Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

4.8/5 (605 ocen)
Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie popularne batoniki Kinder Bueno. Składa się z warstw herbatników, Nutelli, masy budyniowo-orzechowej, masy czekoladowo-mlecznej i polewy czekoladowej wraz z batonikami Kinde Bueno. Czy to nie brzmi pysznie?

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

Ciasto Kinder Bueno

Opis przepisu

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) to kolejny hit na moim blogu. Efektowne i niezwykle smaczne. Przyznaję, że to zarówno bomba smakowa jak i kaloryczna. Jednak zdecydowanie warta wypróbowania! Szczególnie dla fanów batoników Kinder Bueno oraz wszelakich słodkości.

Od razu uprzedzam, że ciasto nie należy do najtańszych. W porównaniu np. do ciast jogurtowych z truskawkami, gdzie ich koszt wyniesie średnio 15-20 zł, składniki na ciasto Kinder Bueno są zdecydowanie droższe. Tak jak w przypadku Kinder Country, 3 Bita itp.

Przepis na: Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Porady na start

Przepis na ciasto Kinder Bueno jest na moim blogu od kilku lat. W ostatnim czasie go lekko zmodyfikowałam i umieściłam nowe zdjęcia tego deseru.

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Krem budyniowo-orzechowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru białego
  • 20 g cukru waniliowego
  • 170 g mąki pszennej (np. typ 450)
  • 180 g miękkiego masła
  • 70 g orzechów laskowych blanszowanych (lub pekan, nerkowca, ziemne)

Krem czekoladowo-mleczny:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 2 nieco czubate łyżki cukru pudru
  • 400 g zimnego serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 szklanka mleka w proszku (szklanka o poj. 250 ml)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 350 g herbatników maślanych (w zależności od wielkości blaszki)
  • 4-5 łyżek Nutelli lub kajmaku czekoladowego
  • 20 g orzechów laskowych blanszowanych
  • 4 batoników Kinder Bueno (2 opakowania)
Wyślij emailem

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) - przepis krok po kroku


Krok 1

budyń w garnku

Krem budyniowo-orzechowy:

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia zaczynamy od przygotowania domowego kremu budyniowego.

500 ml mleka gotujemy w średniej wielkości garnku. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka (4 szt. z małych jajek lub 3 szt. z dużych jajek), cukier (150 g), cukrem wanilinowym lub cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), mąką pszenną np. tortową (170 g) oraz pozostałym mlekiem (250 ml) – miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę jajeczną wlewamy do garnka dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotując ciągle na małym ogniu. W trakcie mieszania zaczną pojawiać się najpierw małe grudki, później coraz większe aż powoli budyń zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z palnika i mieszamy jeszcze przez chwilę łyżką aż do momentu powstania gęstego, jednolitego budyniu.

To ważne, aby dosyć długo mieszać, żeby pozbyć się ewentualnych grudek mąki (inaczej będzie wyczuwalny smak mąki w kremie). Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego przestygnięcia na kilka godzin (po 20-30 minutach chłodzenia, wkładam do lodówki, żeby szybciej budyń przestygł).


Krok 2

zmiksowane masło

Budyń wyciągamy z lodówki około 10-15 minut przed rozpoczęciem miksowania – krem będzie się lepiej ubijać jak masło oraz budyń będą mieć zbliżoną do siebie temperaturę.

Czas na zmiksowanie masła (około 170-180 g, w temperaturze pokojowej) na jasny puch. Następnie dodajemy do masła przygotowany wcześniej budyń systematycznie po jednej łyżce, miksując na wysokich obrotach do połączenia składników. Powtarzamy, aż cały budyń zostanie włączony do masy i będzie mieć jednolitą konsystencję.


Krok 3

dodanie zmielonych orzechów do kremu budyniowego

Do kremu budyniowego dodajemy drobno zmielone lub posiekane orzechy (około 60-70 g, orzechów laskowych blanszowanych lub pekan, nerkowca, ziemnych). Możesz je albo zmielić za pomocą blendera, albo posiekać drobno za pomocą noża.


Krok 4

krem budyniowo-orzechowy

Mieszamy za pomocą łyżki, aż orzechy równomiernie rozłożą się w masie.


Krok 5

warstwa herbatników w foremce

Dno blaszki (moja w rozmiarze 26 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy warstwę herbatników.


Krok 6

warstwa nutelli na herbatnikach

Na nią nakładamy równomiernie po łyżeczce kremu czekoladowego typu Nutella, lub kajmaku czekoladowego. W sumie mi wyszło na tą warstwę 4-5 łyżek kremu, ale rozsmarować po herbatnikach jest łatwiej korzystając z łyżeczki.


Krok 7

warstwa kremu budyniowo-orzechowego oraz herbatników

Nakładamy przygotowany wcześniej krem budyniowy i wyrównujemy za pomocą łyżki. Na nim układamy kolejną warstwę herbatników.  


Krok 8

mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i śmietan-fixem

Krem czekoladowo-mleczny:

W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę gorzką (100 g) ze śmietanką 30% (2-3 łyżki). Ważne, aby jej nie zagotować, ponieważ wtedy może się zważyć (powstaną w niej grudki). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 10-15 minut.

W misce miksujemy mascarpone (400 g) ze śmietanką 30% (250 ml), cukrem pudrem (2 nieco czubate łyżki) oraz śmietan-fixem – do momentu aż zacznie powstawać sztywny krem.


Krok 9

dodanie czekolady do kremu

Dodajemy do kremu schłodzoną, rozpuszczoną wcześniej czekoladę ze śmietanką i przez chwilkę miksujemy do połączenia się składników.  


Krok 10

dodanie mleka w proszku do kremu czekoladowego

Dodajemy mleko w proszku (u mnie niepełna szklanka o pojemności 250 ml).


Krok 11

krem czekoladowo-mleczny

Miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.


Krok 12

warstwa kremu czekoladowo-mlecznego

Powstały w ten sposób krem czekoladowo-mleczny nakładamy na herbatniki i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie nakładamy na niego ostatnią warstwę herbatników. 


Krok 13

polewa czekoladowa z orzechami i kinder bueno

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30% (około 70 ml). Zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę gorzką (100 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową, zmielonymi orzechami np. laskowymi oraz pokrojonymi batonikami Kinder Bueno.

Ciasto Kinder Bueno wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie herbatniki powinny zmięknąć i całość będzie się ładnie kroić. Smacznego!


Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

Ciasto Kinder Bueno przepis

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno z nutellą i mascarpone

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 605

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
35 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
5 miesięcy temu

Czy zamiast orzechów do masy można dodać krem orzechowy ?

Wer2907
Weronika
1 rok temu

A zamiast herbatników można dodać biszkopciki? 😍😍

Wer2907
Weronika
1 rok temu

Dzień dobry, nie lubię czekolady deserowej czy mogę wówczas dodać mleczną czekoladę ? Proszę o odpowiedź zależy mi na czasie. Pozdrawiam 😍

Iza
Iza
1 rok temu

Przepis super, wszystko wyszło, jednak masa budyniowo-orzechowa jest zdecydowanie za ciężka żeby nakładać ją na górnej warstwie, przy kolejnym wykonaniu zamieniłabym ja miejscami z tą czekoladowo mleczną 🙂

Asia
Asia
2 lat temu

Ciasto obłędne, zniknęło w mgnieniu oka ♥️

B3DC6484-E301-4906-BA7B-B1CB564A7B85.jpeg
Ania
Ania
3 lat temu

Czy można herbatniki zastąpić krakersami?

Marzena
Marzena
3 lat temu

Mogłabym je robić co tydzień 🙂

Jolanta
Jolanta
3 lat temu

Robię to ciasto co swieta i wszystkim bardzo smakuje. Dla mnie jest nieco za słodkie, ale dzieciaki uwielbiają! Jest pracochlonne, ale warte!

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Czy można te mase budyniową zastąpić gotowym kremem do karpatki? I dodać do niego orzechy?
Pozdrawiam

gąska
gąska
3 lat temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

kiedyś taką wersję miałam okazję próbować. było pyszne!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Myślę, że można spróbować 🙂 pozdrawiam

Katarzynka
Katarzynka
4 lat temu

To najlepsze na swiecie ciastko! Jestem zachwycona <#

Eliza
Eliza
4 lat temu

Ciasto jest boskie! Zastapilam herbatniki gotowym biszkoptem i zrobilam tort kinder bueno! Efekt super! Jako tort, ciasto bylo dosc ciezkie, po jednym kawalku wszyscy odpadali 😀 nastepnym razem zrobie z biszkoptami, mam nadzieje, ze bedzie lzejsze 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Eliza

Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Nie dziwię się, że każdy odpadł po kawałku przy zastosowaniu upieczonych biszkoptów, bo same masy są dość ciężkie 🙂 Z herbatnikami jest nieco lżejsze, lecz diametralnie się nie zmieni, bo i tak jest bardzo słodkie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Marzena
Marzena
4 lat temu

Ciacho piewrsza klasa <3 kocham je

Katarzyna
Katarzyna
4 lat temu

Najlepsze ciasto jakie ostatnio robiłam, chociaz jest pracochlonne 😛 Ale efekt bomba!

Sylwia
Sylwia
4 lat temu

Przez Ciebie jestem uzalezniona od tego ciastka… Jest troche roboty, ale jest smaczne, ze potrafie zjesc całą blaszkę mimo, że jest trochę słodkie :PP

Edek
Edek
4 lat temu

Zrobiłem zonie to ciastko na 40 urodziny i powiedziała, ze lepszego jej nie mogłem przygotowac 😛 A ze mnie kucharz marny i myslalem, że nie podołam.

Małgorzata
Małgorzata
4 lat temu

Dzisiaj rano robiłam to ciasto po raz pierwszy. Właśnie ukroiłam sobie kawalek i boję się, że przez noc sama zjem całą blaszkę! To najlepsze ciasto na swiecie <3

Magdalena - Weekendownik
Magdalena - Weekendownik
4 lat temu

Zrobiłam, wyszło znakomite. Wyszło o dobrej konsystencji i tylko jestem ciekawa smaku 🙂

dooma
dooma
4 lat temu

Ja robiłam na święta 2018. Po kilku h było ciasto bardzo trudne do pokrojenia (baaaaardzo miękkie) – na drugi dzień stężało! 🙂 Więc lepiej robić co najmniej 24h przed podaniem.

Klaudia
Klaudia
5 lat temu

Czym mozna zastapic mleko w proszku?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Klaudia

Niestety ciężko będzie zastąpić w tym przypadku mleko w proszku 🙁

Gaba
Gaba
5 lat temu

Będę robić dzisiaj <3 :D Mam nadzieję, że mi się uda i wyjdzie tak ładne jak Twoje :)

Pestka
Pestka
6 lat temu

O kurczę! Wygląda świetnie! I jeszcze nie trzeba piec 😀 🙂

Miki Yuki
Miki Yuki
6 lat temu

Ja spróbuje ale chyba zamiast bawic się z tą masą orzechową i maslem którego nie lubie w kremach myślę że można użyc normalny krem jak do karpatki bez gotowania i masła i dodac orzechy

http://cookimania.blogspot.com
http://cookimania.blogspot.com
6 lat temu

Wygląda obłędnie ! A smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂

Edyska
Edyska
6 lat temu

Ciasto kinder bueno pycha 🙂 ja co prawda robiłam bez orzechów ale wyszło mega. Świetny przepis 🙂

Edyska
Edyska
6 lat temu

Ciasto kinder bueno pycha 🙂 ja co prawda robiłam bez orzechów ale wyszło mega. Świetny przepis 🙂

emisia
emisia
6 lat temu

Muszę spróbować. To musi być poezja smaku….mmmmm