Omlet biszkoptowy

4.7/5 (90 ocen)
Omlet biszkoptowy

Nie masz pomysłu na śniadanie? W takim razie wypróbuj ten sprawdzony przepis na omlet biszkoptowy. Wychodzi puszysty, delikatny w smaku.

Puszysty omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy przygotowuję przynajmniej raz w tygodniu. Jajka mam zawsze w lodówce, więc bez problemu mogę go sobie zaserwować kiedy tylko nachodzi mnie ochota. Można go podać z ulubionymi dodatkami. Ja bardzo lubię z dodatkiem serka homogenizowanego waniliowego i konfiturą lub świeżymi owocami. Jeśli jest tylko sezon na truskawki to idealnym połączeniem jest masło orzechowe, odrobina dżemu porzeczkowego i posiekane truskawki… No palce lizać!

Przepis na: Omlet biszkoptowy

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
  • serek homogenizowany waniliowy
  • świeże owoce lub ulubiona konfitura
Wyślij emailem

Omlet biszkoptowy - przepis krok po kroku


Krok 1

przepis na omlet puszysty

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek.

Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier (1 łyżka) i nadal miksujemy przez 3 minuty. 


Krok 2

przygotowanie omleta na słodko

Dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach przez około 15 sekund.


Krok 3

omlet puszysty

Wsypujemy mąkę pszenną (1 łyżka).


Krok 4

ciasto na omleta biszkoptowego

Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.


Krok 5

smażenie omleta

Na większej patelni rozgrzewamy masło (ok. 2 płaskie łyżki). Rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Wylewamy delikatnie naszą masę jajeczną, wyrównujemy i smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty na małym/średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem). Gdy od spodu omlet będzie ładnie zarumieniony, wtedy przewracamy go na drugą stronę (tutaj najlepiej się do tego sprawdza dłuższa, szersza łopatka).

Przygotowany omlet składamy w pół i przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Do środka nakładamy serek homogenizowany. Zaś wierzch oprószamy lekko cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi owocami czy konfiturą. Smacznego!


Omlet biszkoptowy z serkiem homogenizowanym

Przepis na puszystym omlet na słodko

Omlet puszysty przepis

omlet biszkoptowy

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 90

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
Edyta
1 miesiąc temu

Wyszedł pyszny 😊

IMG_1663.jpeg
Lucyna
Lucyna
6 miesięcy temu

Zrobiłam, ale jako biszkopt, bez obracania, polałam karmelem. Niezły i szybki.
Proszę napisać jak polać galaretkę na biszkopt, aby nie wsiąkła do środka.

Tomasz
Tomasz
8 miesięcy temu

Bardzo smaczne i proste. Pozdrawiam serdecznie.

Paweł
Paweł
10 miesięcy temu

Pyszny, gorąco polecam innym czytelnikom. Co do przewracania to proponuję pierwszą stronę robić pod przykryciem aby ścięło górę.

Aleksandra
Aleksandra
11 miesięcy temu

Pyszny, ale dosyć ciężko się przewraca w porównaniu do innych omletów które robiłam, ale za to najlepszy w smaku

1000000957.jpg

Omlet biszkoptowy

Jeżeli przygotujesz sobie na śniadanie ten omlet biszkoptowy, to z całą pewnością dzień od razu stanie się przyjemniejszy! Omlet biszkoptowy jest bardzo prosty a czas przygotowania to zaledwie 10 min. Chyba nie dużo, jak na takie pyszne śniadanko 🙂 Ja bardzo często przygotowuję sobie takiego omleta, zwłaszcza jak zapomnę kupić pieczywka i nie zdążę wieczorem upiec go samodzielnie.

Omlet biszkoptowy przypomina w smaku tradycyjny biszkopt, ale nie wyrasta taki wysoki. Pamiętaj jednak aby dusić go pod przykryciem na małym ogniu. Używaj też o ile to możliwe, nowszej patelni z teflonową powierzchnią. W przypadku starszej patelni, dobrze jest zadbać o dobre jej natłuszczenie.

Omlet puszysty przepis

Ten przepis na puszysty omlet biszkoptowy wychodzi rewelacyjny! Jeżeli lubisz przygotowywać omlety na słodko to musisz koniecznie wypróbować go w tej wersji. Ja wierzch udekorowałam serkiem homogenizowanym i owocami, ale oczywiście możesz zamienić je na inne dowolne dodatki. Puszysty omlet biszkoptowy możesz na przykład podawać z syropem klonowym, bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, czekoladą lub masłem orzechowym. Wszystko zależy od Twoich upodobań i tego co akurat masz w lodówce.

RozwińZwiń