Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Szarlotka z bezą i kruszonką

Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Tym razem przygotowałam szarlotkę z bezą oraz kruszonką. Jest ono bardzo proste do przygotowania, a to co w nim jest świetne to to, że mimo wszystko nie jest bardzo słodkie. Specjalnie nigdy nie słodzę jabłek, ponieważ beza wtedy idealnie kontrastuje smakowo z winnymi jabłkuszkami posypanymi cynamonem. Jeżeli chcecie,a by ciasto było naprawdę kruche to polecam korzystanie z mąki krupczatki np. firmy Lubella. Jest ona idealna do tego typu ciast. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Szarlotka z bezą i kruszonką

  Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 75 min

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • opcjonalnie 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • szczypta cynamonu
  • duży słoik prażonych jabłek Stovit

Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 1 

Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło oraz posiekany smalec (jeżeli nie macie smalcu to zastąpcie go masłem). Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.


Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 2 

Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.


Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 3 

Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 28 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.


Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 4 

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10 sekund.


Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 5

Na podpieczony spód nakładamy uprażone jabłka, posypujemy je cynamonem. Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem. Smacznego!


Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close