Opis przepisu
Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze! Jak raz wyjdzie Ci wspaniały chleb z chrupiącą skórką lub rozpływające się w ustach bułeczki to z pewnością nie wrócisz już do tych sklepowych. Zapraszam do wypróbowania najnowszego przepisu na prosty chleb pszenny, do którego będziesz potrzebować świeżych lub suchych drożdży.
Chleb pszenny
Ten pyszny chleb pszenny wymaga, aby odpowiednio długo wyrobić ciasto drożdżowe. Dzięki temu wychodzi mięciutki, delikatny w smaku i do tego pięknie się kroi. Z kolei żeby mieć chrupiącą skórkę to polecam wstawić w piekarniku piętro niżej blaszkę z wodą, aby zapewnić wypiekowi idealną wilgotność.
Do przygotowania tego chleba potrzebna jest mąka pszenna chlebowa lub w ostateczności zwykła mąka tortowa. Równie dobrze smakuje, gdy wymieszasz mąkę pszenną chlebową z mąką orkiszową.
Wierzch chlebka możesz udekorować sezamem, makiem, ziarnami słonecznika czy pestkami dyni. W każdym wariancie smakuje fantastycznie!
Przepis na: Prosty chleb pszenny
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej lub ewentualnie pszennej tortowej
- 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 270 ml letniej wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie sezam lub mak
Zobacz również:
Jak upiec chleb pszenny?
Krok 1
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie, nieklejące się do rąk ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą (ok. 480g) mąkę, 1 łyżkę miękkiego masła, 170 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2
Po tym czasie lekko nacinamy nożem i opcjonalnie posypujemy odrobiną sezamu lub maku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 13-15 minut. PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.
Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki. Studzimy na kratce.
Komentarze
Po 20 minutach pieczenia w 220 stopniach chleb już jest spalony od góry.
Bardzo dziwne. Piekę tak od wielu lat i to w różnych piekarnikach i nigdy nie miałam spalonego.
Co więcej na blogu mam różne chleby pieczone w takiej temperaturze i też nie pamiętam, aby ktoś miał taki problem…
Robię ten przepis już z setny raz. Chlebek wychodzi super. Ale z samą wodą wychodzi zbyt twarda skórka, która przy krojeniu strasznie się kruszy. Natomiast proporcje idealne i pasują na każdy rodzaj czy mix mąki. Ja najczęściej robię mixy mąki orkiszowej chlebowej z pełnoziarnistą i chlebowej pszennej z żytnią pełnoziarnistą, smaruję całym jajkiem z mlekiem i sypię ulubione ziarna. Do zaczynu dodaję siemię lniane czy płatki owsiane i wychodzą petardy!
Taka buła bardziej niż chleb wyszła, ale zjadliwe
Dla wszystkich nielubiących zagniatania ciasta…nie zagniatałam i nie miksowałam mikserem, zakręciłam ciasto w misce, może 2 minuty silikonową łopatką i chlebek wyszedł idealnie 😀
Dobrze wiedzieć 🙂
Podczas ugniatania mam wrażenie że było za twarde
Jeszcze jedno pytanie? Przez ile ma się studzić na kratce i potem w czym najlepiej przechowywać jak nie mam chlebaka ?
Aż wystygnie 🙂 A jak przechowujesz inne pieczywo? Ja też nie mam chlebaka i przechowuje w lnianej torbie/reklamówce (może być zwykła, czysta reklamówka).
Jezu, ale pani odpowiedzi są nie przyjemne
Czy jak daje ciasto do wyrośnięcia z miksera do keksówki to powinienem to wyrośnięte ciasto jeszcze raz dać do miksera u wyrobić jeśli tak to przez ile i potem dać do wyrośnięcia do keksówki na 40 min ?
Pozdrawiam
Po tym pierwszym wyrośnięciu w misce to wyrabiamy przez chwileczkę ciasto, wkładamy do keksówki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 🙂
Czy jak mam keksówke ok 31 cm to powinnam jakoś inaczej piec ten chlebek,inne proporcje? Inny czas pieczenia?
Nie ma potrzeby, po prostu będzie ciutkę niższy 🙂
Czy i czym można zastąpić masło? 😏
Oliwa
Nie 🙂
Nam ten chlebek bardzo przypadł do gustu , łatwy w przygotowaniu i pyszny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z maselkiem i odrobiną soli. Uwielbiamy 🙂
Oj tak, taki na ciepło z masełkiem smakuje najlepiej ❤️ Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Czy ciasto ma być konsystencja geste czy lepkie i rzadkie ?
Tak jak pisałam w przepisie – ciasto ma być elastyczne, nie klejące się zbytnio do rąk. Gdyby było lejące to przecież nie dałoby się go zagniatać, bo za bardzo kleiłoby się do rąk 🙂
Wszystko spoko, ale przez nacięcie strasznie mi opadł…
Tak ma być 🙂 Urośnie podczas pieczenia, a gdyby nie te nacięcia to chleb i tak by popękał podczas pieczenia.
Asiu, czy za drugim razem wyrabiasz jeszcze raz ciasto?
Zwykle tak 🙂
Fajny przepis. Zrobiłem dzisiaj i wyszedł super !
Super! Cieszę się, że chlebek smakuje 🙂
Przepis jako bazowy jest super. Warto dołożyć zamiast 50g mąki – otręby pszenne (sprawiają że chleb jest ciut bardziej dociążony) i słonecznik. Łyżeczka soli to zdecydowanie za mało (dwie będą ok). Czas wyrastania, pieczenia – idealny! Dzięki
Jaki rozmiar ma blaszaka (keksówka)?
Najlepiej upiec w dłuższej keksówce 36 cm.
Jaki rozmiar ma blaszaka (keksówka)?
Najlepiej upiec w dłuższej keksówce 36 cm.