vitamoc blendery
vitamoc blendery

Obiady

  • Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą

    W Polsce zdecydowanie za rzadko je się ryby. Ich średnia konsumpcja ciągle znajduje się na niskim poziomie. Sama wiem po sobie, że najczęściej na obiad wybieram mięso, a głównie drób lub wieprzowinę. W letnie weekendy wybieramy się na pieczone pstrągi w Ojcowskim Parku Narodowym (okolice Krakowa). Są tam naprawdę bardzo smaczne,…

    Czytaj dalej »
  • Penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi

    Jeżeli lubisz dynię i jej smak w daniach obiadowych to koniecznie przygotuj penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi. Makaron w połączeniu z wyrazistą fetą i słodką dynią stanowi genialne połączenie! 🙂 Wykonanie:  Makaron penne gotujemy według wskazówek producenta. Dynię kroimy na małą kosteczkę i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp.…

    Czytaj dalej »
  • Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

    Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

    Gdy nie masz ani pomysłu, ani czasu na przygotowanie obiadu, fajnym rozwiązaniem będzie makaronowa zapiekanka z pulpecikami. Tym razem przygotowałam wersję z makaronem farfalle, pulpecikami z mięsa wieprzowego, w lekkim sosie serowym. Jak nie masz w lodówce żółtego sera to równie dobrze możesz zrobić sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy… Kombinować można…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w lekkim sosie pomidorowym to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na większej patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone oliwki, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną kolendrę, a także…

    Czytaj dalej »
  • Spaghetti al pomodoro

    Spaghetti al pomodoro

    Spaghetti w 20 minut? To możliwe! Spaghetti al pomodoro to pomysł na szybki obiad, który składa się tylko z kilku składników. Mimo tego jest bardzo aromatyczne, smaczne i sycące. Ponad 90 % wszystkich moich obiadów ma w swoim składzie mięso, a w tym przypadku naprawdę nie jest ono potrzebne. To także pomysł na tani obiad dla…

    Czytaj dalej »
  • Spaghetti carbonara

    Spaghetti carbonara – najlepszy przepis!

    Klasyk kuchni włoskiej – prawdziwe spaghetti carbonara! Jadłam najlepszą w swoim życiu we Włoszech, której smak pamiętam do dzisiaj… Niby wydaje się naprawdę banalna do przygotowania, lecz dużo tu zależy od poprawnego jej wykonania i dobrych jakościowo składników. Jest to też z całą pewnością jedno z dwóch najpopularniejszych wersji spaghetti, a o podium toczy zażarte boje…

    Czytaj dalej »
  • Makaron z pieczonym kurczakiem

    Makaron z pieczonym kurczakiem w delikatnym sosie z pomidorkami

    Piersi z kurczaka bardzo często goszczą w mojej kuchni. To właśnie z nich powstaje 90% moich obiadów, a że nie lubię monotonii to staram się jak najbardziej je urozmaicać. Przygotowałam makaron z pieczonym kurczakiem w delikatnym sosie z pomidorkami. Mięso wyszło naprawdę bardzo soczyste i pełne smaku, dzięki temu, że zostało najpierw zamarynowane, a następnie upieczone…

    Czytaj dalej »
  • Penne z kurczakiem i czerwonym pesto

    Penne z kurczakiem i czerwonym pesto z pomidorów to pomysł na pyszny obiad. Uwielbiam dania z makaronem wraz z delikatnymi sosami, a to jest naprawdę smaczne. Wykonanie: Makaron gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na większej patelni na małej ilości oleju, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem, a także…

    Czytaj dalej »
  • Tagliatelle z kurczakiem, oliwkami w lekkim sosie serowym

    Tagliatelle z kurczakiem, oliwkami w lekkim sosie serowym

    Tagliatelle z kurczakiem, oliwkami w lekkim sosie serowym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Połączenie makaronu, kurczaka, szpinaku (preferuję świeże liście) oraz wyrazistego sera typu Cheddar lub Grana Padano pasuje do siebie naprawdę wybornie! Wykonanie: Makaron gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie.…

    Czytaj dalej »
  • Indyk w sosie porowo-koperkowym

    Indyk w sosie porowo-koperkowym

    Jak dawno nie jadłam indyka! W mojej kuchni króluje zazwyczaj kurczak, lecz dzisiaj w mięsnym dorwałam bardzo ładny filet z indyka. W warzywniaku obok kupiłam pora i koperek. Indyk w lekkim sosie porowo-koperkowym to sposób na smaczny, bardzo sycący obiad. Oczywiście możecie mięso zastąpić piersiami z kurczaka. Obiad będzie wtedy równie smaczny.…

    Czytaj dalej »
Close