Imprezowe rollsy z brokułami

4.5/5 (28 ocen)
Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę imprezową, która zachwyci Twoich bliskich? W takim razie te rollsy z brokułami będą idealnym wyborem! Świetnie smakują na ciepło oraz na zimno, a najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 25 min pieczenia

Imprezowe rollsy z brokułami

Opis przepisu

Imprezowe rollsy z brokułami, karmelizowaną czerwoną cebulą oraz boczkiem to świetna przekąska. Można ją zaserwować gościom zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smakują genialnie wraz z domowym sosem czosnkowym! Świetnie się sprawdzą jako ekspresowa do przygotowania przekąska na Sylwestra, imieniny, domówkę czy po prostu jako coś słonego na domowy seans filmowy czy piknik.

Zrobiłam je ostatnio całkowicie przez przypadek – czyszcząc zawartość lodówki, a przypadkowo wyszło coś, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło smakowo. Jestem pewna, że Wam również posmakują.

Przepis na: Imprezowe rollsy z brokułami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 gotowe ciasto na pizzę lub domowe (przepis)
  • 1 serek ziołowy kanapkowy (np. Almette czy Piątnica)
  • 5-6 plasterków parzonego boczku
  • 1/2 świeżego brokuła
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
  • 100 g mozzarelli lub cheddara

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić impezowe rollsy z brokułami?


Krok 1

Podsmażona na patelni czerwona cebula

Te imprezowe rollsy możesz przygotować na bazie gotowego ciasta na pizzę (są dostępne w większych sklepach np. w Lidlu) lub przygotować je samodzielnie – na moim blogu znajdziesz przepis na świetne domowe ciasto na pizzę (klik>>).

Czerwoną cebulę siekamy na cienkie piórka. Smażymy na rozgrzanej patelni z małym dodatkiem oleju. Gdy się lekko zeszkli to posypujemy równomiernie cukrem i mieszamy. Po chwili cukier powinien się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 2

ciasto na pizzę z serkiem kanapkowym

Brokuły (ja użyłam około 1/2 mniejszej sztuki) kroimy na większe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut. Po tym czasie je odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia i kroimy na cienkie plasterki (aby łatwo później je zawinąć w rulon wraz z ciastem).

Ciasto na pizzę rozwijamy (ja użyłam tym razem gotowego, ale jak masz więcej czasu, to możesz użyć domowego ciasta na pizzę). Smarujemy równomiernie serkiem ziołowym typu Almette do kanapek.  


Krok 3

ciasto na pizzę z serkiem kanapkowym, boczkiem i brokułami

Układamy równomiernie brokuły oraz czerwoną cebulę. 


Krok 4

zwijanie rollsów z brokułami

Posypujemy startym serem np. mozzarellą czy cheddarem. Zwijamy w rulon. 


Krok 5

zwinięte w rulon ciasto na rollsy

Brzegi sklejamy. 


Krok 6

krojenie ciasta na rollsy

Zwinięty rulon kroimy na ok 10-12 równych części.  


Krok 7

rollsy z brokułami przed upieczeniem

Układamy równomiernie na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy przez 22-25 minut aż będą ładnie rumiane (u mnie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!


imprezowe rollsy z brokułami, czerwoną cebulą i boczkiem

rollsy z brokułami

rollsy z ciasta na pizzę

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 28

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
13 dni temu

Czy tutaj nie użyłaś ciasta francuskiego?

Justyna
Justyna
8 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Użyłaś też boczku, a o nim jednak nie wspomniałaś w przepisie 🤭