
Przed Wami uniwersalny przepis na ogórki konserwowe na zimę. U nas w domu ze wszystkich domowych przetworów to właśnie ogórki konserwowe cieszą się największą popularnością i przygotowujemy je w największych ilościach. Pewnie w każdym domu wygląda to inaczej i np. niektórzy przygotowują jedynie ogórki kiszone (klik >>), czy ogórki z curry (klik >>). Jednak ja nie wyobrażam sobie zjeść tradycyjnego schabowego bez domowego ogórka konserwowego! Dlatego co roku przygotowuję przynajmniej 30 słoików, które dla naszej dwójki spokojnie wystarczają.
Ogórki konserwowe z mojego przepisu wychodzą chrupiące i znikają bardzo szybko. Ważne, aby wybrać mniejsze, jędrne ogórki bez przebawień.
Z tego przepisu wyjdą Wam 4 słoiki 1-litrowe.
PS. Ja od razu podwoiłam sobie liczbę składników i przygotowałam 8 słoików 1-litrowych.
Zalewa do ogórków: Dodatkowo: Wykonanie: Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz cztery 1-litrowe słoiki, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz ich więcej to możesz przepis zwielokrotnić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja korzystam z własnych ogórków i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek. Jeżeli chodzi o dodatki to użyłam cebuli, gorczycę, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie oraz koper włoski, czosnek oraz chrzan. Nasze kiszenie ogórków konserwowych zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą. Do garnka wlewamy wodę i ocet, a także wsypujemy cukier oraz sól. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i mieszamy za pomocą łyżki. Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez minimum 7 minut. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie do każdego słoika wkładamy równomiernie płaską łyżeczkę gorczycy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, pokrojoną w plasterki 1/4 marchewki, koper włoski i mały kawałek chrzanu. Ogórki porządnie myjemy i następnie układamy je w słoikach. Zalewamy przestudzoną zalewą. Wlewamy tyle zalewy, aby całkowicie przykryć nasze ogórki. Można zostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni między zalewą, a zakrętką. Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki (u mnie za jednym zamachem mieszczą się 3 lub 4 litrowe słoiki) i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości. Ważne, aby słoiki się ze sobą nie stykały. Gotujemy je przez ok. 5 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Nasze świeżo przygotowane ogórki konserwowe odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a gdy będą już zimne, wtedy je odwracamy i wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy. Ogórki konserwowe są już gotowe do spożycia po 6, 7 dniach.Przepis na: Ogórki konserwowe
Łącznie: 20 min
Składniki:
Jak zrobić ogórki konserwowe?
Zalewa do ogórków konserwowych
Jak pasteryzować słoiki z ogórkami konserwowymi?
Oj tak to ulubione ogorki moje i meza ;d uwielbiamy do schabowego