Miodownik

4.5/5 (266 ocen)
Jest to jedno z tych ciast, które wygląda rewelacyjnie i tak samo smakuje. Miodownik to przepyszne tradycyjne ciasto składające się z miodowego ciasta oraz masy grysikowej, które pojawia się na Polskich stołach od pokoleń.

Ilość porcji

40

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Miodownik

Miodownik (zwany także jako Stefanka) składa się z kruchych blatów miodowych, masy z kaszy manny, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Uwielbiam to ciacho!

Miodownik przepis

Miodownik przygotowuję głównie na święta Bożego Narodzenia, ale równie dobrze można go piec na różne inne okazje czy uroczystości rodzinne. To warstwowe ciasto jest dość proste do przygotowania, mimo, że wygląda na strasznie skomplikowane i pracochłonne. Od razu uprzedzam, że to nie jest odpowiedni wypiek jeśli chcecie nim poczęstować gości zaraz po jego upieczeniu. Ciasto smakuje zdecydowanie lepiej na drugi, czy nawet trzeci dzień po jego przygotowaniu. Blaty najpierw są lekko twardawe, dopiero po pewnym czasie robią się miękkie (nasiąkają powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny). Jeśli chcesz zrobić to ciasto na wigilię, to najlepiej się za nie zabrać 22 grudnia.

Ciasto stefanka

W moim domu to ciasto zawsze nazywało się miodownik, ale wiem, że niektórzy nazywają je stefanka. Według mnie jest bardzo smaczne i zdecydowanie częściej je piekę na święta niż np. klasycznego makowca. Pięknie się kroi i super prezentuje na paterze. To idealne ciasto na Boże Narodzenie!

Przepis na: Miodownik

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 200 g masła

Masa grysikowa:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • powidło śliwkowe
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • płatki migdałowe do dekoracji
Wyślij emailem

Miodownik - przepis krok po kroku


Krok 1

Miodownik 1

Miodownik zaczynamy od przygotowania trzech blatów miodowych.

Ciasto miodowe:

Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.


Krok 2

Miodownik 2

Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną (500 g). Dodajemy także żółtka (4 szt), masło, cukier puder (120 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także płynny miód (3 płaskie łyżki). 


Krok 3

Miodownik 3

Zagniatamy gładkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota planetarnego.


Krok 4

miodownik 4

Ciasto dzielimy na trzy równe części.


Krok 5

miodownik 5

Przygotowujemy sobie foremkę i koniecznie papier do pieczenia.

Do blaszki (ja użyłam prostokątnej 20×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy pierwszą część ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika. Delikatnie zdejmujemy wraz z papierem do pieczenia z foremki i kładziemy na blacie kuchennym.

Nakładamy drugi kawałek papieru do pieczenia na blaszkę i nakładamy drugą część ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy analogicznie jak powyżej.

Łącznie mamy mieć upieczone trzy blaty ciasta miodowego. Pieczemy jedno ciasto za drugim. 


Krok 6

miodownik 7

Masa grysikowa:

W garnku podgrzewamy 500 ml mleka. Do miseczki wlewamy 200 ml mleka i dodajemy sypki budyń waniliowy (1 łyżka), kaszę manną (8 łyżek, nie może być kasza manna błyskawiczna), a także cukier (nieco ponad 1/2 szklanki). Całość mieszamy i gdy mleko będzie wrzało, wtedy wlewamy zawartość miseczki. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy do momentu powstania dość gęstego budyniu.  


Krok 7

miodownik 8

Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 8

miodownik 9

Mikserem ucieramy miękkie masło (200 g) na jasną, puszystą masę. Dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny.  


Krok 9

miodownik 10

Miksujemy przez chwilę do momentu powstania jednolitego, gęstego kremu.


Krok 10

miodownik 11

Zanim zaczniemy składać miodownik w całość, blaty miodowe muszą być całkowicie przestygnięte.


Krok 11

miodownik 12

Jeden blat ciasta miodowego wykładamy na spód blaszki. Smarujemy go warstwą powideł (u mnie zeszło 3/4 słoiczka).  


Krok 12

miodownik 13

Nakładamy na warstwę powideł po łyżce masy grysikowej (łącznie nakładamy połowę masy) i delikatnie rozsmarowujemy (żeby powidła bardzo się nie wymieszały z masą grysikową).

Następnie nakładamy drugi blat ciasta miodowego i rozsmarowujemy pozostałą masę grysikową.


Krok 13

miodownik 14

Przykrywamy trzecim blatem ciasta miodowego. 


Krok 14

miodownik 15

W małym rondelku roztapiamy na malutkim ogniu posiekaną na małe kawałki czekoladę (gorzką lub mleczną, 100 g) wraz ze śmietanką (3 łyżki) i masłem (1 łyżeczka). Nie doprowadzamy do wrzenia.

Mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa.  


Krok 15

miodownik 16

Płatki migdałowe (około 2-3 łyżki) podprażamy przez chwilkę na suchej patelni.


Krok 16

miodownik 17

Wierzch ciasta dekorujemy lekko przestygniętą polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki.

Miodownik kroimy najszybciej po około dobie od momentu jego złożenia w całość. Blaty miodowe nie są już wtedy takie twarde (można ciasto bez problemu pokroić). Na drugi, trzeci dzień po jego przygotowaniu całość smakuje najlepiej. Smacznego!

Ciasta na Boże Narodzenie

Szukasz innych inspiracji co upiec na święta Bożego Narodzenia? W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis – ciasta na Boże Narodzenie, w którym znajdziesz sporo sprawdzonych przepisów. Osobiście bardzo Ci polecam wypróbować orzechowca, piernika świątecznego czy seromakowca.


szybki i prosty miodownik

ciasto stefanka

miodownik świąteczny

miodownik z masa grysikową

Miodownik z kaszą manną

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 266

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
56 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
1 dzień temu

Mój ukochany miodownik. Dokładny opis pomógł osobie nawet totalnie początkującej w kuchni jak ja ❤️ dziękuję

Daria
Daria
1 miesiąc temu

Witam
Chciałabym się dowiedzieć czy jeśli ciasto będzie dopiero jedzone w sobotę, a będę je robić dziś żeby fajnie przeszło to czy mogę polewę na ciasto zrobić dopiero w piątek? Bo zamiast płatków migdałowych chce użyć orzeszków ziemnych, a mam obawy ze jeśli je dziś poloze na ciasto to zrobią się takie miękkie.

Marcin
Marcin
7 miesięcy temu

Ciasto wyszło przepysznie. Dziękuję za przepis;)

inbound2095936565217374245
Aleksandra
Aleksandra
11 miesięcy temu

Niestety,ale całe ciasto poszło do kosza…
Same warstwy kruche co skutkowało tym, że nie byłam w stanie ich przenieść jedna na drugą…
Masa grysikowa ani trochę nie zrobiła się gęsta…

Karolina
Karolina
11 miesięcy temu

Właśnie dzisiaj zrobiłam i leży już w lodówce. Niestety nie miałam blachy tych rozmiarów i zrobiłam w większej,co skutkowało cieńszym ciastem i ubytkami po bokach,ale nie mogę się już doczekać spróbowania za dwa dni w wigilię 🥰

Wiktoria
Wiktoria
11 miesięcy temu

Długo szukałam przepisu który odwzoruje smak miodownika mojej babci, aż w końcu trafiłam na ten! Ciasto szybkie, pyszne i piękne. Gorąco polecam

Aleksandra
Aleksandra
11 miesięcy temu

Spody wyszły kruche i nie jest to wina blaszki i rozmiarów, zdenerwowałam się, bo produkty poszły do wyrzucenia a nie lubię marnować czasu, więc ostrzegam, weźcie najmniejszą blaszkę, np 24×24, bo na większej nie wyjdą

Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Aleksandra

Ja robie na większej.Skorzystałam z podłączonej opcji “przelicznik foremek” 🤦

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Witam czy mozna do plackow użyć margaryny zamiast masła?

Arleta
Arleta
11 miesięcy temu

Witam jak wygląda foremka o wymiarach 20×28 w sklepach nie mogę znaleźć

Arleta
Arleta
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję

Faustyna
Faustyna
1 rok temu

Właśnie zrobiłam! Pierwszy raz.
Czy to normalne, że w masie grysikowej wyczuwalne są grudki? W sensie ten grysik?
Później nadal to będzie czuć czy jednak zrobi się to taka typowa masa? 🙂

Przepraszam jeśli to głupie pytanie ale pierwszy raz robiłam masę grysikowa 🙂

Faustyna
Faustyna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję 🙂
Właśnie skosztowałam pierwszy kawałek, jest pyszny! I nie czuć tak tych grudek jak wczoraj. 🙂
Na pewno będę go robiła częściej ♥️

Ania
Ania
1 rok temu

Ciasto rewelacja. Spody upiekłam 3 dni wcześniej, schowałam do pudełka plastikowego i były w chłodnym miejscu. Smak dzieciństwa, pyszotka ❤️

inbound3132820613394545575.jpg
Kulinarna Gosia
Kulinarna Gosia
1 rok temu

I to jest smak mojego dzieciństwa 🙂 Właśnie z tą masa grysikową, a to, że trzeba go zrobić parę dni przed świętami to tylko zaleta 🙂

Dominika
Dominika
1 rok temu

Robiłam na święta, miodownik przepyszny, polecam 😊

Aga
Aga
1 rok temu

Ciasto pycha! Wcale nie jest pracochłonne…wykonała je moja 16 letnia córka bez żadnych problemów. Trzeba tylko się pilnować przepisu i zaleceń…blaty upiec wcześniej…a dalej to już pikuś😊

Mmmm
Mmmm
1 rok temu

Właśnie skończyłam robić to ciasto. Nigdy więcej, jest tak czasochłonne że jak nie będzie smakować tak jak wygląda to dziękuję bardzo za taką robotę.

Marta
Marta
1 rok temu

Czy można upiec blaty w foremce 24×24 ?

Izabela
Izabela
1 rok temu

Blaty mi pękły 😪 co zrobiłam nie tak?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Witam .czy to normalne że blaty po upieczeniu są kruche ?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Większa foremka ale z podwójnej porcji robione ciasto

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Witam! Czy do ciasta można użyć margaryny?

Dorota
Dorota
1 rok temu

Czy mogę zamienić kaszę mannę na kaszę kukurydzianą? Niestety na wigilii będzie osoba z nietolerancją glutenu.

Ewa
Ewa
1 rok temu

Witam mam pytanie odnośnie kaszy manny dlaczego nie można użyć błyskawicznej? Rzadko piekę to ciasto stąd moje pytanie.

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

A czy same blaty można upiec wcześniej np dziś tj.19.12 a przełożyć je 22.12

Aldona
Aldona
1 rok temu

Moja już nieżyjąca sąsiadka Pani Sładkowska zawsze robiła to ciasto w piątek, tak aby było na niedzielę. i nas nim częstowała. Kocham to ciasto, bo jest nieziemsko pyszne, tylko, że u nas na Śląsku opolskim nazywa się je “Dziwakiem”. 🙂

Bożenna
Bożenna
2 lat temu

Dziekuje.Przepis przeczytałam i jestem pewna ,ze w tym roku zrobie to ciasto i mysle ,ze własnie z kasza manna .Przekonałaś mnie rownież tym ,że mozna a wręcz wskazane jest zrobic je 2 dni wcześniej .Plus gdy robi sie mase innych pysznosci swiątecznych w tym okresie.
Zycze zdrowych i pieknych Swiat Bożego Narodzenia.

Anna
Anna
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Również dziękuję za przepis. Na pewno zrobię to ciasto.Wygląda przepysznie.Radosnych , błogosławionych Świąt.

Miodownik świąteczny

Muszę przyznać, że to pyszne ciasto bardzo często pojawia się w szczególnych okresach, głównie podczas świąt. Zwłaszcza na Boże Narodzenie na moim stole pojawia się wyjątkowe ciasto – miodownik świąteczny. Jest to ulubione ciasto mojej babci, więc z przyjemnością go przygotowuję co roku. Jego smak jest na tyle uniwersalny, że każde pokolenie, zarówno to starsze jak i to młodsze pokolenie skusi się na ten miodownik świąteczny, co nie jest zawsze takie oczywiste. Nie wiem czy u Was też tak jest, ale z mojego doświadczenia zauważyłam, że część ciast lub potraw jest chętniej jedzona przez jedną stronę, niż przez drugą. Dla przykładu po karpia w galerecie sięgają raczej osoby starsze niż młodsze. Na szczęście taki miodownik z masa grysikową jest mostem łączącym pokolenia i smakuje niemal każdemu 🙂

Przepis na ciasto miodownik

Są takie wypieki, przy których ciężko jednoznacznie zdefiniować listę składników czy sposób przygotowania. Z cała pewnością do takich wypieków możemy dodać przepis na ciasto miodownik. Z całą pewnością w każdym z nich musi pojawić się miód – w tym wszyscy są zgodni, jednak pytanie z czym ma zostać przełożony? Jaką masą? Ile ma mieć warstw? Co dać na wierzch? Tutaj pojawia się odpowiedź – to zależy 🙂 A dokładnie zależy od regionu i lokalnej tradycji. Jedni dla przykładu robią miodownika z masą budyniową, a inni grysikową, a jeszcze inni masą kajmakową. Nawet na wierzchu miodownika pojawią się różnice – raz zobaczymy go z orzechami i kakao, raz bez niczego, a raz z czekoladą. Jednak muszę się przyznać, że w każdej wersji jakiej próbowała, to wspaniałe ciasto smakuje rewelacyjnie.

Miodownik z kaszą manną

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto, to pomyślałam, że musi być naprawdę trudne do zrobienia. Na szczęście moje obawy były błędne i kiedy zrobiłam swój pierwszy placek, to wiedziałam, że będę go przygotowywać już regularnie. Ten przepis na miodownik z kaszą manną jest naprawdę prosty do zrobienia, jednak wymaga trochę czasu i trzymania się odpowiednich propocji. Wszystko opisałam powyżej krok po kroku, tak aby nikt nie popełnił żadnego błędu i aby ten pyszny miodownik z kaszą manną pojawił się również za niedługo na Twoim stole 🙂

RozwińZwiń