Przetwory

Ogórki konserwowe

Przed Wami uniwersalny przepis na ogórki konserwowe na zimę. U nas w domu ze wszystkich domowych przetworów to właśnie ogórki konserwowe cieszą się największą popularnością i przygotowujemy je w największych ilościach. Pewnie w każdym domu wygląda to inaczej i np. niektórzy przygotowują jedynie ogórki kiszone (klik >>), czy ogórki z curry (klik >>). Jednak ja nie wyobrażam sobie zjeść tradycyjnego schabowego bez domowego ogórka konserwowego! Dlatego co roku przygotowuję przynajmniej 30 słoików, które dla naszej dwójki spokojnie wystarczają.

Ogórki konserwowe z mojego przepisu wychodzą chrupiące i znikają bardzo szybko. Ważne, aby wybrać mniejsze, jędrne ogórki bez przebawień.

Z tego przepisu wyjdą Wam 4 słoiki 1-litrowe.

PS. Ja od razu podwoiłam sobie liczbę składników i przygotowałam 8 słoików 1-litrowych.

Przepis na: Ogórki konserwowe

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Składniki:

Zalewa do ogórków:

  • 1 i 1/2 litra wody
  • 400 ml octu 10%
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Dodatkowo:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku (do każdego słoika)
  • 2 liście laurowe (do każdego słoika)
  • kilka łodyżek kopru włoskiego (do każdego słoika)
  • 1 większa marchewka (do każdego słoika po 1/4 marchewki)
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy (do każdego słoika)
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu (do każdego słoika)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego (do każdego słoika)
  • kawałek chrzanu (do każdego słoika)

Jak zrobić ogórki konserwowe?

Wykonanie: 

Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz cztery 1-litrowe słoiki, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz ich więcej to możesz przepis zwielokrotnić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja korzystam z własnych ogórków i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek.

Jeżeli chodzi o dodatki to użyłam cebuli, gorczycę, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie oraz koper włoski, czosnek oraz chrzan.

Nasze kiszenie ogórków konserwowych zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.

Zalewa do ogórków konserwowych

Do garnka wlewamy wodę i ocet, a także wsypujemy cukier oraz sól. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i mieszamy za pomocą łyżki. Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez minimum 7 minut. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Zalewa do ogórków konserwowych

W tym czasie do każdego słoika wkładamy równomiernie płaską łyżeczkę gorczycy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, pokrojoną w plasterki 1/4 marchewki, koper włoski i mały kawałek chrzanu.

Ogórki porządnie myjemy i następnie układamy je w słoikach. Zalewamy przestudzoną zalewą. Wlewamy tyle zalewy, aby całkowicie przykryć nasze ogórki. Można zostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni między zalewą, a zakrętką.

Ogórki konserwowe

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami konserwowymi?

Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki (u mnie za jednym zamachem mieszczą się 3 lub 4 litrowe słoiki) i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości. Ważne, aby słoiki się ze sobą nie stykały. Gotujemy je przez ok. 5 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Nasze świeżo przygotowane ogórki konserwowe odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a gdy będą już zimne, wtedy je odwracamy i wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy.

Ogórki konserwowe są już gotowe do spożycia po 6, 7 dniach.


Ogórki konserwowe na zimę

Przepis na ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ogórki konserwowe

Domowe ogórki konserwowe to zaraz po ogórkach kiszonych najpopularniejsze przetwory, które przygotowujemy w naszych domach. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu lub solo jako przystawka. Możemy też je wykorzystać przy robieniu sałatek, koreczków imprezowych czy tortilli. Nie ważne do czego będziesz je używać, ale zawsze dobrze mieć ogórki konserwowe w zapasie w naszej spiżarce lub kuchni 🙂 Przy okazji jak będziesz je przygotowywać, to zrób przy okazji zrób również wersję kiszoną i z curry. Jeden dzień pracy, a przez cały rok będziesz mieć dostęp do pysznych przetworów 🙂

Przepis na ogórki konserwowe

Przepis na ogórki konserwowe jest naprawdę prosty, więc nie musisz martwić się, że nie wyjdą 🙂 Do ich przygotowania musisz zorganizować kilka litrowych słoiczków. Z powyższego przepisu wychodzą cztery, jednak ja zrobiłam od razu podwójną porcję. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i mieszamy. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze przez minimum 7 minut, a później odstawiamy do przestudzenia. Następnie do każdego słoika dodajemy gorczycę, czarny pieprz, marchewkę, koper włoski i chrzan. Aby nasz przepis na ogórki konserwowe był najwyższych lotów, potrzebować będziemy dobrych ogórków. Jeżeli mamy tylko taką możliwość to skorzystajmy z ogórków z naszego ogródka lub ze sprawdzonego warzywniaka. Dokładnie je myjemy, wkładamy do słoiczków i zalewamy zalewą. Kolejnym krokiem jest przeniesienie ich do garnka i zapasteryzowanie.

Ogórki konserwowe na zimę

Pamiętajmy, że na zimę ogórki konserwowe smakują najlepiej 🙂 Po przygotowaniu przepisu na ogórki konserwowe, musimy odczekać wprawdzie tylko tydzień czasu, jednak jeżeli chcemy aby były wyśmienite, to musimy je przygotować znacznie wcześniej, wtedy kiedy mamy dostęp do świeżych i dobrych ogórków. Ja zawsze przygotowuję ogórki konserwowe na zimę na przełomie lipca i sierpnia, kiedy smacznych ogórków nie brakuje w żadnym warzywniaku.

Close