Dżem z wiśni

4.7/5 (102 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Dżem z wiśni - przepis na dżem wiśniowy

Dżem z wiśni to kolejna propozycja na zamknięcie lata w słoiku! Jest niezwykle smaczny i wyrazisty w smaku. Muszę przyznać, że uwielbiam pracować z wiśniami, bo to bardzo wdzięczny i uniwersalny owoc. Można z nich zrobić pyszne konfitury, soki na zimę do herbaty, czy nalewki. Jeśli masz nadmiar wiśni na drzewach to koniecznie przygotuj ten dżemik! Jest idealny do kanapek, naleśników czy przełożenia ciast np. biszkoptowych.

Zanim zaczniesz robić ten dżem wiśniowy to przeczytaj najpierw cały przepis i zdecyduj jaką jego metodę przygotowania wybierasz.

przetwory

Dżem z wiśni z żelfixem czy bez? – 3 sposoby przygotowania

Dżem z wiśni można zrobić w sumie na 3 sposoby – tradycyjnie długo gotując (przez 5-7 godzin) jedynie z cukrem, ale można przyspieszyć proces dodając pektynę czy nawet popularne w sklepach żel-fixy (wtedy zrobienie dżemu zajmuje kilka minut). Ja najczęściej zamawiam sobie na internecie pektynę do dżemów lub stosuję najbardziej sprawdzony sposób, czyli wielogodzinne gotowanie na minimalnym ogniu.

W przypadku dżemu z wiśni to moim zdaniem wychodzi najlepszy z dodatkiem pektyny. Takie klasyczne, długie gotowanie wiśni z cukrem sprawia, że robią się bardziej powidła i przyznaję, że odkąd zaczęłam używać pektyny czy cukru żelującego, to konsystencja tego dżemu wychodzi rewelacyjnie (a do tego czas przygotowania jest ekspresowy).

Czy można zrobić dżem z mrożonych wiśni?

Jak w przypadku każdego przepisu na dżem, można użyć mrożonych owoców. Wystarczy podgrzać mrożone wiśnie z cukrem, aby powoli się rozmroziły. Świeże wiśnie dadzą najlepsze rezultaty, ale używanie owoców z zamrażarki jest często bardziej praktyczne.

Jak wydrylować wiśnie na dżem?

Jeżeli mamy taką możliwość to najłatwiej użyć drylownicy. Zwłaszcza jeżeli planujemy przygotować większą partię dżemu wiśniowego. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, to są dwa sprawdzone sposoby:

  1. Położyć wiśnie na otwartej butelce plastikowej z małą szyjką i wypchać pestkę za pomocą słomki lub pałeczki do sushi.
  2. Naciąć nożem wiśnie doobkoła pestki, tak aby podzielić ją na dwie części, a następnie wyjąć ręcznie pestkę.

Przepis na: Dżem z wiśni

Składniki:

  • 2,3 kg wiśni
  • 700 g cukru białego lub cukru żelującego
  • 2 opakowania pektyny do przetworów lub 2 żel-fixy 3:1
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie szczypta cynamonu
Wyślij emailem

Jak zrobić dżem z wiśni?


Krok 1

wiśnie na dżem

Z podanych proporcji (2 kg wydrylowanych wiśni) wychodzi około 8 słoiczków po 250 ml.

Łączna waga wiśni przed wydrylowaniem to około 2300 g.

Wiśnie dokładnie płuczemy pod strumieniem wody.


Krok 2

drylowanie wiśni na dżem

Następnie je drylujemy ręcznie lub za pomocą drylownicy do owoców.

Sposób tradycyjny

Wiśnie przekładamy do garnka i ustawiamy średnią moc palnika. Wsypujemy cukier i mieszamy. Używamy zwykłego cukru białego lub drobnego (700 g). Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszamy ogień na minimalny (cały czas mieszamy). Dla uzyskania pięknego czerwonego koloru zwykle dodaję minimum 1-2 łyżki soku z cytryny na 1 kg owoców. Jeśli nie dodasz soku z cytryny to dżem po prostu nieco ściemnieje i uzyskasz taką ciemną barwę. Opcjonalnie można dodać także szczyptę cynamonu.

Gotujemy przez około 5-7 godzin do momentu uzyskania gęstego dżemu, oczywiście co jakiś czas mieszamy, żeby owoce nam się od spodu nie przypaliły.


Krok 3

konfitura wiśniowa

Sposób szybki

Ja jednak polecam użyć pektyny (czy nawet żel-fixy) – na opakowaniu jest zawsze napisane na jaką wagę owoców jest opakowanie i ile dokładnie trzeba użyć cukru. Jeśli chodzi o żel-fixy to polecam ten 3:1, bo wtedy na 1 kg owoców należy dodać tylko 350 g cukru.

Ja użyłam pektyny (30 g) na 2 kg wiśni. Cała instrukcja jest na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy sobie słoiki i zakrętki. Niezależnie czy używam nowych słoików czy mam jakieś swoje starsze to zawsze je wcześniej myję w zmywarce lub ręcznie. Następnie je dokładnie wycieram do sucha.

Gorący dżem nakładamy za pomocą łyżki lub chochelki do słoików. Od razu szczelnie zakręcamy.


Krok 4

konfitura z wiśni

Pamiętaj żeby nie nalewać dżemu aż po same brzegi (najlepiej zostawić 1-2 cm luzu od zakrętki).

Szczelnie zakręcamy słoiki. Będą gorące, więc należy sobie pomóc rękawicami kuchennymi lub ścierkami.

Odwracamy do góry dnem i odstawiamy na minimum 40 minut. Zakrętki powinny się w tym czasie zassać, a gdyby były lekko poluzowane to należy je po prostu dokręcić.

Pasteryzacja przetworów

Szczelnie zakręcone słoiki umieszczamy w piekarniku (temp. około 110 stopni). Pieczemy przez 20 minut. Gdy przestygną słoiki sprawdzamy zakrętkę – zakrętka po wciśnięciu palcami nie powinna się odkształcać. Jeśli chodzi o drugi sposób pasteryzacji – gotujemy słoiki w garnku (napełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików) przez 20-30 minut.

Gotowe przetwory na zimę zwykle sobie podpisuję – nazwę i datę powstania. To bardzo ułatwia przeszukiwanie swojego składziku z domowymi przetworami. Dżemy przechowujemy w nieco chłodniejszym miejscu np. garażu, spiżarce lub po prostu w szafkach kuchennych.


Dżem z wiśni

Dżem wiśniowy

Przepis na dżem z wiśni

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 102

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Dżem z wiśni – przepis

Jeżeli pierwszy raz przymierzasz się do zrobienia domowych przetworów, to na pierwszy rzut oka przepis na dżem z wiśni może wyglądać na skomplikowany, jednak jest to całkowita nieprawda. Wystarczy umyć wiśnie i je wydrylować. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier biały lub cukier żelujący, sok z cytryny i ewentualnie pektynę lub żel-fixy (jeżeli wybieramy szybki sposób przygotowania). Całość podgrzewamy na małym ogniu i czekamy aż owoce puszczą sok. Co jakiś czas mieszaj owoce za pomocą drewnianej łyżki.

Następnie gotowy dżem z wiśni przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Dżemu wiśniowego nie trzeba pasteryzować, jeżeli masz zamiar go zjeść w przeciągu kilku najbliższych miesięcy. Jeżeli jednak masz zamiar przechowywać przetwory przez dłuższy czas, to słoiki do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki na blat do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu, przechowuj słoiki w spiżarce lub zacienionym miejscu, np. w szafce.

Jak zrobić dżem z wiśni?

Jeżeli chcesz zrobić naprawdę dobry dżem z wiśni, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Z przyjemnością stwierdzam, że mój dżem z wiśni wyszedł rewelacyjny – niezbyt sztywny i niezbyt rzadki, a smak dżemu wiśniowego wyszedł po prostu pyszny, z mnóstwem kawałków wiśni. Smakowało całej rodzince, a zwłaszcza mężowi, który jest fanem dżemu wiśniowego.

Domowy dżem z wiśni możesz wykorzystać na wiele sposobów np. posmarować nim grzankę, dodać do rogalików, lub wykorzystać kiedy robisz tartę lub naleśniki. Wszystko zależy już tylko od Twojej wyobraźni

Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy może nie jest najbardziej popularnym dżemem, ale jednym z moich ulubionych. Po pierwsze same w sobie wiśnie są bardzo bogate w witaminy (A, B, C, E, K, PP) i składniki odżywcze (cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, potas, wapń). Po drugie dżem wiśniowy ma pyszny słodki, a zarazem lekko winny smak, który pasuje rewelacyjnie do wielu potraw i osobiście częściej go używam do przygotowania różnych dań czy wypieków, niż na przykład dżem z truskawek.

Dżem wiśniowy jest jednak trochę bardziej czasochłonny w przygotowaniu niż inne dżemy, ponieważ musimy jeszcze dodatkowo usunąć pestki z wiśni. Najłatwiej jak mamy do dyspozycji drylownice, która potrafi nam bardzo przyśpieszyć pracę, zwłaszcza kiedy przygotowujemy sporą ilość przetworów.

RozwińZwiń