Śniadanie

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami to pyszny pomysł na sycące śniadanie. Robię go przynajmniej kilka razy w tygodniu dla siebie i męża. Uwielbiamy omlety na słono, do których można dodać swoje ulubione warzywa. To też fajny sposób na pozbycie się resztek z lodówki gdy zostanie Ci np. kilka plasterków szynki, połówka papryki czy kilka pieczarek. Omlet z warzywami z pewnością posmakuje całej Twojej rodzince. To tani pomysł na śniadanie, a wraz z domowym, ciepłym pieczywem smakuje naprawdę obłędnie!  Tym razem upiekłam chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami, ale polecam także wypróbować moje najnowsze bułeczki pszenne.

Omlet na słono

Omlet na słono często gości u mnie na śniadanie, ale od czasu do czasu serwuję go także na kolację. Jest tak prosty i szybki do zrobienia, a tak smaczny, że ciężko mu się oprzeć. W lecie najczęściej przygotowuję omlety na słodko z sezonowymi owocami (koniecznie wypróbuj mój omlet na słodko z serkiem homogenizowanym), zaś w zimie na słono, najczęściej z szynką lub kiełbasą oraz warzywami (w zależności od zawartości lodówki: papryka, cebula, szczypiorek, pieczarki, cukinia).

Puszysty omlet

Na końcowy efekt smakowy wpływają przede wszystkim jajka…. Ja korzystam najczęściej z wiejskich jajek i muszę przyznać, że rzadko kupuje je w marketach. Smażę omlety na maśle, nigdy na oleju, dzięki czemu mają później taki smaczny maślany smak. Dodatkowo bardzo lubię puszyste omlety, w których ubijam na sztywną pianę białka ze szczyptą soli (ważne żeby dobrze oddzielić żółtka od białek).

Jeśli szukasz innych inspiracji na omlety to polecam Wam wypróbować przepis na puchaty omlet serowo-warzywny.

Przepis na: Omlet z warzywami

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • kilka plasterków szynki
  • 1/3 cebuli
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić omlet z warzywami?

Wykonanie:

Omlet z warzywami
Krok 1:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek.

W wysokiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera.


Omlet z warzywami
Krok 2:

Gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, wtedy dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną (płaska łyżka), całość jeszcze chwilkę ubijamy mikserem na małych obrotach miksera lub mieszamy za pomocą trzepaczki.

Na mniejszą, rozgrzaną patelnię nakładamy masło (płaska łyżka). Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy posiekaną drobno cebulę, pokrojonych kilka plasterków szynki i paprykę (można ją pokroić na mniejsze lub większe kawałki). Smażymy przez 2-3 minutki na średnim ogniu. Następnie nalewamy puszystą masę jajeczną i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Smażymy z obu stron przez około 5 minut na bardzo małym ogniu. Ciepły omlet przekładamy na talerz. Podajemy z pieczywem.


Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

pomysł na śniadanie

omlet na słono

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button