PrzekąskiSosy

Domowy sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań. Od kiedy poznałam ten prosty przepis, to całkowicie zrezygnowałam z wersji sklepowej.

Sos czosnkowy idealnie pasuje do dań z grilla, zapiekanek, sałatek czy przekąsek imprezowych. Możesz np. dodać go do placków ziemniaczanych lub pizzy calzone. Jest banalnie prosty i szybki do przygotowania. Do jego stworzenia możecie użyć 2 lub 3 ząbków czosnku – wszystko zależy czy lubicie naprawdę ostre sosy czy bardzo łagodne. Dużo też zależy od wielkości ząbków czosnku, więc polecam dodawać go stopniowo, próbować i dostosować smak do swoich upodobań.

Przepis na: Domowy sos czosnkowy

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • opcjonalnie szczypta pieprzu cytrynowego

Jak zrobić sos czosnkowy?

Wykonanie:

Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także szczyptę soli, pieprzu, odrobinę posiekanego koperku, a także opcjonalnie dla podkreślenia smaku – czosnek granulowany. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżeczki.


przepis na sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy to jeden z najpopularniejszych sosów jakie goszczą na naszym stole. Używamy go zarówno do pizzy, jak i do sałatek, grilla, dań jarskich czy przekąsek imprezowych. Niejednokrotnie potrafi całkowicie odmienić smak dania, ponieważ smak czosnku jest intensywny i wyrazisty. Jeżeli ktoś lubi bardziej intensywne smaki to do powyższego przepisu polecam dodać jeszcze 1 lub 2 ząbki czosnku. Nawet jak wyjdzie nam za ostry to zawsze możemy dodać odrobinę majonezu i jogurtu naturalnego.

Przepis na sos czosnkowy

Mój prosty sos czosnkowy przygotowuję na bazie jogurtu naturalnego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć śmietany, mi jednak bardziej smakuje powyższa wersja. Dodatkowo zawiera też mniej kalorii, ponieważ jak wiadomo jogurt naturalny jest mniej kaloryczny. Jest też dużo zdrowszy niż ten kupowany w sklepie. Nie będzie niestety tak długo świeży jak sklepowy, ale jest tak prosty w przygotowaniu, że wolę przygotować go 3 razy samodzielnie, niż kupić raz w sklepie 🙂

Jak zrobić sos czosnkowy?

Przepis jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że posiadamy w naszej lodówce jogurt naturalny oraz majonez i dodatkowo czosnek, pieprz, sól oraz opcjonalnie koperek i czosnek granulowany. Wszystkie składniki do miseczki, a czosnek przeciśniemy przez praskę lub bardzo drobno pokroimy. Całość dokładnie mieszamy i sos gotowy! 🙂 Nawet jak zaskoczą nas goście lub najdzie nas np. ochota na pizzę, to możemy go przygotować w niecałe 5 min.  Świetnie nada się również jako sos do sałatek lub po prostu jako dodatek do kanapki.

Close