Omlet z warzywami

4.6/5 (214 ocen)

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Omlet z warzywami przepis

Omlet z warzywami to pyszny pomysł na sycące śniadanie. Robię go przynajmniej kilka razy w tygodniu dla siebie i męża. Uwielbiamy omlety na słono, do których można dodać swoje ulubione warzywa. To też fajny sposób na pozbycie się resztek z lodówki gdy zostanie Ci np. kilka plasterków szynki, połówka papryki czy kilka pieczarek. Omlet z warzywami z pewnością posmakuje całej Twojej rodzince. To tani pomysł na śniadanie, a wraz z domowym, ciepłym pieczywem smakuje naprawdę obłędnie!  Tym razem upiekłam chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami, ale polecam także wypróbować moje najnowsze bułeczki pszenne.

Omlet na słono

Omlet na słono często gości u mnie na śniadanie, ale od czasu do czasu serwuję go także na kolację. Jest tak prosty i szybki do zrobienia, a tak smaczny, że ciężko mu się oprzeć. W lecie najczęściej przygotowuję omlety na słodko z sezonowymi owocami (koniecznie wypróbuj mój omlet na słodko z serkiem homogenizowanym), zaś w zimie na słono, najczęściej z szynką lub kiełbasą oraz warzywami (w zależności od zawartości lodówki: papryka, cebula, szczypiorek, pieczarki, cukinia).

Puszysty omlet

Na końcowy efekt smakowy wpływają przede wszystkim jajka…. Ja korzystam najczęściej z wiejskich jajek i muszę przyznać, że rzadko kupuje je w marketach. Smażę omlety na maśle, nigdy na oleju, dzięki czemu mają później taki smaczny maślany smak. Dodatkowo bardzo lubię puszyste omlety, w których ubijam na sztywną pianę białka ze szczyptą soli (ważne żeby dobrze oddzielić żółtka od białek).

Jeśli szukasz innych inspiracji na omlety to polecam Wam wypróbować przepis na puchaty omlet serowo-warzywny.

Przepis na: Omlet z warzywami

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • kilka plasterków szynki
  • 1/3 cebuli
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić omlet z warzywami?


Krok 1

Omlet z warzywami

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek.

W wysokiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera.


Krok 2

Omlet z warzywami

Gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, wtedy dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną (płaska łyżka), całość jeszcze chwilkę ubijamy mikserem na małych obrotach miksera lub mieszamy za pomocą trzepaczki.

Na mniejszą, rozgrzaną patelnię nakładamy masło (płaska łyżka). Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy posiekaną drobno cebulę, pokrojonych kilka plasterków szynki i paprykę (można ją pokroić na mniejsze lub większe kawałki). Smażymy przez 2-3 minutki na średnim ogniu. Następnie nalewamy puszystą masę jajeczną i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Smażymy z obu stron przez około 5 minut na bardzo małym ogniu. Ciepły omlet przekładamy na talerz. Podajemy z pieczywem.


Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

pomysł na śniadanie

omlet na słono

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 214

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
1 miesiąc temu

‘Ja pierniczę, ale to było dobre’ opinia męża 😊

Marcel
Marcel
2 miesięcy temu

ile ubijać białka?

Mania Gotuje
Marysia
5 miesięcy temu

Bardzo dobry przepis!!!!!!!!!!!!!

Omlety

Są takie dni, gdy szukamy prostego pomysłu na smaczne śniadanie, szybki obiad lub porządną przekąskę. Moim zdaniem omlety z jajek ratują wtedy sytuację. Są naprawdę łatwe w wykonaniu i zostawiają przestrzeń na eksperymenty! Jak zrobić omlet, który spełni wszystkie oczekiwania?

Jak zrobić omlet

Omlet to po prostu roztrzepane jajka
usmażone na patelni i połączone z ulubionymi dodatkami. To proste danie, które przygotujesz bardzo szybko.
Oto mój przepis na klasyczny omlet:

  1. Przygotuj jajka w temperaturze pokojowej.
  2. Oddziel białka od żółtek i w wysokiej misce ubij białka ze szczyptą soli.
  3. Do sztywnej, ubitej masy dodaj żółtka oraz płaską łyżeczkę mąki pszennej.
  4. Całość chwilkę ubijaj mikserem na małych obrotach.
  5. Na patelni rozgrzej masło i wlej puszystą, jajeczną masę.
  6. Dodaj trochę soli i pieprzu. Teraz trzeba ją tylko usmażyć z jednej i drugiej strony i… Gotowe!

