Placuszki z cukinii i marchwi to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są banalnie proste do przygotowania, a przepis powstał w całkowitym spontanie po przeanalizowaniu zawartości lodówki.
Placuszki z cukinii i marchewki
Te placuszki z cukinii i marchewki zrobisz w niecałe 15 minut. To tani pomysł na obiad, który nie sprawi Ci żadnych trudności. Są to fit placuszki składające się głównie z cukinii i marchewki, a smażone na małej ilości oleju. Jeśli chcesz całkiem ograniczyć tłuszcz to możesz je upiec w piekarniku (pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni).
Przepis na: Fit placuszki z cukinii i marchewki
Składniki:
- 1 większa cukinia
- 1 większa marchewka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki np. pszennej, orkiszowej czy pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Fit placuszki z cukinii i marchewki - przepis krok po kroku
Krok 1
Składniki na fit placuszki z cukinii i marchewki będziemy ze sobą mieszać w misce za pomocą widelca czy łyżki.
Marchew (większa sztuka) oraz cukinię (większa sztuka) ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Przekładamy do miski wraz z jajkami (2 duże sztuki), mąką (2 płaskie łyżki), bułką tartą (2 płaskie łyżki), natką pietruszki (1 łyżeczka). Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), 1/3 płaskiej łyżeczki soli, a także szczyptę pieprzu.
Krok 2
Opcjonalnie można dodać startą na tarce mozzarellę (1-2 płaskie łyżki).
Krok 3
Smażymy fit placuszki z cukinii i marchewki z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich klasycznych placuszków z cukinii.
Komentarze
Robię już któryś raz z kolei, wychodzą zawsze smaczne 💚🧡 ja dodaję z przypraw jeszcze słodką wędzoną paprykę i wychodzą naprawdę bardzo smaczne 💜
Bardzo się cieszę 🙂 Wedzona papryka musi tu fajnie pasować <3
Cukinię odbierasz ze skórki?
Tak, ja obieram 🙂
Bardzo smaczne, ja dodałam mniej mąki a w zamian dwie duże łyżki ugotowanej i zblendowanej czerwonej soczewicy (białeczko). Pycha
Ale super pomysł. Dziękuję za podpowiedź:) będzie probowane
Bardzo ciekawy pomysł, muszę koniecznie też wypróbować takiej wersji! 🙂
właśnie zrobiłam i zeżarłam z uśmiechem na pyszczku:) Są przepyszne. Polecam z przecierem pomidorowym/pulpą pomidorową 🙂
Prawdopodobnie sobie je dzis zrobie 😉 dodatkowo musze powiedzieć, że jestes bardzo ładna 🙂
Wyglądają super 🙂 a dało by się je zrobić w piekarniku? 🙂
Nie próbowalam, ale wydaje mi się, że tak 🙂