Ciasta z owocamiSłodkości

Chlebek bananowy

Co wiecie tak naprawdę o rzepaku? Pewnie tylko tyle, że kwitnie na wiosnę na żółto i ma czarne nasiona… A to z niego tłoczy się jeden z najzdrowszych olei na świecie. Niestety nie jest on jednak u nas zbytnio doceniany, dlatego poniżej chciałabym Wam opisać jego kilka bardzo cennych właściwości.

Najważniejsze właściwości oleju rzepakowego:

  • Przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz rodzimy olej rzepakowy charakteryzuje się wyjątkowo korzystną proporcją kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią blisko 90% jego zawartości, z czego większość to kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które odgrywają istotną rolę w wielu procesach metabolicznych.
  • To źródło cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza prowitaminy A, a także witaminy K oraz E. Olej rzepakowy zawiera także tzw. sterole roślinne, czyli związki działające antyoksydacyjne, które obniżają stężenie cholesterolu.
  • Idealna proporcja kwasów omega-3 (linolenowy) do omega-6 (linolowy). Kwasy omega-6 w zbyt dużym stężeniu wykazują działanie prozapalnie, a spożywane z tłuszczami nasyconymi sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Dlatego ważna jest również odpowiednia dawka kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Omega-3 i omega-6 w odpowiedniej proporcji mają istotny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego u płodu, a także siatkówki oka. Regulują również gospodarkę tłuszczową organizmu i pełnia istotną rolę w profilaktyce niektórych nowotworów, tym jelita grubego i piersi.
  • Świetny do smażenia. Rafinowany olej rzepakowy jest odporny na wysokie temperatury i warto dodać, że nawet mocno podgrzany nie traci swoich cennych właściwości. Bez obaw można na nim smażyć lub piec. To jego bardzo ważna cecha. Niektóre oleje się do tego po prostu nie nadają, potrafią się dymić lub potrawy zmieniają smak po smażeniu. Co więcej olej rzepakowy odsącza się łatwiej niż inne tłuszcze i smażone na nim potrawy mogą być nawet o 10% mniej kaloryczne.
  • Niezawodny w kuchni. Olej rzepakowy sprawdza się świetnie np. na zimno do sałatek, sosów, marynat czy pesto. Rafinowany olej rzepakowy ma neutralny kolor, smak i zapach. W żaden sposób nie niszczy aromatu i smaku przygotowywanych dań. Właśnie dzięki swej neutralności nadaje się do wszelkich wypieków. Świetnie się sprawdza jako alternatywa dla rozpuszczonego masła, które jest niezbędnym elementem w wielu ciastach czy muffinkach.

“Oliwa Północy”

Nie wiem czy wiecie, ale olej rzepakowy jest nazywany “oliwą Północy” ze względu na wysoką i najbardziej zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego. Właśnie takie określenie akcentuje lepsze dostosowanie właściwości polskiego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).

Zachęcam do odwiedzenia strony Pokochaj olej rzepakowy, gdzie znajdziecie dużo cennych informacji o oleju rzepakowym, jego walorach i zastosowaniach w kuchni (i nie tylko)! 🙂

Jeżeli chodzi o niezawodność oleju rzepakowego w kuchni, to wykorzystałam go w poniższym przepisie na chlebek bananowy, który z pewnością Wam przypadnie do gustu.

Chlebek bananowy

Zapraszam Was na mój pyszny przepis na chlebek bananowy, który jest niesamowicie prosty do przygotowania. Wychodzi mięciutki, delikatny w smaku i naprawdę pięknie się kroi! No po prostu pycha…

Do przygotowania chlebka bananowego bardzo ważne są dojrzałe banany, a najlepiej takie, które bez użycia jakiejś większej siły same się rozgniatają pod ciężarem widelca. One są tu kluczowym składnikiem, więc jeżeli tylko macie w lodówce prawie czarne banany, które byście wyrzucili to zróbcie z nich po prostu użytek. Upieczcie ten pyszny chlebek bananowy!

Przepis na: Chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić chlebek bananowy?

Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Trzy banany rozgniatamy za pomocą widelca na papkę.


Krok 2 

W osobnej misce ucieramy jajko z cukrem na jasną puszystą masę. Do tego celu możecie użyć miksera lub trzepaczki kuchennej.


Krok 3 

Do rozgniecionych bananów dodajemy przesianą mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia oraz cynamon.


Krok 4

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej lub łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 5

Ciasto przekładamy do mniejszej keksówki (u mnie o długości 24 cm). Na wierzchu ciasta układamy przekrojonego na pół banana i lekko go dociskamy w ciasto.

Piec przez ok 35 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.


chlebek bananowy

chlebek bananowy

chlebek bananowy przepis

chlebek bananowy przepis

 “Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych” 

#olejrzepakowy #pokochajolejrzepakowy

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Chlebek bananowy

Często mam taką sytuację, że otwieram lodówkę i widzę bardzo dojrzałe banany. Takie lekko czarne banany naprawdę szkoda wyrzucać, ponieważ są świetną bazą do przygotowania chlebka bananowego. Ten pyszny wypiek zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Na blogu opracowałam przepis na chlebek bananowy, który jest banalnie prosty do przygotowania. To dodatkowo tani wypiek, do którego wystarczy jedynie kilka składników, które zazwyczaj masz w swojej kuchni. Chlebek bananowy wychodzi mięciutki, delikatny w smaku i naprawdę pięknie się kroi! Uwielbiam takie ciasta z owocami.

Chlebek bananowy przepis

Mój przepis na chlebek bananowy starałam się wytłumaczyć i dokładnie opisać krok po kroku wraz ze zdjęciami, dzięki którym jego wykonanie będzie jeszcze łatwiejsze. Muszę przyznać, że pachnie naprawdę obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Ważne jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej, co sprawi, że nie będzie jakiejkolwiek możliwości uzyskania zakalca.

Bananowy chlebek

Bananowy chlebek wychodzi za każdym razem rewelacyjnie. Do tego kubek ciepłego mleka czy kakao… Coś pysznego! Domowy chlebek z bananami można podawać w wersji solo (bez jakichkolwiek dodatków), ale równie dobrze może stanowić bazę do kanapek na słodko np. z warstwą ulubionej konfitury.

 

Close