Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

4.7/5 (505 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

Ciasto Kinder Bueno

Opis przepisu

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) to kolejny hit na moim blogu. Widziałam na internecie kilka przepisów na to ciacho, lecz połączyłam ostatecznie kilka pomysłów w jeden. W taki oto sposób powstało niesamowicie smaczne Kinder Bueno na maślanych herbatnikach, może nawet lepsze niż sam batonik.

Od razu uprzedzam, że ciasto nie należy do najtańszych. W porównaniu np. do ciast jogurtowych z truskawkami, gdzie ich koszt wyniesie średnio 10-15 zł,składniki na ciasto Kinder Bueno są nieco droższe. Tak jak w przypadku Kinder Country, 3 Bita itp.

Ciasto bez pieczenia

To przepyszne ciasto bez pieczenia powstało z bardzo ważnej dla mnie okazji, a mianowicie mojej 8 rocznicy związku z narzeczonym, z którym chodzę od 2 klasy liceum i za 2 tygodnie biorę ślub. Dzisiaj odbieramy obrączki, przy okazji mamy rocznicę, więc ciasto musiało być zaplanowane i nietypowe! 🙂 Robiłam je pierwszy raz i na bank będzie się u mnie co jakiś czas powtarzać. Teraz tylko odliczanie do ślubu! <3 Miłego dnia Kochani!!!

Przepis na: Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Masa czekoladowo-mleczna:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 400 g zimnej śmietanki kremówki 36%
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix
  • 1 szklanka mleka w proszku

Masa budyniowo-orzechowa:

  • 1 l mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru białego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g orzechów laskowych blanszowanych (ja kupiłam od razu podprażone, firma Bakalland)

Dodatkowo:

  • 400 g herbatników maślanych (w zależności od wielkości blaszki)
  • 4-5 łyżek Nutelli lub kremu czekoladowego
  • 20 g orzechów laskowych blanszowanych
  • 3-4 batoniki Kinder Bueno
Wyślij emailem

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) - przepis krok po kroku


Krok 1

krem budyniowy

Masa budyniowo-orzechowa: Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, sypkimi proszkami budyniu oraz pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Ważne, aby ją dosyć długo mieszać, żeby nie było żadnych grudek, a smak mąki nie był wyczuwalny. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego przestygnięcia (po 20 minutach chłodzenia, wkładam do lodówki żeby szybciej budyń przestygł).


Krok 2

krem budyniowy

Herbatniki nakładamy na spód foremki (u mnie foremka o wymiarach 18 x 32 cm). Następnie nakładamy ok. 3 łyżek kremu czekoladowego lub Nutelli, dajemy kolejną warstwę herbatników.


Krok 3

Ciasto Kinder Bueno przygotowanie

Masa czekoladowo-mleczna: Czekoladę gorzką roztapiamy np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z 2 łyżkami mleka, odstawiamy do przestygnięcia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu miksujemy śmietankę na sztywno (opcjonalnie dodajemy dla usztywnienia masy 1 śmietan-fix), po chwili dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę oraz mleko w proszku, dokładnie miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietankę, całość mieszamy za pomocą szpatułki.

Na herbatniki nakładamy masę czekoladowo-mleczną, wierzch wyrównujemy, nakładamy kolejną warstwę herbatników.


Krok 4

Ciasto Kinder Bueno przygotowania 2

Masło ucieramy na wysokich obrotach na jasny puch. Gdy budyń będzie całkiem zimny, wtedy dodajemy do masła po łyżce budyniu, aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodajemy zmielone w blenderze orzechy laskowe (część zmieliłam bardzo drobno, niektóre tylko posiekałam,aby masa była lekko chrupiąca, a orzechy wyczuwalne).


Krok 5

Ciasto Kinder Bueno

Na herbatniki nakładamy masę budyniowo – orzechową, a także nakładamy ostatnią warstwę herbatników.


Krok 6

Ciasto Kinder Bueno

Wierzch ciasto lekko rozsmarowałam odrobiną kremu czekoladowego, udekorowałam zmielonymi orzechami laskowymi oraz pokrojonymi batonikami Kinder Bueno. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno

ciasto bez pieczenia

ciasto bez pieczenia

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 505

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
57 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wer2907
Weronika
11 miesięcy temu

A zamiast herbatników można dodać biszkopciki? 😍😍

Wer2907
Weronika
11 miesięcy temu

Dzień dobry, nie lubię czekolady deserowej czy mogę wówczas dodać mleczną czekoladę ? Proszę o odpowiedź zależy mi na czasie. Pozdrawiam 😍

Iza
Iza
11 miesięcy temu

Przepis super, wszystko wyszło, jednak masa budyniowo-orzechowa jest zdecydowanie za ciężka żeby nakładać ją na górnej warstwie, przy kolejnym wykonaniu zamieniłabym ja miejscami z tą czekoladowo mleczną 🙂

Ela
Ela
1 rok temu

Masa budyniowa wyszła chyba za rzadka czy jak ostygnie i dodam masło to wystarczająco stężeje???

