Opis przepisu
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) to kolejny hit na moim blogu. Efektowne i niezwykle smaczne. Przyznaję, że to zarówno bomba smakowa jak i kaloryczna. Jednak zdecydowanie warta wypróbowania! Szczególnie dla fanów batoników Kinder Bueno oraz wszelakich słodkości.
Od razu uprzedzam, że ciasto nie należy do najtańszych. W porównaniu np. do ciast jogurtowych z truskawkami, gdzie ich koszt wyniesie średnio 15-20 zł, składniki na ciasto Kinder Bueno są zdecydowanie droższe. Tak jak w przypadku Kinder Country, 3 Bita itp.
Przepis na: Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)
Porady na start
Przepis na ciasto Kinder Bueno jest na moim blogu od kilku lat. W ostatnim czasie go lekko zmodyfikowałam i umieściłam nowe zdjęcia tego deseru.
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Krem budyniowo-orzechowy:
- 750 ml mleka
- 4 żółtka
- 150 g cukru białego
- 20 g cukru waniliowego
- 170 g mąki pszennej (np. typ 450)
- 180 g miękkiego masła
- 70 g orzechów laskowych blanszowanych (lub pekan, nerkowca, ziemne)
Krem czekoladowo-mleczny:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- 2 nieco czubate łyżki cukru pudru
- 400 g zimnego serka mascarpone
- 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 1 szklanka mleka w proszku (szklanka o poj. 250 ml)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 70 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 350 g herbatników maślanych (w zależności od wielkości blaszki)
- 4-5 łyżek Nutelli lub kajmaku czekoladowego
- 20 g orzechów laskowych blanszowanych
- 4 batoników Kinder Bueno (2 opakowania)
Zobacz również:
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) - przepis krok po kroku
Krok 1
Krem budyniowo-orzechowy:
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia zaczynamy od przygotowania domowego kremu budyniowego.
500 ml mleka gotujemy w średniej wielkości garnku. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka (4 szt. z małych jajek lub 3 szt. z dużych jajek), cukier (150 g), cukrem wanilinowym lub cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), mąką pszenną np. tortową (170 g) oraz pozostałym mlekiem (250 ml) – miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę jajeczną wlewamy do garnka dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotując ciągle na małym ogniu. W trakcie mieszania zaczną pojawiać się najpierw małe grudki, później coraz większe aż powoli budyń zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z palnika i mieszamy jeszcze przez chwilę łyżką aż do momentu powstania gęstego, jednolitego budyniu.
To ważne, aby dosyć długo mieszać, żeby pozbyć się ewentualnych grudek mąki (inaczej będzie wyczuwalny smak mąki w kremie). Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego przestygnięcia na kilka godzin (po 20-30 minutach chłodzenia, wkładam do lodówki, żeby szybciej budyń przestygł).
Krok 2
Budyń wyciągamy z lodówki około 10-15 minut przed rozpoczęciem miksowania – krem będzie się lepiej ubijać jak masło oraz budyń będą mieć zbliżoną do siebie temperaturę.
Czas na zmiksowanie masła (około 170-180 g, w temperaturze pokojowej) na jasny puch. Następnie dodajemy do masła przygotowany wcześniej budyń systematycznie po jednej łyżce, miksując na wysokich obrotach do połączenia składników. Powtarzamy, aż cały budyń zostanie włączony do masy i będzie mieć jednolitą konsystencję.
Krok 3
Do kremu budyniowego dodajemy drobno zmielone lub posiekane orzechy (około 60-70 g, orzechów laskowych blanszowanych lub pekan, nerkowca, ziemnych). Możesz je albo zmielić za pomocą blendera, albo posiekać drobno za pomocą noża.
Krok 4
Krok 5
Układamy warstwę herbatników.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krem czekoladowo-mleczny:
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę gorzką (100 g) ze śmietanką 30% (2-3 łyżki). Ważne, aby jej nie zagotować, ponieważ wtedy może się zważyć (powstaną w niej grudki). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 10-15 minut.
W misce miksujemy mascarpone (400 g) ze śmietanką 30% (250 ml), cukrem pudrem (2 nieco czubate łyżki) oraz śmietan-fixem – do momentu aż zacznie powstawać sztywny krem.
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Krok 12
Krok 13
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30% (około 70 ml). Zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę gorzką (100 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową, zmielonymi orzechami np. laskowymi oraz pokrojonymi batonikami Kinder Bueno.
Ciasto Kinder Bueno wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie herbatniki powinny zmięknąć i całość będzie się ładnie kroić. Smacznego!
Komentarze
Okropnie słodki wyszedł ale bardzo smaczny
Ale ten deser ma wyjść słodki, tak jak oryginalny batonik. Jego też się nie da zjeść niewiadomo ile, bo jest bardzo słodki 🙂
To moje ulubione popisowe ciacho bez pieczenia ❤️
Patrząc na ilość składników potrzebnych do zrobienia oraz wiarę w siebie myślałem że się nie uda, ale każdy krok pięknie opisany ze wyszło genialnie !