Jak widzisz, możesz zrobić omlet z jajek w zaledwie kilku krokach. Oczywiście, taki omlet nie brzmi jak innowacyjna, ciekawa propozycja śniadaniowa, dlatego ja lubię dodawać do niego różne składniki
– na przykład warzywa, szynkę czy pieczarki. Możesz przyprawić i podać swój omlet na słono lub słodko
– to już indywidualna kwestia.

Eksperymentowanie z podstawowymi potrawami pozwoli Ci urozmaicić dietę i odkryć nowe połączenia! Nie bój się dodać do swoich jajek ulubionych dodatków
– możesz je najpierw usmażyć i przyprawić. Najłatwiej połączyć je z omletem od razu po przelaniu masy jajecznej na patelnię, by wszystkie składniki smażyły się razem.

Omlet z jajek, czyli zdrowy posiłek w 10 minut

Oprócz tego, że omlet z jajek to danie gotowe w kilka minut, jest także zdrowe! Przez lata lekarze i dietetycy spierali się w kwestii pozytywnego wpływu jajek na zdrowie. Dzisiaj wiemy, że warto włączyć je do swojej diety. Dlaczego?

  • średnie jajo dostarcza ok. 7 gram białka – naszego budulca. Jest ono bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie wytwarza. Przy okazji białko spełnia funkcję energetyczną, regulującą i odpornościową w naszym ciele;
  • jajka zawierają karotenoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze. Pomagają nam walczyć z komórkami nowotworowymi i spowalniają starzenie się organizmu;
  • działają przeciwmiażdżycowo, ponieważ zawierają lecytynę. Odgrywa ona istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz naszego centrum dowodzenia
    – mózgu;
  • to także małe magazynki różnych witamin
    – A, D, E, B i innych, choć warto pamiętać, że najważniejsze składniki odżywcze są w żółtku, więc nie omijaj go na swojej kanapce;
  • pomagają utrzymać prawidłową dietę, ponieważ uczucie sytości po ich zjedzeniu jest długotrwałe. Przy okazji, można je spożywać na wiele sposobów
    jako omlet z jajek, jajecznice, jajka na miękko lub twardo, jajko na słono lub słodko, sadzone czy jako dodatek do sałatki.

Omlet z jajek jest więc odżywczym, zdrowym posiłkiem, którego przygotowanie zajmuje 5 minut. Sprawdź mój przepis na omlet z warzywami już teraz.

Omlet na słono czy na słodko?

Omlet niejedno ma imię… Niektórzy kochają wytrawną wersję jajecznego dania, inni wolą jego słodkie odpowiedniki. Niezależnie od tego, w której jesteś drużynie, poznaj kilka ciekawych propozycji omletów z jajek.

Omlet na słono

Może być podawany w wersji meksykańskiej, katalońskiej lub jako frittata. Omlet na słono to po prostu wytrawne wykończenie i przyprawy. Moim zdaniem, idealnie sprawdzi się na obiad czy lekką kolację. Można podawać go z chlebem, grzankami, tortillą albo po prostu
– ziemniakami. Warto urozmaicić posiłek o kilka pomidorów lub liści świeżej sałaty.

Omlet na słodko

Coś dla miłośników słodkich śniadań. Nietypową, choć kuszącą wersją omletu na słodko jest ten austriacki. Oprócz jajek znajdziesz w nim rodzynki, mleko czy skrystalizowany cukier. Wystarczy jednak przyprawić go cukrem, mlekiem czy też wykończyć owocami, by otrzymać słodką wersję klasyka.

Pamiętaj, że omlet zostawia Ci szerokie pole do popisu. Możesz przygotować do niego sałatkę, usmażyć go z ulubionymi warzywami, podawać na kanapce lub przełożyć sałatą i zwinąć w tortille. Masz wątpliwości? Podążaj za moim przepisem na omlet warzywny!

RozwińZwiń