
Nie masz pomysłu na śniadanie? W takim razie wypróbuj ten sprawdzony przepis na omlet biszkoptowy. Wychodzi puszysty, delikatny w smaku.
Puszysty omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy przygotowuję przynajmniej raz w tygodniu. Jajka mam zawsze w lodówce, więc bez problemu mogę go sobie zaserwować kiedy tylko nachodzi mnie ochota. Można go podać z ulubionymi dodatkami. Ja bardzo lubię z dodatkiem serka homogenizowanego waniliowego i konfiturą lub świeżymi owocami. Jeśli jest tylko sezon na truskawki to idealnym połączeniem jest masło orzechowe, odrobina dżemu porzeczkowego i posiekane truskawki… No palce lizać!
Przepis na: Omlet biszkoptowy
Łącznie: 10 min
Składniki:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do smażenia
- cukier puder do oprószenia
- serek homogenizowany waniliowy
- świeże owoce lub ulubiona konfitura
Omlet biszkoptowy – przepis krok po kroku:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek.
Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier (1 łyżka) i nadal miksujemy przez 3 minuty.
Dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach przez około 15 sekund.
Wsypujemy mąkę pszenną (1 łyżka).
Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na większej patelni rozgrzewamy masło (ok. 2 płaskie łyżki). Rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Wylewamy delikatnie naszą masę jajeczną, wyrównujemy i smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty na małym/średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem). Gdy od spodu omlet będzie ładnie zarumieniony, wtedy przewracamy go na drugą stronę (tutaj najlepiej się do tego sprawdza dłuższa, szersza łopatka).
Przygotowany omlet składamy w pół i przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Do środka nakładamy serek homogenizowany. Zaś wierzch oprószamy lekko cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi owocami czy konfiturą. Smacznego!