Ogórki konserwowe

4.6/5 (144 ocen)
Odkryj sekret doskonałych ogórków konserwowych! Przygotujesz je bardzo szybko, a już za tydzień możesz cieszyć się ich pysznym smakiem, jako dodatek do ulubionych dań.

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Ogórki konserwowe

Przed Wami uniwersalny przepis na ogórki konserwowe na zimę. U nas w domu ze wszystkich domowych przetworów to właśnie ogórki konserwowe cieszą się największą popularnością i przygotowujemy je w największych ilościach. Pewnie w każdym domu wygląda to inaczej i np. niektórzy przygotowują jedynie ogórki kiszone (klik >>), czy ogórki z curry (klik >>). Jednak ja nie wyobrażam sobie zjeść tradycyjnego schabowego bez domowego ogórka konserwowego! Dlatego co roku przygotowuję przynajmniej 30 słoików, które dla naszej dwójki spokojnie wystarczają.

Ogórki konserwowe z mojego przepisu wychodzą chrupiące i znikają bardzo szybko. Ważne, aby wybrać mniejsze, jędrne ogórki bez przebawień.

Z tego przepisu wyjdą Wam 4 słoiki 1-litrowe.

PS. Ja od razu podwoiłam sobie liczbę składników i przygotowałam 8 słoików 1-litrowych.

Przepis na: Ogórki konserwowe

Składniki:

Zalewa do ogórków:

  • 1 i 1/2 litra wody
  • 400 ml octu spirytusowego 10%
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • ziele angielskie (1 łyżka)
  • 8 liści laurowych

Dodatkowo:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 8 ząbków czosnku (po 2 do każdego słoika)
  • 4 łodyżki kopru włoskiego (po 1 do każdego słoika)
  • 1 większa marchewka (po 1/4 do każdego słoika)
  • 4 płaskie łyżeczki gorczycy (po 1 do każdego słoika)
  • ziarenka czarnego pieprzu (po kilka do każdego słoika)
  • korzeń chrzan (po małym kawałku do każdego słoika)
Wyślij emailem

Jak zrobić ogórki konserwowe?


Wykonanie: 

Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz cztery 1-litrowe słoiki, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz ich więcej to możesz przepis zwielokrotnić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja korzystam z własnych ogórków i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych i szerokich ogórków, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek.

Jeżeli chodzi o dodatki to użyłam cebuli, gorczycy, liści laurowych, pieprzu czarnego ziarnistego, ziela angielskiego, koperku włoskiego, czosnku oraz chrzanu.

Nasze kiszenie ogórków konserwowych zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą.


Krok 1

Zalewa do ogórków konserwowych

Zalewa do ogórków konserwowych

Do garnka wlewamy wodę (1,5 litra) i ocet (400 ml), a także wsypujemy cukier (4 płaskie łyżki) oraz sól (2 płaskie łyżki). Dodajemy liście laurowe (8 szt.) oraz ziele angielskie (1 łyżka) i mieszamy za pomocą łyżki. Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez minimum 7 minut. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.


Krok 2

Ogórki konserwowe, 2

W tym czasie do każdego słoika wkładamy równomiernie płaską łyżeczkę gorczycy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, pokrojoną w plasterki 1/4 marchewki, 2 ząbki czosnku, koper włoski i mały kawałek chrzanu.

Ogórki porządnie myjemy i następnie układamy je w słoikach. Zalewamy przestudzoną zalewą. Wlewamy tyle zalewy, aby całkowicie przykryć nasze ogórki i mocno zakręcamy. Można zostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni między zalewą, a zakrętką.


Krok 3

Przepis na ogórki konserwowe

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami konserwowymi?

Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki (u mnie za jednym zamachem mieszczą się 3 lub 4 litrowe słoiki) i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości. Ważne, aby słoiki się ze sobą nie stykały. Gotujemy je przez ok. 5 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Nasze świeżo przygotowane ogórki konserwowe odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a gdy będą już zimne, wtedy je odwracamy i wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy.

Ogórki konserwowe są już gotowe do spożycia po 6, 7 dniach.


Ogórki konserwowe na zimę

Ogórki konserwowe

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 144

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wojciech
Wojciech
9 miesięcy temu

Dzień dobry,
Czy można zalać gorąca zalewa i od razu na 5 minut do pasteryzacji?
Dzięki za odp.

Pozdrawiam

Malwina Karaś
Malwina Karaś
9 miesięcy temu

Nie przypuszczałam, że zrobienie ogórków konserwowych może być tak proste! Dzięki ❤️

Olikwa
Olikwa
9 miesięcy temu

Ten przepis zasługuje na 5 gwiazdek! Moje ogórki wyszły idealne!

