Omlet budyniowy z czekoladą to niezwykle smaczna propozycja na słodkie śniadanie czy prosty do przygotowania deser. Ten omlet na słodko wykonałam z dodatkiem groszków czekoladowych, jednak równie dobrze możesz je zastąpić posiekaną czekoladą mleczną. Jak dla mnie to prawdziwa bomba! Jest sycący, niezwykle smaczny, a także apetycznie wyglądający. Bardzo polecam go wypróbować!
Przepis na: Omlet budyniowy z czekoladą
Składniki:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- 3 łyżki mleka
- opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła do smażenia
- 1 łyżeczka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- 200 g mascarpone lub twarożku kanapkowego śmietankowego
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- kilka truskawek
- opcjonalnie kilka posiekanych pistacji czy orzeszków ziemnych
Zobacz również:
Omlet budyniowy z czekoladą - przepis krok po kroku
Krok 1
Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 2-3 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier (1 łyżka) i nadal miksujemy przez 3 minuty.
Krok 2
Krok 3
Wlewamy do ubitych białek i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło (ok. 1 płaska łyżeczka). Rozprowadzamy masę jajeczną na całej powierzchni patelni. Posypujemy równomiernie groszkami czekoladowymi (1 nieco czubata łyżeczka).
Krok 4
Gdy omlet nieco przestygnie, wtedy mascarpone (200 g) lub twarożek kanapkowy np. śmietankowy (możesz zastąpić twarogiem półtłustym) mieszamy z cukrem pudrem (1 płaska łyżka) i smarujemy mieszanką środek omleta. Dodajemy też kilka plasterków truskawek.
Składamy go w pół i opcjonalnie posypujemy posiekanymi pistacjami czy orzeszkami ziemnymi. Smacznego!
Komentarze