Fit placuszki z cukinii i marchewki

4.8/5 (308 ocen)
Szukasz szybkiego i zdrowego obiadu, który zachwyci całą rodzinę? W takim razie te fit placuszki z cukinii i marchewki będą idealnym wyborem! Są proste i tanie w przygotowaniu, a do tego idealnie sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Fit placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii i marchwi to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są banalnie proste do przygotowania, a przepis powstał w całkowitym spontanie po przeanalizowaniu zawartości lodówki.

Placuszki z cukinii i marchewki

Te placuszki z cukinii i marchewki zrobisz w niecałe 15 minut. To tani pomysł na obiad, który nie sprawi Ci żadnych trudności. Są to fit placuszki składające się głównie z cukinii i marchewki, a smażone na małej ilości oleju. Jeśli chcesz całkiem ograniczyć tłuszcz to możesz je upiec w piekarniku (pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni).

Przepis na: Fit placuszki z cukinii i marchewki

Składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 1 większa marchewka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki np. pszennej, orkiszowej czy pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Fit placuszki z cukinii i marchewki - przepis krok po kroku


Krok 1

Składniki na fit placuszki z cukinii i marchewki będziemy ze sobą mieszać w misce za pomocą widelca czy łyżki.

Marchew (większa sztuka) oraz cukinię (większa sztuka) ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Przekładamy do miski wraz z jajkami (2 duże sztuki), mąką (2 płaskie łyżki), bułką tartą (2 płaskie łyżki), natką pietruszki (1 łyżeczka). Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), 1/3 płaskiej łyżeczki soli, a także szczyptę pieprzu.


Krok 2

Całość mieszamy przez chwilę do połączenia się składników.

Opcjonalnie można dodać startą na tarce mozzarellę (1-2 płaskie łyżki).


Krok 3

placuszki z cukinii i marchewki

Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy 2-3 łyżki oleju i po chwili nakładamy po większej łyżce masy (starając się uformować w miarę okrągły kształt placków).

Smażymy fit placuszki z cukinii i marchewki z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania moich klasycznych placuszków z cukinii.


Fit placuszki z cukinii i marchwi

placuszki z cukinii i marchewki

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 308

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Robię już któryś raz z kolei, wychodzą zawsze smaczne 💚🧡 ja dodaję z przypraw jeszcze słodką wędzoną paprykę i wychodzą naprawdę bardzo smaczne 💜

17015999910109204646761548985251.jpg
Lukasyno
Lukasyno
2 lat temu

Cukinię odbierasz ze skórki?

Justyna Łukaszyk
Justyna Łukaszyk
5 lat temu

Bardzo smaczne, ja dodałam mniej mąki a w zamian dwie duże łyżki ugotowanej i zblendowanej czerwonej soczewicy (białeczko). Pycha

Karolina
Karolina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Justyna Łukaszyk

Ale super pomysł. Dziękuję za podpowiedź:) będzie probowane

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Justyna Łukaszyk

Bardzo ciekawy pomysł, muszę koniecznie też wypróbować takiej wersji! 🙂

Monika Świdzińska
Monika Świdzińska
6 lat temu

właśnie zrobiłam i zeżarłam z uśmiechem na pyszczku:) Są przepyszne. Polecam z przecierem pomidorowym/pulpą pomidorową 🙂

Marlena Żyła
Marlena Żyła
7 lat temu

Prawdopodobnie sobie je dzis zrobie 😉 dodatkowo musze powiedzieć, że jestes bardzo ładna 🙂

Agnieszka Jedrzejczak
Agnieszka Jedrzejczak
8 lat temu

Wyglądają super 🙂 a dało by się je zrobić w piekarniku? 🙂