Domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań. Od kiedy poznałam ten prosty przepis, to całkowicie zrezygnowałam z wersji sklepowej.
Sos czosnkowy idealnie pasuje do dań z grilla, zapiekanek, sałatek czy przekąsek imprezowych. Możesz np. dodać go do placków ziemniaczanych lub pizzy calzone. Jest banalnie prosty i szybki do przygotowania. Do jego stworzenia możecie użyć 2 lub 3 ząbków czosnku – wszystko zależy czy lubicie naprawdę ostre sosy czy bardzo łagodne. Dużo też zależy od wielkości ząbków czosnku, więc polecam dodawać go stopniowo, próbować i dostosować smak do swoich upodobań.
Przepis na: Domowy sos czosnkowy
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- szczypta posiekanego koperku
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- opcjonalnie szczypta pieprzu cytrynowego
Zobacz również:
Domowy sos czosnkowy - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także szczyptę soli, pieprzu, odrobinę posiekanego koperku, a także opcjonalnie dla podkreślenia smaku – czosnek granulowany. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżeczki.
Komentarze
Bardzo dobry przepis, moje falafele z ciecierzycy bardzo się z nim lubią! ❤️