
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) to kolejny hit na moim blogu. Widziałam na internecie kilka przepisów na to ciacho, lecz połączyłam ostatecznie kilka pomysłów w jeden. W taki oto sposób powstało niesamowicie smaczne Kinder Bueno na maślanych herbatnikach, może nawet lepsze niż sam batonik.
Od razu uprzedzam, że ciasto nie należy do najtańszych. W porównaniu np. do ciast jogurtowych z truskawkami, gdzie ich koszt wyniesie średnio 10-15 zł,składniki na ciasto Kinder Bueno są nieco droższe. Tak jak w przypadku Kinder Country, 3 Bita itp.
Ciasto bez pieczenia
To przepyszne ciasto bez pieczenia powstało z bardzo ważnej dla mnie okazji, a mianowicie mojej 8 rocznicy związku z narzeczonym, z którym chodzę od 2 klasy liceum i za 2 tygodnie biorę ślub. Dzisiaj odbieramy obrączki, przy okazji mamy rocznicę, więc ciasto musiało być zaplanowane i nietypowe! 🙂 Robiłam je pierwszy raz i na bank będzie się u mnie co jakiś czas powtarzać. Teraz tylko odliczanie do ślubu! <3 Miłego dnia Kochani!!!
Przepis na: Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)
Łącznie: 60 min
Składniki:
Masa czekoladowo-mleczna:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 400 g zimnej śmietanki kremówki 36%
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- 1 szklanka mleka w proszku
Masa budyniowo-orzechowa:
- 1 l mleka
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru białego
- 32 g cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
- 200 g miękkiego masła
- 80 g orzechów laskowych blanszowanych (ja kupiłam od razu podprażone, firma Bakalland)
Dodatkowo:
- 400 g herbatników maślanych (w zależności od wielkości blaszki)
- 4-5 łyżek Nutelli lub kremu czekoladowego
- 20 g orzechów laskowych blanszowanych
- 3-4 batoniki Kinder Bueno
Wykonanie:
Masa budyniowo-orzechowa: Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, sypkimi proszkami budyniu oraz pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Ważne, aby ją dosyć długo mieszać, żeby nie było żadnych grudek, a smak mąki nie był wyczuwalny. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego przestygnięcia (po 20 minutach chłodzenia, wkładam do lodówki żeby szybciej budyń przestygł).
Herbatniki nakładamy na spód foremki (u mnie foremka o wymiarach 18 x 32 cm). Następnie nakładamy ok. 3 łyżek kremu czekoladowego lub Nutelli, dajemy kolejną warstwę herbatników.
Masa czekoladowo-mleczna: Czekoladę gorzką roztapiamy np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z 2 łyżkami mleka, odstawiamy do przestygnięcia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu miksujemy śmietankę na sztywno (opcjonalnie dodajemy dla usztywnienia masy 1 śmietan-fix), po chwili dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę oraz mleko w proszku, dokładnie miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietankę, całość mieszamy za pomocą szpatułki.
Na herbatniki nakładamy masę czekoladowo-mleczną, wierzch wyrównujemy, nakładamy kolejną warstwę herbatników.
Masło ucieramy na wysokich obrotach na jasny puch. Gdy budyń będzie całkiem zimny, wtedy dodajemy do masła po łyżce budyniu, aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodajemy zmielone w blenderze orzechy laskowe (część zmieliłam bardzo drobno, niektóre tylko posiekałam,aby masa była lekko chrupiąca, a orzechy wyczuwalne).
Na herbatniki nakładamy masę budyniowo – orzechową, a także nakładamy ostatnią warstwę herbatników.
Wierzch ciasto lekko rozsmarowałam odrobiną kremu czekoladowego, udekorowałam zmielonymi orzechami laskowymi oraz pokrojonymi batonikami Kinder Bueno. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Ciasto obłędne, zniknęło w mgnieniu oka ♥️
Aż ślinka cieknie! 🙂 Piękne ciasto!
Kobitki robiłem wczoraj.
