Omlet budyniowy z czekoladą

4.7/5 (15 ocen)
Omlet to dla mnie zawsze dobry pomysł na obiad czy kolację. Tym razem przygotowałam go w trochę innym innym wydaniu - z dodatkiem budyniu waniliowego oraz groszków czekoladowych i muszę przyznać, że przerósł moje oczekiwania. Naprawdę warto go spróbować!

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Omlet budyniowy

Omlet budyniowy z czekoladą to niezwykle smaczna propozycja na słodkie śniadanie czy prosty do przygotowania deser. Ten omlet na słodko wykonałam z dodatkiem groszków czekoladowych, jednak równie dobrze możesz je zastąpić posiekaną czekoladą mleczną. Jak dla mnie to prawdziwa bomba! Jest sycący, niezwykle smaczny, a także apetycznie wyglądający. Bardzo polecam go wypróbować!

Przepis na: Omlet budyniowy z czekoladą

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 3 łyżki mleka
  • opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • 200 g mascarpone lub twarożku kanapkowego śmietankowego
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • kilka truskawek
  • opcjonalnie kilka posiekanych pistacji czy orzeszków ziemnych
Wyślij emailem

Omlet budyniowy z czekoladą - przepis krok po kroku


Krok 1

przepis na omlet puszysty

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek.

Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 2-3 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier (1 łyżka) i nadal miksujemy przez 3 minuty. 


Krok 2

W miseczce miksujemy przez chwilkę żółtka z mlekiem (3 łyżki), proszkiem budyniowym (2 płaskie łyżki) oraz opcjonalnie dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. 


Krok 3

Wlewamy do ubitych białek i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło (ok. 1 płaska łyżeczka). Rozprowadzamy masę jajeczną na całej powierzchni patelni. Posypujemy równomiernie groszkami czekoladowymi (1 nieco czubata łyżeczka).  


Krok 4

Omlet budyniowy

Smażymy z obu stron przez około 3 minuty na małym/średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem). Gdy od spodu omlet będzie ładnie zarumieniony, wtedy przewracamy go na drugą stronę (tutaj najlepiej się do tego sprawdza dłuższa, szersza łopatka). Zdejmujemy z patelni.

Gdy omlet nieco przestygnie, wtedy mascarpone (200 g) lub twarożek kanapkowy np. śmietankowy (możesz zastąpić twarogiem półtłustym) mieszamy z cukrem pudrem (1 płaska łyżka) i smarujemy mieszanką środek omleta. Dodajemy też kilka plasterków truskawek.

Składamy go w pół i opcjonalnie posypujemy posiekanymi pistacjami czy orzeszkami ziemnymi. Smacznego! 


Omlet budyniowy

Omlet budyniowy

Omlet

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 15

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments