Guacamole

4.7/5 (207 ocen)
Sławne na całym świecie guacamole, to fantastyczna pasta z awokado, która jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Przygotujesz ją w kilka chwil, a jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu!
Guacamole przepis

Pewnie nie wszyscy wiedzą, że guacamole to po prostu meksykańska pasta z awokado wraz z sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę lub startym czosnkiem. Meksykanie najczęściej ją podają z chipsami z kukurydzianej tortilli. Ja najczęściej serwuje ją z nachosami lub pogrzaną w piekarniku bagietką.

Guacamole można także potraktować jako smarowidło na kanapki i podać z pieczywkiem, szynką i pomidorem – uwielbiam takie połączenie na śniadanie.

Guacamole

Domowe guacamole można przyrządzić w kilka minut! Ważne, aby do jego przygotowania użyć dojrzałe awokado, ponieważ ono jest tu kluczowym składnikiem. Jeśli kupicie dosyć twardawe, wtedy najlepiej zblendować je za pomocą blendera dodając pozostałe składniki. Jeżeli macie taką możliwość, to skorzystajcie z odmiany awokado Hass. Jest miększa i smaczniejsza niż bardziej popularna odmiana Fuerte.

Przepis na: Guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki soku z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie szczypta papryki ostrej
Wyślij emailem

Jak zrobić guacamole?


Wykonanie:

Każde awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem (lub ewentualnie blenderem gdyby było dosyć twardawe) na pastę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku.

Do podkreślenia smaku polecam dodać do guacamole drobniutko posiekaną papryczkę np. pepperoni lub chili.

Pamiętaj, że awokado szybko ciemnieje, dlatego najlepiej zjeść przygotowane guacamole jeszcze tego samego dnia. Ewentualnie jeżeli chcesz przygotować pastę trochę wcześniej, to możesz włożyć do niej pestkę z awokado, dzięki czemu chwilowo zahamujesz proces ciemnienia.

Z czym jeść guacamole?

Guacamole możemy jeść na wiele różnych sposobów, na przykład jako:

  • pasta do chleba np. na grzance z dodatkiem pomidora i cebuli,
  • dodatek do chipsów kukurydzianych (nachos),
  • uzupełnienie wnętrza klasycznej tortilli lub tacos
  • dip do świeżych warzyw, np. ogórka czy papryki
  • dodatek do warzyw z grilla np. cukinii czy batatów
  • sos do klasycznych frytek
  • składnik pasty jajecznej, zamiast majonezu
  • dodatek do dań głównych, głównie mięs, ryb i hamburgerów


Guacamole z nachosami

Przepis na guacamole

Jak zrobić guacamole?

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 207

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Vril
Vril
1 rok temu

Jak awocado jest niedojzale ( twarde) to trzeba je zawinac w gazete i poczekac jak dojrzeje i stanie sie miekkie.

Hania
Hania
4 lat temu

Dzisiaj robiłam to guacamole na sniadanie i super przepis ;p wyszło pycha!

KAsia
KAsia
4 lat temu

Dzisiaj robilam to guacamole i masz rację dużo zależy od tego czy awokado jest dojrzałe. Kupiłam tą odmianę w Lidlu i wyszło naprawdę przeeepyszne 😛 Trochę mi ściemniało po kilku godzinach, ale to chyba normalne 🙂 Najlepszy przepis!

Przepis na guacamole

Powyższy przepis na meksykańską pastę z awokado jest niezwykle prosty. Wystarczy wybrać w sklepie odpowiednie awokado. Najlepiej w tego typu przepisach sprawdza się odmiana Hass, ponieważ jest miększa i smaczniejsza. Można przy niej również wyczuć delikatny orzechowy smak. Niestety jest to odmiana droższa od zwykłej odmiany Fuerte i w sklepie może kosztować nawet w okolicy 7 – 10 zł za sztukę. Dla porównania klasyczna odmiana Fuerte kosztuje w przedziale 3 – 7 zł.

Jak zrobić guacamole z awokado?

Jak już mamy wybrane awokado, to możemy zabrać się za przygotowanie naszej pasty. Zaczynamy od przekrojenia na pól awokado, usunięcia pestki i wybrania miąższu łyżką. W miseczce ugniatamy awokado przy pomocy widelca i dodajemy sok z limonki oraz sól i pieprz. Dla smaku polecam również dodać czosnek oraz świeża kolendrę. Ewentualne dodatki mogą być dowolne, np. papryczka chili, cebula, zwykła papryka, pomidory itd. Tutaj to już kwestia smaku i zasobności naszej lodówki 🙂 W ten sposób przygotowane guacamole możemy dodać jako smarowidło do kanapki i na wierzch dodać np. szynkę, cebulkę i pomidora. Możemy też użyć go jako przekąskę imprezową np. wraz z chipsami kukurydzianymi. Co ciekawe jest to najpopularniejsza przekąska w USA podczas mistrzostw Super Bowl.

Co to jest guacamole?

Guacamole to nic innego jak meksykańska pasta (znana też jako meksykańska salsa lub sos guacamole) podawana jako dodatek do wielu potraw, głównie do nachos, tortilli i przystawek. W meksyku guacamole tradycyjnie przyrządzało się w moździerzu zwanym molcajete, ale w Polskich warunkach możemy wykorzystać nawet zwykły blender. Najważniejszym składnikiem guacamole jest awokado, powinno być dojrzałe i miękkie. Pozostałe kluczowe składniki to sok z limonki (lub cytryny), czosnek, świeża kolendra oraz ewentualne przyprawy. Możesz dodać również posiekaną cebulę, papryczkę chili lub pomidory.

RozwińZwiń