Na całą noc włożyłem do lodówki, masa budyniowo-orzechowa niezgestniala w sumie na czekoladowa tez się leje. Gdzie zrobiłem błąd?
mikser mieszał nie w tę stronę, ciasto do wyrzucenia :CCC
Ja miałam to samo i to 2 razy, też nie mam pojęcia co poszło nie tak 🙁
Czy można herbatniki zastąpić krakersami?
Mogłabym je robić co tydzień 🙂
Robię to ciasto co swieta i wszystkim bardzo smakuje. Dla mnie jest nieco za słodkie, ale dzieciaki uwielbiają! Jest pracochlonne, ale warte!
Foremka 18×32?
Czy można te mase budyniową zastąpić gotowym kremem do karpatki? I dodać do niego orzechy?
Pozdrawiam
Myślę, że można spróbować 🙂 pozdrawiam
kiedyś taką wersję miałam okazję próbować. było pyszne!
To śmietanka ma być ubita na sztywno? Bo w przepisie ma Pani ,,miksujemy, po chwili dodajemy przestudzoną czekoladę” Wydaje mi się że to wprowadza w błąd, bo ja nie zmiksowałam śmietany na sztywną bitą śmietanę i dlatego pewnie masa wyszła rzadka 🙁
Pani Elu, w kroku trzecim jest napisane – “Do mascarpone dodajemy ubitą śmietankę, całość mieszamy za pomocą szpatułki”. Tak jak było w opisie śmietanka miała być ubita na sztywno… 🙂 Może faktycznie ma Pani rację i to dopiszę jeszcze na początku tego 3 kroku. Pozdrawiam
Czy masa budyniowa nie będzie zawierała grudek skoro w jej składzie jest białko jaj?
Białka jaj nie wpływają na pojawianie się grudek 🙂 Dodatkowo ta masa jest gotowana i przygotowując domowy budyń to najpierw ten budyń jest rzadki, później w trakcie gotowania na małym ogniu zaczyna się pojawiać małe grudki, później coraz większe, az na samym koncu cały czas mieszając pojawia się aksamitny budyn 🙂
Ciasto zrobiłam w piątek, niestety masa czekoladowa nie zastygła a krojone było w niedzielę. Wylewając masę budyniową, dość gęsta, wszystkie herbatniki i masa czekoladowa podniosły się, przy krojeniu rozwala się.
Wiem dlaczego masa budyniowa wychodzi rzadka.. Ponieważ w przygotowaniu nie jest uwzględnione masło
To najlepsze na swiecie ciastko! Jestem zachwycona <#
Ciasto jest boskie! Zastapilam herbatniki gotowym biszkoptem i zrobilam tort kinder bueno! Efekt super! Jako tort, ciasto bylo dosc ciezkie, po jednym kawalku wszyscy odpadali 😀 nastepnym razem zrobie z biszkoptami, mam nadzieje, ze bedzie lzejsze 🙂
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Nie dziwię się, że każdy odpadł po kawałku przy zastosowaniu upieczonych biszkoptów, bo same masy są dość ciężkie 🙂 Z herbatnikami jest nieco lżejsze, lecz diametralnie się nie zmieni, bo i tak jest bardzo słodkie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciacho piewrsza klasa <3 kocham je
Najlepsze ciasto jakie ostatnio robiłam, chociaz jest pracochlonne 😛 Ale efekt bomba!
Przez Ciebie jestem uzalezniona od tego ciastka… Jest troche roboty, ale jest smaczne, ze potrafie zjesc całą blaszkę mimo, że jest trochę słodkie :PP
Zrobiłem zonie to ciastko na 40 urodziny i powiedziała, ze lepszego jej nie mogłem przygotowac 😛 A ze mnie kucharz marny i myslalem, że nie podołam.
Czytałam ponizsze komentarze i bałam się, że masa wyjdzie mi tez jakas rzadka, a wyszła właśnie idealna 😀 mąż mi ją podjadał z miski, aż się bałam , że nic do ciasta nie zostanie ;p Przepis jest fenomenalny.
Dzisiaj rano robiłam to ciasto po raz pierwszy. Właśnie ukroiłam sobie kawalek i boję się, że przez noc sama zjem całą blaszkę! To najlepsze ciasto na swiecie <3
Zrobiłam, wyszło znakomite. Wyszło o dobrej konsystencji i tylko jestem ciekawa smaku 🙂
Ciasto wizualnie super, smak tez dobry- ale jest strasznie rzadkie. Masy budyniowa i czekoladowa nie zastygla i z ciasta robi się breja. Szkoda bo smakuje super, trochę jak Monte
Ja robiłam na święta 2018. Po kilku h było ciasto bardzo trudne do pokrojenia (baaaaardzo miękkie) – na drugi dzień stężało! 🙂 Więc lepiej robić co najmniej 24h przed podaniem.
Czy masa czekoladowo-mleczna zgęstnieje w lodówce bo gdy wylałam na herbatniki to była rzadka.
Właśnie się zastanawiam dlaczego wyszła rzadka masa… A śmietanka i mascarpone były dobrze ubite? Masa powinna być raczej puszysta i w miarę gęsta, ponieważ pod wpływem mleka w proszku powinna nieco jeszcze bardziej stężeć. Jeżeli wyszła bardzo rzadka to obawiam się, że raczej na tyle nie stężeje żeby później ciasto się ładnie kroiło… Proszę sprawdzić po około godzinie czy masa jest nadal bardzo rzadka w blaszce jeżeli jeszcze nie nałożyła Pani kolejnych warstw i wtedy najlepiej w takim wypadku wyciągnąć całą masę, herbatniki z dołu wyrzucić i zmiksować z większą ilością mleka w proszku, aby powstala w miarę gęsta masa.
Nie widzę nic o dodaniu masła w masie budyniowej…
Wszystko jest opisane w przepisie. Proszę przeczytać pierwsze zdanie w 4 kroku 🙂
Mam niestety przykrą niespodziankę, bo właśnie spróbowałam ciasto i okazuje się, że masa czekoladowa mi skwaśniała. Mimo, że postępowałam zgonie z procedurami (m.in. śmietanka była mocno schłodzona), masa jest kwaśna i dość rzadka. Czy wiadomo co mogło się stać i co mogłam źle zrobić? Chciałabym nie popełniać takich błędów na przyszłość, bo trochę czasu i energii to ciasto pochłonęło.
Czym mozna zastapic mleko w proszku?
Niestety ciężko będzie zastąpić w tym przypadku mleko w proszku 🙁
jaki to rozmiar blaszki?ni chciałabym,żeby wyszło zbyt płaskie
Będę robić dzisiaj <3 :D Mam nadzieję, że mi się uda i wyjdzie tak ładne jak Twoje :)
O kurczę! Wygląda świetnie! I jeszcze nie trzeba piec 😀 🙂
Ja spróbuje ale chyba zamiast bawic się z tą masą orzechową i maslem którego nie lubie w kremach myślę że można użyc normalny krem jak do karpatki bez gotowania i masła i dodac orzechy
Wygląda obłędnie ! A smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Ciasto kinder bueno pycha 🙂 ja co prawda robiłam bez orzechów ale wyszło mega. Świetny przepis 🙂
Muszę spróbować. To musi być poezja smaku….mmmmm
Ta ilosc masy jest raczej na wieksza blaszke niz 16*28. Ja do masy czekoladowej uzylam tylko jednej smietany, i obu mas wystarczylo mi na dwie blaszki 16*28cm…
Ciasto pyszne zamierzam powtorzyc ale zmniejsze wszystko o pol zeby zrobic tylko na jedna blaszke.
Ciasto kinder bueno pycha 🙂 ja co prawda robiłam bez orzechów ale wyszło mega. Świetny przepis 🙂
Muszę spróbować. To musi być poezja smaku….mmmmm