Miodownik króluje u nas od zawsze. Składa się z kruchych blatów, masy z kaszy mannej, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Blaty najpierw są lekko twardawe, następnie robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą.
Przepis na: Miodownik
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 40
Składniki :
Ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki płynnego miodu Stovit
- 125 g miękkiego masła
Krem:
- 8 łyżek kaszy manny
- 700 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- powidło śliwkowe
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 1 łyżka masła
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Całość dzielimy na 3 części, zawijamy w folię, a następnie wkładamy do lodówki dwie części. Pierwszą od razu rozwałkowujemy, nakładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 12-15 minut (piekłam w foremce 18 x 35 cm). Upieczony blat wyciągamy z foremki i w taki sam sposób pieczemy pozostałe blaty. Studzimy.
W miseczce mieszamy kaszę manną z mlekiem. Resztę mleka gotujemy na małym ogniu z cukrem. Dodajemy kaszę mannę do gotującego się mleka, zagotowujemy i wtedy jak masa zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i studzimy.
Mikserem ucieramy miękkie masło na puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietanką kremówką.
Składamy ciasto w całość:
- pierwszy blat ciasta
- powidło śliwkowe
- połowa masy
- drugi blat ciasta
- powidło śliwkowe
- druga połowa masy
- trzeci blat ciasta
- polewa czekoladowa
- płatki migdałów