Bez pieczeniaDeserygofrySłodkości

Gofry bananowe

Gofry bananowe to świetny pomysł na deser. Kojarzą mi się z wakacjami, upalnymi dniami. Są niesamowicie proste do przygotowania. Żeby zrobić te pyszne gofry bananowe nie będziesz potrzebować nawet miksera! Wystarczy wszystkie składniki wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. To naprawdę banalnie proste i ekspresowe! Spokojnie je zrobisz w 10 minut, już wraz z ich smażeniem. Do przygotowania gofrów bananowych potrzebna będzie gofrownica np. z płytami do pieczenia ze stali nierdzewnej czy powierzchnią teflonową. Dzięki czemu przygotujesz idealne gofry jak z budki nad morzem! Z tymże dodatki jakie dodasz na ich wierzch zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. Ja osobiście uwielbiam takie chrupiące gofry z dodatkiem frużeliny czy świeżych owoców jak truskawki, maliny czy mango. Do tego obowiązkowo oprószone z wierzchu cukrem pudrem lub z warstwą bitej śmietany… No nie ma nic lepszego! A Ty z czym lubisz gofry najbardziej?

Przepis na gofry

Ten przepis na gofry bananowe jest sprawdzony i niezawodny. Lubię je przygotowywać jako coś słodkiego do kawy. Wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować nawet miksera! To super pomysł na deser lub kolację dla całej rodziny. Jestem pewna, że Twoje dzieci zwariują na widok takich gofrów. Warto dodać, że one nie zawierają praktycznie białego cukru tylko są słodzone po prostu dojrzałym, rozgniecionym bananem. Jeżeli tylko chcesz to możesz zastąpić mąkę pszenną jasną np. na orkiszową czy pszenną pełnoziarnistą. Szukasz innych przepisów z bananem w roli głównej? W takim razie wypróbuj moje ciasto bananowe czy chlebek bananowy, który jest hitem na moim blogu. Znajdziesz u mnie także nieco odchudzony wypiek – chlebek bananowy fit (bez cukru, bez mąki i z małą ilością tłuszczu).

Szczególnie polecam przygotować moje gofry bananowe gdy będziesz mieć w kuchni nadmiar dojrzałych bananów. Staram się nie marnować żywności i wykorzystywać wszystko co mam żeby te produkty nie wylądowały w koszu. Jeśli masz już z zewnątrz nieco czarne banany, ale w środku wyglądają jeszcze ładnie to bez problemu możesz ich użyć do wypieków. To naprawdę super składnik w słodkich deserach czy ciastach.

Gofry

Wierzch gofrów można oprószyć cukrem pudrem lub podać z ulubionymi owocami czy konfiturą. Wszystko zależy od tego co najbardziej lubisz. Jeżeli szukasz podobnych przepisów, jednak w nieco odchudzonej wersji to koniecznie wypróbuj mój klasyczny przepis na chrupiące gofry lub pełnoziarniste gofry bez tłuszczu.

Przepis na: Gofry bananowe

  Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 6-8

Składniki:

Ciasto na gofry:

  • 1 duży, dojrzały banan
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • owoce do dekoracji

Gofry bananowe – przepis krok po kroku!

gofry bananowe przepis
Krok 1 

Zaczynamy od przygotowania ciasta na gofry bananowe.

Dojrzałego banana rozgniatamy np. za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. 


gofry bananowe przepis
Krok 2

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.


pomysł na deser
Krok 3 

Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto ma wyjść nieco gęste. 


pomysł na deser
Krok 4

Smażymy gofry w nagrzanej gofrownicy aż będą ładnie rumiane.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polecam udekorować miodem lub syropem klonowym i świeżymi owocami np. truskawkami czy plasterkami bananów. Smacznego!


gofry bananowe

gofry bananowe

gofry bananowe

fit gofry bananowe

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 28

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button