PrzekąskiŚniadanie

Guacamole

Pewnie nie wszyscy wiedzą, że guacamole to po prostu meksykańska pasta z awokado wraz z sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę lub startym czosnkiem. Meksykanie najczęściej ją podają z chipsami z kukurydzianej tortilli. Ja najczęściej serwuje ją z nachosami lub pogrzaną w piekarniku bagietką.

Guacamole można także potraktować jako smarowidło na kanapki i podać z pieczywkiem, szynką i pomidorem – uwielbiam takie połączenie na śniadanie.

Guacamole

Domowe guacamole można przyrządzić w kilka minut! Ważne, aby do jego przygotowania użyć dojrzałe awokado, ponieważ ono jest tu kluczowym składnikiem. Jeśli kupicie dosyć twardawe, wtedy najlepiej zblendować je za pomocą blendera dodając pozostałe składniki. Jeżeli macie taką możliwość to skorzystajcie z odmiany awokado Hass. Jest miększa i smaczniejsza niż bardziej popularna odmiana Fuerte.

Przepis na: Guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki soku z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie szczypta papryki ostrej

Jak zrobić guacamole?

Wykonanie:

Każde awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem (lub ewentualnie blenderem gdyby było dosyć twardawe) na pastę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku.

Do podkreślenia smaku polecam dodać do guacamole drobniutko posiekaną papryczkę np. pepperoni lub chili.

Gotowe guacamole podajemy np z nachosami.


Guacamole z nachosami

Przepis na guacamole

Jak zrobić guacamole?

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na guacamole

Powyższy przepis na meksykańską pastę z avokado jest niezwykle prosty. Wystarczy wybrać w sklepie odpowiednie awokado. Najlepiej w tego typu przepisach sprawdza się odmiana Hass, ponieważ jest miększa i smaczniejsza. Można przy niej również wyczuć delikatny orzechowy smak. Niestety jest to odmiana droższa od zwykłej odmiany Fuerte i w sklepie może kosztować nawet w okolicy 7 – 10 zł za sztukę. Dla porównania klasyczna odmiana Fuerte kosztuje w przedziale 3 – 7 zł.

Jak zrobić guacamole?

Jak już mamy wybrane awokado, to możemy zabrać się za przygotowanie naszej pasty. Zaczynamy od przekrojenia na pól awokado, usunięcia pestki i wybrania miąższu łyżką. W miseczce ugniatamy awokado widelcem i dodajemy sok z limonki oraz sól i pieprz. Dla smaku polecam również dodać czosnek oraz świeża kolendrę. Ewentualne dodatki mogą być dowolne, np. papryczka chili, cebula, zwykła papryka, pomidory itd. Tutaj to już kwestia smaku i zasobności naszej lodówki 🙂 W ten sposób przygotowane guacamole możemy dodać jako smarowidło do kanapki i na wierzch dodać np. szynkę, cebulkę i pomidora. Możemy też użyć go jako przekąskę imprezową np. jako dodatek do nachosów. Co ciekawe jest to najpopularniejsza przekąska w USA podczas mistrzostw Super Bowl.

Close