Przetwory

  • Smak dzieciństwa – prezent idealny na Dzień Ojca!

    Uwielbiam celebrować wszystkie możliwe sukcesy, święta, wszelkiego rodzaju rocznice, imieniny, Dzień Matki, Babci czy nadchodzący za kilka dni Dzień Ojca. Oprócz tego, że bardzo lubię gotować i piec dla moich najbliższych, to dodatkowo to kolejny pretekst do spotkania się w miłym towarzystwie. Warto celebrować takie chwile, ponieważ one także…

    Czytaj dalej »
  • Jabłka prażone w słoiczkach

    Nie ma nic lepszego niż własne jabłuszka w słoiczkach na zimę. Jabłek jest u mnie zawsze pod dostatkiem więc co roku przygotowuję prażone jabłka, z sokiem z cytryny oraz dużą ilością cynamonu! Jest to obowiązkowy przetwór, który wykonuję w największych ilościach, głównie w słoikach litrowych. Są to idealne jabłka na szarlotkę, którą mogłabym jeść dniami…

    Czytaj dalej »
  • dżem porzeczkowy

    Dżem porzeczkowy (niskosłodzony)

    Porzeczek jest u mnie zawsze pod dostatkiem. Robię z nich co roku dżemy bo w porównaniu z innymi owocami robi się je zdecydowanie szybciej, a poza tym są bardzo zdrowe- głównie czarna porzeczka jest uważana za kopalnię składników odżywczych i witamin. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do ciast, deserów, a nawet…

    Czytaj dalej »
Close