Opis przepisu
Przed Wami kolejne genialne ciasto, które ostatnio podbiło moje podniebienie. Jabłecznik stracciatella jest naprawdę przepyszny. Pięknie się kroi i dodatkowo super się prezentuje. Uwielbiam w nim to, że jest mega leciutkie, a także nie za słodkie. Takie w sam raz. Sprawdzi się świetnie na różne uroczystości rodzinne, święta Bożego Narodzenia, czy na Wielkanoc.
Przepis na jabłecznik stracciatella
Jabłecznik stracciatella to pyszny wypiek, który składa się z biszkoptu, masy jabłkowej, a także piankowej masy stracciatella z kawałkami drobno pokrojonej czekolady.
Szukasz innych wypieków z jabłkami w roli głównej? Podsyłam Ci kilka inspiracji:
Przepis na: Jabłecznik stracciatella
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- odrobina soku z cytryny
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki wody
- 2 galaretki cytrynowe
Masa stracciatella:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 galaretka cytrynowa lub krystaliczna
- 200 ml wrzątku
- 50 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo na wierzch:
- posypka czekoladowa lub starta czekolada gorzka
Zobacz również:
Jak zrobić jabłecznik stracciatella?
Krok 1
Biszkopt:
Białka (4 sztuki z dużych jajek) ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier (3/4 szklanki) i miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.
Ciasto biszkoptowe wylewamy na lekko wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką foremkę – ja użyłam kwadratowej 24 x 24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Masa jabłkowa
Jabłka (około 1,5 kg) obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy je do garnka i polewamy odrobiną soku z cytryny, a także opcjonalnie posypujemy cynamonem. Podlewamy wodą (około pół lub 3/4 szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 4
Jabłka doprowadzamy do wrzenia i wtedy wsypujemy dwie galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (ewentualnie agrestowe). Zdejmujemy z palnika i dokładnie mieszamy.
Krok 5
Następnie masę jabłkową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch. Tylko mała podpowiedź – masa jabłkowa nie może być wodnista, ciepła jak wyłożysz ją na biszkopt (ponieważ wsiąknie całkiem w biszkopt), ma być taka już nieco gęsta, ale nie całkowicie stężała.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 6
Masa stracciatella
Galaretkę cytrynową lub krystaliczną rozpuszczamy we wrzątku (niecałe 200 ml). Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (około 2 łyżki). Gdy krem zacznie się robić sztywny, wtedy dodajemy serek homogenizowany. Wlewamy tężejącą galaretkę i lekko miksujemy. Wsypujemy startą na tartce o dużych oczkach czekoladę gorzką (około 50 g). Całość mieszamy za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na około 20-30 minut do lekkiego stężenia.
Krok 7
Na warstwę jabłkową nakładamy masę śmietankową. Wierzch wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.
Jabłecznik stracciatella wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania mojego przepisu na klasyczną szarlotkę czy ekspresowe ciasto ucierane z jabłkami.
Komentarze
Placuszek mega pyszny . Robiłam go wcześniej z Pani przepisu bez serka homogenizowanego i wydaje mi się że był lepszy gęsty . Spróbowałam aktualny przepis z serkiem jednak wole bez pianka jest bardziej gęsta . Jabłka niestety raz wyjda fajne raz za płynne odlewałam sok jabłkowy .
Dalej nie wiem co robię nie tak iż biszkopt nie odkleja mi się od papieru spodu . Dodam że smaruje zawsze masłem i posypuje delikatnie bułka tartą.
Bardzo dobre ciasto, polecam!!!!
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Przepyszne ciasto! 🎂
Dzięki 🙂
Ile czasu mniej więcej tężeje galaretka z jabłkami? Zawsze mam problem, że jest albo zbyt lejąca albo już całkiem stężała
No to wytarczy sprawdzac co jakis czas. Ja nie jestem w stanie podać dokładnego czasu tężenia galaretki…
Witam, jakiego rodzaju jabłek użyła Pani do ciasta? Pozdrawiam
Szczerze mówiąc to pierwsze lepsze z marketu, bo i tak dodaje się do nich galaretki 🙂
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź 😊 spróbujemy zrobić ciacho na święta 😁
Przepyszne ciasto!
Pyszne ! Zrobiłam z gotowymi jabłkami ze słoika i galaretką pomarańczową bo akurat taką miałam 😅
Super wyszło! 🙂 I jak smakowo z pomarańczową galaretką?
Jak dla mnie rewelacja ❤
Ciacho wyszło rewelacyjnie! Dziękuję za piękne zdjęcie 🙂
Użyłem galaretki malinowej (tak, jestem byłem zbyt leniwy żeby iść do sklepu po inną, a taką miałem w domu 🤣) i też wyszedł przepyszny – niestety “zniknął” tak szybko, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia 😅
W sumie, to może fajnie pasować nawet taka galaretka malinowa 😀 Cieszę się, że tak posmakowało ciacho! ❤️ Dobrego nigdy nie za wiele, więc trzeba zrobić dokładeczkę 😅
Witam, mam pytanko, chciałam iść na łatwiznę i zrobić ten jabłecznik z gotowych jabłek ze słoika. Pomyślałam, że zrobie galaretkę według przepisu i gdy już ostygnie i zacznie tężeć dodam ją do jabłek. Myśli Pani, że to sie uda? 😀
Można spróbować 🙂
Super ciacho
Superowe wyszło! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Ciacho pycha
Szybkie i proste w wykonaniu 🤩