Opis przepisu
Pasztet z cukinii jest bardzo smaczny i sycący. Do tego świeże, domowe pieczywko i mamy śniadanie czy kolację doskonałą. Zrobisz go w niecałe 15 minut i do piekarnika! Domowy pasztet z cukinii, podobnie jak pasztet mięsny bardzo ładnie się kroi po całkowitym przestygnięciu. Przechowujemy go w lodówce.
Z czym zrobić pasztet z cukinii?
Ten pasztet warzywny jest przygotowany przede wszystkim z cukinii, ale także z ziemniaków, marchewki, cebuli i czosnku. Ważne jest żeby dobrze odsączyć starte na tarce warzywa, ponieważ cukinia ma w sobie dużo wody – jeśli jej nie odciśniesz (np. poprzez bawełnianą czy lnianę ścierkę) to niestety po upieczeniu wyjdzie dość rzadka konsystencja. Pamiętaj, że możesz dostosować składniki do swoich preferencji żywieniowych. Jest to wszechstronne danie, które można zmodyfikować na wiele różnych sposobów np. poprzez dodanie ulubionych dodatków. Świetne połączenie to np. pasztet z cukinii z pieczarkami, z dodatkiem sera żółtego lub kaszą manną.
Przepis na: Pasztet z cukinii
Składniki:
- 1,6 kg cukinii
- 1 marchewka
- 550 g ziemniaków
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy mannej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- większa szczypta papryki ostrej
- większa szczypta curry
- większa szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 50 ml oleju lub masła klarowanego
Zobacz również:
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Krok 1
Pasztet z cukinii przygotowuje się dość szybko, więc od razu można nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Zaczynamy od obrania cukinii – potrzebujemy jej około 1,6 kg (waga po obraniu). Ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Zamiast tarki można użyć np. maszynki do mielenia mięsa (z grubszą końcówką).
Krok 2
Krok 3
Wszystkie warzywa przekładamy do lnianej lub bawełnianej ścierki i odciskamy z nadmiaru soku.
To sprawi, że pasztet z cukinii będzie bardziej zwarty i bez problemu będzie można go pokroić.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (4-5 ząbków).
Krok 4
Do miski dodajemy bułkę tartą (1/2 szklanki, lub kaszę manną), 3 jajka, sól (1 łyżeczka), pieprz czarny (1/3 łyżeczki), olej (50 ml) i posiekany drobno koperek (1 łyżeczka). Podkręcamy smak większą szczyptą papryki ostrej, curry oraz gałką muszkatołową.
Krok 5
Krok 6
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Jeśli używasz termoobiegu to wystarczy obniżyć temperaturę o 10 stopni. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów z cukinią w roli głównej to polecam wypróbować moje placuszki z cukinii oraz makaron z cukinią.
Komentarze
Cukinia nie może zostać ze skórką?
Orientacyjnie ile wody trzeba odcisnąć aby pasztet nie był za suchy. Pół szklanki/szklanka? 😉
Może być cukinia ze skórką 🙂
Nie pamiętam ile wyciskałam…