pudrem.

Ciasto z budyniem i truskawkami kroimy po kilku godzinach gdy budyń całkiem wystygnie i osiągnie stałą konsystencję (na początku może być trochę rzadki jednak gdy przestygnie ładnie się kroi). Przechowujemy je w lodówce. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów na ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbuj ciasto z truskawkami i budyniową pianką, szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami czy nawet muffiny z truskawkami.


Ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 49

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Elżbieta
Elżbieta
12 dni temu

Ciasto bardzo dobre😋, ale jest chyba błąd w ilości truskawek 🤔

1000007564
Ewelina
Ewelina
15 dni temu

Pyszne ciasto Pani Joanno jak wszystko od Pani😊

inbound640949612450099078
Magda
Magda
1 rok temu

Czy truskawki mogą być mrożone?