Opis przepisu
Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Szarlotka z bezą i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Robiłam ją już milion razy!
Przepis na szarlotkę
Domowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Efektowna i smakowita! Naprawdę ciężko się oprzeć dokładce. Specjalnie nigdy nie słodzę jabłek, ponieważ beza wraz w połączeniu z lekko kwaśnym jabłkowym nadzieniem stanowi połączenie idealne. Uwielbiam ją piec i jeść. Szarlotka z bezą i kruszonką sprawdzi się świetnie na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy zwykłą domówkę.
Szarlotka z bezą i kruszonką
Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny wypiek. Taki prawdziwy klasyk wśród ciast z jabłkami. Jednak jeśli jakimś cudem Wam się znudziła i szukacie podobnych przepisów to koniecznie wypróbujcie także szarlotkę królewską (na biszkopcie, z nadzieniem jabłkowym wzbogaconym o galaretkę), prostą szarlotkę na kruchym cieście, a także roladę biszkoptową z jabłkami.
Przepis na: Szarlotka z bezą i kruszonką
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to możesz skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie 250 ml.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 220 g mąki pszennej tortowej np. typ 450
- 220 g mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru (60 g)
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1,5-2 kg jabłek np. szara reneta
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier do smaku
Zobacz również:
Szarlotka z bezą i kruszonką - przepis krok po kroku
Krok 1
Szarlotka z bezą powinna się składać z kruchego, maślanego ciasta. Ja używam zwykle mąki pszennej tortowej (np. typ 450) i krupczatki w proporcji 1:1.
Do miski lub na stolnicę wsypujemy obie mąki (po 220 g), cukier puder (1/2 szklanki czyli ok. 60 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Dodajemy także zimne masło pokrojone w kostkę (250 g) oraz żółtka (5 szt).
Krok 2
Po tym czasie wyciągamy jedną kulę z lodówki.
Krok 3
Krok 4
Niezależnie od użytej odmiany jabłek, najpierw je obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do przygotowania szarlotki na takiej większej, prostokątnej blaszce używam niecałe 2 kg jabłek (po obraniu wychodzi lekko ponad 1,5 kg).
Do startych jabłek dodajemy cynamon (1/2 łyżeczki), sok z cytryny (1 łyżeczka), a także opcjonalnie startą skórki z cytryny (1/2 łyżeczki).
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Jeśli minął czas pieczenia kruchego ciasta to wyciągamy je od razu z piekarnika.
Krok 10
Krok 11
Krok 12
Pieczemy przez około 45 minut w temp. 165 stopni.
Szarlotka z bezą kroi się świetnie już chwilę po jej przestygnięciu. Można ją po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Przy okazji zachęcam do wypróbowania innych ciast z owocami – klik>>.
Komentarze
To ciasto to Hit!
Przepis idealny
Bardzo miło mi to czytać! 🙂
Nadrabiam , szarlotka przepyszna , krucha , ciężko opisać słowami ☺️☺️
Dzień dobry, czy można użyć samej mąki pszennej? Pozdrawiam
Oczywiście 🙂
czy można zmienić blaszkę na tortownicę o średnicy 26 cm ?
Raczej użyłabym tortownicy o sr 28 cm, bo 26 cm moze okazac się trochę za mała.
PS. Już na samym poczatku wpisu jest informacja o przeliczniku foremek.
Zrobiłam dziś, trochę się obawiałam bo ciasta to nie jest moja mocna strona,ale muszę przyznać że szarlotka wyszła piękna i mega pychotka.
Wygląda fenomenalnie 🙂 I kto tu nie ma rąk do ciast?? 🙂
Dzisiaj zrobiłam tą szarlotkę 🥰 jest przepyszna 🥰 my akurat wolimy większe kawałki jabłek 🥰 ale to akurat nie ma większego znaczenia w smaku 😀
Ja wolę starte na tarce, ale oczywiście można pokroić w dowolną kosteczkę 🙂 Ważne, że smakuje!
