Miodownik (zwany także jako Stefanka) składa się z kruchych blatów miodowych, masy z kaszy manny, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Uwielbiam to ciacho!
Miodownik przepis
Miodownik przygotowuję głównie na święta Bożego Narodzenia, ale równie dobrze można go piec na różne inne okazje czy uroczystości rodzinne. To warstwowe ciasto jest dość proste do przygotowania, mimo, że wygląda na strasznie skomplikowane i pracochłonne. Od razu uprzedzam, że to nie jest odpowiedni wypiek jeśli chcecie nim poczęstować gości zaraz po jego upieczeniu. Ciasto smakuje zdecydowanie lepiej na drugi, czy nawet trzeci dzień po jego przygotowaniu. Blaty najpierw są lekko twardawe, dopiero po pewnym czasie robią się miękkie (nasiąkają powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny). Jeśli chcesz zrobić to ciasto na wigilię, to najlepiej się za nie zabrać 22 grudnia.
Ciasto stefanka
W moim domu to ciasto zawsze nazywało się miodownik, ale wiem, że niektórzy nazywają je stefanka. Według mnie jest bardzo smaczne i zdecydowanie częściej je piekę na święta niż np. klasycznego makowca. Pięknie się kroi i super prezentuje na paterze. To idealne ciasto na Boże Narodzenie!
Przepis na: Miodownik
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 3 płaskie łyżki płynnego miodu
- 200 g masła
Masa grysikowa:
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
- 700 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- powidło śliwkowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka masła
- płatki migdałowe do dekoracji
Zobacz również:
Miodownik - przepis krok po kroku
Krok 1
Ciasto miodowe:
Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.
Krok 2
Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną (500 g). Dodajemy także żółtka (4 szt), masło, cukier puder (120 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także płynny miód (3 płaskie łyżki).
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Do blaszki (ja użyłam prostokątnej 20×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy pierwszą część ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika. Delikatnie zdejmujemy wraz z papierem do pieczenia z foremki i kładziemy na blacie kuchennym.
Nakładamy drugi kawałek papieru do pieczenia na blaszkę i nakładamy drugą część ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy analogicznie jak powyżej.
Łącznie mamy mieć upieczone trzy blaty ciasta miodowego. Pieczemy jedno ciasto za drugim.
Krok 6
Masa grysikowa:
W garnku podgrzewamy 500 ml mleka. Do miseczki wlewamy 200 ml mleka i dodajemy sypki budyń waniliowy (1 łyżka), kaszę manną (8 łyżek, nie może być kasza manna błyskawiczna), a także cukier (nieco ponad 1/2 szklanki). Całość mieszamy i gdy mleko będzie wrzało, wtedy wlewamy zawartość miseczki. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy do momentu powstania dość gęstego budyniu.
Krok 7
Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 8
Krok 9
Miksujemy przez chwilę do momentu powstania jednolitego, gęstego kremu.
Krok 10
Zanim zaczniemy składać miodownik w całość, blaty miodowe muszą być całkowicie przestygnięte.
Krok 11
Krok 12
Następnie nakładamy drugi blat ciasta miodowego i rozsmarowujemy pozostałą masę grysikową.
Krok 13
Krok 14
W małym rondelku roztapiamy na malutkim ogniu posiekaną na małe kawałki czekoladę (gorzką lub mleczną, 100 g) wraz ze śmietanką (3 łyżki) i masłem (1 łyżeczka). Nie doprowadzamy do wrzenia.
Mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa.
Krok 15
Krok 16
Wierzch ciasta dekorujemy lekko przestygniętą polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki.
Miodownik kroimy najszybciej po około dobie od momentu jego złożenia w całość. Blaty miodowe nie są już wtedy takie twarde (można ciasto bez problemu pokroić). Na drugi, trzeci dzień po jego przygotowaniu całość smakuje najlepiej. Smacznego!
Ciasta na Boże Narodzenie
Szukasz innych inspiracji co upiec na święta Bożego Narodzenia? W takim razie koniecznie odwiedź mój wpis – ciasta na Boże Narodzenie, w którym znajdziesz sporo sprawdzonych przepisów. Osobiście bardzo Ci polecam wypróbować orzechowca, piernika świątecznego czy seromakowca.
Komentarze
Ciasto rewelacja. Spody upiekłam 3 dni wcześniej, schowałam do pudełka plastikowego i były w chłodnym miejscu. Smak dzieciństwa, pyszotka ❤️
Istna rewelacja! 🙂 Ślicznie dziękuję za zdjęcie i miłą recenzję.
I to jest smak mojego dzieciństwa 🙂 Właśnie z tą masa grysikową, a to, że trzeba go zrobić parę dni przed świętami to tylko zaleta 🙂
Też tak uważam 🤗 Zawsze staram się przygotować, na spokojnie to, co możliwe, kilka dni przed Wigilią 🙂
Robiłam na święta, miodownik przepyszny, polecam 😊
super 🙂
Ciasto pycha! Wcale nie jest pracochłonne…wykonała je moja 16 letnia córka bez żadnych problemów. Trzeba tylko się pilnować przepisu i zaleceń…blaty upiec wcześniej…a dalej to już pikuś😊
No to gratulacje dla córki! 🙂 dzięki za miły komentarz
Właśnie skończyłam robić to ciasto. Nigdy więcej, jest tak czasochłonne że jak nie będzie smakować tak jak wygląda to dziękuję bardzo za taką robotę.
Nie wydaje mi się, aby to ciasto było aż tak czasochłonne, ale to też kwestia wprawy 🙂
Czy można upiec blaty w foremce 24×24 ?
Tak 🙂
Blaty mi pękły 😪 co zrobiłam nie tak?
A pieczone były w takiej samej foremce jak w przepisie? Bo jeżeli była większa, to blaty mogą być za cienkie. Dodatkowo po upieczeniu dać im czas na wystygnięcie aby blaty stwardniały.
Witam .czy to normalne że blaty po upieczeniu są kruche ?
Witam, a czy na pewno została użyta foremka, taka jak w przepisie, czy większa? Blaty powinny być raczej twarde i mięknąć po przełożeniu masami. Kiedy jest blaszka większa i rozwałkuje się ciasto, to taki właśnie może być efekt kruchości.
Większa foremka ale z podwójnej porcji robione ciasto
Ale jakiego rozmiaru ta foremka?
Witam! Czy do ciasta można użyć margaryny?
Czy mogę zamienić kaszę mannę na kaszę kukurydzianą? Niestety na wigilii będzie osoba z nietolerancją glutenu.
Szczerze mówiąc to nigdy w życiu nie używałam kaszki kukurydzianej do niczego… Nie wiem jakby się zachowała i smakowała w kremie 🙂
Witam mam pytanie odnośnie kaszy manny dlaczego nie można użyć błyskawicznej? Rzadko piekę to ciasto stąd moje pytanie.
A czy same blaty można upiec wcześniej np dziś tj.19.12 a przełożyć je 22.12
Tak, nie powinno im się nic stać 🙂
Moja już nieżyjąca sąsiadka Pani Sładkowska zawsze robiła to ciasto w piątek, tak aby było na niedzielę. i nas nim częstowała. Kocham to ciasto, bo jest nieziemsko pyszne, tylko, że u nas na Śląsku opolskim nazywa się je “Dziwakiem”. 🙂
No to taka sąsiadka to musiał być skarb ❤️ Faktycznie dobrze jest je zrobić wcześniej, aby blaty zdążyły zmięknąć. Przyznam szczerzę, że z nazwą “Dziwak” spotykam się pierwszy raz, ale fajnie się czegoś dowiedzieć 🙂
Dziekuje.Przepis przeczytałam i jestem pewna ,ze w tym roku zrobie to ciasto i mysle ,ze własnie z kasza manna .Przekonałaś mnie rownież tym ,że mozna a wręcz wskazane jest zrobic je 2 dni wcześniej .Plus gdy robi sie mase innych pysznosci swiątecznych w tym okresie.
Zycze zdrowych i pieknych Swiat Bożego Narodzenia.
Bardzo się w takim razie cieszę, że pomogłam wybrać ciacho na święta 🧡 Tak, to duży plus, że można niektóre wypieki/dania przygotować wcześniej, a nie wszystko ostatniego dnia, kiedy zaczyna brakować czasu na wszystko 🙂 Dziękuję za życzenia i również życzę Wesołych Świąt!
Również dziękuję za przepis. Na pewno zrobię to ciasto.Wygląda przepysznie.Radosnych , błogosławionych Świąt.
Wzajemnie Pani Aniu 🙂