Prosty chleb pszenny

4.7/5 (385 ocen)

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 35 min pieczenia

chleb przepis - jak upiec chleb

Opis przepisu

Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze! Jak raz wyjdzie Ci wspaniały chleb z chrupiącą skórką lub rozpływające się w ustach bułeczki to z pewnością nie wrócisz już do tych sklepowych. Zapraszam do wypróbowania najnowszego przepisu na prosty chleb pszenny, do którego będziesz potrzebować świeżych lub suchych drożdży.

Chleb pszenny

Ten pyszny chleb pszenny wymaga, aby odpowiednio długo wyrobić ciasto drożdżowe. Dzięki temu wychodzi mięciutki, delikatny w smaku i do tego pięknie się kroi. Z kolei żeby mieć chrupiącą skórkę to polecam wstawić w piekarniku piętro niżej blaszkę z wodą, aby zapewnić wypiekowi idealną wilgotność.

Do przygotowania tego chleba potrzebna jest mąka pszenna chlebowa lub w ostateczności zwykła mąka tortowa. Równie dobrze smakuje, gdy wymieszasz mąkę pszenną chlebową z mąką orkiszową.

Wierzch chlebka możesz udekorować sezamem, makiem, ziarnami słonecznika czy pestkami dyni. W każdym wariancie smakuje fantastycznie!

Przepis na: Prosty chleb pszenny

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej lub ewentualnie pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 270 ml letniej wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie sezam lub mak
Wyślij emailem

Jak upiec chleb pszenny?


Krok 1

jak zrobic chleb

Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy 1 płaską łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie, nieklejące się do rąk ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą (ok. 480g) mąkę, 1 łyżkę miękkiego masła, 170 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


Krok 2

chleb pszenny

Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch pryskamy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.

Po tym czasie lekko nacinamy nożem i opcjonalnie posypujemy odrobiną sezamu lub maku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 13-15 minut. PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.

Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki. Studzimy na kratce.


chleb

chleb

chleb pszenny

domowe pieczywo

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 385

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
2 dni temu

Po 20 minutach pieczenia w 220 stopniach chleb już jest spalony od góry.

Magdalena
Magdalena
3 miesięcy temu

Robię ten przepis już z setny raz. Chlebek wychodzi super. Ale z samą wodą wychodzi zbyt twarda skórka, która przy krojeniu strasznie się kruszy. Natomiast proporcje idealne i pasują na każdy rodzaj czy mix mąki. Ja najczęściej robię mixy mąki orkiszowej chlebowej z pełnoziarnistą i chlebowej pszennej z żytnią pełnoziarnistą, smaruję całym jajkiem z mlekiem i sypię ulubione ziarna. Do zaczynu dodaję siemię lniane czy płatki owsiane i wychodzą petardy!

Marta
Marta
7 miesięcy temu

Taka buła bardziej niż chleb wyszła, ale zjadliwe

Magdalena
Magdalena
7 miesięcy temu

Dla wszystkich nielubiących zagniatania ciasta…nie zagniatałam i nie miksowałam mikserem, zakręciłam ciasto w misce, może 2 minuty silikonową łopatką i chlebek wyszedł idealnie 😀

Magdalena
Magdalena
8 miesięcy temu

Podczas ugniatania mam wrażenie że było za twarde

Kacper
Kacper
9 miesięcy temu

Jeszcze jedno pytanie? Przez ile ma się studzić na kratce i potem w czym najlepiej przechowywać jak nie mam chlebaka ?

Marta
Marta
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jezu, ale pani odpowiedzi są nie przyjemne

Kacper
Kacper
9 miesięcy temu

Czy jak daje ciasto do wyrośnięcia z miksera do keksówki to powinienem to wyrośnięte ciasto jeszcze raz dać do miksera u wyrobić jeśli tak to przez ile i potem dać do wyrośnięcia do keksówki na 40 min ?

Pozdrawiam

Aneta
Aneta
10 miesięcy temu

Czy jak mam keksówke ok 31 cm to powinnam jakoś inaczej piec ten chlebek,inne proporcje? Inny czas pieczenia?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czy i czym można zastąpić masło? 😏

Łukasz
Łukasz
21 dni temu
W odpowiedzi do  Kasia

Oliwa

Manuela
Manuela
1 rok temu

Nam ten chlebek bardzo przypadł do gustu , łatwy w przygotowaniu i pyszny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z maselkiem i odrobiną soli. Uwielbiamy 🙂

Dorota
Dorota
2 lat temu

Czy ciasto ma być konsystencja geste czy lepkie i rzadkie ?

Kinga
Kinga
2 lat temu

Wszystko spoko, ale przez nacięcie strasznie mi opadł…

Edyta
Edyta
2 lat temu

Asiu, czy za drugim razem wyrabiasz jeszcze raz ciasto?

Marcin
Marcin
2 lat temu

Fajny przepis. Zrobiłem dzisiaj i wyszedł super !

Matylda
Matylda
2 lat temu

Przepis jako bazowy jest super. Warto dołożyć zamiast 50g mąki – otręby pszenne (sprawiają że chleb jest ciut bardziej dociążony) i słonecznik. Łyżeczka soli to zdecydowanie za mało (dwie będą ok). Czas wyrastania, pieczenia – idealny! Dzięki

Asia
Asia
2 lat temu

Jaki rozmiar ma blaszaka (keksówka)?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia

Najlepiej upiec w dłuższej keksówce 36 cm.

Asia
Asia
2 lat temu

Jaki rozmiar ma blaszaka (keksówka)?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia

Najlepiej upiec w dłuższej keksówce 36 cm.