Rogaliki z ciasta francuskiego to pyszny, ekspresowy wypiek. Przygotowuje się je szybciej niż piekarnik zdąży się nagrzać! Idealne jak najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawusi. Jest to jeden z tych przepisów, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych i wyjdą naprawdę każdemu. Jedyne co potrzebujesz zaledwie 3-4 składniki i kilkanaście minut, aby stworzyć te pyszne rogaliki.
Czym nadziewać rogaliki z ciasta francuskiego?
Ja w tym przepisie do moich rogalików z ciasta francuskiego użyłam kremu czekoladowego, ale można je nadziewać na wiele sposobów, co sprawia, że możesz zawsze dostosować nadzienie do tego, na co aktualnie masz ochotę. Najpopularniejsze wersje nadzienia to:
- krem czekoladowy (np. nutella)
- krem orzechowy (np. krem pistacjowy)
- dżem lub konfitura (np. truskawkowa lub malinowa)
- marmolada
- masa makowa
- serem białym na słodko (jak do naleśników)
- kostki czekolady
- owoce (np. jabłka)
Oczywiście można również spróbować eksperymentować z różnymi nadzieniami, aby stworzyć swoje własne, niepowtarzalne rogaliki z ciasta francuskiego. Można też spróbować łączyć smaki np. krem czekoladowy z bananami
Przepisy z ciasta francuskiego
Ostatnio publikowałam na blogu przepis na podobne, szybkie do przygotowania – ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem. Tym razem wersja bardziej słodka, czekoladowa… Rogaliki z czekoladą to coś naprawdę pysznego. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Przy nich kompletnie się nie narobisz, bo wystarczy użyć gotowego, sklepowego ciasta francuskiego, nadziać je kremem czekoladowym, zawinąć i upiec. Gotowe!
Zachęcam cię również do odwiedzenia mojego wpisu na Przekąski z ciasta francuskiego, gdzie znajdziesz więcej propozycji na słodkie i słone propozycje.
Przepis na: Rogaliki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego np. xxl
- krem czekoladowy np. nutella, krem orzechowy lub dżem
- 1 roztrzepane jajko
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego
Krok 1
Do ich przygotowania można użyć ciasta francuskiego o zwykłym wymiarze lub większego (xxl). Kupując je warto przeczytać skład. No, a niestety o ciasto francuskiego z dobrym składem jest naprawdę ciężko. Wiele dostępnych w sklepach ma dość długą listę składników począwszy od oleju palmowego, aromaty, barwniki, alkohol itp.
Jeśli już kupuję gotowe ciasto francuskie to wybieram ciasto francuskie np. z firmy Frosta (450 g) – można je kupić w Carrefourze, Lewiatanie. Tak przy okazji nie wiem czy się nie mylę, ale obecnie Frosta jako jedyna na rynku sprzedaje ciasta francuskie z masłem i naprawdę krótkim składem (mąka pszenna, woda, sól i masło). Jest ono droższe, ale warte swojej ceny.
Z kolei w Auchanie można kupić ciasto francuskie firmy Henglein xxl (375 g).
Ciasto francuskie wyciągam zwykle tak 5-10 minut szybciej z lodówki zanim je rozwinę.
Jak zawijać rogaliki z ciasta francuskiego?
Ciasto dzielimy najpierw na dwie równe części, a następnie każdą część dzielę na 5 trójkątów (jak na zdjęciu). Dzięki temu uzyskuję 10 rogalików.
Na środek podstawy każdego trójkąta nakładam po łyżeczce kremu czekoladowego.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Pieczemy przez około 20-22 minuty w temperaturze 190 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem, środkowa półka) aż będą rumiane. Zaraz po ich lekkim przestygnięciu są gotowe do zjedzenia! Opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na ekspresowe ciastka z gotowego ciasta francuskiego to zapraszam do wypróbowania ciasteczek z budyniowym twarożkiem i świeżymi owocami.
Komentarze
Są takie chrupiące i pyszne, że nie mogłam się powstrzymać od zjedzenia jeszcze jednego… i jeszcze jednego! 😃
Oj tak, ciężko poprzestać na jednym 😍