Gabi
Gabi
9 miesięcy temu

Po jakim czasie można już je jeść?

Mikos
Mikos
9 miesięcy temu

Zrobiłam 14 słoików i jestem gotowa na zimę 😀

Jarek
Jarek
9 miesięcy temu

Nie za dużo tego octu? Wydaje mi się że za kwaśna zalewa, czuć mało cukru przy tej proporcji.

Ola
Ola
10 miesięcy temu

Ja robiłam w tamtym roku i były pyszne. W tym roku na pewno też zrobię.

Krzysztof
Krzysztof
1 rok temu

W tekście przepisu jest: “Nasze kiszenie ogórków konserwowych zaczynamy od ……..” .Ogólnie przepis ciekawy , ale kiszenie polega na fermentacji mlekowej ( kiszenie) warzyw a czami też owoców, a konserwowanie, w tym przypadku ogórków to poddanie ich konserwującemu działaniu kwasu octowego ( ocet), soli i cukru,
pozdrawiam – Krzysztof konserwator

Kaska
Kaska
4 lat temu

Oj tak to ulubione ogorki moje i meza ;d uwielbiamy do schabowego

Ogórki konserwowe

Domowe ogórki konserwowe to zaraz po ogórkach kiszonych najpopularniejsze przetwory, które przygotowujemy w naszych domach. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu lub solo jako przystawka. Możemy też je wykorzystać przy robieniu sałatek, koreczków imprezowych czy tortilli. Nie ważne do czego będziesz je używać, ale zawsze dobrze mieć ogórki konserwowe w zapasie w naszej spiżarce lub kuchni 🙂 Przy okazji jak będziesz je przygotowywać, to zrób przy okazji zrób również wersję kiszoną i z curry. Jeden dzień pracy, a przez cały rok będziesz mieć dostęp do pysznych przetworów 🙂 Nie tylko smakują wyśmienicie, ale też są świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ogórków ze swojego ogrodu. Warto zainwestować trochę czasu w przygotowanie tych pysznych przetworów, aby zawsze mieć pyszny dodatek do obiadu pod ręką. Dodatkowo, możemy eksperymentować z dodatkowymi przyprawami i aromatami, takimi jak chili, aby dostosować smak ogórków konserwowych do naszych indywidualnych preferencji. Niech ogórki konserwowe staną się nieodłącznym elementem naszej spiżarni, gotowym do podania w każdej chwili.

Przepis na ogórki konserwowe

Przepis na ogórki konserwowe jest naprawdę prosty, więc nie musisz martwić się, że nie wyjdą 🙂 Do ich przygotowania musisz zorganizować kilka litrowych słoiczków. Z powyższego przepisu wychodzą cztery, jednak ja zrobiłam od razu podwójną porcję. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i mieszamy. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze przez minimum 7 minut, a później odstawiamy do przestudzenia. Następnie do każdego słoika dodajemy gorczycę, czarny pieprz, marchewkę, koper włoski i chrzan. Aby nasz przepis na ogórki konserwowe był najwyższych lotów, potrzebować będziemy dobrych ogórków. Jeżeli mamy tylko taką możliwość to skorzystajmy z ogórków z naszego ogródka lub ze sprawdzonego warzywniaka. Dokładnie je myjemy, wkładamy do słoiczków i zalewamy zalewą. Kolejnym krokiem jest przeniesienie ich do garnka i zapasteryzowanie.

Ogórki konserwowe na zimę

Pamiętajmy, że na zimę ogórki konserwowe smakują najlepiej 🙂 Po przygotowaniu przepisu na ogórki konserwowe, musimy odczekać wprawdzie tylko tydzień czasu, jednak jeżeli chcemy aby były wyśmienite, to musimy je przygotować znacznie wcześniej, wtedy kiedy mamy dostęp do świeżych i dobrych ogórków. Ja zawsze przygotowuję ogórki konserwowe na zimę na przełomie lipca i sierpnia, kiedy smacznych ogórków nie brakuje w żadnym warzywniaku. Takie planowanie i przygotowanie ogórków konserwowych na zimę gwarantuje nam nie tylko najlepszy smak, ale także zapewnia dostęp do tego pysznego dodatku obiadowego przez całe chłodne miesiące. Warto zatem zainwestować trochę czasu latem, aby mieć pewność, że w okresie zimowym będziemy delektować się aromatycznymi ogórkami konserwowymi, pełnymi smaku i świeżości. Dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiednie słoiki i rozpocząć proces konserwacji już teraz, aby mieć zapewnioną wyśmienitą dawkę smaku na zimowe wieczory.

RozwińZwiń