Chlebek ziołowy w wersji odrywanej to świetna przekąska imprezowa. Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po lekkim przestygnięciu. Jednak równie dobrze można przygotować go sobie wcześniej, a później podawać na zimno czy nawet podgrzać przez pół minuty w mikrofalówce czy piekarniku. Fajnie smakuje w asyście sosu czosnkowego.
Chleb z ziołami
Domowy chleb z ziołami (natką pietruszki i rozmarynem) jest bardzo aromatyczny. Sprawdza się świetnie jako baza do kanapek czy jako dodatek do sałatek. Ten chleb odrywany jest bardzo prosty do przygotowania i tak naprawdę można go uformować w dowolnym naczyniu. Ja użyłam keksówki, ale równie dobrze się sprawdzi tortownica. Koniecznie go wypróbujcie!
Więcej pomysłów na przekąski imprezowe znajdziesz w tym wpisie – PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA.
Przepis na: Chlebek ziołowy
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml letniego wody
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 70 g miękkiego masła
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Masło ziołowo czosnkowe:
- 90 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
Zobacz również:
Chlebek ziołowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Chlebek ziołowy można przygotować na bazie świeżych czy suszonych drożdży.
Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże (20 g świeżych lub 10 g suszonych), cukier (1/2 łyżeczki), mąkę pszenną (1 łyżka) oraz letnią wodę (50 ml). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Odrywany chlebek ziołowy podać wraz z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!
Komentarze
Świetny przepis chlebek ziołowy wchodzi w kanon moich przepisów również, bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Cieszę się 🙂 Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów.
Dzień dobry, czy moge zagnieść ciasto wieczorem i włożyć do lodówki na nocne wyrastanie i upiec rano?
Nie robiłam tak, ale można spróbować 🙂
Witam.
Czy chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika, czy do zimnego i dopiero wtedy nastawiamy temperaturę?
Witam, w każdym przepisie zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika potrawę, ciasto czy deser 🙂 Żaden przepis nie uwzględnia czasu nagrzania piekarnika, ponieważ ten będzie się różnić w zależności od piekarnika.
Mój wyszedł bardzo pyszny. Trzy dni go jedliśmy. Bardzo syty chlebek. Świetny przepis.
Super! Cieszę się 🙂
Chlebek robiłam dziś pierwszy raz. Jest przepyszny, tylko piekłam 35 minut.
Wyszedł super 🙂 Cieszę się, że smakuje!
Nie taki ładny jak Pani ale i tak pyszny 🙂
Uważam, że wyszedł superowy ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Wyszedł idealny 😋
Widać! 🙂 Smacznego 🙂
Wyszedł idealny😋
Chlebek pyszny, ale robiłam już dwa razy i dwa razy wyszedł mi niedopieczony 🙁 Podnieść temperaturę pieczenia czy wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam
Jeśli coś wychodzi niedopieczone to prostu wydłuża się czas pieczenia… 🙂
Chlebuś bardzo smaczny delikatny w smaku!
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