Chlebek ziołowy

4.6/5 (207 ocen)
Świeże pieczywko w niestandardowym wydaniu? Taki właśnie jest odrywany chlebek ziołowy. Wychodzi tak mięciutki i przepyszny, że ciężko oderwać sobie tylko jeden kawałek!

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

100 min

chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy w wersji odrywanej to świetna przekąska imprezowa. Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po lekkim przestygnięciu. Jednak równie dobrze można przygotować go sobie wcześniej, a później podawać na zimno czy nawet podgrzać przez pół minuty w mikrofalówce czy piekarniku. Fajnie smakuje w asyście sosu czosnkowego.

Chleb z ziołami

Domowy chleb z ziołami (natką pietruszki i rozmarynem) jest bardzo aromatyczny. Sprawdza się świetnie jako baza do kanapek czy jako dodatek do sałatek. Ten chleb odrywany jest bardzo prosty do przygotowania i tak naprawdę można go uformować w dowolnym naczyniu. Ja użyłam keksówki, ale równie dobrze się sprawdzi tortownica. Koniecznie go wypróbujcie!

Więcej pomysłów na przekąski imprezowe znajdziesz w tym wpisie – PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA.

Przepis na: Chlebek ziołowy

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml letniego wody

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Masło ziołowo czosnkowe:

  • 90 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
Wyślij emailem

Chlebek ziołowy przepis krok po kroku:


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Chlebek ziołowy można przygotować na bazie świeżych czy suszonych drożdży.

Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże (20 g świeżych lub 10 g suszonych), cukier (1/2 łyżeczki), mąkę pszenną (1 łyżka) oraz letnią wodę (50 ml). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

ciasto drożdżowe

Do miski wsypujemy przesianą mąkę (500 g), rozczyn drożdżowy, miękkie masło (70 g, można opcjonalnie zastąpić olejem), wodę (250 ml), jajko, sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (większa szczypta). 


Krok 3

ciasto na odrywany chlebek

Zagniatamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego), starając się nie podsypywać zbytnio mąką, bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.


Krok 4

wyrośnięte ciasto na chlebek ziołowy

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Krok 5

chlebek czosnkowy odrywany

W miseczce mieszamy miękkie masło (90 g) z przeciśniętym czosnkiem (2 ząbki), posiekaną natką pietruszki (2 lub 3 łyżki). Jeśli tylko macie to warto też dodać posiekany świeży rozmaryn (1 łyżeczka). Całość mieszamy za pomocą łyżeczki.


Krok 6

chlebek ziołowy rwany

Ciasto wyciągamy z miski i lekko wyrabiamy. Podsypujemy blat lub stolnicę odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta. Smarujemy mieszanką ziołowo czosnkową.


Krok 7

chlebek ziołowy bez thermomixa

Kroimy małe prostokąty (o szerokości podobnej do Waszej keksówki).


Krok 8

chleb odrywany

Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie 34 cm) wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) te powycinane prostokąty (pionowo jeden przy drugim). Piec około 28-30 minut w temp. 180 stopni. Chlebek ziołowy ma być ładnie rumiany i wyrośnięty.

Odrywany chlebek ziołowy podać wraz z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!


chlebek ziołowy

chlebek ziołowy przepis

chlebek ziołowy

chlebek czosnkowy

chleb z ziołami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 207

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
AGNIESZKĄ
AGNIESZKĄ
3 miesięcy temu

Świetny przepis chlebek ziołowy wchodzi w kanon moich przepisów również, bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam

Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Dzień dobry, czy moge zagnieść ciasto wieczorem i włożyć do lodówki na nocne wyrastanie i upiec rano?

Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu

Witam.
Czy chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika, czy do zimnego i dopiero wtedy nastawiamy temperaturę?

Kamila
Kamila
8 miesięcy temu

Mój wyszedł bardzo pyszny. Trzy dni go jedliśmy. Bardzo syty chlebek. Świetny przepis.

IMG_20240119_141910
Basia
Basia
11 miesięcy temu

Chlebek robiłam dziś pierwszy raz. Jest przepyszny, tylko piekłam 35 minut.

IMG_20231021_123558.jpg
Joanna
Joanna
1 rok temu

Nie taki ładny jak Pani ale i tak pyszny 🙂

IMG_20230221_171926.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Wyszedł idealny 😋

IMG_20221204_112849235.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Wyszedł idealny😋

IMG_20221204_112849235.jpg
Ania
Ania
1 rok temu

Chlebek pyszny, ale robiłam już dwa razy i dwa razy wyszedł mi niedopieczony 🙁 Podnieść temperaturę pieczenia czy wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam

Sabina
Sabina
1 rok temu

Chlebuś bardzo smaczny delikatny w smaku!

Chleb odrywany

Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych przepisów na pieczywo. Ten pyszny chlebek rwany wychodzi naprawdę rewelacyjny i pasuje nie tylko na śniadanie czy kolację, ale również jako przekąska imprezowa. W końcu kto nie skusiłby się na taki cieplutki chleb odrywany do sałatki lub innej potrawy.

Chlebek czosnkowy odrywany

W swojej kuchni często staram się przygotowywać domowe pieczywo. W moim odczuciu jest znacznie lepsze od tego kupowanego w sklepie. Dodatkowo uwielbiam gdy w domu rozchodzi się ten wspaniały zapach pieczonego ciasta drożdżowego. W przypadku kiedy spodziewam się gości, to często przygotowuję chlebek czosnkowy odrywany jako idealna imprezowa przekąska. Ten przepyszny chlebek ziołowy rwany zawsze zostaje zjedzony do ostatniego kęsa. Najczęściej na wierzch daję masło ziołowe i w tej wersji wszyscy się nim zachwycają.

Chlebek ziołowy bez thermomixa

Wiem, że dużo ludzi thermomixa w swojej kuchni, jednak ja nie jestem jego zwolenniczką, dlatego nie używam go w swojej kuchni. Jeżeli też nie posiadasz tego sprzętu, to wypróbuj ten przepis na chlebek ziołowy bez thermomixa. W moim odczuciu chlebek wyszedł przepyszny i jest bardzo prosty do przygotowania.

Chlebek ziołowy rwany

Trzeba przyznać, że taki chlebek ziołowy rwany jest bardzo wygodny w późniejszym spożywaniu. Wystarczy po prostu urwać sobie kromeczkę i podać z ulubionymi dodatkami. Ja bardzo często jem go bez niczego i to jeszcze cieplutkiego. Czasami też ten chlebek ziołowy rwany podaje z jakąś wędlinką lub jako dodatek do sałatki. Trzeba jednak pamięta

RozwińZwiń