Przetwory

Dżem z czerwonych porzeczek

Dżem z czerwonych porzeczek robię już od kilku lat. Co roku mamy dorodne krzaki pełne porzeczek, więc aż żal doprowadzić do zmarnowania takiej ilości owoców… Ten dżem jest idealny do przełożenia ciast czy jako dodatek do kanapki, owsianki itp.

Dżem z porzeczek

Domowy dżem z porzeczek jest bardzo prosty do zrobienia. Poniżej opisałam sposób na tradycyjne przygotowanie, czyli dłuższe gotowanie na minimalnym ogniu (tylko z dwóch składników – owoce i cukier). Jeśli chcecie sobie przyśpieszyć robotę to polecam zastosować dodatkowo pektynę lub nawet żel-fixy (np. 2:1 lub 3:1) – wtedy zrobicie przetwory naprawdę ekspresowo.

przetwory na zimę

Przepis na: Dżem z czerwonych porzeczek

 Łącznie: 2,5 h 

Składniki :

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 350 g cukru białego lub żelującego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dżem z porzeczek – krok po kroku:

przetwory na zimę
Krok 1 

Przygotowałam dżem z 4 kg porzeczek dlatego jest widoczne dużo więcej owoców na zdjęciach. Z kolei poniższe proporcje opisałam dla 1 kg czerwonych porzeczek.

Z podanych proporcji (1 kg owoców) wychodzą około 4 słoiczki po 250 ml.

Czerwone porzeczki zdejmujemy z gałązek. Dokładnie płuczemy pod strumieniem wody.


co zrobić z czerwonej porzeczki
Krok 2 

Owoce przekładamy do garnka i ustawiamy średnią moc palnika. Po kilku minutach wsypujemy cukier i mieszamy. Ja użyłam zwykłego cukru białego, ale jeśli chcecie uzyskać bardziej galaretkową konsystencję to polecam użyć cukier żelujący.

Równie dobrze można od razu wsypać cukier do owoców i dopiero zagotować.

Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszamy ogień na minimalny. Dla uzyskania pięknego czerwonego koloru zwykle dodaję minimum 1-2 łyżki soku z cytryny na 1 kg owoców. Jeśli nie dodasz soku z cytryny to dżem po prostu nieco ściemnieje i uzyskasz taką ciemną, wiśniową barwę.

Gotujemy przez około 2 godziny do momentu uzyskania gęstego dżemu, oczywiście co jakiś czas mieszamy, żeby owoce nam się od spodu nie przypaliły. Jeżeli robisz konfiturę z większej ilości owoców to raczej będzie potrzeba nieco dłuższego gotowania o minimum 30-45 minut.


konfitura z czerwonej porzeczki
Krok 3 

W tym czasie przygotowujemy sobie słoiki i zakrętki. Niezależnie czy używam nowych słoików czy mam jakieś swoje starsze to zawsze je wcześniej myję w zmywarce lub ręcznie. Następnie je dokładnie wycieram do sucha.

Do dżemów używam zwykle mniejszych słoiczków o pojemności 200-250 ml.

Gorący dżem nakładamy za pomocą łyżki lub chochelki do słoików. Od razu szczelnie zakręcamy.


dzem z porzeczek
Krok 4 

Pamiętaj żeby nie nalewać dżemu aż po same brzegi (najlepiej zostawić 1-2 cm luzu od zakrętki).

Szczelnie zakręcamy słoiki. Będą gorące, więc należy sobie pomóc rękawicami kuchennymi lub ścierkami.


przetwory z czerwonej porzeczki
Krok 5 

Odwracamy do góry dnem i odstawiamy na minimum 40 minut. Zakrętki powinny się w tym czasie zassać, a gdyby były lekko poluzowane to należy je po prostu dokręcić.

Pasteryzacja przetworów

W przypadku dżemów, które planuję zjeść w najbliższym czasie np. rok to nie stosuję dodatkowej pasteryzacji. Przetwory trzymam w nieco chłodnym miejscu w garażu i do tej pory nigdy mi się nie zepsuły. Jeśli jednak planujesz zrobić większą ilość dżemów i nie wiesz jak długo będziesz je przechowywać to najlepiej sobie je później dodatkowo zapasteryzować. Można to zrobić w piekarniku (najprostszy sposób) lub w garnku.

Szczelnie zakręcone słoiki umieszczamy w piekarniku (temp. około 110 stopni). Pieczemy przez 30 minut. Gdy przestygną słoiki sprawdzamy zakrętkę – zakrętka po wciśnięciu palcami nie powinna się odkształcać.

Gotowe przetwory na zimę zwykle sobie podpisuję – nazwę i datę powstania. To bardzo ułatwia przeszukiwanie swojego składziku z domowymi przetworami.


Dżem z czerwonych porzeczek

Dżem z czerwonych porzeczek

dżem z czerwonej porzeczki

dżem porzeczkowy

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 28

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button