Gofry bananowe

4.5/5 (220 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

gofry bananowe przepis

Gofry bananowe to świetny pomysł na deser. Kojarzą mi się z wakacjami, upalnymi dniami. Są niesamowicie proste do przygotowania. Żeby zrobić te pyszne gofry bananowe nie będziesz potrzebować nawet miksera! Wystarczy wszystkie składniki wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. To naprawdę banalnie proste i ekspresowe! Spokojnie je zrobisz w 10 minut, już wraz z ich smażeniem. Do przygotowania gofrów bananowych potrzebna będzie gofrownica np. z płytami do pieczenia ze stali nierdzewnej czy powierzchnią teflonową. Dzięki czemu przygotujesz idealne gofry jak z budki nad morzem! Z tymże dodatki jakie dodasz na ich wierzch zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. Ja osobiście uwielbiam takie chrupiące gofry z dodatkiem frużeliny czy świeżych owoców jak truskawki, maliny czy mango. Do tego obowiązkowo oprószone z wierzchu cukrem pudrem lub z warstwą bitej śmietany… No nie ma nic lepszego! A Ty z czym lubisz gofry najbardziej?

Przepis na gofry

Ten przepis na gofry bananowe jest sprawdzony i niezawodny. Lubię je przygotowywać jako coś słodkiego do kawy. Wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować nawet miksera! To super pomysł na deser lub kolację dla całej rodziny. Jestem pewna, że Twoje dzieci zwariują na widok takich gofrów. Warto dodać, że one nie zawierają praktycznie białego cukru tylko są słodzone po prostu dojrzałym, rozgniecionym bananem. Jeżeli tylko chcesz to możesz zastąpić mąkę pszenną jasną np. na orkiszową czy pszenną pełnoziarnistą. Szukasz innych przepisów z bananem w roli głównej? W takim razie wypróbuj moje ciasto bananowe czy chlebek bananowy, który jest hitem na moim blogu. Znajdziesz u mnie także nieco odchudzony wypiek – chlebek bananowy fit (bez cukru, bez mąki i z małą ilością tłuszczu).

Szczególnie polecam przygotować moje gofry bananowe gdy będziesz mieć w kuchni nadmiar dojrzałych bananów. Staram się nie marnować żywności i wykorzystywać wszystko co mam żeby te produkty nie wylądowały w koszu. Jeśli masz już z zewnątrz nieco czarne banany, ale w środku wyglądają jeszcze ładnie to bez problemu możesz ich użyć do wypieków. To naprawdę super składnik w słodkich deserach czy ciastach.

Gofry

Wierzch gofrów można oprószyć cukrem pudrem lub podać z ulubionymi owocami czy konfiturą. Wszystko zależy od tego co najbardziej lubisz. Jeżeli szukasz podobnych przepisów, jednak w nieco odchudzonej wersji to koniecznie wypróbuj mój klasyczny przepis na chrupiące gofry lub pełnoziarniste gofry bez tłuszczu.

Przepis na: Gofry bananowe

Składniki:

Ciasto na gofry:

  • 1 duży, dojrzały banan
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • owoce do dekoracji
Wyślij emailem

Gofry bananowe - przepis krok po kroku


Krok 1

gofry bananowe przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta na gofry bananowe.

Dojrzałego banana rozgniatamy np. za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. 


Krok 2

gofry bananowe przepis

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.


Krok 3

pomysł na deser

Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto ma wyjść nieco gęste. 


Krok 4

pomysł na deser

Smażymy gofry w nagrzanej gofrownicy aż będą ładnie rumiane.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polecam udekorować miodem lub syropem klonowym i świeżymi owocami np. truskawkami czy plasterkami bananów. Smacznego!


gofry bananowe

gofry bananowe

gofry bananowe

fit gofry bananowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 220

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
6 miesięcy temu

Wyśmienite! Szybko się robi i są naprawdę pyszne. Mnie i mojej 10 miesięcznej córce bardzo smakowalo 🤤

IMG_6084
Julia
Julia
11 miesięcy temu

Super przepis, prosty i szybki. Gofry wyszły pyszne, dzieciom też bardzo smakowały 🙂

Kasia
Kasia
1 rok temu

Zrobiłam w wersji bezglutenowej podwójna porcje. Akurat miałam pod ręką trochę m. Jaglanej kukurydzianej(połowę porcji mąki w przepisie razy dwa) i ryżowej i zamiast mleka maślanki Wyszły b. Gęste ale pyszne dodałam później jeszcze mleka i też super. W końcu znalazłam przepis który nie wymaga ubicia białek na pianę i gofry wychodzą przepyszne. Dziękuję za ten przepis 😇

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Hello czy można uzyc mąki pełnoziarnistej? Jeśli tak, ile g?

Ola
Ola
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Zrobiłam z mąką orkiszową w tych samych proporcjach, co w przepisie. Wyszły świetne!

Zlatan bog
Zlatan bog
1 rok temu

Gofry pychotka! Mąż z ludwiczkiem zachwyceni👍

ney.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Super prosty i szybki przepis. Zwłaszcza kiedy wygłodniałe dzieci czekają na coś smacznego.

Monika
Monika
2 lat temu

Zrobiłam pierwszy raz wyszły sztos, dobrze że podwójną porcję od razu 🙂 z samym cukrem pudrem nic więcej nie trzeba

Ilona
Ilona
2 lat temu

Pyszne gofry!

Marta
Marta
2 lat temu

Gofry bardzo smaczne, puszyste i pięknie wyrosły

Hanna
Hanna
2 lat temu

Super gofry! Moje dzieci je uwielbiają!