Bardzo tęskniłam za takimi ciepłymi, długimi dniami. W zimie często zmagałam się z ponurym humorem, który powodowany był tym, że o godzinie 15 już robiło się ciemno, nie chciało mi się zbytnio wychodzić z domu itp. Nie mogłam się już doczekać wiosny, kwitnących drzew, kwiatów i słonecznych dni. Maj kojarzy mi się głównie z grillem, kiełbaskami, wycieczkami rowerowymi oraz piknikami. Grillowane kiełbaski na patyku mają zdecydowanie swój urok i charakterystyczny smak, lecz warto mieć w zanadrzu przepisy na przekąski czy sałatki, które łatwo przygotować czy zabrać na wynos do znajomych.
Przygotowałam drożdżowy chlebek pizza z kukurydzą, czerwoną papryką oraz startym serem Grana Padano. Świetnie wyrósł i muszę przyznać, że bardzo ładnie się kroił w równe kromeczki. Znajomi wsunęli jeszcze ciepły z lekko ciągnącym się serem w środku. Jako dodatek do mojego chlebka polecam aromatyczny ketchup Kielecki, który bazuje na składnikach najwyższej jakości i sprawdzonych recepturach. Posiada intensywny, czerwony kolor oraz esencjonalne przyprawy. Jako drugi dodatek polecam musztardę Kielecką o kremowej konsystencji. Jest to jeden z najważniejszych specjałów WSP „Społem”, produkowany od 1932 roku, czyli od blisko 85 lat.
Przepis na: Chlebek pizza
Składniki:
- 350 g mąki włoskiej typu 00 (do pizzy)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 15 dag startego sera np. Grana Padano, Cheddar czy Mozzarella
Dodatkowo:
- Ketchup Kielecki łagodny extra WSP Społem
- Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa WSP Społem
Zobacz również:
Chlebek pizza - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
*Wpis powstał w ramach współpracy z WSP Społem
Komentarze
Witam. Czy chlebek wyjdzie z mąki pszennej?
Oczywiście, że tak 🙂
Dziękuję za przepis, chlebek idealnie sprawdził się jako dodatek do sałatki. Robiłam go po raz pierwszy i wyszedł perfekcyjnie 🙂
Myślę że będzie też świetny do lunchboxa do pracy/ szkoły/ na górską wycieczkę.
Bardzo się cieszę, że chlebek posmakował! 😍 Do lunchboxa jak najbardziej będzie super się nada 🙂
Ja mam takie pytanie, może głupie, ale jak wymieszać ciasto z Kukurydza serem i papryka? Wyszło mi to tak że po upieczeniu zrobiła się dziura w środku chlebka
Normalnie ręką zagniatałam ciasto, tak jak napisałam w przepisie 🙂 Nie zdarzyło mi się jednak, aby w cieście drożdżowym powstała mi dziura w środku, więc może składniki się skumulowały w środku, ze względu na złe wymieszanie? Może za dużo mąki i przez to ciasto wyszło twarde, co spowodowało kłopot właśnie z wymieszaniem składników.
Możliwe ze po prostu źle wymieszałam chyba za krótko bo się bałam że robię to za długo. Było upieczone i mega pycha !
No to najważniejsze, że smakowało. Reszta jest do dopracowania 🙂
Ja poproszę kilka kromek takiego chlebka 🙂
też robię podobny 🙂 i faktycznie jest pyszny !
Bardzo ciekawy pomysł, idealny chlebek na majówkowe pikniki 😉
świetny pomysł! nigdy nie jadłam podobnego:)