Ciasteczka maślane

4.6/5 (152 ocen)
Te pyszne, kruche ciasteczka maślane, to jedne z najprostszych wypieków, jakie możemy przygotować w swojej kuchni. Są zawsze świetnym wyborem, niezależnie od okazji. U mnie pierwsze ciastka znikają jeszcze gorące z blachy i zawsze jest ich zrobione za mało!

Ilość porcji

40-50

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + chłodzenie 1h

Ciasteczka maślane

Opis przepisu

Domowe ciasteczka maślane są niezwykle smaczne i kruchutkie. Do tego składają się tylko z kilku tanich składników, które mam zwykle w swojej kuchni.

Są uniwersalne i pasują zarówno jako coś słodkiego do kawy w zwykły dzień, jak również na święta czy inne uroczystości rodzinne. Można je przełożyć gęstą konfiturą, kremem czekoladowym typu Nutella czy powidłami śliwkowymi – jak np. w tym wpisie na kruche ciasteczka świąteczne przełożone konfiturą.

Przepis na: Ciasteczka maślane

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 180 g zimnego masła
Wyślij emailem

Ciasteczka maślane przepis krok po kroku:


Krok 1

mąka, cukier puder i proszek do pieczenia w misce

Ciasteczka maślane zaczynamy od przygotowania suchych składników. Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (340 g), a także cukier puder (80 g) i proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Najlepiej te składniki sobie wcześniej przesiać.


Krok 2

masło pokrojone w kostkę i jajko w miseczkach

Zimne masło (180 g) kroimy w małą kostkę. Przygotowujemy sobie także duże jajko rozmiar L (może być w temperaturze pokojowej, jak i prosto wyciągnięte z lodówki). Jeśli posiadasz małe jajka to dodaj jedno całe jajko plus żółtko.


Krok 3

składniki na ciasteczka maślane

Do sypkich składników dodajemy jajko oraz posiekane w kostkę masło.

Jeśli wyrabiasz ciasto w misce to najpierw składniki mieszamy za pomocą łyżki, a później dłońmi. Z kolei jeżeli na stolnicy to można najpierw posiekać je nożem, a później normalnie wyrabiać już dłońmi.


Krok 4

przygotowanie ciasta na ciasteczka maślane

Zagniatamy gładkie ciasto – to powinno zająć dosłownie 1-2 minuty.  


Krok 5

ciasto zawinięte w folię spożywczą

Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (można to przyspieszyć wkładając do zamrażalnika na 20 minut).  


Krok 6

wykrajanie ciasteczek maślanych

Ciasto wyciągamy z lodówki. Lekko je wyrabiamy dłońmi ogrzewając ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą dość cienko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wycinamy dowolne kształty. Jeśli nie masz żadnej specjalnej foremki do wykrawania ciastek to użyj po prostu szklanki do stworzenia kółek. Część ciastek w kształcie kółek dodatkowo ponacinałam na środku za pomocą małego kieliszka do wódki – można je wtedy fajnie nadziać kremem czekoladowym czy konfiturą – jak np. tutaj klik >>


Krok 7

Ciasteczka maślane przed upieczeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło łącznie około 40 większych ciasteczek, ale ich ilość będzie zależna od grubości rozwałkowanego ciasta, a także użytych foremek. Możesz użyć świątecznych foremek jeśli planujesz piec te ciastka na święta (Bożego Narodzenia czy Wielkanoc).

Ciasteczka maślane pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), mają być lekko rumiane.

Zapraszam do wypróbowania moich innych, nieco podobnych ciasteczek – np. budyniowych, maślanych ciastek czy ciasteczek świątecznych przełożonych konfiturą.  


Ciasteczka maślane przepis

kruche ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 152

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ciasteczka maślane przepis

Ciągle szukasz idealnego przepisu na kruche ciasteczka maślane? W takim razie jesteś w idealnym miejscu! Jestem przekonana, że nie będziesz w stanie się im oprzeć. U mnie zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka! Przedstawiam Ci mój sprawdzony przepis na maślane ciasteczka, które z pewnością podbije Twoje serce. Idealnie sprawdzają się właściwie na każdą okazję, zarówno jak jako słodki dodatek do kawy, ale także świetny pomysł na uzupełnienie naszych świątecznych wypieków czy jako drobny upominek dla bliskich.

Przygotowanie tych maślanych ciastek jest tak proste, że wyjdą nawet tym, którzy w ogóle nie mają doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby uzyskać delikatne, kruche ciasteczka, których smak rozpływa się w ustach. Ten przepis na maślane ciasteczka jest prawdziwie uniwersalny i możesz z nim również eksperymentować. Jeżeli masz na to ochotę, to możesz wierzch udekorować np. białą czekoladą i pistacjami. Możesz również przełożyć dwa ciastka kremem czekoladowym lub marmoladą. Opcji jest naprawdę bardzo dużo i wszystko zależy od Twojej kuchennej kreatywności.

Ciasteczka maślane kruche

U mnie w domu wszyscy wręcz przepadają za takimi wypiekami. Zawsze jak przygotuję ciasteczka maślane kruche, to już jedzone są jeszcze gorące prosto z blachy. Uwielbiam w nich to, że robi się je bardzo szybko i to z zaledwie kilku składników. Jak napadnie cię ochota na coś słodkiego, ale nie chcesz się przy tym bardzo narobić w kuchni, to te ciasteczka maślane będą idealnym wyborem! Możesz też wypróbować inne warianty i dodać np. do ciasta odrobinę kakao, aby uzyskać ciasteczka o ciemniejszym kolorze i bardziej wyrazistym smaku. Ciekawie też smakują po dodaniu cynamonu lub przyprawy do piernika. Warto od czasu do czasu wypróbować inne wersje i znaleźć tę wersje, która nam najbardziej smakuje.

Ja często przygotowuję takie ciasteczka również na święta, jako uzupełnienie moich słodkości. Nawet po sytej Wigilii każdy zmieści jeszcze jedno takie ciasteczko 🙂 Dodatkowo robi się je w kilka minut (nie licząc oczywiście chłodzenia), więc nawet gdy zrobimy ich za mało, to bez trudu jesteśmy w stanie szybko przygotować kolejną partię.

RozwińZwiń