Dla dzieciJajkaOmletyŚniadania wegetariańskieŚniadanieŚniadanie bez chlebaSpecjalne okazjeSłodkości

Omlet biszkoptowy

Nie masz pomysłu na śniadanie? W takim razie wypróbuj ten sprawdzony przepis na omlet biszkoptowy. Wychodzi puszysty, delikatny w smaku.

Puszysty omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy przygotowuję przynajmniej raz w tygodniu. Jajka mam zawsze w lodówce, więc bez problemu mogę go sobie zaserwować kiedy tylko nachodzi mnie ochota. Można go podać z ulubionymi dodatkami. Ja bardzo lubię z dodatkiem serka homogenizowanego waniliowego i konfiturą lub świeżymi owocami. Jeśli jest tylko sezon na truskawki to idealnym połączeniem jest masło orzechowe, odrobina dżemu porzeczkowego i posiekane truskawki… No palce lizać!

Przepis na: Omlet biszkoptowy

  Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
  • serek homogenizowany waniliowy
  • świeże owoce lub ulubiona konfitura

Omlet biszkoptowy – przepis krok po kroku:

przepis na omlet puszysty
Krok 1 

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek.

Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier (1 łyżka) i nadal miksujemy przez 3 minuty. 


przygotowanie omleta na słodko
Krok 2 

Dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach przez około 15 sekund.


omlet puszysty
Krok 3 

Wsypujemy mąkę pszenną (1 łyżka).


ciasto na omleta biszkoptowego
Krok 4 

Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.


smażenie omleta
Krok 5 

Na większej patelni rozgrzewamy masło (ok. 2 płaskie łyżki). Rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Wylewamy delikatnie naszą masę jajeczną, wyrównujemy i smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty na małym/średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem). Gdy od spodu omlet będzie ładnie zarumieniony, wtedy przewracamy go na drugą stronę (tutaj najlepiej się do tego sprawdza dłuższa, szersza łopatka).

Przygotowany omlet składamy w pół i przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Do środka nakładamy serek homogenizowany. Zaś wierzch oprószamy lekko cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi owocami czy konfiturą. Smacznego!


Omlet biszkoptowy z serkiem homogenizowanym

Przepis na puszystym omlet na słodko

Omlet puszysty przepis

omlet biszkoptowy

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 32

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Omlet biszkoptowy

Jeżeli przygotujesz sobie na śniadanie ten omlet biszkoptowy, to z całą pewnością dzień od razu stanie się przyjemniejszy! Omlet biszkoptowy jest bardzo prosty a czas przygotowania to zaledwie 10 min. Chyba nie dużo, jak na takie pyszne śniadanko 🙂 Ja bardzo często przygotowuję sobie takiego omleta, zwłaszcza jak zapomnę kupić pieczywka i nie zdążę wieczorem upiec go samodzielnie.

Omlet biszkoptowy przypomina w smaku tradycyjny biszkopt, ale nie wyrasta taki wysoki. Pamiętaj jednak aby dusić go pod przykryciem na małym ogniu. Używaj też o ile to możliwe, nowszej patelni z teflonową powierzchnią. W przypadku starszej patelni, dobrze jest zadbać o dobre jej natłuszczenie.

Omlet puszysty przepis

Ten przepis na puszysty omlet biszkoptowy wychodzi rewelacyjny! Jeżeli lubisz przygotowywać omlety na słodko to musisz koniecznie wypróbować go w tej wersji. Ja wierzch udekorowałam serkiem homogenizowanym i owocami, ale oczywiście możesz zamienić je na inne dowolne dodatki. Puszysty omlet biszkoptowy możesz na przykład podawać z syropem klonowym, bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, czekoladą lub masłem orzechowym. Wszystko zależy od Twoich upodobań i tego co akurat masz w lodówce.

Back to top button