Ciasto z budyniem i truskawkami

4.8/5 (44 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + 40 min pieczenia

Ciasto z budyniem przepis

Opis przepisu

Ciasto z budyniem waniliowym, truskawkami i rabarbarem smakuje fantastycznie. Jest bardzo proste do przygotowania i pięknie się kroi.

Kruche, maślane ciasto w połączeniu z aksamitnym, waniliowym budyniem to świetne połączenie, jednak jak dla mnie delikatnie mdłe po kilku kęsach. Jeżeli dodamy także soczyste truskawki i lekko kwaskowaty rabarbar to osiągamy idealny duet smakowy.

Ciasto z truskawkami

Domowe ciasto z truskawkami i budyniem najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy budyń ładnie zastyga i w efekcie ciacho pięknie się kroi. Jeśli jesteście niecierpliwi to polecam poczekać z krojeniem chociaż 2-3 godzinki po upieczeniu. To ciasto z truskawkami przygotowałam z domowym, mocno waniliowym budyniem, a nie takim z proszku.

Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).

Przepis na: Ciasto z budyniem i truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka śmietany 18% lub wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń waniliowy:

    • 1 l mleka
    • 220 g cukru
    • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
    • 4 żółtka
    • 220 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek
  • 2 małe łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wyślij emailem

Ciasto z budyniem i truskawkami - przepis krok po kroku


Budyń waniliowy:

Krok 1

Ciasto z truskawkami

Do garnka wlewamy 800 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 4 żółtka z cukrem (220g), cukrem z prawdziwą wanilią (30g), mąką pszenną (220g), oraz pozostałym mlekiem (200 ml).

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.

Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia.

Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 


Kruche ciasto:

Krok 2

maślane ciasto

Na stolnicę przesiewamy 280 g mąki pszennej i 100 g krupczatki. Dodajemy 200 g zimnego masła posiekanego nożem, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 1 płaską łyżkę śmietany 18% lub wody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.


Krok 3

kruche ciasto

Ciasto dzielimy na dwie części (jedna może być delikatnie większa od drugiej). Tą mniejszą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika lub lodówki na minimum 30 minut.


Krok 4

kruche ciasto

Większą część wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 30 cm). Nakłuwamy widelcem. Piec przez 17 minut w temp. 190 stopni.


Krok 5

Ciasto z truskawkami

W tym czasie rabarbar kroimy w plasterki, a truskawki na mniejsze kawałki. Oprószamy łyżeczką mąko ziemniaczaną i mieszamy


Krok 6

Ciasto z budyniem

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika. Nakładamy warstwę owoców, a następnie delikatnie po łyżce przestygniętego i dosyć gęstego budyniu, wyrównujemy.

Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o większych oczkach drugą część ciasta. Piec przez ok. 40-43 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem.

Szarlotkę z budyniem kroimy po kilku godzinach gdy budyń całkiem wystygnie i osiągnie stałą konsystencję (na początku może być trochę rzadki jednak gdy przestygnie ładnie się kroi). Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów na ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbuj ciasto z truskawkami i budyniową pianką, szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami czy nawet muffiny z truskawkami.


Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem

placek z truskawkami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 44

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments