Jabłecznik stracciatella

4.7/5 (451 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

jabłecznik stracciatella

Opis przepisu

Przed Wami kolejne genialne ciasto, które ostatnio podbiło moje podniebienie. Jabłecznik stracciatella jest naprawdę przepyszny. Pięknie się kroi i dodatkowo super się prezentuje. Uwielbiam w nim to, że jest mega leciutkie, a także nie za słodkie. Takie w sam raz. Sprawdzi się świetnie na różne uroczystości rodzinne, święta Bożego Narodzenia, czy na Wielkanoc.

Przepis na jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella to pyszny wypiek, który składa się z biszkoptu, masy jabłkowej, a także piankowej masy stracciatella z kawałkami drobno pokrojonej czekolady.

Szukasz innych wypieków z jabłkami w roli głównej? Podsyłam Ci kilka inspiracji:

Przepis na: Jabłecznik stracciatella

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • odrobina soku z cytryny
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Masa stracciatella:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa lub krystaliczna
  • 200 ml wrzątku
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo na wierzch:

  • posypka czekoladowa lub starta czekolada gorzka
Wyślij emailem

Jak zrobić jabłecznik stracciatella?


Krok 1

biszkopt przepis

Biszkopt:

Białka (4 sztuki z dużych jajek) ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier (3/4 szklanki) i miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.

Ciasto biszkoptowe wylewamy na lekko wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką foremkę – ja użyłam kwadratowej 24 x 24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 2

Wierzch biszkoptu wyrównujemy za pomocą zwykłego noża lub specjalnego do krojenia biszkoptów.


Krok 3

Masa jabłkowa

Jabłka (około 1,5 kg) obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Przekładamy je do garnka i polewamy odrobiną soku z cytryny, a także opcjonalnie posypujemy cynamonem. Podlewamy wodą (około pół lub 3/4 szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.  


Krok 4

Jabłka doprowadzamy do wrzenia i wtedy wsypujemy dwie galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (ewentualnie agrestowe). Zdejmujemy z palnika i dokładnie mieszamy.


Krok 5

Odstawiamy w zimne miejsce do lekkiego stężenia (jak garnek lekko przestygnie to można włożyć do lodówki).

Następnie masę jabłkową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch. Tylko mała podpowiedź – masa jabłkowa nie może być wodnista, ciepła jak wyłożysz ją na biszkopt (ponieważ wsiąknie całkiem w biszkopt), ma być taka już nieco gęsta, ale nie całkowicie stężała.

Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Krok 6

Masa stracciatella

Galaretkę cytrynową lub krystaliczną rozpuszczamy we wrzątku (niecałe 200 ml). Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (około 2 łyżki). Gdy krem zacznie się robić sztywny, wtedy dodajemy serek homogenizowany. Wlewamy tężejącą galaretkę i lekko miksujemy. Wsypujemy startą na tartce o dużych oczkach czekoladę gorzką (około 50 g). Całość mieszamy za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na około 20-30 minut do lekkiego stężenia. 


Krok 7

Na warstwę jabłkową nakładamy masę śmietankową. Wierzch wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.

Jabłecznik stracciatella wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania mojego przepisu na klasyczną szarlotkę czy ekspresowe ciasto ucierane z jabłkami.


jabłecznik stracciatella

jabłecznik stracciatella

jabłecznik stracciatella

jabłecznik stracciatella

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 451

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natka1995
Natalia
5 miesięcy temu

Placuszek mega pyszny . Robiłam go wcześniej z Pani przepisu bez serka homogenizowanego i wydaje mi się że był lepszy gęsty . Spróbowałam aktualny przepis z serkiem jednak wole bez pianka jest bardziej gęsta . Jabłka niestety raz wyjda fajne raz za płynne odlewałam sok jabłkowy .

Dalej nie wiem co robię nie tak iż biszkopt nie odkleja mi się od papieru spodu . Dodam że smaruje zawsze masłem i posypuje delikatnie bułka tartą.

Anna
Anna
5 miesięcy temu

Bardzo dobre ciasto, polecam!!!!

IMG_20240331_101550
Justyna
Justyna
6 miesięcy temu

Przepyszne ciasto! 🎂

Natalia
Natalia
6 miesięcy temu

Ile czasu mniej więcej tężeje galaretka z jabłkami? Zawsze mam problem, że jest albo zbyt lejąca albo już całkiem stężała

Patrycja
Patrycja
6 miesięcy temu

Witam, jakiego rodzaju jabłek użyła Pani do ciasta? Pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź 😊 spróbujemy zrobić ciacho na święta 😁

Natalia
Natalia
6 miesięcy temu

Przepyszne ciasto!

IMG_4027
Sssylwka
Sssylwka
11 miesięcy temu

Pyszne ! Zrobiłam z gotowymi jabłkami ze słoika i galaretką pomarańczową bo akurat taką miałam 😅

20231101_100354.jpg
Sssylwka
Sssylwka
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jak dla mnie rewelacja ❤

20231101_100416.jpg
Maciej
Maciej
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Użyłem galaretki malinowej (tak, jestem byłem zbyt leniwy żeby iść do sklepu po inną, a taką miałem w domu 🤣) i też wyszedł przepyszny – niestety “zniknął” tak szybko, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia 😅

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Witam, mam pytanko, chciałam iść na łatwiznę i zrobić ten jabłecznik z gotowych jabłek ze słoika. Pomyślałam, że zrobie galaretkę według przepisu i gdy już ostygnie i zacznie tężeć dodam ją do jabłek. Myśli Pani, że to sie uda? 😀

Ula
Ula
1 rok temu

Super ciacho

20230428_114235.jpg
Ula
Ula
1 rok temu

Ciacho pycha
Szybkie i proste w wykonaniu 🤩

Jabłecznik stracciatella

Jabłecznik stracciatella to kolejne genialne ciasto, które ostatnio podbiło moje podniebienie. Już jakiś czas temu robiłam bardzo podobne ciacho, różniło się w sumie tylko 2 składnikami, a mianowicie do masy śmietankowej nie dodawałam galaretki, lecz żelatynę.

Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik stracciatella zaliczam do jednych z najlepszych ciast z jabłkami, jakie do tej pory jadłam. Naprawdę pięknie się kroi na talerzyki, a na dodatek super się prezentuje. Jest bardzo leciutkie w smaku i wcale nie jest zbyt słodkie, a takie ciasta lubię najbardziej.

Przepis na jabłecznik stracciatella

Przed Wami przepis na jabłecznik stracciatella, który składa się z biszkoptu, masy jabłkowej, a także piankowej masy stracciatella z kawałkami drobno pokrojonej czekolady. Zdecydowanie jest wart wypróbowania i mam nadzieję, że jak najszybciej go wypróbujecie.

RozwińZwiń