Opis przepisu
Ciasto malinowa księżniczka jest bardzo smaczne i moim zdaniem efektowne. Świetnie się kroi, więc sprawdzi się super jako podzielne ciacho na paterę podczas różnych uroczystości jak: święta, imieniny, komunia czy chrzciny.
To ciacho bez pieczenia składa się z domowego kremu budyniowego, masy kajmakowej i warstwy malinowej. Rozpływa się w ustach!
Przepis na: Ciasto malinowa księżniczka
Porady na start
Zamiast jasnych herbatników możesz użyć kakaowe.
Na wierzch ciasta będzie też fajnie pasować galaretka wiśniowa wraz z wiśniami, a także wersja truskawkowa czy borówkowa.
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 800 ml mleka
- 4 żółka
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g cukru białego
- 160 g mąki pszennej
- 150 g masła
Dodatkowo:
- 3/4 puszki kajmaku
- 320 g maślanych herbatników (jasnych lub kakaowych)
- 2 galaretki malinowe
- 850 ml wrzątku
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto malinowa księżniczka?
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego. Zazwyczaj wykonuję go rano wraz z rozpuszczeniem we wrzątku galaretek, a kilka godzin później składam ciasto w całość.
Krem budyniowy
W misce miksujemy mleko (300 ml) z żółtkami (4 szt), cukrem (150 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g, lub wanilinowym) oraz mąką (160 g). Tylko do połączenia się składników.
Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy na średnim ogniu. Gdy mleko nam się zagotuje, wtedy wlewamy jajeczną masę i całość mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu ciągle mieszając. Po chwili mieszania powinien się budyń zagęszczać, powstają małe grudki, potem coraz większe, aż na końcu powstanie dość gęsty, gładki budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
We wrzątku rozpuszczamy dwie galaretki malinowe. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Krok 2
Miękkie masło (150 g) ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po chwili dodajemy po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej, cały czas miksując.
Jeśli krem Ci się zwarzył to głównym błędem będzie różnica temperatury masła w stosunku do budyniu – np. jeżeli budyń będzie jeszcze ciepły/gorący i zmiksujesz z masłem (zimnym czy nawet w temperaturze pokojowej) to niestety może się zwarzyć i ciężko go odratować.
Dzielimy na dwie równe części.
Krok 3
Do składania tego ciasta w całość użyłam blaszki kwadratowej z otwieranymi bokami o wymiarach 26 x 26 cm.
Na dno blaszki wykładamy pierwszą część herbatników. Nakładamy połowę kremu budyniowego, rozsmarowujemy.
Krok 4
Krok 5
Przykrywamy herbatnikami.
Krok 6
Pamiętaj żeby galaretka nie była zbyt płynna, bo może wsiąknąć w poniższe warstwy ciasta.
Ciasto malinowa księżniczka wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze
Ciasto przepyszne, wszystko wyglądało dokladnie jak na zdjęciu:)
Super! 🙂
Czy mogą być truskawki zamiast malin ?
Tak, mogą 🙂
Ciasto bardzo smaczne. Wszystkim bardzo smakowało.
Bardzo się cieszę, że posmakowało! 😍
Ciasto jest przepyszne😋😋 Maliny wnoszą fajny orzeźwiający akcent. Robiłam na jasnych i ciemnych herbatnikach i nam bardziej smakowało z kakaowymi.
Bardzo się cieszę, że posmakowało 😍 W takim razie sama chętnie przetestuję wersję z herbatnikami kakaowymi następnym razem 🙂