Pewnie nie wszyscy wiedzą, że guacamole to po prostu meksykańska pasta z awokado wraz z sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę lub startym czosnkiem. Meksykanie najczęściej ją podają z chipsami z kukurydzianej tortilli. Ja najczęściej serwuje ją z nachosami lub pogrzaną w piekarniku bagietką.
Guacamole można także potraktować jako smarowidło na kanapki i podać z pieczywkiem, szynką i pomidorem – uwielbiam takie połączenie na śniadanie.
Guacamole
Domowe guacamole można przyrządzić w kilka minut! Ważne, aby do jego przygotowania użyć dojrzałe awokado, ponieważ ono jest tu kluczowym składnikiem. Jeśli kupicie dosyć twardawe, wtedy najlepiej zblendować je za pomocą blendera dodając pozostałe składniki. Jeżeli macie taką możliwość, to skorzystajcie z odmiany awokado Hass. Jest miększa i smaczniejsza niż bardziej popularna odmiana Fuerte.
Przepis na: Guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie szczypta papryki ostrej
Zobacz również:
Jak zrobić guacamole?
Wykonanie:
Każde awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem (lub ewentualnie blenderem gdyby było dosyć twardawe) na pastę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku.
Do podkreślenia smaku polecam dodać do guacamole drobniutko posiekaną papryczkę np. pepperoni lub chili.
Pamiętaj, że awokado szybko ciemnieje, dlatego najlepiej zjeść przygotowane guacamole jeszcze tego samego dnia. Ewentualnie jeżeli chcesz przygotować pastę trochę wcześniej, to możesz włożyć do niej pestkę z awokado, dzięki czemu chwilowo zahamujesz proces ciemnienia.
Z czym jeść guacamole?
Guacamole możemy jeść na wiele różnych sposobów, na przykład jako:
- pasta do chleba np. na grzance z dodatkiem pomidora i cebuli,
- dodatek do chipsów kukurydzianych (nachos),
- uzupełnienie wnętrza klasycznej tortilli lub tacos
- dip do świeżych warzyw, np. ogórka czy papryki
- dodatek do warzyw z grilla np. cukinii czy batatów
- sos do klasycznych frytek
- składnik pasty jajecznej, zamiast majonezu
- dodatek do dań głównych, głównie mięs, ryb i hamburgerów
Komentarze
Jak awocado jest niedojzale ( twarde) to trzeba je zawinac w gazete i poczekac jak dojrzeje i stanie sie miekkie.
Dziękuję za radę! 🙂
Dzisiaj robiłam to guacamole na sniadanie i super przepis ;p wyszło pycha!
Dzisiaj robilam to guacamole i masz rację dużo zależy od tego czy awokado jest dojrzałe. Kupiłam tą odmianę w Lidlu i wyszło naprawdę przeeepyszne 😛 Trochę mi ściemniało po kilku godzinach, ale to chyba normalne 🙂 Najlepszy przepis!