Opis przepisu
Ciasto z budyniem waniliowym i truskawkami smakuje fantastycznie. Jest bardzo proste do przygotowania i pięknie się kroi.
Kruche, maślane ciasto w połączeniu z domowym, aksamitnym budyniem waniliowym to świetne połączenie.
Kruche ciasto z truskawkami
Domowe ciasto z truskawkami i budyniem najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy budyń ładnie zastyga i w efekcie ciacho pięknie się kroi. Jeśli jesteście niecierpliwi to polecam poczekać z krojeniem chociaż 2-3 godzinki po upieczeniu. To ciasto z truskawkami przygotowałam z domowym, mocno waniliowym budyniem, a nie takim z proszku.
Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).
Przepis na: Ciasto z budyniem i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka śmietany 18% lub wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń waniliowy:
-
- 750 ml mleka
- 150 g cukru białego
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej np. tortowej
Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zobacz również:
Ciasto z budyniem i truskawkami przepis krok po kroku:
Domowy budyń waniliowy:
Krok 1
Ciasto z budyniem i truskawkami najlepiej smakuje w pierwsze trzy dni po upieczeniu (później budyń może nieco stwardnieć i całość nie będzie już taka smaczna). Dlatego nie polecam piec je z dużym wyprzedzeniem czasowym (np. kilka dni przed przyjściem gości).
Zaczynamy od przygotowania domowego budyniu waniliowego.
Budyń waniliowy:
Do garnka wlewamy 600 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (150 g), cukrem z prawdziwą wanilią (30 g), mąką pszenną (150 g), oraz pozostałym mlekiem (150 ml). Opcjonalnie można dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
Krok 2
Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.
Krok 3
Mieszamy za pomocą łyżki. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Po chwili powinien powstać jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Wtedy zdejmujemy z ognia.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Kruche ciasto:
Krok 4
Ciasto:
Na stolnicę lub do miski przesiewamy 320 g mąki pszennej i 100 g krupczatki (można pominąć krupczatkę i użyć po prostu 420 g mąki pszennej np. typ 500-550). Dodajemy 200 g zimnego masła posiekanego w kosteczkę nożem, 90 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 płaską łyżkę śmietany 18% lub wody i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.
Krok 5
Większą część można od razu wyłożyć na blaszkę (moja w rozmiarze 26 x 26 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem.
Ciasto pieczemy przez 22-24 minuty w temperaturze 190 stopni (aż będzie ładnie rumiane).
Krok 6
Następnie nakładamy ciepły budyń (stopniowo łyżka za łyżką). Rozsmarowujemy.
Krok 7
Krok 8
Oprószamy je lekko cukrem pudrem.
Ciasto z budyniem i truskawkami kroimy po kilku godzinach gdy budyń całkiem wystygnie i osiągnie stałą konsystencję (na początku może być trochę rzadki jednak gdy przestygnie ładnie się kroi). Przechowujemy je w lodówce. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów na ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbuj ciasto z truskawkami i budyniową pianką, szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami czy nawet muffiny z truskawkami.
Komentarze
Ciasto bardzo dobre😋, ale jest chyba błąd w ilości truskawek 🤔
Po zdjęciu wydaje mi się, że upiekła Pani w większej blaszce niż ja. Tak było? 🙂 Jeżeli tak, to faktycznie wyszło niższe i mogło się wydawać, że jest zdecydowanie za mało truskawek 🙂
Pyszne ciasto Pani Joanno jak wszystko od Pani😊
Bardzo miło mi to czytać 😍 Dziękuję za zdjęcie, super wyszło! ❤️
Czy truskawki mogą być mrożone?
Używałam tylko świeżych 🙂