Tarta sernikowa z jagodami to doskonały pomysł na letnie, owocowe ciasto pełne smaku. Prosta w przygotowaniu i niezwykle efektowna – idealna na każdą okazję! Jagody leśne w połączeniu z delikatną masą serową to naprawdę wyśmienite połączenie. Do kawy jak znalazł. Tarte możesz przygotować zarówno ze świeżymi, jak i rozmrożonymi owocami.
Przepis na: Tarta sernikowa z jagodami
Porady na start
- Zamiast jagód możesz użyć malin, borówek amerykańskich czy porzeczek.
- Jeżeli używasz mrożonych owoców, to najpierw musisz je rozmrozić. Najlepiej zrobić to na sitku, aby od razu pozbyć się nadmiaru soku.
- W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki cukru pudru lub cukru białego
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego w kostce
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 małe jajka
- 40 g budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 90 g cukru
- 100 g jagód lub borówek amerykańskich lub malin
- 2 płaskie łyżki płatków migdałowych
Zobacz również:
Tarta sernikowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową typ 450-500 (200 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) oraz cukier (2 płaskie łyżki). Dodajemy także zimne, posiekane w kostkę masło (120 g) i jajko.
Krok 2
Krok 3
Pieczemy przez około 22 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 4
Masa serowa:
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski dodajemy twaróg (500 g, może być półtłusty, tłusty), serek homogenizowany (200 g), dwa jajka, sypki budyń (40 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) oraz cukier (90 g).
Krok 5
Blendujemy do połączenia się składników.
Krok 6
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu będziemy nakładać masę serową.
Krok 7
Nakładamy ją równomiernie i rozsmarowujemy. Masa serowa nie powinna być powyżej brzegów kruchego ciasta.
Krok 8
Na masę serową nakładamy jagody oprószone wcześniej skrobią (1 łyżeczka) – mogą być zarówno świeże jak i rozmrożone na sitku.
Krok 9
Posypujemy płatkami migdałowymi (2 łyżki). Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie studzimy ją przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika (przez 10-15 minut), później można ją wyciągnąć z piekarnika.
Tarta sernikowa dobrze się kroi po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Przechowujemy ją w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Tarta bardzo smaczna i prosta do zrobienia, więc super jak się ma ograniczony czas przy dziecku 😁 Na pewno jeszcze zrobię.
Tarta jest przepyszna a do tego banalnie prosta:) U nas wersja z borówką amerykańską.
Ekstra wyszła 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowała 🙂
👌
Pycha !!! Znikła szybciej niż zdążyłam zrobić zdjęcie 😁
Ekstra wyszła! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowała ❤️