Omlet na słodko

4.7/5 (137 ocen)
Omlet na słodko to szybki i pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Jego wielkim atutem jest to, że można go podać na tysiące sposobów i za każdym razem odkrywać nowe smaki. Wszystko zależy od tego jakich dodatków do niego akurat użyjemy.

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Omlet na słodko

Omlet na słodko to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Najczęściej go przygotowuję na leniwe, weekendowe śniadanie, jednak za każdym razem z innymi dodatkami. Przy okazji muszę Wam powiedzieć, że taki omlet ze świeżych, wiejskich jaj smakuje jeszcze lepiej! Ja już od dawna przerzuciłam się na wiejskie jajeczka i nie wyobrażam sobie wrócić do tych ze sklepu.

Przepis na omlet na słodko

Omlet wychodzi mięciutki, puszysty, a do tego pięknie się kroi i bardzo zachęcająco wygląda na talerzu. Ja proponuję go podać z jogurtem naturalnym lub waniliowym serkiem homogenizowanym, a także świeżymi owocami np. mango, truskawkami, malinami czy brzoskwiniami, a wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Równie dobrze możecie go zaserwować z bananem, twarogiem, dowolnym dżemem czy z Nutellą. W każdej wersji będzie smakować świetnie. Koniecznie wypróbujcie!

Jeżeli szukacie innych inspiracji na omlety to polecam Wam wypróbować przepis na puchaty omlet serowo-warzywny.

Przepis na: Omlet na słodko

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • świeże owoce np. mango, brzoskwinie, truskawki, maliny
  • 100 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 100 g twarożku śmietankowego lub twarogu
Wyślij emailem

Jak zrobić omlet na słodko?


Krok 1

oddzielenie białek od żółtek

Z przepisu wychodzi jeden większy omlet.

Do przygotowania omletu można użyć zarówno jajek prosto z lodówki jak i wyciągniętych wcześniej na blat (aby nabrały w temperatury pokojowej).

Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek.


Krok 2

ubicie białek na omlet

W suchej misce miksujemy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po około minucie dodajemy cukier (1 płaska łyżka) i nadal miksujemy przez około 2 minuty na wysokich obrotach.


Krok 3

dodanie żółtek do białek

Gdy białka będą sztywne, wtedy dodajemy żółtka i miksujemy przez kilkanaście sekund na małych obrotach miksera.


Krok 4

Dodanie mąki do masy jajecznej

Dodajemy przesianą mąkę pszenną (1 płaska łyżka).


Krok 5

masa na omlet na słodko

Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.


Krok 6

smażenie omleta na patelni

Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną, większą patelnię (z nieprzywierającą powierzchnią) z odrobiną masła (1 łyżeczka). Smażymy z obu stron przez (łącznie przez około 5 minut) na bardzo małym ogniu.


Krok 7

Omlet na słodko z serkiem waniliowym, brzoskwiniami i truskawkami

Ciepły omlet przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ja proponuję go zaserwować z waniliowym serkiem homogenizowanym wymieszanym z puszystym twarożkiem śmietankowym(typu Almette), a także świeżymi owocami np. mango, truskawkami, malinami czy brzoskwiniami.


Omlet na słodko

przepis na omlet na słodko

jak zrobić omlet na słodko

 

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 137

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julia
Julia
1 miesiąc temu

Przepis pyszny, nigny nie udało mi się zeobic twk idealnego omleta!!

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Czy omlet smażymy z obu stron pod przykryciem czy z jednej strony?

Pawel
Pawel
4 lat temu

Zrobilem dzisiaj zonce takiego omleta i nawet mi wyszedł za pierwszym razem 😀 Bałem się, że wyjdzie płaski jak nalesnik, ale wyszedł nawet taki dosc puchaty

Krysia
Krysia
4 lat temu

Wzceniej mi nigdy nie wychodziły omlety, a ten jest naparwde idealny :))

Omlet na słodko

Omlet na słodko to przepyszny pomysł na śniadanie, które będzie smakować dzieciom jak i dorosłym. Czasami przygotowuję go w tygodniu, jednak najczęściej w weekendy jako leniwe śniadanie. Jajecznica czy omlety ze świeżych, wiejskich jajek smakują zdecydowanie najlepiej. Jeżeli będziecie mieli okazję je kupować na targu czy prosto od kogoś posiadającego własne kury, to bardzo polecam na przerzucenie się na wiejskie jajka. Może w wypiekach nie poczujecie większej różnicy, jednak przy jajecznicy już jak najbardziej.

Przepis na omlet na słodko

Mój przepis na omlet jest banalnie prosty do przygotowania, a co więcej wychodzi puszysty, mięciutki i delikatny w smaku. Gdy będzie smażony na nieprzywierającej patelni, na bardzo małym ogniu, wtedy bardzo ładnie się przewraca na drugą stronę, a później kroi.

Omlet na słodko przepis

Omlet na słodko możesz podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja proponuję go zaserwować z jogurtem naturalnym gęstym lub waniliowym serkiem homogenizowanym, a także świeżymi, najlepiej sezonowymi owocami jak np. brzoskwiniami, truskawkami, malinami, kiwi czy jeżynami, a wierzch oprószyć cukrem pudrem. Polecam także wypróbować ten omlet z bananem i słonym karmelem czy nutellą. Jeśli jednak szukacie innych inspiracji na omlety to polecam Wam wypróbować przepis na puchaty omlet serowo-warzywny.

RozwińZwiń