Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko 🙂 Jestem pewna, że posmakuje wszystkim Twoim domownikom. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso, zanurzone w lekkim sosie… No coś pysznego! Jest naprawdę łatwy do przygotowania, dlatego warto sobie przygotować do przodu większą porcję tego dania i mieć z głowy obiady w dni robocze, gdy wracamy późno do mieszkania.
Z czym podawać schab w sosie?
Schab w sosie własnym można podawać na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów na dodatki, które świetnie komponują się z tą potrawą:
- Ziemniaki – Gotowane, purée lub pieczone ziemniaki zawsze pasują idealnie do schabu w sosie własnym i świetnie wchłaniają smak sosu.
- Frytki – jedna z moich ulubionych wersji ostatnimi czasy. Pasują zarówno frytki tradycyjne , jak i frytki z batatów.
- Kasza – Kasza gryczana, kasza jaglana lub kasza bulgur to zdrowe i sycące dodatki, które doskonale komponują się z mięsem i sosem.
- Kluski śląskie – Tradycyjne kluski śląskie to doskonałe uzupełnienie dla schabu w sosie własnym.
- Kopytka – Inna wariacja klusek, kopytka, to również pyszny dodatek do tego dania.
- Warzywa gotowane na parze – Brokuły, marchew, fasolka szparagowa lub inne ulubione warzywa gotowane na parze są świetnym uzupełnieniem. Dają świeżość i kolory na talerzu
- Surówki – Świeże surówki, takie jak surówka z czerwonej kapusty, marchewka z groszkiem czy też surówka z młodej kapusty czy też dodają potrawie świeżości i chrupiącej tekstury.
Oczywiście to tylko kilka pomysłów, a wybór dodatków zależy od Twoich preferencji. Możesz eksperymentować i dopasowywać dodatki do swojego gustu i upodobań.
Przepis na: Schab w sosie własnym
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- większa szczypta przyprawy do mięs
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 2 cebule np. białe lub czerwone
- 600 ml bulionu np. rosołu
- kilka listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki mąki pszenna
Zobacz również:
Schab w sosie własnym przepis krok po kroku:
Krok 1
Schab w sosie własnym zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry o grubości 1-2 cm. Rozbijamy te plastry tłuczkiem (ja rozbijam lekko, nie tak jak w przypadku kotletów schabowych).
Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 większe ząbki), olej lub oliwę (2 łyżki), szczyptę pieprzu i przyprawę do mięsa wieprzowego (większa szczypta).
Całość mieszamy łyżeczką i nacieramy nią dokładnie plastry schabu. Odstawiamy na minimum pół godziny (chociaż można odstawić mięso nawet na całą noc).
Krok 2
Krok 3
Na dużej (najlepiej nieco głębszej), dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (lub masła klarowanego, około 3-4 łyżki) smażymy plastry schabu – raczej na większym ogniu. Mięso ma być ładnie rumiane z obu stron, a nie się gotować, więc smażymy partiami (ja smażyłam niecałe 2 minuty z każdej strony).
Zdejmujemy usmażone plastry na talerz.
Krok 4
Cebule (2 średniej wielkości sztuki, posiekane w grubsze piórka) smażymy na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Po około 3-4 minutach cebule powinny zmięknąć i nieco się zrumienić.
Mięso wkładamy ponownie na patelnię, mieszamy z cebulą.
Krok 5
Krok 6
Schab w sosie
Schab w sosie własnym można podawać z ryżem, z kaszą, z ugotowanymi czy pieczonymi ziemniakami. Ja tym razem zaserwowałam mięso z pieczonymi frytkami i domowymi ogórkami konserwowymi.
Szukasz podobnych przepisów na schab w soli głównej? Jeśli tak to polecam wypróbować soczysty schab z piekarnika pieczony w dużej ilości czerwonej cebuli lub schab w lekkim sosie koperkowym.
Komentarze
Właśnie zrobiłam mięsko bardzo dobre, super, podałam z ziemniakami i mizerią, pycha, pozdrawiam
Właśnie zrobiłem i wygląda elegancko a smakuje jeszcze lepiej.Rodzinka będzie zaskoczona tym co stary przygotował😉 Pozdrawiam i dziękuję za przepis👍
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Dzisiaj robiłam, wyszedł b.dobry
Cieszę się, że smakowało 🙂
Wyszedł przepyszny i rozpływający się w ustach. 😍
P. S. Kompletnie nie umiem gotować 😅
Super, bardzo się cieszę 🙂
Robiłam już kilka razy schab z tego przepisu, jest rewelacyjny, pierwszy znika z talerza. Opracowałam sobie swoją mieszkankę przypraw do niego i wychodzi cudownie smaczny, sosu zawsze robię więcej, bo zjadam na kolację z chlebem 🩷🩷🩷
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Dokładnie, to bardzo prosty i smaczny zarazem sposób na schab. Ja lubię podawać w towarzystwie ryżu i surówki np. z buraczków i papryki 🙂
Dzięki za miły komentarz 🙂 Z ryżem i surówką smakuje super!
Ten schab w sosie jest tak soczysty i smaczny, że nawet mój zawsze wybredny syn zjadł dwie porcje 🙂
Bardzo się cieszę, że synowi tak posmakowało ❤️
Rewelacyjny przepis Asiu, mięsko rozpływa się w ustach. 😋
Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakuje! ❤️❤️