Aga
Aga
1 rok temu

Masa budyniowo-orzechowa. 3 razy czytałam fragment wykonania tej masy, i nadal nie wiem, ani nie widzę w wykonaniu gdzie i kiedy dać te orzechy? Na samym końcu całego przepisu pisze, że wierzch jest posypany orzechami. To w takim razie jaki to ma związek z masą budyniowo-orzechową? Dla mnie masa budyniowo-orzechowa to masa składająca się z budyniu i orzechów.

Asia
Asia
1 rok temu

Ciasto obłędne, zniknęło w mgnieniu oka ♥️

B3DC6484-E301-4906-BA7B-B1CB564A7B85.jpeg
Michał
Michał
2 lat temu

Kobitki robiłem wczoraj.
Na całą noc włożyłem do lodówki, masa budyniowo-orzechowa niezgestniala w sumie na czekoladowa tez się leje. Gdzie zrobiłem błąd?

Jadzia88
Jadzia88
2 lat temu
Reply to  Michał

mikser mieszał nie w tę stronę, ciasto do wyrzucenia :CCC

Joanna
Joanna
2 lat temu
Reply to  Jadzia88

Ja miałam to samo i to 2 razy, też nie mam pojęcia co poszło nie tak 🙁

Ania
Ania
2 lat temu

Czy można herbatniki zastąpić krakersami?

Marzena
Marzena
2 lat temu

Mogłabym je robić co tydzień 🙂

Jolanta
Jolanta
2 lat temu

Robię to ciasto co swieta i wszystkim bardzo smakuje. Dla mnie jest nieco za słodkie, ale dzieciaki uwielbiają! Jest pracochlonne, ale warte!

Roksana
Roksana
3 lat temu

Foremka 18×32?

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Czy można te mase budyniową zastąpić gotowym kremem do karpatki? I dodać do niego orzechy?
Pozdrawiam

gąska
gąska
2 lat temu
Reply to  Agnieszka

kiedyś taką wersję miałam okazję próbować. było pyszne!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Agnieszka

Myślę, że można spróbować 🙂 pozdrawiam

Ela
Ela
3 lat temu

To śmietanka ma być ubita na sztywno? Bo w przepisie ma Pani ,,miksujemy, po chwili dodajemy przestudzoną czekoladę” Wydaje mi się że to wprowadza w błąd, bo ja nie zmiksowałam śmietany na sztywną bitą śmietanę i dlatego pewnie masa wyszła rzadka 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Ela

Pani Elu, w kroku trzecim jest napisane – “Do mascarpone dodajemy ubitą śmietankę, całość mieszamy za pomocą szpatułki”. Tak jak było w opisie śmietanka miała być ubita na sztywno… 🙂 Może faktycznie ma Pani rację i to dopiszę jeszcze na początku tego 3 kroku. Pozdrawiam

Kinga
Kinga
3 lat temu

Czy masa budyniowa nie będzie zawierała grudek skoro w jej składzie jest białko jaj?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Kinga

Białka jaj nie wpływają na pojawianie się grudek 🙂 Dodatkowo ta masa jest gotowana i przygotowując domowy budyń to najpierw ten budyń jest rzadki, później w trakcie gotowania na małym ogniu zaczyna się pojawiać małe grudki, później coraz większe, az na samym koncu cały czas mieszając pojawia się aksamitny budyn 🙂

Ewelina Cieplak
Ewelina Cieplak
3 lat temu

Ciasto zrobiłam w piątek, niestety masa czekoladowa nie zastygła a krojone było w niedzielę. Wylewając masę budyniową, dość gęsta, wszystkie herbatniki i masa czekoladowa podniosły się, przy krojeniu rozwala się.

Karolina Pierścieniak
Karolina Pierścieniak
3 lat temu

Wiem dlaczego masa budyniowa wychodzi rzadka.. Ponieważ w przygotowaniu nie jest uwzględnione masło

Katarzynka
Katarzynka
3 lat temu

To najlepsze na swiecie ciastko! Jestem zachwycona <#

Eliza
Eliza
4 lat temu

Ciasto jest boskie! Zastapilam herbatniki gotowym biszkoptem i zrobilam tort kinder bueno! Efekt super! Jako tort, ciasto bylo dosc ciezkie, po jednym kawalku wszyscy odpadali 😀 nastepnym razem zrobie z biszkoptami, mam nadzieje, ze bedzie lzejsze 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Eliza

Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Nie dziwię się, że każdy odpadł po kawałku przy zastosowaniu upieczonych biszkoptów, bo same masy są dość ciężkie 🙂 Z herbatnikami jest nieco lżejsze, lecz diametralnie się nie zmieni, bo i tak jest bardzo słodkie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Marzena
Marzena
4 lat temu

Ciacho piewrsza klasa <3 kocham je

Katarzyna
Katarzyna
4 lat temu

Najlepsze ciasto jakie ostatnio robiłam, chociaz jest pracochlonne 😛 Ale efekt bomba!

