Chleb pszennyChleby na drożdżachKanapkiKanapki na ciepłoKanapki na śniadanieKuchnia polskaKuchnie świataPieczywoPrzekąskiŚniadanie

Prosty chleb pszenny

Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze! Jak raz wyjdzie Ci wspaniały chleb z chrupiącą skórką lub rozpływające się w ustach bułeczki to z pewnością nie wrócisz już do tych sklepowych. Zapraszam do wypróbowania najnowszego przepisu na prosty chleb pszenny, do którego będziesz potrzebować świeżych lub suchych drożdży.

Chleb pszenny

Ten pyszny chleb pszenny wymaga, aby odpowiednio długo wyrobić ciasto drożdżowe. Dzięki temu wychodzi mięciutki, delikatny w smaku i do tego pięknie się kroi. Z kolei żeby mieć chrupiącą skórkę to polecam wstawić w piekarniku piętro niżej blaszkę z wodą, aby zapewnić wypiekowi idealną wilgotność.

Do przygotowania tego chleba potrzebna jest mąka pszenna chlebowa lub w ostateczności zwykła mąka tortowa. Równie dobrze smakuje, gdy wymieszasz mąkę pszenną chlebową z mąką orkiszową.

Wierzch chlebka możesz udekorować sezamem, makiem, ziarnami słonecznika czy pestkami dyni. W każdym wariancie smakuje fantastycznie!

Przepis na: Prosty chleb pszenny

 Przygotowanie:  80 min  Pieczenie: 35 min  Łącznie: 115 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej lub ewentualnie pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 270 ml letniej wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie sezam lub mak

Jak upiec chleb?

jak zrobic chleb
Krok 1 

Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy 1 płaską łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą (ok. 480g) mąkę, 1 łyżkę miękkiego masła, 170 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


chleb pszenny
Krok 2 

Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch pryskamy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.

Po tym czasie lekko nacinamy nożem i opcjonalnie posypujemy odrobiną sezamu lub maku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 13-15 minut. PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.

Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki. Studzimy na kratce.


chleb

chleb

chleb pszenny

domowe pieczywo

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 301

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marcin
2 miesięcy temu

Fajny przepis. Zrobiłem dzisiaj i wyszedł super !

Matylda
2 miesięcy temu

Przepis jako bazowy jest super. Warto dołożyć zamiast 50g mąki – otręby pszenne (sprawiają że chleb jest ciut bardziej dociążony) i słonecznik. Łyżeczka soli to zdecydowanie za mało (dwie będą ok). Czas wyrastania, pieczenia – idealny! Dzięki

Asia
6 miesięcy temu

Jaki rozmiar ma blaszaka (keksówka)?

Po Prostu Pycha
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Asia

Najlepiej upiec w dłuższej keksówce 36 cm.

Asia
6 miesięcy temu

Jaki rozmiar ma blaszaka (keksówka)?

6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Asia

Najlepiej upiec w dłuższej keksówce 36 cm.

Back to top button