Jabłecznik stracciatella

4.7/5 (458 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

jabłecznik stracciatella

Opis przepisu

Przed Wami kolejne genialne ciasto, które ostatnio podbiło moje podniebienie. Jabłecznik stracciatella jest naprawdę przepyszny. Pięknie się kroi i dodatkowo super się prezentuje. Uwielbiam w nim to, że jest mega leciutkie, a także nie za słodkie. Takie w sam raz. Sprawdzi się świetnie na różne uroczystości rodzinne, święta Bożego Narodzenia, czy na Wielkanoc.

Przepis na jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella to pyszny wypiek, który składa się z biszkoptu, masy jabłkowej, a także piankowej masy stracciatella z kawałkami drobno pokrojonej czekolady.

Szukasz innych wypieków z jabłkami w roli głównej? Podsyłam Ci kilka inspiracji:

Przepis na: Jabłecznik stracciatella

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • odrobina soku z cytryny
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Masa stracciatella:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa lub krystaliczna
  • 200 ml wrzątku
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo na wierzch:

  • posypka czekoladowa lub starta czekolada gorzka
Wyślij emailem

Jak zrobić jabłecznik stracciatella?


Krok 1

biszkopt przepis

Biszkopt:

Białka (4 sztuki z dużych jajek) ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier (3/4 szklanki) i miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.

Ciasto biszkoptowe wylewamy na lekko wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką foremkę – ja użyłam kwadratowej 24 x 24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 2

Wierzch biszkoptu wyrównujemy za pomocą zwykłego noża lub specjalnego do krojenia biszkoptów.


Krok 3

Masa jabłkowa

Jabłka (około 1,5 kg) obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Przekładamy je do garnka i polewamy odrobiną soku z cytryny, a także opcjonalnie posypujemy cynamonem. Podlewamy wodą (około pół lub 3/4 szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.  


Krok 4

Jabłka doprowadzamy do wrzenia i wtedy wsypujemy dwie galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (ewentualnie agrestowe). Zdejmujemy z palnika i dokładnie mieszamy.


Krok 5

Odstawiamy w zimne miejsce do lekkiego stężenia (jak garnek lekko przestygnie to można włożyć do lodówki).

Następnie masę jabłkową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch. Tylko mała podpowiedź – masa jabłkowa nie może być wodnista, ciepła jak wyłożysz ją na biszkopt (ponieważ wsiąknie całkiem w biszkopt), ma być taka już nieco gęsta, ale nie całkowicie stężała.

Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Krok 6

Masa stracciatella

Galaretkę cytrynową lub krystaliczną rozpuszczamy we wrzątku (niecałe 200 ml). Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (około 2 łyżki). Gdy krem zacznie się robić sztywny, wtedy dodajemy serek homogenizowany. Wlewamy tężejącą galaretkę i lekko miksujemy. Wsypujemy startą na tartce o dużych oczkach czekoladę gorzką (około 50 g). Całość mieszamy za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na około 20-30 minut do lekkiego stężenia. 


Krok 7

Na warstwę jabłkową nakładamy masę śmietankową. Wierzch wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.

Jabłecznik stracciatella wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania mojego przepisu na klasyczną szarlotkę czy ekspresowe ciasto ucierane z jabłkami.


jabłecznik stracciatella

jabłecznik stracciatella

jabłecznik stracciatella

jabłecznik stracciatella

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 458

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natka1995
Natalia
9 miesięcy temu

Placuszek mega pyszny . Robiłam go wcześniej z Pani przepisu bez serka homogenizowanego i wydaje mi się że był lepszy gęsty . Spróbowałam aktualny przepis z serkiem jednak wole bez pianka jest bardziej gęsta . Jabłka niestety raz wyjda fajne raz za płynne odlewałam sok jabłkowy .

Dalej nie wiem co robię nie tak iż biszkopt nie odkleja mi się od papieru spodu . Dodam że smaruje zawsze masłem i posypuje delikatnie bułka tartą.

Anna
Anna
9 miesięcy temu

Bardzo dobre ciasto, polecam!!!!

IMG_20240331_101550
Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

Przepyszne ciasto! 🎂

Natalia
Natalia
10 miesięcy temu

Ile czasu mniej więcej tężeje galaretka z jabłkami? Zawsze mam problem, że jest albo zbyt lejąca albo już całkiem stężała

Patrycja
Patrycja
10 miesięcy temu

Witam, jakiego rodzaju jabłek użyła Pani do ciasta? Pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź 😊 spróbujemy zrobić ciacho na święta 😁

Natalia
Natalia
10 miesięcy temu

Przepyszne ciasto!

IMG_4027
Sssylwka
Sssylwka
1 rok temu

Pyszne ! Zrobiłam z gotowymi jabłkami ze słoika i galaretką pomarańczową bo akurat taką miałam 😅

20231101_100354.jpg
Sssylwka
Sssylwka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jak dla mnie rewelacja ❤

20231101_100416.jpg
Maciej
Maciej
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Użyłem galaretki malinowej (tak, jestem byłem zbyt leniwy żeby iść do sklepu po inną, a taką miałem w domu 🤣) i też wyszedł przepyszny – niestety “zniknął” tak szybko, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia 😅

Paulina
Paulina
1 rok temu

Witam, mam pytanko, chciałam iść na łatwiznę i zrobić ten jabłecznik z gotowych jabłek ze słoika. Pomyślałam, że zrobie galaretkę według przepisu i gdy już ostygnie i zacznie tężeć dodam ją do jabłek. Myśli Pani, że to sie uda? 😀

Ula
Ula
1 rok temu

Super ciacho

20230428_114235.jpg
Ula
Ula
1 rok temu

Ciacho pycha
Szybkie i proste w wykonaniu 🤩

Jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella to kolejne genialne ciasto, które ostatnio podbiło moje podniebienie. Już jakiś czas temu robiłam bardzo podobne ciacho, różniło się w sumie tylko 2 składnikami, a mianowicie do masy śmietankowej nie dodawałam galaretki, lecz żelatynę.

Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik stracciatella zaliczam do jednych z najlepszych ciast z jabłkami, jakie do tej pory jadłam. Naprawdę pięknie się kroi na talerzyki, a na dodatek super się prezentuje. Jest bardzo leciutkie w smaku i wcale nie jest zbyt słodkie, a takie ciasta lubię najbardziej.

Przepis na jabłecznik stracciatella

Przed Wami przepis na jabłecznik stracciatella, który składa się z biszkoptu, masy jabłkowej, a także piankowej masy stracciatella z kawałkami drobno pokrojonej czekolady. Zdecydowanie jest wart wypróbowania i mam nadzieję, że jak najszybciej go wypróbujecie.

RozwińZwiń