Sylwia
Sylwia
4 lat temu

Przez Ciebie jestem uzalezniona od tego ciastka… Jest troche roboty, ale jest smaczne, ze potrafie zjesc całą blaszkę mimo, że jest trochę słodkie :PP

Edek
Edek
4 lat temu

Zrobiłem zonie to ciastko na 40 urodziny i powiedziała, ze lepszego jej nie mogłem przygotowac 😛 A ze mnie kucharz marny i myslalem, że nie podołam.

Luiza
Luiza
4 lat temu

Czytałam ponizsze komentarze i bałam się, że masa wyjdzie mi tez jakas rzadka, a wyszła właśnie idealna 😀 mąż mi ją podjadał z miski, aż się bałam , że nic do ciasta nie zostanie ;p Przepis jest fenomenalny.

Małgorzata
Małgorzata
4 lat temu

Dzisiaj rano robiłam to ciasto po raz pierwszy. Właśnie ukroiłam sobie kawalek i boję się, że przez noc sama zjem całą blaszkę! To najlepsze ciasto na swiecie <3

Magdalena - Weekendownik
Magdalena - Weekendownik
4 lat temu

Zrobiłam, wyszło znakomite. Wyszło o dobrej konsystencji i tylko jestem ciekawa smaku 🙂

Karola
Karola
4 lat temu

Ciasto wizualnie super, smak tez dobry- ale jest strasznie rzadkie. Masy budyniowa i czekoladowa nie zastygla i z ciasta robi się breja. Szkoda bo smakuje super, trochę jak Monte

dooma
dooma
4 lat temu
Reply to  Karola

Ja robiłam na święta 2018. Po kilku h było ciasto bardzo trudne do pokrojenia (baaaaardzo miękkie) – na drugi dzień stężało! 🙂 Więc lepiej robić co najmniej 24h przed podaniem.

Małgorzata Łozowicka
Małgorzata Łozowicka
4 lat temu

Czy masa czekoladowo-mleczna zgęstnieje w lodówce bo gdy wylałam na herbatniki to była rzadka.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Właśnie się zastanawiam dlaczego wyszła rzadka masa… A śmietanka i mascarpone były dobrze ubite? Masa powinna być raczej puszysta i w miarę gęsta, ponieważ pod wpływem mleka w proszku powinna nieco jeszcze bardziej stężeć. Jeżeli wyszła bardzo rzadka to obawiam się, że raczej na tyle nie stężeje żeby później ciasto się ładnie kroiło… Proszę sprawdzić po około godzinie czy masa jest nadal bardzo rzadka w blaszce jeżeli jeszcze nie nałożyła Pani kolejnych warstw i wtedy najlepiej w takim wypadku wyciągnąć całą masę, herbatniki z dołu wyrzucić i zmiksować z większą ilością mleka w proszku, aby powstala w miarę gęsta masa.

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Mam niestety przykrą niespodziankę, bo właśnie spróbowałam ciasto i okazuje się, że masa czekoladowa mi skwaśniała. Mimo, że postępowałam zgonie z procedurami (m.in. śmietanka była mocno schłodzona), masa jest kwaśna i dość rzadka. Czy wiadomo co mogło się stać i co mogłam źle zrobić? Chciałabym nie popełniać takich błędów na przyszłość, bo trochę czasu i energii to ciasto pochłonęło.

Klaudia
Klaudia
4 lat temu

Czym mozna zastapic mleko w proszku?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Klaudia

Niestety ciężko będzie zastąpić w tym przypadku mleko w proszku 🙁

Iwona
Iwona
4 lat temu

Ta ilosc masy jest raczej na wieksza blaszke niz 16*28. Ja do masy czekoladowej uzylam tylko jednej smietany, i obu mas wystarczylo mi na dwie blaszki 16*28cm…

Ciasto pyszne zamierzam powtorzyc ale zmniejsze wszystko o pol zeby zrobic tylko na jedna blaszke.

Anna
Anna
5 lat temu

jaki to rozmiar blaszki?ni chciałabym,żeby wyszło zbyt płaskie

Gaba
Gaba
5 lat temu

Będę robić dzisiaj <3 :D Mam nadzieję, że mi się uda i wyjdzie tak ładne jak Twoje :)

Pestka
Pestka
5 lat temu

O kurczę! Wygląda świetnie! I jeszcze nie trzeba piec 😀 🙂

Miki Yuki
Miki Yuki
5 lat temu

Ja spróbuje ale chyba zamiast bawic się z tą masą orzechową i maslem którego nie lubie w kremach myślę że można użyc normalny krem jak do karpatki bez gotowania i masła i dodac orzechy

http://cookimania.blogspot.com
http://cookimania.blogspot.com
5 lat temu

Wygląda obłędnie ! A smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂

Edyska
Edyska
5 lat temu

Ciasto kinder bueno pycha 🙂 ja co prawda robiłam bez orzechów ale wyszło mega. Świetny przepis 🙂

Edyska
Edyska
5 lat temu

Ciasto kinder bueno pycha 🙂 ja co prawda robiłam bez orzechów ale wyszło mega. Świetny przepis 🙂

emisia
emisia
5 lat temu

Muszę spróbować. To musi być poezja smaku….mmmmm

emisia
emisia
5 lat temu

Muszę spróbować. To musi być poezja smaku….mmmmm