Rozpływający się w ustach schab w sosie koperkowym to naprawdę świetny pomysł na obiad. Wraz z frytkami i ulubioną surówką smakuje obłędnie! Mięso jest delikatne, mięciutkie i fajnie doprawione. Ja się dodatkowo pokusiłam o przygotowanie pysznego puree z batatów z pieprzem cytrynowym i suszoną szałwią.
Schab
Do przygotowania tego dania potrzebny jest przede wszystkim dobrej jakości schab. Ważny jest etap marynowania mięsa – ja zwykle obtaczam pokrojone w plastry mięso już dzień wcześniej np. wieczorem, a następnego dnia dopiero przekładam na patelnię. Jak dla mnie to obowiązkowy etap, jednak jeśli nie macie czasu to zamarynujcie je chociaż przez 30-60 minut. Marynata sprawia, że schab nasiąka przyprawami i staje się bardzo aromatyczny i pełny smaku. Jestem pewna, że ten duszony schab w sosie koperkowym bardzo Ci posmakuje i zagości w Twoim menu na dłużej.
Przepis na: Schab w sosie koperkowym
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie świeży tymianek, rozmaryn lub lubczyk
- 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 300 ml gorącej wody
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- pieprz i sól do smaku
Puree z batatów (opcjonalnie):
- 2 większe bataty
- 2 łyżki masła
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- większa szczypta pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
Zobacz również:
Schab w sosie koperkowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Wszystkie plastry schabu zalewamy gorącą wodą (około 300 ml lub tyle, aby woda przykryła mięso). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 duży ząbek) oraz sól (1/2 łyżeczki). Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Gotowy schab w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami. Zamiast frytek możesz przygotować pieczone ziemniaki czy nawet pyry z gzikiem. Myślę, że fajnym dodatkiem byłby także pieczony kalafior. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty. No i zapowiada się naprawdę pyszny obiad!
Komentarze
Zdjęcie zapomniałam dołączyć. 🤦♀️🤣
Bardzo dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam serdecznie! 😍
Przepis pyszny mąż się zachwycał. Mięso przygotowane dzień wcześniej na noc w lodówce z marynatą.Ja zrobiłam z frytkami i połówki kartofli. Polecam 👌
Bardzo się cieszę, że obiadek posmakował! ❤️
Przepyszny schab, bardzo mięciutki – pierwszy i na pewno nie ostatni raz u nas na stole! Z frytkami i sałatą z ogródka smakował rewelacyjnie 🙂
Bardzo się cieszę, że smakował ❤️ Pozdrawiam serdecznie!