Tarta z kremem z Michałków

5/5 (7 ocen)
Tarta z kremem z Michałków to obłędny wypiek, który do tego jest efektowny i prosty do wykonania. Kruche ciasto, słodki krem czekoladowy i warstwa świeżych owoców... No coś genialnego w smaku. Całość pasuje do siebie idealnie.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 6 h

Tarta z kremem z Michałków

Opis przepisu

Tym razem postanowiłam wyczarować w kuchni coś słodkiego z orzechowo-czekoladowym akcentem, więc sięgnęłam po klasyczne Michałki. Nie wiem jak Ty, ale ja mam do nich ogromną słabość i to zarówno do białych, jak i tych klasycznych. Na bazie cukierków, mascarpone, czekolady i śmietanki kremówki powstał aksamitny krem, który rozsmarowałam na kruchym cieście. Wierzch udekorowałam kawałkami Michałków, a dla przełamania smaku dodałam borówki… i powiem Ci jedno: wyszło lepiej, niż się spodziewałam! Całość wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej.

Przepis na: Tarta z kremem z Michałków

Porady na start

  • W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Śmiało zamiast borówek amerykańskich możesz użyć świeżych malin.

Składniki:

Ciasto półkruche:

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka gęstej śmietany 18%

Krem z Michałków klasycznych:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 5 sztuk Michałków klasycznych
  • 1 nieco czubata łyżeczka masła orzechowego kremowego
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 250 g borówek
  • 3-4 sztuk Michałków klasycznych
Wyślij emailem

Tarta z kremem z Michałków - przepis krok po kroku


Krok 1

krem z michałków

Tarta z kremem z Michałków klasycznych jest prosta do przygotowania, jednak jej wykonanie najlepiej podzielić sobie na dwa dni.

Pierwszego dnia można rozpocząć wykonywanie kremu, porządnie go przez noc chłodzimy, a następnego pieczemy kruche ciasto i kończymy krem. Tartę można kroić od razu po jej udekorowaniu. Równie dobrze można ją sobie przygotować dzień przed przyjściem gości.

Dokładny, szczegółowo opisany przepis na krem z Michałków klasycznych znajdziesz w tym wpisie – klik >>.  


Krok 2

przepis na kruche ciasto

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (280 g), proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) i cukier puder (2 płaskie łyżki). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (150 g) i 2 żółtka. Opcjonalnie dodajemy gęstą śmietanę 18% (1 łyżeczka).


Krok 3

przepis na kruche ciasto

Szybko zagniatamy dłońmi ciasto.


Krok 4

kruche ciasto

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem (spód oraz boki blaszki). Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do lodówki na około 30-40 minut lub do zamrażalnika na 10-15 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez około 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.


Krok 5

krem Michałkowy

Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wtedy kończymy przygotowanie kremu.

Po wyciągnięciu garnka z lodówki powinniście zauważyć, że śmietanka wymieszona z czekoladami bardzo zgęstniała. Dodajemy do niej wyciągnięte z lodówki mascarpone (250 g).

Miksujemy przez około minutę do powstania sztywnego, stabilnego kremu.  


Krok 6

tarty na słodko

Nakładamy krem na ciasto. Równomiernie go rozsmarowujemy.


Krok 7

Tarta z Michałkami

Posypujemy

warstwę świeżych borówek amerykańskich lub malin. Dodatkowo pokroiłam w małą kostkę 4 sztuki Michałków.

Tarta z kremem z Michałków gotowa! Można ją kroić zarówno zaraz po przygotowaniu (chociaż ja proponuję włożyć ją przynajmniej na godzinę do lodówki), jak i na drugi czy trzeci dzień. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania tarty Białe Kinder Bueno czy tarty z białymi Michałkami.


Tarta z kremem z Michałków

Tarta z kremem z Michałków

Tarta z kremem z Michałków

Tarta z kremem z Michałków

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments