Opis przepisu
Przed Wami kolejne genialne ciasto, które ostatnio podbiło moje podniebienie. Kilka lat temu robiłam bardzo podobne ciacho, różniło się tylko dwoma składnikami, a mianowicie do masy śmietankowej nie dodawałam galaretki, lecz żelatynę. Na blogu znajduje się już podobny przepis – szarlotka królewska.
Jabłecznik stracciatella jest naprawdę przepyszny. Pięknie się kroi i dodatkowo super się prezentuje. Uwielbiam w nim to, że jest mega leciutkie, a także, że nie za słodkie.
Przepis na jabłecznik stracciatella
Jabłecznik stracciatella to pyszny wypiek, który składa się z biszkoptu, masy jabłkowej, a także piankowej masy stracciatella z kawałkami drobno pokrojonej czekolady.
Szukasz innych wypieków z jabłkami w roli głównej? Podsyłam Ci kilka inspiracji:
Przepis na: Jabłecznik stracciatella
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 22 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- odrobina soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki wody
- 2 galaretki cytrynowe
Masa stracciatella:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa lub krystaliczna
- 200 ml wrzątku
- 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Dodatkowo na wierzch:
- posypka czekoladowa lub starta czekolada gorzka
Zobacz również:
Jak zrobić jabłecznik stracciatella?
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier (miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany). Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę, piec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam w kwadratowej foremce 22 x 22 cm). Odstawiamy do przestygnięcia.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i polewamy odrobiną soku z cytryny, a także posypujemy cynamonem. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Jabłka doprowadzamy do wrzenia i wtedy wsypujemy galaretki, ściągamy z palnika i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Następnie masę jabłkową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch.
Masa stracciatella: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie wlewamy tężejącą galaretkę i lekko miksujemy. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę czekoladę i mieszamy z masą za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Gotową masę stracciatella wykładamy na masę jabłkową, a wierzch dekorujemy startą czekoladą lub posypką czekoladową.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze
Pyszne ! Zrobiłam z gotowymi jabłkami ze słoika i galaretką pomarańczową bo akurat taką miałam 😅
Super wyszło! 🙂 I jak smakowo z pomarańczową galaretką?
Jak dla mnie rewelacja ❤
Ciacho wyszło rewelacyjnie! Dziękuję za piękne zdjęcie 🙂
Witam, mam pytanko, chciałam iść na łatwiznę i zrobić ten jabłecznik z gotowych jabłek ze słoika. Pomyślałam, że zrobie galaretkę według przepisu i gdy już ostygnie i zacznie tężeć dodam ją do jabłek. Myśli Pani, że to sie uda? 😀
Można spróbować 🙂
Super ciacho
Superowe wyszło! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Ciacho pycha
Szybkie i proste w wykonaniu 🤩