Gofry bananowe to świetny pomysł na deser dla dzieci czy dorosłych. Moja córka je uwielbia! Są niesamowicie proste do przygotowania. Żeby zrobić te pyszne gofry bananowe nie będziesz potrzebować nawet miksera! Wystarczy wszystkie składniki wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
To naprawdę banalnie proste i ekspresowe! Spokojnie je zrobisz w 10 minut, już wraz z ich smażeniem. Do przygotowania gofrów bananowych potrzebna będzie gofrownica np. z płytami do pieczenia ze stali nierdzewnej czy powierzchnią teflonową. Dzięki czemu przygotujesz idealne gofry jak z budki nad morzem! Z tymże dodatki jakie dodasz na ich wierzch zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. Z czym lubisz gofry najbardziej?
Przepis na gofry
Ten przepis na gofry bananowe jest sprawdzony i niezawodny. Lubię je przygotowywać jako coś słodkiego do kawy. Wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe. Jestem pewna, że Twoje dzieci zwariują na widok takich gofrów. Warto dodać, że one nie zawierają praktycznie białego cukru tylko są słodzone po prostu dojrzałym, rozgniecionym bananem. Jeżeli tylko chcesz to możesz zastąpić mąkę pszenną jasną np. na orkiszową czy pszenną pełnoziarnistą. Szukasz innych przepisów z bananem w roli głównej? W takim razie wypróbuj moje ciasto bananowe czy chlebek bananowy, który jest hitem na moim blogu. Znajdziesz u mnie także nieco odchudzony wypiek – chlebek bananowy fit (bez cukru, bez mąki i z małą ilością tłuszczu).
Szczególnie polecam przygotować moje gofry bananowe gdy będziesz mieć w kuchni nadmiar dojrzałych bananów. Staram się nie marnować żywności i wykorzystywać wszystko co mam żeby te produkty nie wylądowały w koszu. Jeśli masz już z zewnątrz nieco czarne banany, ale w środku wyglądają jeszcze ładnie to bez problemu możesz ich użyć do wypieków. To naprawdę super składnik w słodkich deserach czy ciastach.
Gofry
Wierzch gofrów można oprószyć cukrem pudrem lub podać z ulubionymi owocami czy konfiturą. Wszystko zależy od tego co najbardziej lubisz. Jeżeli szukasz podobnych przepisów, jednak w nieco odchudzonej wersji to koniecznie wypróbuj mój klasyczny przepis na chrupiące gofry lub pełnoziarniste gofry bez tłuszczu.
Przepis na: Gofry bananowe
Składniki:
Ciasto na gofry:
- 1 duży, dojrzały banan (ewentualnie 2 małe)
- 190 g mąki pszennej
- 40 ml oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 150 ml mleka
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- owoce do dekoracji
Zobacz również:
Jak zrobić gofry bananowe?
Krok 1
Dojrzałego dużego banana (lub dwa małe) rozgniatamy np. za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Krok 2
PS. Nie używam w tym przepisie cukru, bo użyłam słodkiego, dojrzałego banana, ale jeśli chcesz to dodaj 1 łyżkę cukru białego lub pudru.
Krok 3
Odstawiamy je na 5-10 minut, aby się lekko napuszyło.
Krok 4
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z serkiem homogenizowanym waniliowym i świeżymi owocami. Smacznego!
Komentarze
Mniam !! Najlepsze bananowe gofry jakie jadłam 🤭😍
Jest chrupiący, a w środku mieciutki 🤩
Przepysznie wygląda! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały ❤️
Gofry wyszły naprawdę fajne ! W sam raz do śniadaniówki córki. Ale jednak lekko bym doslodzila kolejnym razem 🙂
Dużo zależy od słodkości samych bananów, ale czasem faktycznie może tak być, że wyjdą bardzo mało słodkie/mało wyczuwalny ten banan… 🙂
Gofry wyszły bardzo pyszne, pieknie się piekły, nie rozpadały. Będę robić częściej
Super, cieszę się 🙂
Ile mają kalorii?
Całość ma ok.1160 kcal, a z przepisu wychodzi 6-8 gofrów, w zależności od rozmiaru, zatem jedna sztuka będzie miała 145-190 kcal 🙂
Pierwszy raz mi nie wyszły, chyba zmieniła Pani przepis? Jeśli dobrze pamiętam to było
100 ml mleka
50 ml oleju
170 g mąki pszennej
Reszta bez zmian, tak?
Delikatnie, proporcjonalnie zwiększyłam tylko składniki, żeby wyszło nieco więcej sztuk. Konsystencja ciasta itp została bez zmian, bo testowałam przepis przed edycją 🙂
Poprzednich proporcji nie pamiętam…
Uwielbiam pani przepisy zawszę wychodzą pyszne
dzięki wielkie za miłe słowa 🙂
Bardzo szybko się robi i są pyszne, zadowoleni rodzice i córka też 🙂
No to się cieszę 🙂
Na pewno spróbuję🙂
Super! Mam nadzieję, że posmakują 🙂
Wyśmienite! Szybko się robi i są naprawdę pyszne. Mnie i mojej 10 miesięcznej córce bardzo smakowalo 🤤
Super przepis, prosty i szybki. Gofry wyszły pyszne, dzieciom też bardzo smakowały 🙂
Bardzo się cieszę, że dzieciom smakowały! ❤️
Zrobiłam w wersji bezglutenowej podwójna porcje. Akurat miałam pod ręką trochę m. Jaglanej kukurydzianej(połowę porcji mąki w przepisie razy dwa) i ryżowej i zamiast mleka maślanki Wyszły b. Gęste ale pyszne dodałam później jeszcze mleka i też super. W końcu znalazłam przepis który nie wymaga ubicia białek na pianę i gofry wychodzą przepyszne. Dziękuję za ten przepis 😇
Miło mi to czytać 🙂 super, że smakują!
Hello czy można uzyc mąki pełnoziarnistej? Jeśli tak, ile g?
Nie wiem ile gramów, nie testowałam tych gofrów z innymi mąkami 🙂
Zrobiłam z mąką orkiszową w tych samych proporcjach, co w przepisie. Wyszły świetne!
Super!
Gofry pychotka! Mąż z ludwiczkiem zachwyceni👍
Super fotka ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Super prosty i szybki przepis. Zwłaszcza kiedy wygłodniałe dzieci czekają na coś smacznego.
Cieszę się 🙂
Zrobiłam pierwszy raz wyszły sztos, dobrze że podwójną porcję od razu 🙂 z samym cukrem pudrem nic więcej nie trzeba
No to bardzo miło mi to czytać 🙂
Pyszne gofry!
Smacznego! 🙂
Gofry bardzo smaczne, puszyste i pięknie wyrosły
Cieszę się, że smakowały! 🙂
Super gofry! Moje dzieci je uwielbiają!