Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami to taki fajny awaryjny wypiek kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawy. Są pyszne i bardzo proste do zrobienia.
Kruche ciastka z czekoladą
Uwielbiam takie maślane kruche ciastka. Muszę przyznać, że w połączeniu z posiekanymi pistacjami i białej czekolady smakują genialnie. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk, które później spokojnie mogą leżeć do tygodnia czasu (jednakże polecam je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie stwardniały).
Ciasteczka
Mam na blogu sporo ciekawych przepisów na małe, słodkie wypieki. Jeśli szukasz podobnych inspiracji na pyszne ciasteczka to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- budyń waniliowy (40 g), proszek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- 50 g białej czekolady (lub groszki czekoladowe)
- 50 g łuskanych pistacji
Zobacz również:
Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Jeśli chodzi o czekoladę białą to ja użyłam groszki czekoladowe, ale równie dobrze można pokroić w kosteczkę połowę tabliczki czekolady.
Pistacje i czekoladę dodajemy do pozostałych składników.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze