Opis przepisu
Tym razem postanowiłam wyczarować w kuchni coś słodkiego z orzechowo-czekoladowym akcentem, więc sięgnęłam po klasyczne Michałki. Nie wiem jak Ty, ale ja mam do nich ogromną słabość i to zarówno do białych, jak i tych klasycznych. Na bazie cukierków, mascarpone, czekolady i śmietanki kremówki powstał aksamitny krem, który rozsmarowałam na kruchym cieście. Wierzch udekorowałam kawałkami Michałków, a dla przełamania smaku dodałam borówki… i powiem Ci jedno: wyszło lepiej, niż się spodziewałam! Całość wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej.
Przepis na: Tarta z kremem z Michałków
Porady na start
- W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Śmiało zamiast borówek amerykańskich możesz użyć świeżych malin.
Składniki:
Ciasto półkruche:
- 280 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżeczka gęstej śmietany 18%
Krem z Michałków klasycznych:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 120 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- 5 sztuk Michałków klasycznych
- 1 nieco czubata łyżeczka masła orzechowego kremowego
- 250 g mascarpone
Dodatkowo:
- 250 g borówek
- 3-4 sztuk Michałków klasycznych
Zobacz również:
Tarta z kremem z Michałków - przepis krok po kroku
Krok 1
Tarta z kremem z Michałków klasycznych jest prosta do przygotowania, jednak jej wykonanie najlepiej podzielić sobie na dwa dni.
Pierwszego dnia można rozpocząć wykonywanie kremu, porządnie go przez noc chłodzimy, a następnego pieczemy kruche ciasto i kończymy krem. Tartę można kroić od razu po jej udekorowaniu. Równie dobrze można ją sobie przygotować dzień przed przyjściem gości.
Dokładny, szczegółowo opisany przepis na krem z Michałków klasycznych znajdziesz w tym wpisie – klik >>.
Krok 2
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (280 g), proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) i cukier puder (2 płaskie łyżki). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (150 g) i 2 żółtka. Opcjonalnie dodajemy gęstą śmietanę 18% (1 łyżeczka).
Krok 3
Szybko zagniatamy dłońmi ciasto.
Krok 4
Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem (spód oraz boki blaszki). Nakłuwamy równomiernie widelcem.
Wkładamy do lodówki na około 30-40 minut lub do zamrażalnika na 10-15 minut.
Po tym czasie pieczemy ciasto przez około 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.
Krok 5
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wtedy kończymy przygotowanie kremu.
Po wyciągnięciu garnka z lodówki powinniście zauważyć, że śmietanka wymieszona z czekoladami bardzo zgęstniała. Dodajemy do niej wyciągnięte z lodówki mascarpone (250 g).
Miksujemy przez około minutę do powstania sztywnego, stabilnego kremu.
Krok 6
Nakładamy krem na ciasto. Równomiernie go rozsmarowujemy.
Krok 7
warstwę świeżych borówek amerykańskich lub malin. Dodatkowo pokroiłam w małą kostkę 4 sztuki Michałków.
Tarta z kremem z Michałków gotowa! Można ją kroić zarówno zaraz po przygotowaniu (chociaż ja proponuję włożyć ją przynajmniej na godzinę do lodówki), jak i na drugi czy trzeci dzień. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania tarty Białe Kinder Bueno czy tarty z białymi Michałkami.
Komentarze