Polewa czekoladowa to świetny dodatek uzupełniający wiele ciast czy deserów. Prawidłowo przygotowana polewa z czekolady powinna być dosyć gęsta, błyszcząca, a także równomiernie pokrywająca ciasta. Jej kolor zależy głównie od użytego kakao (ja używam najczęściej extra ciemne, więc moja polewa wychodzi ciemno brązowa).
Ostatnio sporo osób mnie pytało czy mam jakiś bazowy przepis na polewę czekoladową i stwierdziłam, że przygotuję po prostu taki jeden wpis odnośnie samej polewy, który łatwo będzie można znaleźć w mojej wyszukiwarce na blogu.
Polewa czekoladowa
Domowa polewa czekoladowa może Ci posłużyć jako dekoracja wierzchu ciasta, element deseru, lodów czy np. jako dip do słodkich wypieków na Tłusty Czwartek.
Przepis na: Polewa czekoladowa
Składniki:
- 130 g masła
- 60 g kakao
- 140 g cukru pudru
- 5-6 łyżek mleka
Zobacz również:
Jak zrobić polewę czekoladową?
Krok 1
Krok 2
Opcjonalnie dodajemy także kilka kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej, a następnie całość mieszamy.
Krok 3
Komentarze
Zrobiłam murzynek,wyszedł super ale bez polewy
Super, cieszę się 🙂 Polewa nie jest obowiązkowa 🙂
dokładnie tak robiłam i mi się zważyła 🙁 tzn. tluszcz się oddzielił od reszty składników …co mogłam zrobic nie tak?
Polecam mleka dolać w takiej sytuacji. Nie raz już tak uratowałam polewę
Czyli ewidentnie zważona polewa… Zbyt wysoka temp, nie mozna doprowadzić do zagotowania, bo wtedy tłuszcz oddziela się od pozostałych składników i robi się taka breja.
bardzo dobre, nie czuć wogóle margaryny, a właśnie takie polewy lubię. Polecam, bardzo smaczne
W tym przepisie używam masła, więc jeśli dodała Pani margarynę i smakowało, to bardzo się cieszę 🙂
Przepis prosty i dobry do ciastka
Robię dokładnie taką samą polewę 😀 Tylko dodaję więcej cukru <3