Obiady

  • zielone naleśniki ze szpinakiem

    Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

    Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszą się u mnie na Instagramie relacje z gotowania “na żywo” danych przepisów. Dzisiaj na Instastory dodałam ankietę czy wolicie, abym przygotowała naleśniki na słono czy na słodko. W ciągu godziny ponad 600 osób zaznaczyło, że na słono, więc postanowiłam przygotować zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Skąd zielony kolor?…

    Czytaj dalej »
  • orkiszowa pizza z patelni

    Szybka orkiszowa pizza z patelni

    Orkiszowa pizza z patelni jest fajną alternatywą tradycyjnej pizzy z piekarnika. Do ciasta użyłam suszonych drożdży instant. Jednak jeżeli wolicie to możecie dodać ok. 15 g drożdży świeżych (tylko pamiętajcie, że wtedy należy rozrobić rozczyn drożdżowy). Ciasto na pizzę wyszło miękkie, sprężyste i bardzo smaorkiszowa pizza z patelniczne. Użyłam…

    Czytaj dalej »
  • Łosoś w sosie koperkowym

    Łosoś w sosie koperkowym wraz z warzywami z patelni

    Pomysł na lekki i zdrowy obiad? Przychodzę Ci z pomocą! Może się skusisz na łososia w sosie koperkowym? To świetny pomysł na dietetyczny i bardzo sycący obiad. Łosoś w takiej wersji smakuje naprawdę genialnie. Ja przysmażyłam go na patelni z małą ilością tłuszczu, ale równie dobrze możesz go upiec w piekarniku. Ważne jest…

    Czytaj dalej »
  • kurczak w panierce serowej

    Zapiekany kurczak w panierce serowej z suszonymi pomidorami i pastą warzywną Ajvar

    Zapiekany kurczak w panierce serowej z suszonymi pomidorami i pastą warzywną Ajvar Podravka jest naprawdę pyszny! Sprawdzi się idealnie na rodzinny obiad czy kolację z drugą połówką. To danie jest bardzo sycące, a kurczak soczysty, pieczony pod serową pierzynką wraz z suszonymi pomidorami i ostrą pastą. Piersi z kurczaka moczymy w mleku i następnie obtaczamy w wymieszanej…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekane naleśniki meksykańskie

    Zapiekane naleśniki meksykańskie

    Zapiekane naleśniki meksykańskie są pysznym pomysłem na szybki i bardzo sycący obiad. Te wytrawne naleśniki są nadziane farszem na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i czerwonej cebuli. Zawijamy je w tradycyjne, uniwersalne naleśniki, a następnie podajemy na ciepło lub dodatkowo zapiekamy pod pierzynką ze startego sera i odrobiny…

    Czytaj dalej »
  • Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

    Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

    W Tajlandii byliśmy w listopadzie i przez te dwa tygodnie zjedliśmy ogromną ilość genialnego tajskiego jedzenia, które do teraz śni mi się po nocach… 🙁 Tak przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia mojego wpisu, odnośnie polecanych miejsc, gdzie Co zjeść w Bangkoku – dwa miejsca, w których koniecznie musisz zjeść. Po powrocie…

    Czytaj dalej »
  • przepis na domowe nuggetsy z kurczaka

    Najlepsze domowe nuggetsy z kurczaka

    Przygotowałam dla Was najlepszy przepis na domowe nuggetsy z kurczaka! Jest to idealny pomysł obiad czy kolację dla całej rodziny. Nie znam dziecka, które nie chciałoby zjeść domowe nuggetsy np. z frytkami i ketchupem. Ten przepis wykonasz naprawdę bardzo szybko. Ten soczysty kurczak wraz z sosem BBQ i warzywami smakuje obłędnie!…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki wigilijne

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta! Wykonanie:…

    Czytaj dalej »
  • Karp w migdałach

    Karp w migdałach

    Potrzebujesz fajnego, nowoczesnego przepisu na karpia wigilijnego? Polecam wypróbować karpia w płatkach migdałowych wraz z żurawiną do mięs i serów lub sosem żurawinowym. W takiej postaci ryba smakuje naprawdę świetnie. Karp króluje na Polskich stołach wigilijnych i jest jedną z ikon świątecznych potraw. Niestety nie jestem jego fanką w tradycyjnej postaci……

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce są to lekko słodkie, często owalne i pulchniutkie racuszki powstałe z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa popularna na Kujawach. Niekiedy ich zamienną nazwą są anielskie ruchańce (te słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych). Powstają z drożdży (świeżych lub…

    Czytaj dalej »

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem to bardzo ciekawy i efektowny pomysł na obiad. Zapewniam, że dzieci (i nie tylko!) będą zachwycone taką propozycją 🙂 Swój zielony kolor zawdzięczają naturalnemu barwnikowi, czyli szpinakowi. Jako farsz użyłam szpinaku, kurczaka i sera fety. 

Close