Czy chcąc zrobić krem czekoladowy z białej czekolady muszę zmienić propozycje pozostałych składników?
Nie robiłam niestety z białej czekolady, wiec ciężko mi powiedzieć.
Czym mogę zastąpić mleko w proszku?
Niestety mleko w proszku nie ma zbytniego zamiennika 🙁
Czy zamiast orzechów do masy można dodać krem orzechowy ?
A zamiast herbatników można dodać biszkopciki? 😍😍
Raczej nie 🙂
Dzień dobry, nie lubię czekolady deserowej czy mogę wówczas dodać mleczną czekoladę ? Proszę o odpowiedź zależy mi na czasie. Pozdrawiam 😍
Tak, tylko wtedy będzie dużo słodsze 🙂
Przepis super, wszystko wyszło, jednak masa budyniowo-orzechowa jest zdecydowanie za ciężka żeby nakładać ją na górnej warstwie, przy kolejnym wykonaniu zamieniłabym ja miejscami z tą czekoladowo mleczną 🙂
Tak, ma Pani rację, ta górna jest nieco cięższa i dobrym pomysłem byłoby ich zamienienie 🙂 W wolnym czasie zrobię to ciasto od nowa i wtedy faktycznie zmienię kolejność.
PS. Przepis właśnie został edytowany 🙂
Ciasto obłędne, zniknęło w mgnieniu oka ♥️
Aż ślinka cieknie! 🙂 Piękne ciasto!
Czy można herbatniki zastąpić krakersami?
Mogłabym je robić co tydzień 🙂
Robię to ciasto co swieta i wszystkim bardzo smakuje. Dla mnie jest nieco za słodkie, ale dzieciaki uwielbiają! Jest pracochlonne, ale warte!
Czy można te mase budyniową zastąpić gotowym kremem do karpatki? I dodać do niego orzechy?
Pozdrawiam
kiedyś taką wersję miałam okazję próbować. było pyszne!
Myślę, że można spróbować 🙂 pozdrawiam
To najlepsze na swiecie ciastko! Jestem zachwycona <#
Ciasto jest boskie! Zastapilam herbatniki gotowym biszkoptem i zrobilam tort kinder bueno! Efekt super! Jako tort, ciasto bylo dosc ciezkie, po jednym kawalku wszyscy odpadali 😀 nastepnym razem zrobie z biszkoptami, mam nadzieje, ze bedzie lzejsze 🙂
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Nie dziwię się, że każdy odpadł po kawałku przy zastosowaniu upieczonych biszkoptów, bo same masy są dość ciężkie 🙂 Z herbatnikami jest nieco lżejsze, lecz diametralnie się nie zmieni, bo i tak jest bardzo słodkie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciacho piewrsza klasa <3 kocham je
Najlepsze ciasto jakie ostatnio robiłam, chociaz jest pracochlonne 😛 Ale efekt bomba!
Przez Ciebie jestem uzalezniona od tego ciastka… Jest troche roboty, ale jest smaczne, ze potrafie zjesc całą blaszkę mimo, że jest trochę słodkie :PP
Zrobiłem zonie to ciastko na 40 urodziny i powiedziała, ze lepszego jej nie mogłem przygotowac 😛 A ze mnie kucharz marny i myslalem, że nie podołam.
Dzisiaj rano robiłam to ciasto po raz pierwszy. Właśnie ukroiłam sobie kawalek i boję się, że przez noc sama zjem całą blaszkę! To najlepsze ciasto na swiecie <3
Zrobiłam, wyszło znakomite. Wyszło o dobrej konsystencji i tylko jestem ciekawa smaku 🙂
Ja robiłam na święta 2018. Po kilku h było ciasto bardzo trudne do pokrojenia (baaaaardzo miękkie) – na drugi dzień stężało! 🙂 Więc lepiej robić co najmniej 24h przed podaniem.
Czym mozna zastapic mleko w proszku?
Niestety ciężko będzie zastąpić w tym przypadku mleko w proszku 🙁
Będę robić dzisiaj <3 :D Mam nadzieję, że mi się uda i wyjdzie tak ładne jak Twoje :)
O kurczę! Wygląda świetnie! I jeszcze nie trzeba piec 😀 🙂
Ja spróbuje ale chyba zamiast bawic się z tą masą orzechową i maslem którego nie lubie w kremach myślę że można użyc normalny krem jak do karpatki bez gotowania i masła i dodac orzechy
Wygląda obłędnie ! A smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Ciasto kinder bueno pycha 🙂 ja co prawda robiłam bez orzechów ale wyszło mega. Świetny przepis 🙂
Ciasto kinder bueno pycha 🙂 ja co prawda robiłam bez orzechów ale wyszło mega. Świetny przepis 🙂
Muszę spróbować. To musi być poezja smaku….mmmmm