Opis przepisu
Domowe ciasteczka maślane są niezwykle smaczne i kruchutkie. Do tego składają się tylko z kilku tanich składników, które mam zwykle w swojej kuchni.
Są uniwersalne i pasują zarówno jako coś słodkiego do kawy w zwykły dzień, jak również na święta czy inne uroczystości rodzinne. Można je przełożyć gęstą konfiturą, kremem czekoladowym typu Nutella czy powidłami śliwkowymi – jak np. w tym wpisie na kruche ciasteczka świąteczne przełożone konfiturą.
Przepis na: Ciasteczka maślane
Składniki:
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 180 g zimnego masła
Zobacz również:
Ciasteczka maślane przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Jeśli wyrabiasz ciasto w misce to najpierw składniki mieszamy za pomocą łyżki, a później dłońmi. Z kolei jeżeli na stolnicy to można najpierw posiekać je nożem, a później normalnie wyrabiać już dłońmi.
Krok 4
Zagniatamy gładkie ciasto – to powinno zająć dosłownie 1-2 minuty.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Ciasteczka maślane pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), mają być lekko rumiane.
Zapraszam do wypróbowania moich innych, nieco podobnych ciasteczek – np. budyniowych, maślanych ciastek czy ciasteczek świątecznych przełożonych konfiturą.
Komentarze
Czy można dodać masło roślinne?
Nie próbowałam, ale myślę, że tak 🙂
Czy można dać mąkę uniwersalna ?
Myślę, że tak, ale najlepiej sprawdzi się pszenna tortowa typ 450 🙂
Ja serdecznie Państwu polecam te ciasteczka są pyszne , cała rodzina się nimi zachwyca 🙂 Gdy przyjeżdżają goście znikają w oka mgnieniu z talerza 🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🥰
no beznadziejny przepis wszystko sie rozwalilo nie polecam
W takim razie coś zostało źle przygotowane 🙁 Może za cienko zostało rozwałkowane ciasto? Ewentualnie jaka mąka została użyta?
Ile czasu mogą leżeć ciasteczka? Jaka jest ich przydatność?
U mnie w szczelnym pojemniku były maksymalnie 1-2 tygodni, ale zapewne mogłyby poleżeć dłużej 🙂
Spróbuje. Po co się ciasto wkłada do lodówki?
Żeby ciasto nie było tak klejące i żeby było trochę twardsze
Dokładnie tak – żeby się lepiej z nim pracowało 🙂
Bardzo smaczne ciasteczka. Myślałam że ciasto będzie zbyt suche, ale nic nie dodałam i były doskonałe. 🙂