Dzień dobry 🙂 Czy jabłka, które wykładam na gorący spod mają być przestudzone czy nie ma to znaczenia?
Raczej nie ma to większego znaczenia 🙂
Co zrobić, aby beza nie opadła?
Dobrze ubić białka – to przede wszystkim. Mają być lśniące i sztywne 🙂
Ahhh jaka ona pyszna….😍
Dodałam ciut więcej soku z cytryny do jabłek i wyszły idealne-takie jak uwielbiam-z nutką kwasnosci…pychotaaa🤭😉
Wow wyszła przepięknie! 🙂 Jaka wysoka beza! Brawo.
Dziękuję bardzo…😉
To Pani zaslugaaa…💐
Bardzo mi w takim razie miło 😍 Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków ❤️
Ta szarlotka jest obłędna dosłownie ,przez to ,że spód jest najpierw podpiekany to całość tworzy taką genialną kruchość i te jabłuszka najpierw odparowane to po upieczeniu takie delikatne .To będzie mój obowiązkowy must have na jesień .
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz 😍😍 Sama bym tak wspaniale nie opisała tej szarlotki ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
Powinna Pani zmienic tytul tego ciasta bo kruszonki to tu nie ma jest starte kruche ciasto 😉
Przepyszna szarlotka z bezą ,od dziś z tego przepisu na szarlotkę będę często korzystać 😊
Przepiękna szarlotka 🙂 Dziękuję za miłe słowa i foteczkę wypieku!
smaczna
dziękuję 🙂
Wspaniały przepis i bardzo klarownie opisany i stacza szarlotka
Super, cieszę się 🙂
Czy można użyć smażonych jabłek?czy jeden słoik 0,9 wystarczy na blaszkę 24/32?
Można użyć, ale myślę, że jeden słoik nie wystarczy na taką blaszkę, prędzej dwa 🙂
Przepis super, robie dzisiaj dla mamy na Zofii. Jabłek nie prażę tylko po około 20 min po starciu, wyciskam ręcznie sok. Ale przepis super i przy robieniu szarlotki właśnie z niego korzystam, także bardzo dziękuję za orzepis 🙂
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu! 🙂
Wyszła przepyszna, polecam 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🧡
Piekarnik góra dół czy termoobieg ?
Raczej góra-dól 🙂
Upieklam wczoraj wieczorem, wydawał się bardzo Fajny i smaczny. Wstalam dzisiaj rano by spróbować okazalo się ze spód jest nieupieczony! Surowe ciasto… Nie wiem jak to się mogło stać, piekarnik mam nowy, robilam przepis krok po kroku.. Wstawilam właśnie do piekarnika raz jeszcze i ustawilam na 200stopni z pieczeniem na sam dół…nie wiem czy ja się teraz noe otruje? Po wyjęciu doslownie przed momentem niestety beza zniknęła… Pewnie pod wpływem ciepła się zredukowala. Totalna katastrofaaaaa. Nie wiem czy to ciasto jest zdatne do zjedzenia po drugim razie pieczenia.
Ale przecież najpierw ciasto należało piec przez 15-20 minut, aż miało być rumiane. Jeśli twierdzo Pani, że robiła krok po kroku to ciężko żeby upieczone ciasto było później nieupieczone… Druga sprawa jest taka, że jabłka muszą być podprażone żeby nie puszczały za dużo soku w ciasto – jeśli się tego nie wykona lub zrobi się to niewystarczająco długo to później w trakcie pieczenia sok z jabłek wpłynie do kruchego spodu i robi się po prostu zakalec. Co do bezy to niestety drugie podpiekanie ją totalnie niszczy, więc z pewnością się przypaliła i totalnie opadła. PS. Nie da się otruć drugi raz pieczonym ciastem 🙂 Przynajmniej nie słyszałam o takim przypadku.
Przepis super, ciacho wyszło w smaku rewelacyjnie.
