Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami

4.9/5 (64 ocen)
ciastka z pistacjami

Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami to taki fajny awaryjny wypiek kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawy. Są pyszne i bardzo proste do zrobienia.

Kruche ciastka z czekoladą

Uwielbiam takie maślane kruche ciastka. Muszę przyznać, że w połączeniu z posiekanymi pistacjami i białej czekolady smakują genialnie. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk, które później spokojnie mogą leżeć do tygodnia czasu (jednakże polecam je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie stwardniały).

Ciasteczka

Mam na blogu sporo ciekawych przepisów na małe, słodkie wypieki. Jeśli szukasz podobnych inspiracji na pyszne ciasteczka to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • budyń waniliowy (40 g), proszek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 50 g białej czekolady (lub groszki czekoladowe)
  • 50 g łuskanych pistacji
Wyślij emailem

Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami - przepis krok po kroku


Krok 1

Do miski wsypujemy 320 g mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 40 g sypkiego budyniu waniliowego. Następnie dodajemy 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 2 żółtka oraz łyżkę śmietany 18%.


Krok 2

Pistacje (około 50 g) nieco siekamy za pomocą noża lub lekko mielimy za pomocą blendera ręcznego.

Jeśli chodzi o czekoladę białą to ja użyłam groszki czekoladowe, ale równie dobrze można pokroić w kosteczkę połowę tabliczki czekolady.

Pistacje i czekoladę dodajemy do pozostałych składników.  


Krok 3

maślane ciasteczka

Z wszystkich tych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.


Krok 4

ciastka maślane

Nieco schłodzone ciasto formujemy w długi rulonik i dzielimy na równe części. Mi wyszło 20 ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Krok 5

ciasteczka z czekoladą

Każde ciasteczko opcjonalnie dekorujemy widelcem, delikatnie go wbijając w ciastka. Piec przez ok 15-18 min w temp 180 stopni, aż będą ładnie rumiane.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Ciastka kruche

Ciasteczka kruche

Ciasteczka kruche

przepis na ciastka kruche

kruche ciastka przepis

kruche ciastka z czekoladą

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 64

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments