
Polewa czekoladowa to świetny dodatek uzupełniający wiele ciast czy deserów. Prawidłowo przygotowana polewa z czekolady powinna być dosyć gęsta, błyszcząca, a także równomiernie pokrywająca ciasta. Jej kolor zależy głównie od użytego kakao (ja używam najczęściej extra ciemne, więc moja polewa wychodzi ciemno brązowa).
Ostatnio sporo osób mnie pytało czy mam jakiś bazowy przepis na polewę czekoladową i stwierdziłam, że przygotuję po prostu taki jeden wpis odnośnie samej polewy, który łatwo będzie można znaleźć w mojej wyszukiwarce na blogu.
Polewa czekoladowa
Domowa polewa czekoladowa może Ci posłużyć jako dekoracja wierzchu ciasta, element deseru, lodów czy np. jako dip do słodkich wypieków na Tłusty Czwartek.
Przepis na: Polewa czekoladowa
Łącznie: 10 min
Składniki:
- 130 g masła
- 60 g kakao
- 140g cukru pudru
- 5-6 łyżek mleka
Jak zrobić polewę czekoladową?
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Zazwyczaj korzystam z miękkiego masła, jednak do przygotowania polewy czekoladowej użyłam kilkukrotnie zimnego masła i nie zauważyłam jakiejkolwiek różnicy z konsystencji polewy. Jeżeli chodzi o masło to możecie je zastąpić margaryną. Muszę przyznać, że kiedyś używałam w kuchni głównie margarynę, jednak teraz przerzuciłam się całkowicie na masło i jego najczęściej używam.
Do rozpuszczonego masła dodajemy przesiane kakao, cukier puder, a także mleko w temp. pokojowej i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki (nie doprowadzamy do wrzenia!), ściągamy z palnika.
Opcjonalnie dodajemy także kilka kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej, a następnie całość mieszamy.
Konsystencję polewy kontrolujemy za pomocą mleka. Gdyby była zbyt gęsta, wtedy dodajemy odrobinę więcej mleka.
bardzo dobre, nie czuć wogóle margaryny, a właśnie takie polewy lubię. Polecam, bardzo smaczne
W tym przepisie używam masła, więc jeśli dodała Pani margarynę i smakowało, to bardzo się cieszę 🙂
Przepis prosty i dobry do ciastka
Robię dokładnie taką samą polewę 😀 Tylko dodaję więcej cukru <3