Ciasta biszkoptowe i babkiCiasta z owocamiSłodkości

Jabłecznik stracciatella

Przed Wami kolejne genialne ciasto, które ostatnio podbiło moje podniebienie. Kilka lat temu robiłam bardzo podobne ciacho, różniło się tylko dwoma składnikami, a mianowicie do masy śmietankowej nie dodawałam galaretki, lecz żelatynę. Na blogu znajduje się już podobny przepis – szarlotka królewska.

Jabłecznik stracciatella jest naprawdę przepyszny. Pięknie się kroi i dodatkowo super się prezentuje. Uwielbiam w nim to, że jest mega leciutkie, a także, że nie za słodkie.

Przepis na jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella to pyszny wypiek, który składa się z biszkoptu, masy jabłkowej, a także piankowej masy stracciatella z kawałkami drobno pokrojonej czekolady.

Szukasz innych wypieków z jabłkami w roli głównej? Podsyłam Ci kilka inspiracji:

Przepis na: Jabłecznik stracciatella

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min + chłodzenie

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • odrobina soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Masa stracciatella:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa lub krystaliczna
  • 200 ml wrzątku
  • 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Dodatkowo na wierzch:

  • posypka czekoladowa lub starta czekolada gorzka

Jak zrobić jabłecznik stracciatella?

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier (miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany). Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę, piec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam w kwadratowej foremce 22 x 22 cm). Odstawiamy do przestygnięcia.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i polewamy odrobiną soku z cytryny, a także posypujemy cynamonem. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Jabłka doprowadzamy do wrzenia i wtedy wsypujemy galaretki, ściągamy z palnika i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Następnie masę jabłkową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch.

Masa stracciatella: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie wlewamy tężejącą galaretkę i lekko miksujemy. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę czekoladę i mieszamy z masą za pomocą łyżki lub trzepaczki.

Gotową masę stracciatella wykładamy na masę jabłkową, a wierzch dekorujemy startą czekoladą lub posypką czekoladową.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego!


Jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella to kolejne genialne ciasto, które ostatnio podbiło moje podniebienie. Już jakiś czas temu robiłam bardzo podobne ciacho, różniło się w sumie tylko 2 składnikami, a mianowicie do masy śmietankowej nie dodawałam galaretki, lecz żelatynę.

Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik stracciatella zaliczam do jednych z najlepszych ciast z jabłkami, jakie do tej pory jadłam. Naprawdę pięknie się kroi na talerzyki, a na dodatek super się prezentuje. Jest bardzo leciutkie w smaku i wcale nie jest zbyt słodkie, a takie ciasta lubię najbardziej.

Przepis na jabłecznik stracciatella

Przed Wami przepis na jabłecznik stracciatella, który składa się z biszkoptu, masy jabłkowej, a także piankowej masy stracciatella z kawałkami drobno pokrojonej czekolady. Zdecydowanie jest wart wypróbowania i mam nadzieję, że jak najszybciej go wypróbujecie.

Close