Opis przepisu
Niektóre przepisy nie potrzebują nowoczesnych dodatków ani kulinarnych sztuczek, a bronią się prostotą i smakiem. Kruche rogaliki z marmoladą to właśnie taki klasyk, który nigdy nie zawodzi. Z tego przepisu rogaliki wychodzą maślane, delikatne i idealnie kruche. W mojej kuchni pojawiają się przy każdej okazji. Piekę je na święta, urodziny, ale też bez powodu, kiedy po prostu mam ochotę na coś domowego i pysznego.
Przepis na: Najlepsze kruche rogaliki
Porady na start
W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej (np. typ 450)
- 170 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 50 g gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
- marmolada lub gęste powidła
Zobacz również:
Jak zrobić kruche rogaliki z marmoladą?
Krok 1
W przeciwieństwie do innych wypieków, składniki na kruche rogaliki powinny być wyciągnięte prosto z lodówki. Robi się je naprawdę ekspresowo. To stary, babciny przepis na najlepsze kruche rogaliki, które z pewnością Ci posmakują.
Ciasto półkruche
Na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną (350 g, np. typ 500-550, ewentualnie w proporcji 1:1 z krupczatką) oraz cukier puder (80 g). Dodajemy także żółtka (3 szt z małych jajek, 2 szt z dużych L), zimne masło pokrojone w małą kostkę (170 g), a także gęstą śmietanę 18% (50 g).
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut lub na 20 minut do zamrażalnika.
Krok 5
Jeśli chcesz to zastąp marmoladę gęstymi powidłami czy nawet kremem czekoladowym typu nutellą. Jedynie odradzam użycia rzadkich dżemów, bo po prostu wypłyną w trakcie pieczenia.
Krok 6
Krok 7
Rogaliki układamy w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 20-22 minut w temperaturze 185 stopni (u mnie grzanie góra-dół), aż będą ładnie rumiane.
Krok 8
Te kruche rogaliki przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku do tygodnia czasu. Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania mojego przepisu na drożdżowe rogaliki z marmoladą, które od kilku lat są hitem na blogu.
Komentarze