Przed Wami uniwersalny przepis na ogórki konserwowe na zimę. U nas w domu ze wszystkich domowych przetworów to właśnie ogórki konserwowe cieszą się największą popularnością i przygotowujemy je w największych ilościach. Pewnie w każdym domu wygląda to inaczej i np. niektórzy przygotowują jedynie ogórki kiszone (klik >>), czy ogórki z curry (klik >>). Jednak ja nie wyobrażam sobie zjeść tradycyjnego schabowego bez domowego ogórka konserwowego! Dlatego co roku przygotowuję przynajmniej 30 słoików, które dla naszej dwójki spokojnie wystarczają.
Ogórki konserwowe z mojego przepisu wychodzą chrupiące i znikają bardzo szybko. Ważne, aby wybrać mniejsze, jędrne ogórki bez przebawień.
Z tego przepisu wyjdą Wam 4 słoiki 1-litrowe.
PS. Ja od razu podwoiłam sobie liczbę składników i przygotowałam 8 słoików 1-litrowych.
Przepis na: Ogórki konserwowe
Składniki:
Zalewa do ogórków:
- 1 i 1/2 litra wody
- 400 ml octu spirytusowego 10%
- 4 płaskie łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- ziele angielskie (1 łyżka)
- 8 liści laurowych
Dodatkowo:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 8 ząbków czosnku (po 2 do każdego słoika)
- 4 łodyżki kopru włoskiego (po 1 do każdego słoika)
- 1 większa marchewka (po 1/4 do każdego słoika)
- 4 płaskie łyżeczki gorczycy (po 1 do każdego słoika)
- ziarenka czarnego pieprzu (po kilka do każdego słoika)
- korzeń chrzan (po małym kawałku do każdego słoika)
Zobacz również:
Jak zrobić ogórki konserwowe?
Wykonanie:
Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz cztery 1-litrowe słoiki, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz ich więcej to możesz przepis zwielokrotnić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja korzystam z własnych ogórków i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek.
Jeżeli chodzi o dodatki to użyłam cebuli, gorczycy, liści laurowych, pieprzu czarnego ziarnistego, ziela angielskiego, koperku włoskiego, czosnku oraz chrzanu.
Nasze kiszenie ogórków konserwowych zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.
Krok 1
Zalewa do ogórków konserwowych
Do garnka wlewamy wodę (1,5 litra) i ocet (400 ml), a także wsypujemy cukier (4 płaskie łyżki) oraz sól (2 płaskie łyżki). Dodajemy liście laurowe (8 szt.) oraz ziele angielskie (1 łyżka) i mieszamy za pomocą łyżki. Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez minimum 7 minut. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2
Ogórki porządnie myjemy i następnie układamy je w słoikach. Zalewamy przestudzoną zalewą. Wlewamy tyle zalewy, aby całkowicie przykryć nasze ogórki i mocno zakręcamy. Można zostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni między zalewą, a zakrętką.
Krok 3
Jak pasteryzować słoiki z ogórkami konserwowymi?
Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki (u mnie za jednym zamachem mieszczą się 3 lub 4 litrowe słoiki) i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości. Ważne, aby słoiki się ze sobą nie stykały. Gotujemy je przez ok. 5 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Nasze świeżo przygotowane ogórki konserwowe odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a gdy będą już zimne, wtedy je odwracamy i wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy.
Ogórki konserwowe są już gotowe do spożycia po 6, 7 dniach.
Komentarze
Dzień dobry,
Czy można zalać gorąca zalewa i od razu na 5 minut do pasteryzacji?
Dzięki za odp.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Są generalnie dwie szkoły, jedni zalewają gorącą, a inni zimną. Dla mnie łatwiej jest po prostu zimną. Niektórzy też twierdzą, że ogórki konserwowe zalewane na gorąco smakują inaczej niż na zimno. Podsumowując można 🙂
Również pozdrawiam 🙂
Nie przypuszczałam, że zrobienie ogórków konserwowych może być tak proste! Dzięki ❤️
Przetwory generalnie są bardzo proste tylko trzeba chociaż raz spróbować 🤗
Ten przepis zasługuje na 5 gwiazdek! Moje ogórki wyszły idealne!
Bardzo się cieszę! ❤️
Po jakim czasie można już je jeść?
Tak jak wspomniałam w ostatnim zdaniu, po 6-7 dniach 🙂
Zrobiłam 14 słoików i jestem gotowa na zimę 😀
Super 🙂 Polecam jeszcze wypróbować ogórki z curry lub w musztardzie 🙂
Nie za dużo tego octu? Wydaje mi się że za kwaśna zalewa, czuć mało cukru przy tej proporcji.
Moim zdaniem proporcje są właściwe i ogórki mi smakują, ale oczywiście kwestia gustu 🙂 można spróbować nanieść swoje poprawki do przepisu jeżeli uważa Pan, że czegoś jest za dużo/ za mało.
Ja robiłam w tamtym roku i były pyszne. W tym roku na pewno też zrobię.
Super! ❤️ Cieszę się, że smakowały 🙂
W tekście przepisu jest: “Nasze kiszenie ogórków konserwowych zaczynamy od ……..” .Ogólnie przepis ciekawy , ale kiszenie polega na fermentacji mlekowej ( kiszenie) warzyw a czami też owoców, a konserwowanie, w tym przypadku ogórków to poddanie ich konserwującemu działaniu kwasu octowego ( ocet), soli i cukru,
pozdrawiam – Krzysztof konserwator
Jak najbardziej masz racje Krzysztofie 🙂 Dziękuję za wyłapanie błędu, już poprawiłam opis 🙂 Również pozdrawiam!
Oj tak to ulubione ogorki moje i meza ;d uwielbiamy do schabowego