Opis przepisu
Ciasto z budyniem waniliowym, truskawkami i rabarbarem smakuje fantastycznie. Jest bardzo proste do przygotowania i pięknie się kroi.
Kruche, maślane ciasto w połączeniu z aksamitnym, waniliowym budyniem to świetne połączenie, jednak jak dla mnie delikatnie mdłe po kilku kęsach. Jeżeli dodamy także soczyste truskawki i lekko kwaskowaty rabarbar to osiągamy idealny duet smakowy.
Ciasto z truskawkami
Domowe ciasto z truskawkami i budyniem najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy budyń ładnie zastyga i w efekcie ciacho pięknie się kroi. Jeśli jesteście niecierpliwi to polecam poczekać z krojeniem chociaż 2-3 godzinki po upieczeniu. To ciasto z truskawkami przygotowałam z domowym, mocno waniliowym budyniem, a nie takim z proszku.
Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).
Przepis na: Ciasto z budyniem i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka śmietany 18% lub wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń waniliowy:
-
- 1 l mleka
- 220 g cukru
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- 4 żółtka
- 220 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- 2 małe łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zobacz również:
Ciasto z budyniem i truskawkami - przepis krok po kroku
Budyń waniliowy:
Krok 1
Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.
Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia.
Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Kruche ciasto:
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o większych oczkach drugą część ciasta. Piec przez ok. 40-43 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem.
Szarlotkę z budyniem kroimy po kilku godzinach gdy budyń całkiem wystygnie i osiągnie stałą konsystencję (na początku może być trochę rzadki jednak gdy przestygnie ładnie się kroi). Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów na ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbuj ciasto z truskawkami i budyniową pianką, szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami czy nawet muffiny z truskawkami.
Komentarze