Prosty chleb pszenny

4.7/5 (394 ocen)
Marzysz o domowym chlebie, ale boisz się skomplikowanych przepisów? W takim razie ten prosty przepis na chleb pszenny jest właśnie dla Ciebie! W końcu nic tak pięknie nie pachnie w domu, jak świeżo upieczony chleb! Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników i odrobiny cierpliwości, a efekt z pewnością Cię zachwyci.

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

130 min + 45 min pieczenia

Prosty chleb pszenny

Opis przepisu

Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze! Jak raz wyjdzie Ci wspaniały chleb z chrupiącą skórką lub rozpływające się w ustach bułeczki to z pewnością nie wrócisz już do tych sklepowych. Zapraszam do wypróbowania najnowszego przepisu na prosty chleb pszenny, do którego będziesz potrzebować świeżych lub suchych drożdży.

Chleb pszenny

Ten pyszny chleb pszenny wymaga, aby odpowiednio długo wyrobić ciasto drożdżowe. Dzięki temu wychodzi mięciutki, delikatny w smaku i do tego pięknie się kroi. Z kolei żeby mieć chrupiącą skórkę to polecam wstawić w piekarniku piętro niżej blaszkę z wodą, aby zapewnić wypiekowi idealną wilgotność.

Do przygotowania tego chleba potrzebna jest mąka pszenna chlebowa lub w ostateczności zwykła mąka tortowa. Równie dobrze smakuje, gdy wymieszasz mąkę pszenną chlebową z mąką orkiszową.

Wierzch chlebka możesz udekorować sezamem, makiem, ziarnami słonecznika czy pestkami dyni. W każdym wariancie smakuje fantastycznie!

Przepis na: Prosty chleb pszenny

Porady na start

  • W tym przepisie zostaje nam jedno białko, więc jeżeli chcesz je wykorzystać to zobacz przepisy na wykorzystanie białek.
  • Jeżeli masz ochotę, to możesz przygotować chleb z podwójnej porcji i po wystudzeniu jeden bochenek zamrozić. Rozmrożony w temp. pokojowej jest równie smaczny. Pamiętaj jednak aby szczelnie go owinąć np. w folię spożywczą przed włożeniem do zamrażalnika.

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 100 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżki (ok. 20 g) mąki pszennej chlebowej (typ 750) lub włoskiej (typ 00) lub pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 płaska łyżeczka cukru (ok. 4 g)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) lub włoskiej (typ 00) lub pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 łyżeczka miodu (ok. 12 g)
  • 200 ml letniej wody
  • 1 nieco czubata łyżka miękkiego masła (ok. 15 g)
  • 1 płaska łyżka soli (ok. 5 g)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko oraz 3 łyżki mleka (ok. 30 g)
  • większa garść sezamu, maku czy pestek dyni
Wyślij emailem

Jak upiec chleb pszenny?


Krok 1

rozczyn drożdżowy na chleb

Ten prosty chleb pszenny można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.

Rozczyn:

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych), dodajemy cukier (1 płaska łyżeczka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 


Krok 2

składniki na ciasto na chleb pszenny

Ciasto:

Ciasto na chleb pszenny można przygotować za pomocą robota planetarnego (z końcówką hak) lub ręcznie na blacie.

Do misy robota wsypujemy mąkę (ok. 500 g), a także dodajemy letnią wodę (200 ml), opcjonalnie miód płynny (1 łyżeczka) oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy przez 5-7 minut na małych obrotach.

Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. 


Krok 3

dodanie soli i masła do ciasta

Po tym czasie dodajemy sól (1 płaska łyżka) oraz miękkie masło (1 nieco czubata łyżka). Ponownie wyrabiamy przez 5 minut.

Ciasto powinno się zrobić gładkie, elastyczne i niezbyt klejące się do rąk.


Krok 4

ciasto na chleb przenny

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


Krok 5

chleb pszenny przed upieczeniem

Przygotowujemy sobie dużą keksówkę – moja o długości 38 cm.

Lekko ją natłuszczamy masłem lub olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Nie jest to niezbędne, ale natłuszczenie pomaga w uformowaniu papieru w foremce, ponieważ wtedy się do niej przykleja. Olej możesz rozsmarować pędzelkiem kuchennym lub ręcznie. Możesz do natłuszczenia też wykorzystać samo opakowanie z masła, przesuwając nim po dnie i bokach formy.

Ciasto wyciągamy z miski i przez chwilkę zagniatamy na blacie lekko oprószonym mąką. Formujemy w wałek o długości keksówki, w której będziesz piec swój chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do lekkiego wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Żółtko (1 szt.) roztrzepujemy w miseczce z odrobiną mleka (3 łyżki) za pomocą widelca, a następnie smakujemy wierzch chleba za pomocą pędzelka kuchennego lub ewentualnie łyżeczką.


Krok 6

chleb pszenny z pestkami dyni przed upieczeniem

Opcjonalnie posypujemy wierzch garścią maku, sezamu czy pestek dyni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 st. C, przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut.

W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę.

Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki. Studzimy na kratce, aż całkowicie wystygnie. Jeżeli nie masz kratki to możesz np. postawić go pionowo na desce do krojenia i pod lekkim ukosem oprzeć o płytki w kuchni. Chodzi o to, żeby cały chleb mógł się studzić równomiernie.

Chleb pszenny przechowujemy w chlebaku czy lnianej reklamówce, aby nie wysechł i następnego dnia smakował równie dobrze.

Domowe pieczywo

Zachęcam także do wypróbowania moich innych przepisów na domowe pieczywo. Polecam Wam zrobić bułeczki pszenne oraz chleb orkiszowy. Jeśli wolisz coś bardziej na słodko to upiecz chałkę drożdżową z maślaną kruszonką.


przepis na chleb pszenny

Prosty chleb pszenny

chleb z mąki pszennej

chleb pszenny na drożdżach

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 394

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
36 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa T
Ewa T
1 miesiąc temu

Mój ulubionych chleb. Nawet nie wiem ile razy go już piekłam w ciągu ostatnich dwóch trzech lat…

Magdalena
Magdalena
5 miesięcy temu

Robię ten przepis już z setny raz. Chlebek wychodzi super. Ale z samą wodą wychodzi zbyt twarda skórka, która przy krojeniu strasznie się kruszy. Natomiast proporcje idealne i pasują na każdy rodzaj czy mix mąki. Ja najczęściej robię mixy mąki orkiszowej chlebowej z pełnoziarnistą i chlebowej pszennej z żytnią pełnoziarnistą, smaruję całym jajkiem z mlekiem i sypię ulubione ziarna. Do zaczynu dodaję siemię lniane czy płatki owsiane i wychodzą petardy!

Marta
Marta
9 miesięcy temu

Taka buła bardziej niż chleb wyszła, ale zjadliwe

Magdalena
Magdalena
10 miesięcy temu

Dla wszystkich nielubiących zagniatania ciasta…nie zagniatałam i nie miksowałam mikserem, zakręciłam ciasto w misce, może 2 minuty silikonową łopatką i chlebek wyszedł idealnie 😀

Magdalena
Magdalena
10 miesięcy temu

Podczas ugniatania mam wrażenie że było za twarde

Kacper
Kacper
11 miesięcy temu

Jeszcze jedno pytanie? Przez ile ma się studzić na kratce i potem w czym najlepiej przechowywać jak nie mam chlebaka ?

Marta
Marta
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jezu, ale pani odpowiedzi są nie przyjemne

Kacper
Kacper
11 miesięcy temu

Czy jak daje ciasto do wyrośnięcia z miksera do keksówki to powinienem to wyrośnięte ciasto jeszcze raz dać do miksera u wyrobić jeśli tak to przez ile i potem dać do wyrośnięcia do keksówki na 40 min ?

Pozdrawiam

Aneta
Aneta
1 rok temu

Czy jak mam keksówke ok 31 cm to powinnam jakoś inaczej piec ten chlebek,inne proporcje? Inny czas pieczenia?

