Przetwory

Ogórki konserwowe

Przed Wami uniwersalny przepis na ogórki konserwowe na zimę. U nas w domu ze wszystkich domowych przetworów to właśnie ogórki konserwowe cieszą się największą popularnością i przygotowujemy je w największych ilościach. Pewnie w każdym domu wygląda to inaczej i np. niektórzy przygotowują jedynie ogórki kiszone (klik >>), czy ogórki z curry (klik >>). Jednak ja nie wyobrażam sobie zjeść tradycyjnego schabowego bez domowego ogórka konserwowego! Dlatego co roku przygotowuję przynajmniej 30 słoików, które dla naszej dwójki spokojnie wystarczają.

Ogórki konserwowe z mojego przepisu wychodzą chrupiące i znikają bardzo szybko. Ważne, aby wybrać mniejsze, jędrne ogórki bez przebawień.

Z tego przepisu wyjdą Wam 4 słoiki 1-litrowe.

PS. Ja od razu podwoiłam sobie liczbę składników i przygotowałam 8 słoików 1-litrowych.

Przepis na: Ogórki konserwowe

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Składniki:

Zalewa do ogórków:

  • 1 i 1/2 litra wody
  • 400 ml octu 10%
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Dodatkowo:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku (do każdego słoika)
  • 2 liście laurowe (do każdego słoika)
  • kilka łodyżek kopru włoskiego (do każdego słoika)
  • 1 większa marchewka (do każdego słoika po 1/4 marchewki)
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy (do każdego słoika)
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu (do każdego słoika)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego (do każdego słoika)
  • kawałek chrzanu (do każdego słoika)

Jak zrobić ogórki konserwowe?

Wykonanie: 

Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz cztery 1-litrowe słoiki, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz ich więcej to możesz przepis zwielokrotnić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja korzystam z własnych ogórków i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek.

Jeżeli chodzi o dodatki to użyłam cebuli, gorczycę, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie oraz koper włoski, czosnek oraz chrzan.

Nasze kiszenie ogórków konserwowych zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.

Zalewa do ogórków konserwowych

Do garnka wlewamy wodę i ocet, a także wsypujemy cukier oraz sól. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i mieszamy za pomocą łyżki. Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez minimum 7 minut. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Zalewa do ogórków konserwowych

W tym czasie do każdego słoika wkładamy równomiernie płaską łyżeczkę gorczycy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, pokrojoną w plasterki 1/4 marchewki, koper włoski i mały kawałek chrzanu.

Ogórki porządnie myjemy i następnie układamy je w słoikach. Zalewamy przestudzoną zalewą. Wlewamy tyle zalewy, aby całkowicie przykryć nasze ogórki. Można zostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni między zalewą, a zakrętką.

Ogórki konserwowe

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami konserwowymi?

Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki (u mnie za jednym zamachem mieszczą się 3 lub 4 litrowe słoiki) i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości. Ważne, aby słoiki się ze sobą nie stykały. Gotujemy je przez ok. 5 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Nasze świeżo przygotowane ogórki konserwowe odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a gdy będą już zimne, wtedy je odwracamy i wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy.

Ogórki konserwowe są już gotowe do spożycia po 6, 7 dniach.


Ogórki konserwowe na zimę

Przepis na ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button