Domowy dżem z jeżyn to moja kolejna propozycja na zamknięcie lata w słoiku! Nasz mały krzak w tym roku pięknie obrodził owocami i cyklicznie robię z niego pyszne konfitury. Średnio udaje mi się zerwać około 1 kilograma jeżyn na tydzień, więc od razu jak tylko kolejne dojrzewają to zamieniam je na pyszny dżem – w sklepie takiego nie kupisz!
Muszę przyznać, że naprawdę lubię dżemy z malin czy jeżyn, bo to bardzo wdzięczne i uniwersalne owoce. Jak dla mnie jeżyny same w sobie nie są super atrakcyjne pod względem smakowym, ale można z nich wyczarować sporo pysznych rzeczy. Ostatnio np. dodałam na bloga banalnie proste do zrobienia ciasto ucierane z jeżynami. Zniknęło ono u mnie w kilka godzin.
Zanim zaczniesz robić ten dżem z jeżyn to przeczytaj najpierw cały przepis i zdecyduj jaką jego metodę przygotowania wybierasz.
Dżem z jeżyn z żelfixem czy bez? – 3 sposoby przygotowania
Dżem z jeżyn można zrobić w sumie na 3 sposoby – tradycyjnie długo gotując (przez około 2 godziny) jedynie z cukrem, ale można przyspieszyć proces dodając pektynę czy nawet popularne w sklepach żel-fixy (wtedy zrobienie dżemu zajmuje kilka minut). Ja najczęściej zamawiam sobie na internecie pektynę do dżemów lub stosuję najbardziej sprawdzony sposób, czyli wielogodzinne gotowanie na minimalnym ogniu.
Jeśli chodzi o dżemy z jeżyn to moim zdaniem najfajniejsza konsystencja wychodzi z dodatkiem pektyny (ja w okresie przetworów zamawiam sobie jej zapas na allegro). Takie klasyczne, długie gotowanie jeżyn z cukrem wpływa na to, że robią się one nieco bardziej jak powidła i przyznaję, że odkąd zaczęłam używać pektyny czy cukru żelującego, to konsystencja tego dżemu wychodzi rewelacyjnie (a do tego czas przygotowania jest ekspresowy).
Przepis na: Dżem z jeżyn
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 350 g cukru białego lub cukru żelującego
- opcjonalnie 1 opakowanie pektyny do przetworów lub 1 żel-fix 3:1
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie szczypta cynamonu
Zobacz również:
Jak zrobić dżem z jeżyn?
Krok 1
Niezależnie czy użyjecie własnych jeżyn z ogródka czy tych sklepowych to najpierw dokładnie płuczemy na sitku pod strumieniem wody. Ważne, aby były one już dojrzałe, o pięknej i ciemnej barwie.
Krok 2
Sposób tradycyjny
Jeżyny przekładamy do garnka i ustawiamy średnią moc palnika. Wsypujemy cukier i mieszamy. Używamy zwykłego cukru białego lub drobnego (około 300-350 g). Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszamy ogień na minimalny (cały czas mieszamy). Dla uzyskania pięknego czerwonego koloru zwykle dodaję minimum 1-2 łyżki soku z cytryny na 1 kg owoców. Jeśli nie dodasz soku z cytryny to dżem po prostu nieco ściemnieje i uzyskasz taką ciemną barwę. Opcjonalnie można dodać także szczyptę cynamonu.
Gotujemy przez około 1,5-2 godziny do momentu uzyskania gęstego dżemu, oczywiście co jakiś czas mieszamy, żeby owoce nam się od spodu nie przypaliły.
Sposób szybki
Ja jednak polecam użyć pektyny (lub w ostateczności żel-fixy) – na opakowaniu jest zawsze napisane na jaką wagę owoców jest opakowanie i ile dokładnie trzeba użyć cukru. Jeśli chodzi o żel-fixy to polecam ten 3:1, bo wtedy na 1 kg owoców należy dodać 350 g cukru.
Ja użyłam pektyny (15 g) na 1 kg jeżyn. Cała instrukcja jest na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy sobie słoiki i zakrętki. Niezależnie czy używam nowych słoików czy mam jakieś swoje starsze to zawsze je wcześniej myję w zmywarce lub ręcznie. Następnie je dokładnie wycieram do sucha.
Krok 3
Pamiętaj żeby nie nalewać dżemu aż po same brzegi (najlepiej zostawić 1-2 cm luzu od zakrętki).
Szczelnie zakręcamy słoiki. Będą gorące, więc należy sobie pomóc rękawicami kuchennymi lub ścierkami.
Odwracamy do góry dnem i odstawiamy na minimum 40 minut. Zakrętki powinny się w tym czasie zassać, a gdyby były lekko poluzowane to należy je po prostu dokręcić.
Pasteryzacja przetworów
Szczelnie zakręcone słoiki umieszczamy w piekarniku (temp. około 110 stopni). Pieczemy przez 20 minut. Gdy przestygną słoiki sprawdzamy zakrętkę – zakrętka po wciśnięciu palcami nie powinna się odkształcać. Jeśli chodzi o drugi sposób pasteryzacji – gotujemy słoiki w garnku (napełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików) przez 20-30 minut.
Gotowe przetwory na zimę zwykle sobie podpisuję – nazwę i datę powstania. To bardzo ułatwia przeszukiwanie swojego składziku z domowymi przetworami. Dżemy przechowujemy w nieco chłodniejszym miejscu np. garażu, spiżarce lub po prostu w szafkach kuchennych.
Zachęcam Cię także do wypróbowania innych pysznych i słodkich przetworów:
Komentarze
A drugim sposobem ile minut gotuje jeżyny?
Tak jak napisałam – na opakowaniu żel-fixów czy pektyny jest wszystko dokładnie opisane 🙂 To jest szybki sposób, więc tylko doprowadzamy do zagotowania.
Robię tak ten dżem tylko już nie pasteryzuje, stoją długo i się nie psują
Super ❤️ pasteryzacja jest opcjonalna ale pozwala na dłuższe zachowanie świeżości 🤗
Robie go już kolejny rok i polecam 🙂 Dodatkowo jeszcze robie dzem z malin, bo tylko takie mam owoce na swojej dzialce
Super, cieszę się, że smakuje! 🙂 Z malinami u mnie też obowiązkowo 🙂
Dla mnie dżem z jeżyn to najlepszy smak lata! Uwielbiam go 😍
Oj tak, ja również uwielbiam ❤️
Właśnie zjadłam kanapkę z tym dżemem, nie ma lepszego ❤️
Bardzo się cieszę, że tak posmakował 🙂