
Bardzo tęskniłam za takimi ciepłymi, długimi dniami. W zimie często zmagałam się z ponurym humorem, który powodowany był tym, że o godzinie 15 już robiło się ciemno, nie chciało mi się zbytnio wychodzić z domu itp. Nie mogłam się już doczekać wiosny, kwitnących drzew, kwiatów i słonecznych dni. Maj kojarzy mi się głównie z grillem, kiełbaskami, wycieczkami rowerowymi oraz piknikami. Grillowane kiełbaski na patyku mają zdecydowanie swój urok i charakterystyczny smak, lecz warto mieć w zanadrzu przepisy na przekąski czy sałatki, które łatwo przygotować czy zabrać na wynos do znajomych. Przygotowałam drożdżowy chlebek pizza z kukurydzą, czerwoną papryką oraz startym serem Grana Padano. Świetnie wyrósł i muszę przyznać, że bardzo ładnie się kroił w równe kromeczki. Znajomi wsunęli jeszcze ciepły z lekko ciągnącym się serem w środku. Jako dodatek do mojego chlebka polecam aromatyczny ketchup Kielecki, który bazuje na składnikach najwyższej jakości i sprawdzonych recepturach. Posiada intensywny, czerwony kolor oraz esencjonalne przyprawy. Jako drugi dodatek polecam musztardę Kielecką o kremowej konsystencji. Jest to jeden z najważniejszych specjałów WSP „Społem”, produkowany od 1932 roku, czyli od blisko 85 lat.
No po prostu pycha!
Przepis na: Chlebek pizza
Łącznie: 90 min
Składniki:
- 350 g mąki włoskiej typu 00 (do pizzy)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 15 dag startego sera np. Grana Padano, Cheddar czy Mozzarella
Dodatkowo:
- Ketchup Kielecki łagodny extra WSP Społem
W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłej wody, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.
Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek, pozostałą wodę, sól oraz pieprz. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się). Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut, a następnie wkładamy do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki aby ładnie wyrosło.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy z wody, a paprykę kroimy bardzo drobno.
Do ciasta wsypujemy ser, paprykę oraz kukurydzę, mieszamy ręką. Można lekko podsypać mąką. Ponownie odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
Ciasto przekładamy do większej keksówki (u mnie o długości 32 cm). Wierzch posmarować opcjonalnie roztrzepanym jajkiem, posypać odrobiną startego sera oraz posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego!
*Wpis powstał w ramach współpracy z WSP Społem
Ja poproszę kilka kromek takiego chlebka 🙂
też robię podobny 🙂 i faktycznie jest pyszny !
Bardzo ciekawy pomysł, idealny chlebek na majówkowe pikniki 😉
świetny pomysł! nigdy nie jadłam podobnego:)
Ja poproszę kilka kromek takiego chlebka 🙂
też robię podobny 🙂 i faktycznie jest pyszny !
Bardzo ciekawy pomysł, idealny chlebek na majówkowe pikniki 😉
świetny pomysł! nigdy nie jadłam podobnego:)