Nie masz pomysłu na śniadanie? W takim razie wypróbuj ten sprawdzony przepis na omlet biszkoptowy. Wychodzi puszysty, delikatny w smaku.
Puszysty omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy przygotowuję przynajmniej raz w tygodniu. Jajka mam zawsze w lodówce, więc bez problemu mogę go sobie zaserwować kiedy tylko nachodzi mnie ochota. Można go podać z ulubionymi dodatkami. Ja bardzo lubię z dodatkiem serka homogenizowanego waniliowego i konfiturą lub świeżymi owocami. Jeśli jest tylko sezon na truskawki to idealnym połączeniem jest masło orzechowe, odrobina dżemu porzeczkowego i posiekane truskawki… No palce lizać!
Przepis na: Omlet biszkoptowy
Składniki:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do smażenia
- cukier puder do oprószenia
- serek homogenizowany waniliowy
- świeże owoce lub ulubiona konfitura
Zobacz również:
Omlet biszkoptowy - przepis krok po kroku
Krok 1
Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier (1 łyżka) i nadal miksujemy przez 3 minuty.
Krok 5
Przygotowany omlet składamy w pół i przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Do środka nakładamy serek homogenizowany. Zaś wierzch oprószamy lekko cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi owocami czy konfiturą. Smacznego!
Komentarze
Nie raz robiłam omleta biszkoptowego ale ten wyszedł idealny będzie często wpadał🥰
Bardzo się cieszę, że posmakował 😍
Wyszedł pyszny 😊
Dziękuję za zdjęcie, wyszedł super 😍 Cieszę się, że posmakował 🙂
Zrobiłam, ale jako biszkopt, bez obracania, polałam karmelem. Niezły i szybki.
Proszę napisać jak polać galaretkę na biszkopt, aby nie wsiąkła do środka.
Musi być dość tężejąca – zmieniać konsystencję z płynnej w gęstą.
Bardzo smaczne i proste. Pozdrawiam serdecznie.
Dzięki, również pozdrawiam 🙂
Pyszny, gorąco polecam innym czytelnikom. Co do przewracania to proponuję pierwszą stronę robić pod przykryciem aby ścięło górę.
Cieszę się, że smakuje ❤️ Co do smażenia pod przykryciem, to się zgadzam i wspomniałam nawet o tym w kroku 5 🙂
Pyszny, ale dosyć ciężko się przewraca w porównaniu do innych omletów które robiłam, ale za to najlepszy w smaku
Też tak uważam, najlepszy spośród wszystkich przepisów ktore testowalam jednak troszkę mi opadł po przewróceniu na drugą stronę. Ale mimo tego i tak nr 1
Ja nie zauważyłam różnicy w przewracaniu, ale może faktycznie 🙂 Najważniejsze, że smakuje 🙂 Bardzo dziękuję za zdjęcie i serdecznie pozdrawiam!