Obiady

  • Karp w migdałach

    Karp w migdałach

    Potrzebujesz fajnego, nowoczesnego przepisu na karpia wigilijnego? Polecam wypróbować karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną do mięs i serów lub sosem żurawinowym. W takiej postaci ryba smakuje naprawdę świetnie. Karp króluje na Polskich stołach wigilijnych i jest jedną z ikon świątecznych potraw. Niestety nie jestem jego fanką w tradycyjnej postaci……

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce są to lekko słodkie, często owalne i pulchniutkie racuszki powstałe z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa popularna na Kujawach. Niekiedy ich zamienną nazwą są anielskie ruchańce (te słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych). Powstają z drożdży (świeżych lub…

    Czytaj dalej »
  • pierogi ruskie

    Najlepsze pierogi ruskie

    Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je…

    Czytaj dalej »
  • Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

    Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony + KONKURS świąteczny!

    Przygotowałam wigilijny duet idealny, a mianowicie kulebiak z kapustą kiszoną wraz z tradycyjnym barszczem czerwonym. Czym jest właściwie Kulebiak? Jest to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym. Ja…

    Czytaj dalej »
  • Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

    Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

    Jestem przekonania, że mięsko na obiad musi być! Oczywiście nie pogardzę od czasu do czasu obiadem jarskim, ale dobrze przyrządzone mięsko wraz z ryżem lub ziemniaczkami serwuję w swojej kuchni najczęściej. Ostatnio w mięsnym rzuciły mi się w oczy bardzo ładne, chude żeberka, a że naprawdę dawno ich nie jadłam to postanowiłam je kupić…

    Czytaj dalej »
  • Quesadilla z kurczakiem

    Quesadilla z kurczakiem

    Quesadilla z kurczakiem to nic innego jak podsmażone placki tortilli z mięsno-warzywnym farszem w środku. Dodałam do niej piersi z kurczaka, paprykę czerwoną, oliwki, kukurydzę, a farsz z tortillą złączyłam za pomocą startego sera mozzarella. Polecam podać ją z domowym sosem czosnkowym! Coś pysznego 🙂 Wykonanie: Na patelni podsmażamy kurczaka, posypujemy…

    Czytaj dalej »
  • Świąteczna tarta z grzybami i kapustą oraz relacja z warsztatów prowadzonych przez Michel Moran

    20 listopada miałam okazję uczestniczyć w świetnych, kameralnych warsztatach z osobą, którą od dawna chciałam osobiście poznać. Michel Moran jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i lubianych osób z branży gastronomicznej. Czy juror MasterChefa jest na co dzień tak samo sympatyczny jak widzimy go w telewizji? Jak najbardziej tak! Powiedziałabym…

    Czytaj dalej »
  • Szybkie naleśniki chłopskie

    Szybki, sycący i tani obiad – naleśniki chłopskie z pieczarkami, kiełbasą, papryką, ogórkiem, posypane odrobiną startego żółtego sera… Wykonasz je w max 20 minut, więc są naprawdę fajnym pomysłem na szybki obiad, szczególnie w tygodniu, kiedy czasu na przygotowanie jakiekolwiek posiłku jest czasem bardzo mało, a przecież jeść trzeba!…

    Czytaj dalej »
  • Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą

    W Polsce zdecydowanie za rzadko je się ryby. Ich średnia konsumpcja ciągle znajduje się na niskim poziomie. Sama wiem po sobie, że najczęściej na obiad wybieram mięso, a głównie drób lub wieprzowinę. W letnie weekendy wybieramy się na pieczone pstrągi w Ojcowskim Parku Narodowym (okolice Krakowa). Są tam naprawdę bardzo smaczne,…

    Czytaj dalej »
  • Penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi

    Jeżeli lubisz dynię i jej smak w daniach obiadowych to koniecznie przygotuj penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi. Makaron w połączeniu z wyrazistą fetą i słodką dynią stanowi genialne połączenie! 🙂 Wykonanie:  Makaron penne gotujemy według wskazówek producenta. Dynię kroimy na małą kosteczkę i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp.…

    Czytaj dalej »
Close