Tarta sernikowa z jagodami

4.8/5 (67 ocen)
Lato w pełni, a to oznacza, że czas na pyszne, owocowe desery! Tarta sernikowa z jagodami to idealne połączenie kruchego spodu, masy serowej i soczystych jagód. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wyśmienicie!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Tarta sernikowa

Tarta sernikowa z jagodami to doskonały pomysł na letnie, owocowe ciasto pełne smaku. Prosta w przygotowaniu i niezwykle efektowna – idealna na każdą okazję! Jagody leśne w połączeniu z delikatną masą serową to naprawdę wyśmienite połączenie. Do kawy jak znalazł. Tarte możesz przygotować zarówno ze świeżymi, jak i rozmrożonymi owocami.

Przepis na: Tarta sernikowa z jagodami

Porady na start

  • Zamiast jagód możesz użyć malin, borówek amerykańskich czy porzeczek.
  • Jeżeli używasz mrożonych owoców, to najpierw musisz je rozmrozić. Najlepiej zrobić to na sitku, aby od razu pozbyć się nadmiaru soku.
  • W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru lub cukru białego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego w kostce
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 małe jajka
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 90 g cukru
  • 100 g jagód lub borówek amerykańskich lub malin
  • 2 płaskie łyżki płatków migdałowych
Wyślij emailem

Tarta sernikowa przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na ciasto kruche- mąka, jajko, proszek do pieczenia, masło i cukier

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową typ 450-500 (200 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) oraz cukier (2 płaskie łyżki). Dodajemy także zimne, posiekane w kostkę masło (120 g) i jajko. 


Krok 2

zagniecione ciasto kruche

Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.  


Krok 3

ciasto kruche na tarte przed upieczeniem

Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Przekładamy do foremki na tartę (ja użyłam o średnicy 30 cm z wyjmowanym dnem). Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 10-15 minut.

Pieczemy przez około 22 minut w temperaturze 190 stopni. 


Krok 4

składniki na masę serową - ser, jajka, cukier, budyń i serek homogenizowany

Masa serowa:

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski dodajemy twaróg (500 g, może być półtłusty, tłusty), serek homogenizowany (200 g), dwa jajka, sypki budyń (40 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) oraz cukier (90 g).


Krok 5

masa serowa do tarty sernikowej

Blendujemy do połączenia się składników.


Krok 6

tarta po upieczeniu

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu będziemy nakładać masę serową.  


Krok 7

tarta z masą serową

Nakładamy ją równomiernie i rozsmarowujemy. Masa serowa nie powinna być powyżej brzegów kruchego ciasta.


Krok 8

tarta z masą serową i jagodami

Na masę serową nakładamy jagody oprószone wcześniej skrobią (1 łyżeczka) – mogą być zarówno świeże jak i rozmrożone na sitku.  


Krok 9

tarta z masą serową, jagodami i płatkami migdałowymi

Posypujemy płatkami migdałowymi (2 łyżki). Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie studzimy ją przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika (przez 10-15 minut), później można ją wyciągnąć z piekarnika.

Tarta sernikowa dobrze się kroi po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Przechowujemy ją w lodówce. Smacznego!  


tarta sernikowa z jagodami

Tarta sernikowa z jagodami

tarta z serem i jagodami

przepis na tarte sernikową z jagodami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 67

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

Tarta bardzo smaczna i prosta do zrobienia, więc super jak się ma ograniczony czas przy dziecku 😁 Na pewno jeszcze zrobię.

Grzywka123
Monika
6 miesięcy temu

Tarta jest przepyszna a do tego banalnie prosta:) U nas wersja z borówką amerykańską.

IMG_20240724_132812
GochaK
Gocha
6 miesięcy temu

👌

Marta
Marta
6 miesięcy temu

Pycha !!! Znikła szybciej niż zdążyłam zrobić zdjęcie 😁

IMG_7950

Tarta sernikowa

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i efektowny deser, to tarta sernikowa z owocami będzie idealnym wyborem. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Na kruche ciasto wylewamy masą serową, a na wierzchu układamy swoje ulubione owoce, takie jak truskawki, borówki czy maliny. Ja przygotowuję ją w różnych odmianach w zależności od miesiąca i sezonu na dane owoce. W zimie natomiast często korzystam z mrożonych owoców, które zamrażam sobie w momencie, kiedy jest szczyt sezonu i są najtańsze. Oczywiście możesz też wprowadzać swoje modyfikacje do przepisu i dzięki temu stworzyć swoją ulubioną wersję tarty sernikowej.

Tarta z serem i jagodami

Jak zapewne wiecie uwielbiam serniki pod każdą postacią, więc taka tarta z serem i jagodami jest totalnie moim smakiem. Wychodzi lekko słodka, dzięki czemu świetnie komponuje się z filiżanką popołudniowej kawusi. Zawsze gdy ją robię to znika w tempie błyskawicznym. Jestem przekonana, że jeżeli raz posmakujesz tej tarty z serem i jagodami, to będziesz do niej wracać równie często jak ja.

RozwińZwiń