Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Szarlotka z bezą i kruszonką

Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Szarlotka z bezą oraz kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast.

Przepis na szarlotkę

Domowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Efektowna i smakowita! Naprawdę ciężko się oprzeć dokładce. Specjalnie nigdy nie słodzę jabłek, ponieważ beza wraz w połączeniu z lekko kwaśnym jabłkowym nadzieniem stanowi połączenie idealne. Uwielbiam ją piec i jeść. Szarlotka z bezą i kruszonką sprawdzi się świetnie na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy zwykłą domówkę.

Koniecznie wypróbujcie mój przepis na szarlotkę!

Przepis na: Szarlotka z bezą i kruszonką

  Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 75 min

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej np. krupczatka (do ciast kruchych)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • opcjonalnie 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek np. szara reneta
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 1 

Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło oraz posiekany smalec (jeżeli nie macie smalcu to zastąpcie go masłem). Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.


Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 2 

Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.


przepis na szarlotkę
Krok 3 

Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 28 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.


przepis na szarlotkę
Krok 4 

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10 sekund.


domowa szarlotka
Krok 5

Jeśli chodzi o nadzienie jabłkowe to można użyć gotowych prażonych jabłek ze słoika lub przygotować je samodzielnie.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na suchej patelni wraz z cynamonem aż pozbędziemy się nadmiaru soku.

Na podpieczony spód nakładamy uprażone jabłka, posypujemy je cynamonem. Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem. Smacznego!


Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 152

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button