Ewi
Ewi
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Aneta

Chyba wyjdzie z formy, bo jest za krótka…

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czy i czym można zastąpić masło? 😏

Łukasz
Łukasz
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Kasia

Oliwa

Hanka
Hanka
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ja tak zrobiłam i wyszlo.

Manuela
Manuela
1 rok temu

Nam ten chlebek bardzo przypadł do gustu , łatwy w przygotowaniu i pyszny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z maselkiem i odrobiną soli. Uwielbiamy 🙂

Dorota
Dorota
2 lat temu

Czy ciasto ma być konsystencja geste czy lepkie i rzadkie ?

Kinga
Kinga
2 lat temu

Wszystko spoko, ale przez nacięcie strasznie mi opadł…

Edyta
Edyta
2 lat temu

Asiu, czy za drugim razem wyrabiasz jeszcze raz ciasto?

Marcin
Marcin
2 lat temu

Fajny przepis. Zrobiłem dzisiaj i wyszedł super !

Matylda
Matylda
2 lat temu

Przepis jako bazowy jest super. Warto dołożyć zamiast 50g mąki – otręby pszenne (sprawiają że chleb jest ciut bardziej dociążony) i słonecznik. Łyżeczka soli to zdecydowanie za mało (dwie będą ok). Czas wyrastania, pieczenia – idealny! Dzięki

Emilia
Emilia
2 godzin temu
W odpowiedzi do  Matylda

Tylko, że w przepisie jest ŁYŻKA a nie ŁYŻECZKA i to jest DUŻA różnica, która zepsuła mi chleb.

Asia
Asia
2 lat temu

Jaki rozmiar ma blaszaka (keksówka)?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia

Najlepiej upiec w dłuższej keksówce 36 cm.

Asia
Asia
2 lat temu

Jaki rozmiar ma blaszaka (keksówka)?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia

Najlepiej upiec w dłuższej keksówce 36 cm.

Przepis na chleb pszenny

Muszę przyznać, że ten przepis na chleb pszenny jest wykorzystywany przeze mnie najczęściej. Jest prosty do zrobienia, a przy tym do jego zrobienia wystarczy kilka podstawowych składników, które zawsze mam w swojej kuchni: mąkę pszenną, jajka, drożdże, cukier, masło, miód i mleko. Pięknie wyrasta, jest puszysty w środku i ma chrupiącą skórkę. Nie musisz mi jednak wierzyć na słowo – wypróbuj ten przepis na chleb pszenny i przekonaj się osobiście!

Chleb z mąki pszennej

Przygotowuję często domowe pieczywo z użyciem różnych mąki, ale najczęściej wybieraną przeze mnie opcją jest chleb z mąki pszennej. Puszysty, miękki i doskonale nadaje się na kanapki. Moim zdaniem ciężko znaleźć tak smaczne pieczywo nawet w dobrych piekarniach. Ja zawszę robię sobie więcej niż jeden i nadmiar od razu mrożę na później. Po rozmrożeniu ten chleb na drożdżach jest równie dobry jak po upieczeniu. Wystarczy go rozmrażać bez pośpiechu, czyli wyjąć z zamrażalnika i odczekać kilka godzin, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach jest znacznie szybszym wyborem niż klasyczny chleb na zakwasie, więc jeżeli chcesz w stosunkowo krótkim czasie cieszyć się domowym pieczywem, to z całą pewnością będzie to świetny wybór. Jest to jednak wypiek z użyciem drożdży, które wymagają trochę czasu, aby odpowiednio wyrosnąć. Całość jednak nie zajmie więcej niż 3 godziny, a nakład pracy jest naprawdę niewielki, zwłaszcza gdy używasz do tego robota planetarnego. Jeżeli nie masz wcześniej doświadczenia z wypiekaniem pieczywa, to niech nie przeraża Cię ten czas. Gwarantuję Ci, że jak zrobisz raz ten chleb pszenny na drożdżach, to stwierdzisz “Jakie to było proste!”

RozwińZwiń