Przetwory

Ogórki z curry

Ogórki z curry są to kolejne pyszne przetwory z ogórków, które przygotowuję co roku. Przede wszystkim jest to genialny dodatek do obiadu czy kanapek. Nie są to tradycyjne ogórki konserwowe czy kiszone, ponieważ mają słodko-kwaśny posmak. Ja uwielbiam takie smaki, więc ogórki w zalewie curry są jednymi z moich ulubionych przetworów na zimę, które są gotowe do spożycia już po tygodniu czasu od zamknięcia słoiczka.

Domowe ogórki w zalewie curry robię już od wielu lat i na samym początku robiłam je jedynie z przyprawą curry. Dostałam kiedyś poradę, że jeśli dodam odrobinę słodkiej papryki to będą one jeszcze smaczniejsze i tak rzeczywiście jest.

Sporo jest przepisów na te ogórki, ale myślę, że jeżeli spróbujecie mojego, to nie pożałujecie. Ten przepis na ogórki curry jest bardzo prosty do przygotowania i mimo to, że próbowałam urozmaicać go różnymi innymi dodatkami, to żaden nie jest tak smaczny jak ten.

Jeżeli szukasz klasycznego przepisu na przetwory na zimę z ogórków to polecam przygotować moje ogórki kiszone (klik >>).

Z tego przepisu wyjdzie Wam 6 słoików 1-litrowych. 

Przepis na: Ogórki z curry

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Składniki:

Zalewa do ogórków:

  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • niecałe 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Dodatkowo:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy (do każdego słoika)
  • 2-3 liście laurowe (do każdego słoika)
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu (do każdego słoika)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego (do każdego słoika)

Jak zrobić ogórki z curry?

Wykonanie: 

Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz 6 1-litrowych słoików, do których zmieścisz około 4 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz ich więcej to możesz przepis zwielokrotnić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja korzystam z własnych ogórków i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek.

Jeżeli chodzi o dodatki to użyłam cebuli, gorczycę, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie oraz curry i paprykę słodką.

Nasze kiszenie zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.

Zalewa do ogórków z curry

Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól kamienną, przyprawę curry oraz słodką paprykę. Mieszamy za pomocą łyżki i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez maksymalnie pięć minut. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Zalewa do ogórków z curry

W tym czasie do każdego słoika wkładamy równomiernie pokrojoną w cienkie piórka cebulę, płaską łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek czarnego pieprzu oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.

Obrane ogórki

Ogórki obieramy i kroimy na cienkie, podłużne plasterki. Następnie układamy je w słoikach i zalewamy przestudzoną zalewą.

Przygotowanie ogórków z curry

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w curry?

Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki (u mnie za jednym zamachem mieszczą się 3 lub 4 litrowe słoiki) i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy je przez około 20 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a gdy nasze ogórki z curry będą już zimne, wtedy je odwracamy i wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy.


Ogórki w zalewie curry

Ogórki w curry

Ogórki z curry

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ogórki w curry

Zaraz po ogórkach kiszonych i konserwowych, to właśnie ogórki w curry są jednym z najczęściej wyszukiwanym przepisów na przetwory z ogórków. Ich smak znacznie różni się od wersji wcześniej wspomnianych ze względu na domieszkę curry i papryki słodkiej. Po mniej więcej tygodniu czasu, możemy dodać nasze ogórki do obiadu lub do kanapki. Przygotowane przez nas ogórki w curry będą miały słodko-kwaśny posmak, który będzie idealnie pasował np. do sznycelków czy klasycznego kotleta schabowego z ziemniaczkami 🙂

Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry, to jedne z moich ulubionych przetworów na zimę. Bardzo pasuje mi ich delikatny słodki smak. Mam też do nich pewien sentyment, ponieważ jak byłam jeszcze dzieckiem, to u mojej babci w spiżarni zawsze stało dużo przetworów wszelkiej maści – grzyby marynowane, ogórki kiszone, papryki marynowane, buraczki i wiele innych. Jednak to właśnie ogórki w zalewie curry były wtedy moimi ulubionymi! Wraz z wiekiem człowiekowi się zmieniają również smaki, jednak są pewne przepisy, które zapadają tak głęboko w pamięć, że zawsze o nich będziemy pamiętać 🙂 W moim przypadku takim właśnie przepisem są ogórki z curry.

Jak zrobić ogórki z curry?

Aby zrobić ogórki z curry, to przede wszystkim potrzebujemy umyte słoiczki. Z powyższego przepisu wychodzi 6 słoików 1-litrowych, ale możesz przygotować np. od razu podwójną porcję, jeżeli masz więcej ogórków. Do garnka wlewamy wodę, cukier, sól, sól, curry oraz słodką paprykę. Całość gotujemy przez 5 minut i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie dajemy do słoików cebulę, gorczycę, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Ogórki kroimy w podłużne plasterki i również wkładamy do słoika. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i solidnie zakręcamy słoiki. Nasze ogórki z curry są gotowe do spożycia po mniej więcej tygodniu czasu.

Close