
Pizzerinki z ciasta francuskiego to chyba jedna z najszybszych przekąsek imprezowych jakie tylko mogą być. Raz, dwa i gotowe! Myślę, że są równie smaczne co niezwykle popularne na moim blogu ślimaczki z ciasta francuskiego.
Te ekspresowe pizzerinki z ciasta francuskiego są idealne dla osób zabieganych lub tych, którzy nie przepadają za zbytnim przesiadywaniem w kuchni.
Pizza z ciasta francuskiego
Na moim blogu znajdziesz także tradycyjne pizzerinki na bazie ciasta drożdżowego. Wykonanie tej klasycznej wersji zajmuje oczywiście więcej czasu, ale warto! Zapraszam także do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z mnóstem inspiracji – 24 przekąski na sylwestra – lista z przepisami (klik>>)
Przepis na: Pizzerinki z ciasta francuskiego
Łącznie: 20 min
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka łyżeczek przecieru pomidorowego lub ketchupu
- kilkanaście czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- 100 g mozzarelli
Pizzerinki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku:
Do przygotowania tych pizzerinek użyłam gotowego ciasta francuskiego. Jest ono dostępne praktycznie w każdym sklepie.
Rozwałkowujemy ciasto francuskie i wycinamy kółka. Można do tego użyć większej szklanki czy zwykłej okrągłej foremki do wykrawania (jak ja). Ewentualnie zamiast kółek możesz wyciąć nożem kwadraty.
Mi wyszło 15 kółek z ciasta francuskiego. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja zwykle korzystam z blachy dołączonej do zestawu piekarnika.
Nakładamy na środek każdego kółka po pół łyżeczki przecieru pomidorowego i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
Jeśli chodzi o dodatki to ja użyłam czarnych oliwek i suszone pomidory. Jednak jeżeli wolicie to możecie je zastąpić kukurydzą, papryką, czerwoną cebulą itp.
Na każde kółko ciasta nakładałam średnio 1 posiekaną w plasterki czarną oliwkę i odrobinę suszonych pomidorów (najlepiej je drobno sobie posiekać).
Wierzch posypujemy startym na drobnych oczkach serem mozzarella. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 190°C (góra-dół). Najlepiej kontrolować czas pieczenia – ciasto francuskie ma być widocznie wyrośnięte i rumiane (a nie zbytnio przypalone, czy odwrotnie – blade).
Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na przekąski z ciasta francuskiego, w którym znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji.
Mega ! U mnie bez oliwek i suszonych pomidorów ,ale też wypróbowane i jak to syn powiedział : mama mniam
Ooo słodziak 🙂 Najważniejsze jest to, że synkowi smakowało 🙂 Dziękuję za zdjęcie!
Szukałam właśnie czegoś szybkiego na imprezkę. W piątek wpadają znajomi a nie bede miala czasu na przygotowanie czegos po pracy. Dziękuję za przepis 🙂
Na imprezie wszyscy wcinali jak nigdy <3 <3
Petarda!