Ciasto 3 bit bez pieczenia
Ciasto 3 bit bez pieczenia to jedno z moich pierwszych ciast, jakie wykonywałam. Można powiedzieć, że mój blog kulinarny powstawał od tego ciasta 🙂 Jest to przepis sprawdzony przeze mnie dziesiątki, jak nie setki razy i zawsze smakuje wyśmienicie. Jest prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim nawet totalny amator kulinarny. Ciasto 3 bit bez pieczenia towarzyszy mi najczęściej przy zjazdach rodzinnych lub imprezach urodzinowych. Nie mniej jednak można go oczywiście przygotować jako deser w dni powszednie, czy jako fajne ciacho na weekend.
Przepis na 3 bit ciasto
Przepis na ciasto 3 bit jest ogólnie bardzo prosty. Ja w moim przepisie wykorzystuję swój sprawdzony domowy krem budyniowy, który moim nieskromnym zdaniem smakuje perfekcyjnie 🙂 Wykorzystuję np. go również do zrobienia kremówki, czy tarty z malinami. Jest to najważniejsza i najbardziej czasochłonna część ciasta, więc od niej zaczynami przepis i odstawiamy do wystudzenia. Następnie na naszą blaszkę wykładamy herbatniki, dodajemy masę kajmakową (inaczej masę krówkową), dodajemy kolejną warstwę herbatników, ostudzoną masę budyniową, po raz kolejny herbatniki, bitą śmietanę i wierzch dekorujemy startą czekoladą. Pycha! Pamiętaj jednak aby ciasto wstawić do lodówki!
Ciasto 3 bit na herbatnikach z kremem karpatkowym
Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie ciasta to polecam wypróbować ten przepis na ciasto 3 bit na herbatnikach. Jest to bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia i muszę przyznać, że ciężko poprzestać na jednym małym kawałeczku Często ten przepis wędrował do moich koleżanek, które zawsze wykorzystywały go na urodzinach, imprezach firmowych czy jako ciasto na pożegnanie z pracy. Polecam wypróbować ciasto 3 bit na herbatnikach w najbliższym możliwym czasie i zachwycić swoich bliskich!
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem
Najlepsze ciasto bez pieczenia z masą kajmakową z dodatkiem herbatników? Zwycięzca może być tylko jeden – 3 bit! Ciasto 3 bit jest bez zwątpienia jednym z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Jego popularność składa się na pewno przepyszny smak, krótki czas przygotowania oraz łatwość w jego zrobieniu. Smak nadaje mu masa kajmakowa, herbatniki, krem budyniowy oraz bita śmietana (chyba że użyjemy śmietan fixu z masłem tak jak w przepisie). Jest to też najlepszy przepis dla osób, które zaczynają swoje kulinarne przygody 🙂
Komentarze
Czy masło można zastąpić margaryną Kasią ?
Nie 🙂
Ja nie mam czasu na zabawę z budyniem daje krem do karpatki pozdrawiam
Moim zdaniem smak takiego domowego budyniu jest znacznie lepszy niż ten kupny, ale jak tak Pani smakuje, to jak najbardziej można tak robić 🙂
Przepyszne 👩🍳 . Ciasto wyszło idealne. Gorąco polecam 🙂🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowało 😍
Masa budyniową wyszła gęsta ok ale mało słodka pomimo dodania więcej cukru i posmak mąki wszystko psuje
Widocznie za krótko był mieszany krem skoro jest posmak mąki – w prawidłowo przygotowanym kremie kompletnie nie czuć mąki 🙂
Ciasto pyszne, budyń idealny, dodatkowo przełożyłam jeszcze dżemem porzeczkowym żeby przełamać słodycz. Mniam
Dobry pomysł z tym dżemem 🙂
Czy można pominąć jajka ?
Niestety nie 🙁
Czy to dokładamy 4 całe jajka czy tylko żółtka?
Żółtka, już doprecyzowałam w przepisie 🙂
Ciasto super już kilka razy robiłam wychodzi idealne. Wszystkim w rodzinie smakuje . 🙂
Polecam
Bardzo się cieszę, że całej rodzince smakuje ❤️ Pozdrawiam!
Ciasto wyszło pyszne, ale mam jedno “ale” wszystkie skladniki dodane zgodnie z przepisem, odmierzone co do grama a masa budyniowa po 12 godzinach w lodowce wyplywa z ciasta. Dodatkowo czuć posmak mąki w tej masie. Moja ocena to takie 3 na 5.
u mnie budyn super tylko ten posmak maki mnie troche zraza. moze troche mniej maki nastepnym razem 😉
W takim razie została źle przygotowana masa budyniowa – prawdopodobnie niewystarczająco długo była gotowana. Powinna być trzymana przez kilka minut po zagotowaniu i cały czas mieszana. Już na tym etapie staje się gęsta. To mój stary, sprawdzony przepis na masę budyniową, który używam w wielu przepisach, więc na pewno jest ok. Czasami zdarza się, że ktoś za długo gotuje i masa robi się bardzo gęsta, ale żeby była za rzadka, to jeszcze się nie zdarzyło 🙂
Mam ten sam problem, czy masę się jeszcze uratować?
Niestety nie 🙁
Masa budyniowa to koszmar leje się i posmak mąki jest okropny…muszę wyrzucić blachę ciasta do kosza
To bardzo ciekawe skoro używam jej do wielu przepisów na blogu i czytelnikom wychodzi… Przy 250 g mąki nie wiem jakim cudem może wyjść lejący budyń.