Polewa czekoladowa

4.5/5 (190 ocen)
polewa czekoladowa przepis

Polewa czekoladowa to świetny dodatek uzupełniający wiele ciast czy deserów. Prawidłowo przygotowana polewa z czekolady powinna być dosyć gęsta, błyszcząca, a także równomiernie pokrywająca ciasta. Jej kolor zależy głównie od użytego kakao (ja używam najczęściej extra ciemne, więc moja polewa wychodzi ciemno brązowa).

Ostatnio sporo osób mnie pytało czy mam jakiś bazowy przepis na polewę czekoladową i stwierdziłam, że przygotuję po prostu taki jeden wpis odnośnie samej polewy, który łatwo będzie można znaleźć w mojej wyszukiwarce na blogu.

Polewa czekoladowa

Domowa polewa czekoladowa może Ci posłużyć jako dekoracja wierzchu ciasta, element deseru, lodów czy np. jako dip do słodkich wypieków na Tłusty Czwartek.

Przepis na: Polewa czekoladowa

Składniki:

  • 130 g masła
  • 60 g kakao
  • 140 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek mleka
Wyślij emailem

Jak zrobić polewę czekoladową?


Krok 1

W małym rondelku rozpuszczamy masło. Zazwyczaj korzystam z miękkiego masła, jednak do przygotowania polewy czekoladowej użyłam kilkukrotnie zimnego masła i nie zauważyłam jakiejkolwiek różnicy z konsystencji polewy. Jeżeli chodzi o masło to możecie je zastąpić margaryną. Muszę przyznać, że kiedyś używałam w kuchni głównie margarynę, jednak teraz przerzuciłam się całkowicie na masło i jego najczęściej używam.


Krok 2

Do rozpuszczonego masła dodajemy przesiane kakao, cukier puder, a także mleko w temp. pokojowej i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki (nie doprowadzamy do wrzenia!), ściągamy z palnika.

Opcjonalnie dodajemy także kilka kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej, a następnie całość mieszamy.


Krok 3

Konsystencję polewy kontrolujemy za pomocą mleka. Gdyby była zbyt gęsta, wtedy dodajemy odrobinę więcej mleka.


polewa czekoladowa

polewa czekoladowa

polewa z czekolady

polewa z kakao

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 190

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
11 miesięcy temu

Zrobiłam murzynek,wyszedł super ale bez polewy

Iwona
Iwona
1 rok temu

dokładnie tak robiłam i mi się zważyła 🙁 tzn. tluszcz się oddzielił od reszty składników …co mogłam zrobic nie tak?

Karolina
Karolina
1 rok temu
Reply to  Iwona

Polecam mleka dolać w takiej sytuacji. Nie raz już tak uratowałam polewę

werty
werty
3 lat temu

bardzo dobre, nie czuć wogóle margaryny, a właśnie takie polewy lubię. Polecam, bardzo smaczne

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  werty

W tym przepisie używam masła, więc jeśli dodała Pani margarynę i smakowało, to bardzo się cieszę 🙂

Zuzka
Zuzka
3 lat temu

Przepis prosty i dobry do ciastka

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Robię dokładnie taką samą polewę 😀 Tylko dodaję więcej cukru <3

Polewa czekoladowa

Domowa polewa czekoladowa jest świetnym dodatkiem do wielu wypieków czy deserów. Z mojego przepisu wychodzi dosyć gęsta, błyszcząca i genialnie rozprowadza się po cieście. Polewa czekoladowa jest niesamowicie prosta do przygotowania i niezwykle smaczna (nawet sama w sobie).

Polewa z czekolady

Niedawno dostałam sporo wiadomości prywatnych czy korzystam z jakiegoś bazowego przepisu na polewę czekoladową, dlatego stwierdziłam, że przygotuję dla Was taki jeden oddzielny wpis, który bez problemu znajdziecie po wpisaniu w wyszukiwarce na moim blogu.

Polewa z kakao

Polewa z kakao służy jako prosta do przygotowania dekoracji wierzchniej części wielu wypieków (koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto czekoladowe z polewą!). Może także stanowić element deseru, lodów czy np. jako dip do słodkich wypieków na Tłusty Czwartek. Jej zrobienie nie powinno nikomu sprawić jakiejkolwiek trudności.

RozwińZwiń