Mam natomiast lekko mieszane uczucia co do spodu. Mam wrażenie, że wyszedł lekko zakalcowaty. Nie wiem czy to od zbyt słabo zredukowanych jabłek, czy jest inny powód.
Generalnie konsultowałem robienie kruchego ciasta z mamą. Ona daje całe jajka (tylko 2), o wiele mniej masła i nie podpieka spodu osobno. Wykłada całość blaszki razem i zawsze wychodzi super.
Także tą część muszę sobie jeszcze dopracować.
Dałem tez sporo więcej jabłek (chyba ze 3 kg, miałem dużo i zaczynały się psuć). Przez co użyłem większej formy, a to sprawiło że warstwa bezy była cieńsza i nie widać jej za bardzo. Ale to nic, bo i tak nadała kruszonkę super lekkości.
Przepis z pewnością będzie jeszcze użyty wielokrotnie. Jak na swój debiut wyszło super:)
Polecam podopieczny spód posypać kaszą manną i dopiero wtedy wykładać jabłka. Kaszą wchłonie wodę i nie będzie jej czuć a spód będzie wypieczony.
Generalnie spód może w tym przypadku nie wyjść przede wszystkim jeśli jabłka nie są wystarczająco uprażone… Dużo też zależy od samych jabłek – jedne są bardziej soczyste, inne mniej i jeśli wpłynie sporo z nich soku to ciasta to niestety później może wyglądać na nieco zakalcowate.
Ciasto się zaczęło kruszyć 🙁 muszę spróbować jeszcze raz
Ale ciasto zaczęło się kruszyć przed upieczeniem czy kiedy?
Szarlotka obłedna:))) robiłam ją już wiele razy i zawsze wychodzi rewelacja. Parę razy zdarzyło mi się że piana nie była taka wysoka po upieczeniu ale to wina źle ubitych białek i tyle:) przepis super, szarlotka prosta w wykonaniu więc zostaje mi tylko podziękować za przepis😉
Bardzo się cieszę, że tak smakuje ❤️ Faktycznie białka muszą być dobrze ubite, aby finalnie ładnie nam się beza prezentowała 🙂
Upiekłam w sobotę wyszła idealna, dziś beza mi opadła 😢 co robię nie tak ze często beza opada ?
Moim zdaniem może być to spowodowane niewystarczającym ubiciem białek. Może w sobotę dłużej je Pani ubijała?
Wspaniały przepis i bardzo klarownie opisany. Nie miałam blaszki o tych samych wymiarach, zrobiłam w mniejszej, ciasto jest po prostu wyższe.
Bardzo się cieszę, że przepis się podoba ❤️ dziękuje za zdjęcie i życzę smacznego 🤗
Cudowna szarlotka. Kiedyś szarlotka z bezą mi nie wychodziła. Beza siadała.Dałam więc sobie z nią spokój. Wypróbowałam Pani przepis i… petarda. Ciasto super kruche i delikatne i wspaniała warstwa bezy. Super przepis. Nabrałam ochoty na inne ciasta z Pani bloga. Pozdrawiam ciepło.
Bardzo miło mi to czytać 😍 Bardzo się cieszę, że wyszła i że smakowała ❤️ Również pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków! 🤗
Przepyszna szarlotka, znika w mgnieniu oka 😋😋😋
Cieszę się, że smakowała ❤️
Wygląda pięknie! Zrobię w sobotę i wstawię fotkę! 😍😍❤️❤️❤️
Świetny przepis 🙂 bardzo lubię Pani przepisy , pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję Pani Angeliko <3 Szarlotka idealna!!!
U mnie trochę zakalec hmm…za dużo ciasta na gorze?
A czy jabłka zostały podprażone na suchej patelni tak jak napisałam w przepisie? Po zdjęciu widzę, że jabłka są zbyt wilgotne i wypuściły zbyt dużo soku podczas pieczenia i stąd ten efekt.
Wydawało mi się ze są już odpowiednie. No nic za drugim razem będzie lepiej 🙂 dziękuję
W takim razie trzymam kciuki za kolejną próbę! 🙂
przepis super. cała blaszka zniknęła migiem.
Wykorzystałam “odpadki” po robieniu soku w wyciskarce – nie trzeba było jabłek podprażać, bo już nie miały soku 🙂
To sporo musiało być tych odpadków, aby zrobić z nich szarlotkę 🙂 Najważniejsze, że smakowało 🙂
Dlaczego po upieczeniu ciasta ,ubite białka prawie w calości ,wsiąkły w spód i nie utworzyły białego ,,pasa” ,jaki widać w przekrojonym cieście ? Dlaczego tak się stało?
Najwidoczniej białka zostały niewystarczająco ubite. Jeśli nawet nie było ich widać na warstwie jabłek to już całkiem musiała ta piana zostać źle przygotowana. Następnym razem proszę postępować według przepisu -ma powstać sztywna piana (jak odwróci Pani miskę do góry nogami to ubite białka powinny być idealne sztywne i nie wypaść z tej miski) 🙂
Mi też beza zawsze znika, czy w szarlotce czy w pleśniaku. Robię według przepisu i na pewno nie ubijamy za krótko. Czy ubija Pani białka prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej?
Podpowiem ze tajemnica może tkwić w otwieraniu piekarnika po pieczeniu 😉 po upieczeniu czekam 15 min i dopiero uchylam odrobinkę drzwiczki (wkładam drewniana łopatkę), po ok 10 minutach uchylam ciut więcej, No i po kolejnych otwieram bardziej. Dopiero po około 30 minutach wyjmuje ciacho.
No to jeżeli byłaby robiona prawidłowo to nie ma takiej opcji żeby znikała w placku… 🙂 To klasyczny przepis na bezę. Temperatura użytych białek nie ma znaczenia.
To zabieram się za robotę 😀👍
W takim razie życzę udanych wypieków! ❤️
Niestety na środku wyszedł zakalec.
To bardzo dziwne, bo zakalce powstają raczej w ciastach jogurtowych czy ucieranych, a nie kruchych… Nie wiem co mogła Pani zrobić źle, ale ewidentnie były niepodprażone jabłka, które puściły za dużo soku do ciasta. Innej przyczyny nie znam 🙁
Ciasto przepyszne, kolejny raz juz robisz I dopiero teraz udalo mi sie zrobic zdjecie tak szybko znika 🙂
Szarlotka wyszła super! ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Też taką robię, ale z 3 jaj (mniejsza blaszka). Dodaję do jabłek rodzynki, które pięknie wypijają sok z jabłek i na to beza, a potem kruszonka z płatkami migdałowymi. Pychota! Pozdrawiam serdecznie!
Z płatkami migdałowymi robiłam wiele razy i również polecam 🙂
Czy jeden słoik jablek prażonych wystarczy na ciasto?
Jeden duży słoik (ten 1 litrowy) będzie ok 🙂 Ale zawsze można dać więcej, aby szarlotka była wyższa.
Witam czy mogę zrobić szarlotkę w piątek na niedzielę?
Tak, jak najbardziej 🙂
Szarlotka jest rewelacyjna i pierwsza, z której jestem zadowolona.
Ooo super! Cieszę się w takim razie, że udało się trafić w gusta 🙂
Upiekłam na weekend, akurat miałam gości i wszystkim bardzo smakowała:) idealny przepis, więc wyszła PO PROSTU PYCHA :))
Piękna wyszła! Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowała 🙂
Wyszla obledna. Moja Mama potwierdzila, ze to najlepszy przepis, a wszyscy umarli z zachwytu. Zaraz robie druga.
Tylko dla kogo?
Jaka wielkość blaszki? Mam chyba 26cm nada sie na te propocje z przepisu?
Wymiary blaszki są podane w przepisie w kroku 3 🙂
Witam, chcę upiec tą szarlotkę tylko nie wiem czy mam rozgrzać piekarnik i czy pięć góra dół
Witam, wszystkie ciasta wkłada się nagrzanego piekarnika (góra-dół).