Ogórki z curry

4.8/5 (462 ocen)
Ogórki z curry to aromatyczne i słodko-kwaśne marynowane ogórki, które są jednymi z moich ulubionych przetworów. Mają wyrazisty smak i są idealnym dodatkiem do obiadu.

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Ogórki z curry

Ogórki z curry są to kolejne pyszne przetwory z ogórków, które przygotowuję co roku. Przede wszystkim jest to genialny dodatek do obiadu czy kanapek. Nie są to tradycyjne ogórki konserwowe czy kiszone, ponieważ mają słodko-kwaśny posmak. Ja uwielbiam takie smaki, więc ogórki w zalewie curry są jednymi z moich ulubionych przetworów na zimę, które są gotowe do spożycia już po tygodniu czasu od zamknięcia słoiczka.

Domowe ogórki w zalewie curry robię już od wielu lat i na samym początku robiłam je jedynie z przyprawą curry. Dostałam kiedyś poradę, że jeśli dodam odrobinę słodkiej papryki to będą one jeszcze smaczniejsze i tak rzeczywiście jest.

Sporo jest przepisów na te ogórki, ale myślę, że jeżeli spróbujecie mojego, to nie pożałujecie. Ten przepis na ogórki curry jest bardzo prosty do przygotowania i mimo to, że próbowałam urozmaicać go różnymi innymi dodatkami, to żaden nie jest tak smaczny jak ten.

Jeżeli szukasz klasycznego przepisu na przetwory na zimę z ogórków to polecam przygotować moje ogórki kiszone (klik >>).

Z tego przepisu wyjdzie Wam 6 słoików 1-litrowych. 

Przepis na: Ogórki z curry

Składniki:

Zalewa do ogórków:

  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • niecałe 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Dodatkowo:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 małej cebuli (do każdego słoika)
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy (do każdego słoika)
  • 2-3 liście laurowe (do każdego słoika)
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu (do każdego słoika)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego (do każdego słoika)
Wyślij emailem

Jak zrobić ogórki z curry?


Wykonanie: 

Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz 6 1-litrowych słoików, do których zmieścisz około 4 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz ich więcej to możesz przepis zwielokrotnić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja korzystam z własnych ogórków i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek.

Jeżeli chodzi o dodatki to użyłam cebuli, gorczycę, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie oraz curry i paprykę słodką.

Nasze kiszenie zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.


Krok 1

Zalewa do ogórków z curry

Zalewa do ogórków z curry

Do garnka wlewamy wodę (1,5 litra), ocet (1,5 szklanki), cukier (2 szklanki), sól kamienną (2 łyżki), przyprawę curry (2 łyżki) oraz słodką paprykę (1 płaska łyżeczka). Mieszamy za pomocą łyżki i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez maksymalnie pięć minut. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.


Krok 2

Obrane ogórki

W tym czasie do każdego słoika wkładamy równomiernie pokrojoną w cienkie piórka 1/2 cebuli, płaską łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek czarnego pieprzu oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.

Ogórki obieramy i kroimy na cienkie, podłużne plasterki.


Krok 3

Przygotowanie ogórków z curry

Następnie układamy je w słoikach, zalewamy przestudzoną zalewą i zakręcamy.


Krok 4

Ogórki w zalewie curry

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w curry?

Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki (u mnie za jednym zamachem mieszczą się 3 lub 4 litrowe słoiki) i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy je przez około 20 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a gdy nasze ogórki z curry będą już zimne, wtedy je odwracamy i wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy.


Ogórki w curry

Ogórki z curry

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 462

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
6 miesięcy temu

Robię zalewę 1:4 i dodaję liście selera. Polecam spróbować 🙂

Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Jak to się ma przy pasteryzacji w piekarniku?

Patrycja
Patrycja
7 miesięcy temu

Czy robiła Pani może te ogórki bez ich odbierania?

Barbara
Barbara
7 miesięcy temu
Reply to  Patrycja

JA robiłam. Tak samo pyszne 🙂

Ewelina
Ewelina
8 miesięcy temu

Po jakim czasie można jeść?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Zrobiłam ale zalewy braklo na 6 słoików

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

20min gotować od zimnej wody czy 20 min gotować od zagotowania wody

Lilkaa
Lilkaa
3 lat temu

Czy można do tych ogórków dodać również paprykę czerwoną? 🙂

Tola
Tola
4 lat temu

Od dzisiaj to moje ulubione ogóraski ;]

Ogórki w curry

Zaraz po ogórkach kiszonych i konserwowych, to właśnie ogórki w curry są jednym z najczęściej wyszukiwanym przepisów na przetwory z ogórków. Ich smak znacznie różni się od wersji wcześniej wspomnianych ze względu na domieszkę curry i papryki słodkiej. Po mniej więcej tygodniu czasu, możemy dodać nasze ogórki do obiadu lub do kanapki. Przygotowane przez nas ogórki w curry będą miały słodko-kwaśny posmak, który będzie idealnie pasował np. do sznycelków czy klasycznego kotleta schabowego z ziemniaczkami 🙂

Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry, to jedne z moich ulubionych przetworów na zimę. Bardzo pasuje mi ich delikatny słodki smak. Mam też do nich pewien sentyment, ponieważ jak byłam jeszcze dzieckiem, to u mojej babci w spiżarni zawsze stało dużo przetworów wszelkiej maści – grzyby marynowane, ogórki kiszone, papryki marynowane, buraczki i wiele innych. Jednak to właśnie ogórki w zalewie curry były wtedy moimi ulubionymi! Wraz z wiekiem człowiekowi się zmieniają również smaki, jednak są pewne przepisy, które zapadają tak głęboko w pamięć, że zawsze o nich będziemy pamiętać 🙂 W moim przypadku takim właśnie przepisem są ogórki z curry.

Jak zrobić ogórki z curry?

Aby zrobić ogórki z curry, to przede wszystkim potrzebujemy umyte słoiczki. Z powyższego przepisu wychodzi 6 słoików 1-litrowych, ale możesz przygotować np. od razu podwójną porcję, jeżeli masz więcej ogórków. Do garnka wlewamy wodę, cukier, sól, sól, curry oraz słodką paprykę. Całość gotujemy przez 5 minut i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie dajemy do słoików cebulę, gorczycę, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Ogórki kroimy w podłużne plasterki i również wkładamy do słoika. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i solidnie zakręcamy słoiki. Nasze ogórki z curry są gotowe do spożycia po mniej więcej tygodniu czasu.

RozwińZwiń