
Kruche ciastka z czekoladą są naprawdę idealne! Te maślane ciasteczka rozpływają się w ustach i ciężko się od nich oderwać. Są bardzo kruche, delikatne w smaku, a co więcej ekspresowe do przygotowania. Wystarczy 15 minut, aby zrobić ciasto i je upiec. To takie proste!
Kruche ciastka z czekoladą przypominają w smaku tradycyjne pieguski, które można kupić w sklepach. Palce lizać! To ekspresowy wypiek, który można nazwać nawet awaryjnym w momencie gdy spodziewasz się gości i nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś czasochłonnego.
Jeżeli lubisz takie kruche ciastka to koniecznie wypróbuj te przepisy:
Przepis na: Kruche ciastka z czekoladą (pieguski)
Łącznie: 20 min
Składniki:
-
200 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
- 60 g cukru np. drobnego
- 120 g miękkiego masła
- 1 jajko
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Jak zrobić kruche ciastka?
Wykonanie:
Do miski dodajemy 200 g mąki pszennej tortowej (lub krupczatki), 60 g cukru np. drobnego, 120 g miękkiego masła, 1 jajko oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do desce do krojenia kroimy w kosteczkę 60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja wymieszałam obie czekolady) . Wsypujemy do reszty składników. Początkowo mieszamy wszystko za pomocą łyżki, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto (w razie gdyby bardzo się kleiło, wtedy dodaj odrobinę mąki).
Gładkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10-15 minut.
Z zimnego ciasta formujemy małe kuleczki, a następnie je spłaszczamy dłońmi. Piec przez 12-14 minut w temp. 180 stopni (u mnie góra dół, bez termoobiegu).